ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Ολική επαναφορά για το πετρέλαιο

«Ίλιγγο» προκάλεσε σήμερα η διακύμανση του πετρελαίου, με τις αγορές να αντιδρούν σπασμωδικά σε κάθε πληροφορία, φήμη ή στοιχείο..
που διέρρεε αναφορικά με τις προθέσεις των πετρελαιοπαραγωγών κρατών ή τη ζήτηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ενώ μέχρι το απόγευμα το πετρέλαιο δεχόταν πιέσεις υποχωρώντας ακόμη και κάτω από τα 54 δολάρια (στα 53,60 δολάρια), ξαφνικά το κλίμα άλλαξε, πέρασε σε θετικό έδαφος, για να κλείσει τελικά με μόλις 2 σεντς κέρδη, στα 55,93 δολάρια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά προσπάθησε να ισορροπήσει σήμερα, με αρκετά χαρτοφυλάκια να τοποθετούνται εκμεταλλευόμενα τις ελκυστικές αποτιμήσεις. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική αγορά εκπλήσσει ευχάριστα, διαψεύδοντας τις αναλύσεις και τις εκτιμήσεις.

Πάντως, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η αγορά προσπαθεί να ισορροπήσει στα νέα δεδομένα της παραγωγής και της ζήτησης, χωρίς να έχει θέσει κάποιους στόχους στην τιμή. Επομένως το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρχει έντονη μεταβλητότητα με σημαντικές εναλλαγές κλίματος και διαθέσεων. Άλλωστε, η πτώση κατά 40% που παρατηρείται στην τιμή του πετρελαίου το τελευταίο εξάμηνο αφήνει σημαντικά περιθώρια για κερδοσκοπικές κινήσεις.

Την ίδια ώρα, ο χρυσός δείχνει ότι έχει χάσει μέρος της λάμψης του, η οποία γινόταν πιο «έντονη» σε περιόδους αβεβαιότητας. Μάλιστα, το τελευταίο δεκαήμερο της πτώσης των διεθνών κεφαλαιαγορών, όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, αλλά σήμερα έχασε και το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του χρυσού υποχώρησαν σήμερα κατά 1,1% στα 1.194,30 δολάρια, ενώ νωρίτερα σήμερα σημείωνε κέρδη έως τα 1.220 δολάρια. Απώλειες που έφτασαν το 4,9% σημείωσε και το ασήμι σήμερα, στα 15,75 δολάρια.
http://www.naftemporiki.gr/f