ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Άκρως ανθυγιεινός ο κακός γάμος



Είναι πιθανό να θεωρούμε ότι τα πολλά χρόνια τσακωμών σε έναν γάμο θα οδηγήσουν σε ένα κακό διαζύγιο οι ειδικοί όμως έρχονται να μας τονίσουν ότι τα ζευγάρια που τσακώνονται για δεκαετίες κινδυνεύουν όχι
μόνο να χωρίσουν, αλλά και να αρρωστήσουν καθώς είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα υγείας από όσους βιώνουν έναν καλό γάμο. Στα προβλήματα υγείας που προκαλεί ένας κακός γάμος συγκαταλέγονται η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά. Μάλιστα τα πράγματα είναι ακόμα πιο ανησυχητικά για τις γυναίκες που εσωτερικεύουν και δεν εκφράζουν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθουν. Έτσι οι ειδικοί συστήνουν ακόμα κ το ενδεχόμενο να αναζητήσουν βοήθεια από κάποιον σύμβουλο γάμου, όσοι βρίσκονται σε «τοξικούς» γάμους.

Όπως ένας καλός γάμος μας βοηθάει να διατηρούμε σε καλύτερη κατάσταση την υγεία μας, καθώς τρεφόμαστε καλύτερα, έχουμε λιγότερο στρες και φροντίζουμε περισσότερο για την πρόληψη, έτσι και ένας κακός την βλάπτει πολύ σοβαρά. Άλλωστε δεν είναι απίθανο οι άνθρωποι που βρίσκονται σε έναν κακό γάμο να ξεκινήσουν κακές συνήθειες όπως είναι για παράδειγμα το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι θα έχουν πολύ στρες, που είναι επίσης επιβαρυντικό για την υγεία.

Παλαιότερη μελέτη είχε βρει ότι άνθρωποι που είχαν πολλούς συζυγικούς καυγάδες στην καθημερινότητά τους, και είχαν επίσης ιστορικό κατάθλιψης, ήταν πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι, καθώς αυτοί οι δύο παράγοντες (οι καυγάδες και η κατάθλιψη) ήταν πιθανό να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει το λίπος.

Η τωρινή μελέτη, με επικεφαλής τον κοινωνιολόγο Hui Lui, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ανέλυσε δεδομένα 5 χρόνων περίπου 1200 παντρεμένων ανδρών και γυναικών, που στην αρχή της μελέτης ήταν ανάμεσα στα 57 και τα 85. Τα αποτελέσματα έδειξαν πόσο επιβαρυντικοί ήταν για την υγεία οι κακοί γάμοι σε αντίθεση με τους καλούς και υποστηρικτικούς. Μάλιστα φάνηκε ότι όσο περνούσαν τα χρόνια και μεγάλωναν οι σύζυγοι τόσο πιο πολύ αυξανόταν το κακό που τους έκαναν οι καυγάδες και τα προβλήματα στον γάμο τους.