ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Παιδιά που κοιμούνται με τους γονείς κινδυνεύουν από άσθμα


child sleep_with_parents

Παιδιά που μοιράζονται το κρεβάτι με τους γονείς τους μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο άσθματος αργότερα στην παιδική ηλικία, ανακάλυψε νέα έρευνα.
Η Maartje Luijk, του Erasmus University Rotterdam, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των παιδιών που μοιράζονται το κρεβάτι με τους γονείς τους στην ηλικία των 2 ετών και με το συριγμό και το άσθμα αργότερα στην παιδική ηλικία.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 6.000 μητέρες και τα παιδιά τους στην Ολλανδία.
Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες μέσω ερωτηματολογίων για συμπτώματα συριγμού και άσθματος κάθε χρόνο από την ηλικία ενός έως 6.
Αξιολόγησαν επίσης συνήθειες ύπνου ρωτώντας τους γονείς.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παιδιά που μοιράζονταν το κρεβάτι με τους γονείς τους (σε ηλικία 2 μηνών) δεν είχαν υψηλότερο κίνδυνο συριγμού τα πρώτα 6 χρόνια ζωής τους ή να διαγνωστούν με άσθμα.
Ωστόσο, στην ηλικία των 24 μηνών το μοίρασμα του κρεβατιού συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο μελλοντικού συριγμού (σε ηλικία 3-6 ετών) και με αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν τα παιδιά με άσθμα στην ηλικία των 6 ετών.
Το μοίρασμα του κρεβατιού αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος με κάποιο τρόπο αλλά η έρευνα δεν παρέχει αποδείξεις αιτιατής σχέσης.

Πηγή:
''European Respiratory Journal''