ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια

Σε τρεις πυλώνες το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνειαΣχέδιο τριών πυλώνων έχει καταρτίσει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων και της ανατροφοδότησης της αγοράς με ρευστότητα. Το σχέδιο, ψήγματα του οποίου έχουν δει και ξένοι επενδυτές και θεσμικοί παράγοντες κινείται στη βάση του ιρλανδικού μοντέλου αλλά με πολύ πιο εξελιγμένες τεχνικές διαχείρισης, ενώ δεν περιλαμβάνει –τουλάχιστον σε πρώτη φάση- τη ………
………….χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Του Χρήστου Φράγκου
Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός Fund, όχι όμως bad bank, το οποίο θα αποκτήσει τα δάνεια και τα καλύμματά τους, από τα οποία θα αφαιρεθούν –σε πρώτη φάση- οι προβλέψεις που έχουν ήδη διενεργήσει οι τράπεζες.
Σε δεύτερη φάση το fund θα διαχειριστεί τα δάνεια μέσω τιτλοποιήσεων, εκδόσεις cover bonds και σχηματισμό κοινοπρακτικών σχημάτων, ενώ όπως επισημαίνεται ο φορέας δεν θα έχει ενεργό ρόλο στις επιχειρήσεις των οποίων τις μετοχές θα αποκτήσει, αλλά τις διακρατά ως εξασφάλιση.
Αντί χρημάτων ο φορέας θα επιστρέφει ως αντίτιμο στις τράπεζες ομόλογα, τα οποία θα είναι και εμπορικά διαπραγματεύσιμα, σε δεύτερη φάση.
Με αυτό τον τρόπο -και στο πλαίσιο των οδηγιών της ΕΚΤ- θα επιταχυνθεί η εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών, πράγμα που θα βελτιώσει την εικόνα τους, ενώ η απόκτηση ομολόγων αντί «κόκκινων» δανείων θα βοηθήσει στην άντληση ρευστότητας.
Στο σκέλος του ιδιωτικού χρέος το μοντέλο που έχει ακουστεί περισσότερο είναι μια εξελιγμένη έκδοση του ιρλανδικού, με κεντρικό στοιχείο την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Εν συνεχεία θα εισαχθούν περιουσιακά, ηλικιακά και επαγγελματικά κριτήρια με στόχο την όσο το δυνατόν πιο κοινωνικά δίκαιη αντιμετώπιση των περιπτώσεων, ενώ πάλι κεντρικό ρόλο θα παίξει το Fund.
Ο φορέας που θα δημιουργηθεί θα αποκτήσει τα δάνεια σε discounted αξία, αφαιρώντας και το ποσό των προβλέψεων, ενώ θα δώσει στις τράπεζες αντίστοιχα ομόλογα. Στόχος του σχήματος αυτού είναι η δημιουργία μιας αξιόπιστης διαδικασίας διαχείρισης των δανείων, με την ασφάλεια του Δημοσίου τόσο προς τους δανειολήπτες όσο και προς τις τράπεζες.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο φορέας θα έχει τη δυνατότητα παγώματος μέρος της οφειλής χωρίς όμως να ζητά πρόσθετες εξασφαλίσεις.
Παράλληλα θα προωθήσει τη διαγραφή ανεπίδεκτων δανείων, για τα περισσότερα εκ των οποίων οι τράπεζες έχουν ήδη διενεργήσει προβλέψεις, απαλλάσσοντας έτσι οριστικά από «dead loans» τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και των stress tests οι τράπεζες έχουν διενεργήσει προβλέψεις για 46,7% των κόκκινων δανείων, ήτοι για 47 δισ. ευρώ. Οι σχεδιασμοί του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπουν την ανάληψη των NPL’s από το νέο φορέα εξαιρώντας τις προβλέψεις, στην καθαρή αξία.
Όπερ σημαίνει ότι οι τράπεζες θα δεχθούν εν τέλει ομόλογα της τάξης των 50 δισ., τα οποία θα εντάξουν στις μακροπρόθεσμες απαιτήσεις.
Με αυτό τον τρόπο –και χωρίς τη χρήση κεφαλαίων από το ΤΧΣ- εκτιμάται ότι επιτυγχάνεται ουδέτερο δημοσιονομικά αποτέλεσμα ενώ θα τεθούν σε λειτουργία και οι μηχανισμοί κοινωνικής προστασίας.
sofokleousin