ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Είκοσι πέντε ευρωπαϊκές τράπεζες απέτυχαν στα stress tests... H λίστα περιλαμβάνει τη Eurobank και την Εθνική

Eίκοσι πέντε συστημικές ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και δύο ελληνικές, τυπικά απέτυχαν στα τεστ αντοχής. Tα stress tests βασίστηκαν σε στοιχεία από τα τέλη του 2013. Δέκα από τις 24 τράπεζες έχουν ήδη λάβει μέτρα, ενώ οι υπόλοιπες 14 προβληματικές τράπεζες βρίσκονται στην ευρωζώνη.

Οι τράπεζες αυτές έχουν πλέον στη διάθεσή τους 9 μήνες για να βελτιώσουν την κατάστασή τους ή θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να κλείσουν, όπως...
μεταδίδει το BBC.

Η Εθνική Τράπεζα εμφανίζεται να έχει κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 3,432 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία στα τέλη 2013. Το 2014 έχει ήδη συγκεντρώσει κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μετά το πλάνο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε οι ανάγκες περιορίζονται σε 273,28 εκατ. ευρώ. Το ποσό αναμένεται να καλυφθεί μέσω της διάθεσης μετοχών της Finansbank.

Για τη Eurobank εμφανίζονται κεφαλαιακές ανάγκες 17,5 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα είχε κεφαλαιακό έλλειμμα 4,628 δισ. ευρώ, βάσει των στοιχείων στο τέλος του 2013, και έχει συγκεντρώσει 2,86 δισ. από την αύξηση κεφαλαίου. Μετά τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχει προωθήσει το ποσό που καλείται να συγκεντρώσει είναι 17,5 εκατ. ευρώ, με βάση το δυσμενές σενάριο.

Όπως επισημαίνει το BBC, η λίστα των 14 τραπεζών της ευρωζώνης περιλαμβάνει δύο ελληνικές (Eurobank και Εθνική Τράπεζα), τέσσερις ιταλικές (Banca Carige, Monte dei Paschi, Banca Popolare di Milano, Banca Popolare di Vicenza), δύο βελγικές (AXA Bank Europe, Dexia), δύο σλοβενικές (Nova Kreditna Banka Maribor, Nova Ljubljanska Banka), η κυπριακή Ελληνική Τράπεζα, η αυστριακή Oesterreichische Volksbanken, η ιρλανδική Permanent TSB και η πορτογαλική Banco Comercial Portugues.

Στη χειρότερη κατάσταση βρίσκεται η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi, με κεφαλαιακή ανεπάρκεια 2,1 δισ. ευρώ.

Από enet