ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Σοκ: Μέτρα και για το 2016 αξιώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο


Σοκ: Μέτρα και για το 2016 αξιώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Του Ανδρέα Πετσίνη και της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Προθεσμία δέκα ημερών, έως τις 14 Δεκεμβρίου, έδωσε χθες η Ευρωζώνη για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, διατηρώντας ισχυρές πιέσεις για εξάμηνη παράταση του Μνημονίου. Ενδεχόμενο που δεν προκρίνει η Αθήνα, αντιτείνοντας μόνο τεχνική παράταση κατά «λίγες εβδομάδες».
Κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπογράμμιζε πως η Ελλάδα επιμένει στις θέσεις πως επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, χωρίς πρόσθετα μέτρα. Το ΔΝΤ όμως επιμένει να μη δέχεται τη συγκεκριμένη πρόβλεψη και ζητά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Η απόσταση που μας χωρίζει παραμένει πολύ μεγάλη, εκτιμούν στην κυβέρνηση, καθώς το Ταμείο φέρεται να αξιώνει προσδιορισμό συγκεκριμένων δημοσιονομικών μέτρων, ακόμη και για τη διετία 2016 ? 2017. Υπό αυτό το πρίσμα η χθεσινή απόφαση του EWG κρίνεται ως ένα «παράθυρο ευκαιρίας» καθώς δίνεται χρόνος για «συμφωνία επί της αρχής με το ΔΝΤ» και στη συνέχεια να υπάρξει μικρή παράταση για να δρομολογηθούν όλα τα υπόλοιπα βήματα τον Ιανουάριο.
Ταυτόχρονα, αργά το βράδυ, στελέχη της τρόικας εκτιμούσαν πως το νέο χρονοδιάγραμμα, για συμφωνία έως τις 14 Δεκεμβρίου, ορόσημο αφού στις 18 του μήνα αναμένεται Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και στις 19 κλείνουν τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, παραμένει εξαιρετικά δύσκολο. Διατηρούσαν πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο στο μεσοδιάστημα να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, επιμένοντας παράλληλα πως υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα ανοικτά, στην αξιολόγηση, αλλά τουλάχιστον όπως σχολίαζαν καταβάλλεται μια προσπάθεια (για συμφωνία).
Σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup της τεχνικής ομάδας προετοιμασίας του Eurogroup, που συνεδριάζει τη Δευτέρα για το ελληνικό ζήτημα, ορισμένες χώρες έθεσαν ζήτημα εξάμηνης παράτασης του τρέχοντος ευρωπαϊκού προγράμματος, χωρίς ωστόσο να καταθέσουν κάποια έγγραφη πρόταση. Πάντως χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, την ώρα μάλιστα που συνεδρίαζε το EWG στις Βρυξέλλες, επικαλούμενο έγγραφο που προετοιμάστηκε για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης αναφέρεται το ενδεχόμενο χορήγησης εξάμηνης παράτασης στο τρέχον πρόγραμμα, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στη χώρα καλύπτοντας ενδεχόμενες καθυστερήσεις που μπορεί να ανακύψουν από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί πως χθες το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε αποστείλει στην τρόικα το απαντητικό e-mail με διευκρινίσεις και περισσότερα στοιχεία επί των προτάσεων για τα μέτρα που είχε δεσμευθεί έναντι των πιστωτών, όπως αναμενόταν.
Το EWG αναγνώρισε σύγκλιση Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών στη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup στις Βρυξέλλες, αναγνωρίστηκε περαιτέρω σύγκλιση τις τελευταίες μέρες στις συζητήσεις ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, και διατυπώθηκε έντονη προτροπή εκ μέρους του EWG να υπάρξει συμφωνία αξιολόγησης έως τις 14 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος είναι να κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, για παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης, ενώ με δεδομένα τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια υπό τα οποία τελούν οι διαπραγματεύσεις, ίσως απαιτηθεί μια βραχυχρόνια «τεχνική» παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Τα ζητήματα αυτά θα απασχολήσουν το Eurogroup της Δευτέρας, όπου πάντως δεν πρέπει να αναμένονται οριστικές αποφάσεις, με πηγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να επιμένει ιδιαίτερα στο ότι στη χθεσινή συνεδρίαση δεν ετέθη εγγράφως κάποια πρόταση για εξάμηνη παράταση του προγράμματος. Σημειώνοντας όμως πως όντως ορισμένες χώρες έθεσαν, προφορικά, ζήτημα εξάμηνης παράτασης. «Η Ελλάδα δεν έχει λάβει κάποια έγγραφη πρόταση για την παράταση.
Σε κάθε περίπτωση, ισχύουν όλα όσα έχει πει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, ότι δηλαδή η Ελλάδα μπορεί να συζητήσει μια μικρή τεχνική παράταση, που δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από λίγες εβδομάδες», ξεκαθάριζε πηγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Πάντως και πηγές της τρόικας αργά χθες το βράδυ έδιναν πόντους στο σενάριο της εξάμηνης παράτασης, η διάρκεια της οποίας αποτελεί πλέον όπως όλα δείχνουν το καινούργιο κέντρο βάρους στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.