ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Βόμβα μεγατόνων στο νέο Ασφαλιστικό: Καταργείται η θεμελίωση σύνταξης με 25ετία στο Δημόσιο

apelpisia555555Κατάργηση της 25ετίας για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο Δημόσιο φέρνει το νέο ασφαλιστικό, ανατρέποντας όρια ηλικίας και υπολογισμό συντάξεων.
Η αλλαγή αυτή, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, περιλαμβάνεται στις «συνοδευτικές» σημειώσεις με τις τεχνικές λεπτομέρειες των επικείμενων ρυθμίσεων που έχουν προταθεί στην τρόικα για το ασφαλιστικό.
Η ελληνική πρόταση προβλέπει την …………
………….προσθήκη 2 ετών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θα συνταξιοδοτηθούν το 2019 και 2 ετών επιπλέον το 2020, ενώ από το 2021 όλα τα όρια ηλικίας ευθυγραμμίζονται στα 62 έτη για μειωμένη και στα 67 για πλήρη σύνταξη ή στα 62 με 40 έτη ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους.
Η αύξηση των ορίων ηλικίας ακυρώνει τη θεμελίωση εξόδου με 25ετία για το Δημόσιο όπως είπαν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής αρμόδια στελέχη και, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, όσοι έχουν συμπληρώσει τα 25 έτη ως το 2012 δεν διασφαλίζονται πλέον από την αύξηση των ορίων ηλικίας, παρά μόνο αν συμπληρώνουν την ηλικία αποχώρησης πριν από την έναρξη των αλλαγών.
Για παράδειγμα, με το ισχύον καθεστώς ένας δημόσιος υπάλληλος που συμπλήρωσε τα 25 έτη το 2011 έχει θεμελιωμένο δικαίωμα εξόδου στα 58 και με 36 έτη υπηρεσίας. Η θεμελίωση σημαίνει ότι ακόμη και αν αλλάξουν τα όρια ηλικίας ο ασφαλισμένος θα βγει στα 58 γιατί όταν είχε συμπληρώσει την 25ετία κλείδωσε (θεμελίωσε) την έξοδο στη σύνταξη με αυτό το όριο ηλικίας, ανεξάρτητα από το αν το έτος που θα συμπληρώσει τα 58 ισχύει το 60ό ή το 62ο έτος.
Η κατάργηση της 25ετίας ως θεμελίωση για την έξοδο ανατρέπει τα πάντα και με το νέο ασφαλιστικό ένας δημόσιος υπάλληλος που γίνεται 58 ετών το 2019 θα βγει στη σύνταξη αφού συμπληρώσει το όριο ηλικίας που θα ισχύει για τη χρονιά αυτή, δηλαδή όταν γίνει 60 ετών!
Αν συμπληρώνει τα 58 το 2020, τότε θα πρέπει να μείνει στην εργασία για άλλα 4 έτη και να συνταξιοδοτηθεί στα 62.
Ουσιαστικά, οι μόνοι που μπορεί να διασώζονται είναι όσοι πιάσουν την ηλικία εξόδου μέχρι το 2018.
Η θεμελίωση εξόδου με την 25ετία είχε ακριβώς αυτό το σκοπό. Να προστατεύει δηλαδή τους δημοσίους υπαλλήλους έναντι οποιονδήποτε αλλαγών, ούτως ώστε η έξοδος στη σύνταξη να «κλείδωνε» με το όριο ηλικίας που ίσχυε κατά τη χρονιά που συμπληρώθηκε η 25ετία.
Για παράδειγμα, μια μητέρα με ανήλικο παιδί που συμπλήρωσε την 25ετία το 2012, έχει κλειδώσει δικαίωμα για σύνταξη μόλις γίνει 55 ετών, γιατί τη χρονιά που συμπλήρωσε τα 25 έτη θεμελίωσε ταυτόχρονα σύνταξη με το αντίστοιχο όριο ηλικίας ανεξάρτητα από το όταν κλείσει το 55ο έτος τα όρια ηλικίας θα είναι 62 ή 67.
Χωρίς τη θεμελίωση με 25ετία, η ασφαλισμένη διατηρεί το δικαίωμα εξόδου στα 55, αν τα συμπληρώνει ως το 2018, διαφορετικά, αν δηλαδή γίνει 55 το 2019, θα επιβαρυνθεί με 2 έτη και θα συνταξιοδοτηθεί στα 57.
Η κατάργηση της θεμελίωσης εξόδου με 25ετία έχει και άλλη μια παράμετρο που έχει να κάνει με τον υπολογισμό της σύνταξης. Στο νόμο 3865/10 προβλέπεται ότι όσοι συμπληρώνουν 25ετία ως το 2010 δεν θα επηρεαστούν από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού σύνταξης, ακόμη και αν αποχωρήσουν μετά το 2015 που καθιερώνεται το νέο σύστημα και η αναλογική +βασική σύνταξη για τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά. Με τη ρήτρα αυτή, οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα αποχωρούσαν το 2015 θα έπαιρναν σύνταξη με το παλιό σύστημα και χωρίς να έχουν τις μικρές ή μεγαλύτερες μειώσεις που βγάζει ο νέος τρόπος υπολογισμού από το 2015.
Από τη στιγμή όμως που ψηφιστεί η κατάργηση της θεμελίωσης με την 25ετία, αυτή η «ρήτρα» προστασίας από τις αλλαγές στον υπολογισμό σύνταξης παύει να υφίσταται και θα σημάνει μειώσεις συντάξεων.
Διαφωνεί η τρόικα με τη μεταβατική περίοδο
Η τρόικα δεν έχει κάνει αποδεκτή την πρόταση αυτή και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το τελικό σχέδιο των αλλαγών θα είναι διαφορετικό. Οι δανειστές διαφωνούν με τη μεταβατική περίοδο των τριών ετών (2019-2021) και επιμένουν στη σκληρή γραμμή για προσαρμογή των ορίων ηλικίας στα 62 και στα 67 πολύ νωρίτερα. Το αρχικό σχέδιο μάλιστα, που είχε επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας, προέβλεπε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, να ισχύσουν τα 62 και τα 67 για σύνταξη χωρίς μεταβατική περίοδο, αλλά σε κάθε περίπτωση από το 2019 άμεσα και για όλους όσοι δεν θα έχουν συμπληρώσει ως το 2018 την ηλικία για να αποχωρήσουν στη σύνταξη.
Ενας συμβιβασμός είναι πιθανό να επιτευχθεί στο μέσον, με την εφαρμογή των αλλαγών στα όρια ηλικίας από το 2017, και πάλι όμως εφόσον υπάρξει τελική συμφωνία με την τρόικα.
Το κλειδί των αλλαγών ωστόσο και το πόσοι τελικά θα επηρεαστούν βρίσκεται στο χρόνο που θα ψηφιστούν οι ρυθμίσεις. Ηδη, συζητείται να δοθεί περιθώριο τριμήνου και να ισχύσουν από τον Μάρτιο του 2015 ή εξαμήνου, που σημαίνει ότι θα εφαρμοστούν από τον επόμενο Ιούλιο.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
kkatikos@e-typos.com