ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Παχυσαρκία κι αλκοόλ «δείχνουν» καρδιακή προσβολή

Παχυσαρκία κι αλκοόλ «δείχνουν» καρδιακή προσβολή

Ο τρόπος ζωής επηρεάζει περισσότερο από τα γονίδια την κατάσταση της υγείας

Ο τρόπος ζωής, όπως η διατροφή, το αν καπνίζει ή όχι και το αν γυμνάζετε κανείς είναι πιο πιθανό να σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιακών προσβολών, παρά το οικογενειακό ιστορικό, αναφέρει μία νέα έρευνα.

Όπως υποστηρίζουν ερευνητές από τις ΗΠΑ, η καρδιακή προσβολή –σε αντίθεση με όσα πίστευαν οι ειδικοί μέχρι τώρα- δε σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το οικογενειακό ιστορικό και τα γονίδια που «κουβαλά» κανείς.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας ομάδας επιστημόνων από το Intermountain Medical Centre Heart Institute στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η καρδιακή προσβολή δε μπορεί να αποφευχθεί από όσους «επηρεάζουν τη μοίρα τους σε μεγάλο βαθμό, εξαιτίας του τρόπου ζωής τους».

Με όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου «συνοδεύει» την καθημερινότητά του κανείς, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανίσει καρδιακή προσβολή.

Το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το στρες και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι οι πιο σημαντικοί επιβαρυντικοί παράγοντες για την υγεία.

Ο Dr Benjamin Horne, διευθυντής του Τμήματος Καρδιαγγειακής και Γενετικής Επιδημιολογίας στο ιατρικό κέντρο Intermountain, εξέτασε ασθενείς με διαφορετικό βαθμό σοβαρότητας στεφανιαίας νόσου, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο.

«Μπορέσαμε να μελετήσουμε πληροφορίες που σχετίζονται και με τα δύο “είδη” καρδιακής προσβολής και της σχέσης τους με το βαθμό σοβαρότητας της στεφανιαίας νόσου» εξήγησε ο Dr Horne. «Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να συγκρίνουμε τους ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή με αυτούς που έχουν στεφανιαία νόσο, αλλά δεν έχουν πάθει καρδιακή προσβολή» πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές να σχεδιάσουν καλύτερα γενετικές μελέτες που επικεντρώνονται στις καρδιακές προσβολές, κάτι που στη συνέχεια μπορεί να τους βοηθήσει να βρουν το περιορισμένο σύνολο των γενετικών μεταλλάξεων, που κάνουν ορισμένους ανθρώπους να είναι πιο επιρρεπείς στις καρδιακές προσβολές.

«Επειδή η καρδιακή προσβολή και η στεφανιαία νόσος είναι στενά συνδεδεμένες, οι ερευνητές στο παρελθόν υπέθεταν ότι είναι ένα πράγμα. Πίστευαν, ότι εφόσον κάποιος έπασχε από στεφανιαία νόσο, θα εμφάνιζε και καρδιακή προσβολή. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν, ότι μέσα από τις επιλογές που κάνουν στη ζωή τους, έχουν μεγαλύτερο έλεγχο σε ό,τι αφορά το αν αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακό επεισόδιο ή όχι» κατέληξε ο Dr Horne.

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής, όπως αναφέρει η Daily Mail, παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γενετικής στο Σαν Ντιέγκο.