ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Ενεργοποιείται για τις 100 δόσεις

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Ενεργοποιείται άμεσα η ρύθμιση για τις 100 δόσεις
 
Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Ενεργοποιείται άμεσα η ρύθμιση για τις 100 δόσεις.Με απλές διαδικασίες, οι οποίες στην περίπτωση των οφειλετών.. με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 15.000 ευρώ θα εξαντλούνται στην υποβολή μιας απλής αίτησης, ενεργοποιείται άμεσα η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως 100 δόσεις. Προβλέπει δυνατότητα εξόφλησης της ληξιπρόθεσμης οφειλής σε έως 72 δόσεις για χρέη μεγαλύτερα των 15.000 ευρώ και σε έως 100 δόσεις αν η οφειλή είναι μικρότερη των 15.000 ευρώ.
Η ρύθμιση είναι έτοιμη και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μένει να ξεκαθαρίσει αν θα προσαρτηθεί σε κάποιο νομοσχέδιο, όπως για παράδειγμα αυτό που αφορά τα λογιστικά πρότυπα των επιχειρήσεων και οδεύει προς τη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ή θα κατατεθεί με τη μορφή τροπολογίας σε υπάρχον νομοσχέδιο.
Oπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, η νέα ρύθμιση φέρνει 72 έως και 100 δόσεις για όσους χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία, οι διαδικασίες ένταξης στη ρύθμιση θα είναι απλές, αλλά και ο πέλεκυς αυστηρός για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ακόμα και σε 100 δόσεις τις οφειλές τους και δεν το κάνουν. Για τους τελευταίους, η φορολογική διοίκηση θα είναι αμείλικτη με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
Για τους συνεπείς, από την άλλη πλευρά, προβλέπεται μείωση των ετήσιων προσαυξήσεων από 8,76% σε 4,5% αλλά και δραστικό μαχαίρι στις συσσωρευμένες προσαυξήσεις της ληξιπρόθεσμης οφειλής. Αν τα χρέη καταβληθούν εφάπαξ, προβλέπεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων, στις 12 δόσεις διαγράφεται το 90% των προσαυξήσεων, αλλά όσο αυξάνονται οι δόσεις τόσο μειώνονται οι προσαυξήσεις που διαγράφονται (για τις 72 δόσεις, για παράδειγμα, η μείωση είναι 50%). Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 50 ευρώ.
ΝΕΑ