ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Δελτία «Ορισμένου Χρόνου» από 1-5 χρόνια, για κάθε ποδοσφαιριστή - Μεταγραφές σχεδόν όλο το χρόνο!

b_280_280_16777215_0___images_stories_0_14_a_afthinoporo_mpala1.jpg
Τροποποιητικό  σχέδιο επεξεργάζονται στην ΕΠΟ, ώστε να υλοποιηθεί υπόδειξη της FIFA. Το σχέδιο αυτό που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υλοποιηθεί, θα δίνει την ευκαιρία ακόμη και άμεσης απαγκίστρωσης των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, από τα «δεσμά» των σωματείων που έχουν υπογράψει δελτίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του football-academies.gr, οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές θα μπορούν να κάνουν μεταγραφές σχεδόν όλο το χρόνο και τα δελτία που υπογράφουν στο εκάστοτε σωματείο, θα είναι συγκεκριμένου χρόνου.
Αναλυτικά το σχέδιο προβλέπει ότι όλα τα δελτία θα είναι πλέον «Ορισμένου Χρόνου» από ένα έως πέντε χρόνια, μετά την ηλικία των 10 ετών, για κάθε ποδοσφαιριστή. Μετά τη λήξη της χρονικής διάρκειας του δελτίου του, ο ποδοσφαιριστής θα καθίσταται ελεύθερος να επιλέξει το σωματείο που θα συνεχίσει να αγωνίζεται.
Με βάση τον ισχύοντα κανονισμό ένας ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής μπορεί να μείνει ελεύθερος μόνομετά την παρέλευση μιας 10ετίας στο σωματείο του και την καταβολή παραβόλου 150 ευρώ. Η χρονικήαυτή «δέσμευση»  με το νέο σχέδιο δεν θα ισχύει και ο ποδοσφαιριστής θα μένει ελεύθερος, μετά τη λήξη του «Ορισμένου Χρόνου» του δελτίου που επέλεξε να υπογράψει με το σωματείο του.
Επίσης ο ποδοσφαιριστής θα μπορεί να καταστεί ελεύθερος και στη διάρκεια ισχύος του δελτίου του, καταβάλλοντας αποζημίωση για την «κατάρτιση και την εκπαίδευσή του». Το ύψος της αποζημίωσης θα ορίζεται με βάση κάποιους συντελεστές, που θα αποφασιστούν από την ΕΠΟ .

Επίσης θα δρομολογηθεί ν’ αλλάξουν και οι χρονικές περίοδοι μεταγραφών, οι οποίες θα μπορούν να γίνονται συνεχώς από 1 Ιουλίου, έως και 27 Φεβρουαρίου. Με βάση τον ισχύοντα κανονισμό οι μεταγραφές στα ερασιτεχνικά σωματεία γίνονται την καλοκαιρινή περίοδο, από 1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου και την χειμερινή, από 1-31 Ιανουαρίου.

Αλλαγή προβλέπεται να υπάρξει και στην περίοδο των  επανεγγραφών, η οποία θα μεγαλώσει κατά δύο μήνες και οι ελεύθεροι ποδοσφαιριστές θα μπορούν να επανεγγραφούν σε διάρκεια τεσσάρων μηνών, από 1/9 έως 30/10 και από 1/2 έως 31/3. Τώρα οι επανεγγραφές γίνονται μόνο τους μήνες Σεπτέμβριο και Ιανουάριο.

Επιπλέον θα υπάρχει διάταξη για τους αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές, στην οποία προτείνεται να αυξηθεί σε 10 (από 5) ο αριθμός που δικαιούται να διαθέτει το κάθε σωματείο, αλλά διατηρείται η διάταξη για τη συμμετοχή στον αγώνα έως τέσσερις (4) ποδοσφαιριστές που δεν έχουν το δικαίωμα να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες, χωρίς όμως τη σημερινή προνομιακή σχέση, υπέρ των «κοινοτικών» ποδοσφαιριστών.
Όλα τα παραπάνω φυσικά, θα ισχύουν και για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές των ΠΑΕ(εκπαιδευόμενους ή μη).
Αξίζει να διευκρινιστεί ότι ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής θεωρείται αυτός ο οποίος δεν έχει υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο  ή αυτός που έχει γραπτό συμβόλαιο, αλλά δεν πληρώνεται περισσότερο από τις πραγματικές δαπάνες του, σε ανταπόδοση της ποδοσφαιρικής του δραστηριότητας.

Το προσχέδιο της ΕΠΟ θα κοινοποιηθεί σε όλες τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων της χώρας τον Μάρτιο του 2015, για μελέτη και προτάσεις. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας το καλοκαίρι του 2015.
Γιάννης Βαλμάς για το football-academies.gr