ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Αλήτες είναι οι δικαστές, οι τράπεζες, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ; 47χρονος υπάλληλος στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ πήρε την κυνηγετική του καραμπίνα και αυτοκτόνησε χθες έξω από το σπίτι του. Άφησε ορφανά τα δύο του παιδιά... Ο κ. Σταθάκης και η κα Νάθενα δεν έχουν κανένα επιστημονικό λόγο να αυτοκτονήσουν...


47χρονος υπάλληλος στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ πήρε την κυνηγετική του καραμπίνα και αυτοκτόνησε χθες έξω από το σπίτι του . Άφησε ορφανά τα δύο του παιδιά.
Την 1η Φεβρουαρίου, 49χρονος υπάλληλος του πολυκαταστήματος Praktiker στο Αιγάλεω, εξαναγκάστηκε να υπογράψει κάτω από πιεστικές και αδιευκρίνιστες συνθήκες την παραίτησή του, έπειτα από 12 χρόνια εργασίας, ώστε να μη φανεί ως απόλυση. Στις 3 Φεβρουαρίου βρέθηκε απαγχονισμένος στο...
διαμέρισμά του. Μια τραγική ιστορία, που κρατήθηκε για πολλές μέρες κρυφή. Η κηδεία του έγινε με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τους συναδέλφους του. Το Praktiker απέφυγε να καλύψει τα έξοδα (ζήτησε από το σωματείο να υποβάλει επίσημο αίτημα), για να μην φανεί ότι αισθάνεται τύψεις για την εξέλιξη της υπόθεσης. 
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, μεχρι τον Ιανουάριο του 2014, έχουν αυτοκτονήσει 15 ομολογιούχοι θύματα του Βενιζέλου και του PSI. Οι μικροομολογιούχοι αυτοί που κατείχαν ομόλογα αξίας μέχρι 150.000 ευρώ είδαν τις οικονομίες μίας ζωής να εξανεμίζονται εν μια νυκτί, όταν αποφασίστηκε το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Με το κούρεμα χάθηκε αυτομάτως το 53,5% της αξίας τους, ενώ το υπόλοιπο 46,5% καλύφθηκε με νέα ομόλογα (το 15% του EFSF, που λήγουν φέτος ή το 2015, και το 31,5% με ομόλογα που λήγουν από το 2027 μέχρι το 2042). 
Τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών εμφανίζει η Κρήτη με 49 καταγεγραμμένα περιστατικά το 2013 . Πάντως η ιατροδικαστής του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου κα Δέσποινα Νάθενα, σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι υποστήριξε ότι « δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την ύπαρξη αιτιώδους σχέσεως μεταξύ της πρόσφατης οικονομικής κρίσης και της θνησιμότητας από αυτοκτονίες στην Κρήτη». 
Είναι και αυτό μια επιστημονική άποψη. Άλλωστε και ο Kαθηγητής Πολιτικής Oικονομίας του Παν. Kρήτης και βουλευτής του ΣΦΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης, που έχει ασχοληθεί με τον ατελέσφορο εκσυγχρονισμό έχει την επιστημονική άποψη του ότι «η Ελλάδα υποφέρει από χαμηλή φορολόγηση διότι τα έσοδα από την φορολογία ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι μόλις στο 38% του ΑΕΠ και οφείλουμε να αυξήσουμε τα φορολογικά έσοδα στο 43%». 
ΥΓ. Ο κ. Σταθάκης και η κα Νάθενα δεν έχουν κανένα επιστημονικό λόγο να αυτοκτονήσουν.Ουδείς τους υποχρέωσε να υποβάλλουν παραίτηση και ο μισθός τους καταβάλλεται κανονικότατα. Είναι όλοι τους μια παρέα, μια μεγάλη οικογένεια, για να μην πούμε ένα Συνδικάτο. Πολιτικοί, τραπεζίτες, γραφειοκράτες, καθηγητάδες ,φίλοι, ερωμένες, χορηγοί , δικαστάδες, βαλλινάτοι , εκδότες εργολάβοι, και ρουφιανίσκοι , που αλληλοπροστατεύονται.
"deltio11"

Μήπως γνωρίζει κάποιος εισαγγελέα που δεν είναι επίορκος και υπάλληλος των γερμανοτσολιάδων; Έκλεισε το ΙΚΑ;


Σύνταγμα


Ο κάθε πολίτης πρέπει να έχει άποψη


Νέα εποχή για την Κατερίνη   

Από σήμερα ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα δημόσιου διαλόγου του 
υποψήφιου Δημάρχου Κατερίνης Νίκου Μακρίδη.  

Ψηφίστε, καταθέστε τις προτάσεις σας και...
πάρτε μέρος στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν κάτω από κάθε πρόταση.


Μπείτε εδώ..  
http://nea-epoxi.uservoice.com/forums/238898-general

Το ήξερες; Να γιατί οι γυναίκες φοράνε σουτιέν

soutien-570
Όλες οι γυναίκες ανυπομονούν να φορέσουν το πρώτο τους σουτιέν. Πρόκειται για μία ιεροτελεστία καθώς όταν έρχεται η συγκεκριμένη στιγμή νιώθουν ότι αφήνουν πίσω το παιδάκι και γίνονται γυναίκες που ξεχωρίζουν από τους άνδρες.
Χωρίς να έχει σημασία το μέγεθος και η ηλικία, το σουτιέν αποτελεί τον καθημερινό σύντροφο του γυναικείου κορμιού. Όσο περνάνε όμως τα χρόνια τόσο πιο ενοχλητικά γίνονται τα σουτιέν. Τίποτα δεν θυμίζει τα παλιά όπου ανυπομονούσαν να το βάλουν.
Το να βρεις το σωστό μέγεθος και το ωραίο σχέδιο σε συνδυασμό με να είναι βολικό αποτελεί έναν Γολγοθά. Μάλιστα όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του στήθους τόσο πιο δυσεύρετο είναι το σουτιέν που θέλεις καθώς δεν υπάρχουν ωραία σχέδια όπως επίσης δεν υπάρχουν σουτιέν και σε όλα τα μαγαζιά.
Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που καθιερώθηκε το σουτιέν και οι γυναίκες δεν το αποχωρίζονται;
1) Η βαρύτητα: Το στήθος αποτελείται από ιστό και λίπος. Όσο πιο μεγάλο είναι τόσο πιο δύσκολα κρατιέται και είναι απαραίτητο το σουτιέν. Επίσης κρατάει σταθερό το στήθος καθώς αν είναι ελεύθερο ο πόνος είναι πολύς όταν περπατάς.
2) Το σουτιέν βοηθάει στους πόνους της πλάτης και στη στάση του σώματος: Οι γυναίκες με μεγάλο στήθος υποφέρουν από πόνους στη πλάτη από το μεγάλο βάρος. Το σουτιέν βοηθάει στο «κουβάλημα» ενώ ταυτόχρονα οι γυναίκες παύουν να καμπουριάζουν.
3) Βοηθάει στο να κρατηθεί για περισσότερα χρόνια στητό το στήθος: Με προϋπόθεση βέβαια ότι φοριέται τακτικά. Από κει και πέρα, αν οι γυναίκες φοράνε σουτιέν πολύ συχνά, κρατάνε τους μύες τους σταθερούς και σε ένα συγκεκριμένο ύψος οπότε το σώμα τους μαθαίνει να μένει εκεί. Το «συχνά» πάντως δεν σημαίνει 24 ώρες την ημέρα καθώς μπορεί να δημιουργηθούν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.
4) Ακόμα και οι γυναίκες με μικρό στήθος χρειάζονται «στήριξη»: Το σουτιέν βοηθάει όλες τις γυναίκες και όσες νομίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος να φοράνε κάνουν λάθος. Για πολλούς λόγους μπορεί να καμπουριάζουν όπως επίσης και να ενοχλούνται όταν περπατάνε.
5) Η σωστή εφαρμογή του σουτιέν αποτελεί το κλειδί στην αποφυγή των πόνων στον αυχένα και την πλάτη: Πολλές γυναίκες φοράνε το λάθος νούμερο σουτιέν, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Είναι πολύ βασικό να βρίσκουν το σωστό νούμερο όπως επίσης και αυτό που τους ταιριάζει γιατί μπορεί να φοράνε για παράδειγμα το Cup D από μία εταιρεία και το ίδιο μέγεθος από κάποια άλλη να μην τους κάνει, οπότε όσο περισσότερα δοκιμάζει κάποια τόσο το καλύτερο.
Γι΄αυτό οι γυναίκες δείτε το σουτιέν και την επιλογή του με μεγαλύτερη σοβαρότητα και όχι διάθεση άρπακολλα.

Ο κάθε μαλάκας χωριάταρος κάνει πολιτική γιατί έχει μεγάλο σόι . . . .


Αμ αυτό που το πάτε ??? Ο κάθε αμόρφωτος χωριάτης κατεβαίνει για 
υποψήφιος 
σύμβουλος γιατί έχει πολλούς ψήφους από το σόι του ..

βρε μαλάκες εσείς συγγενείς για σκεφτείτε λίγο το μέλλον των παιδιών
 σας ....

καλός χρυσός ο συγγενής σας αλλά έχει κάτι να δώσει στους υπόλοιπους ? ? ?

 δεν βλέπετε ότι είναι λίγος ακόμα και....
για τον εαυτό του ? ? ?

Τι θα πει είναι σόι ....τι θα πει είναι δικός μας ...?

Πρέπει να είναι άριστος ......να έχει κάτι να προσφέρει για τον τόπο,
 σταματήστε να ψηφίζετε πια με αυτό τον τρόπο ...

.τέλος στα σόγια ..
τέλος στα κόμματα...

 τέλος σε όλες αυτές τις μαλακίες που μας έφεραν ως εδώ

 ψηφίστε με γνώμονα το κοινό συμφέρων γιατί  αυτό είναι που μετράει,
 αν έχουν όλοι θα  έχεις και εσύ, αν όλοι είναι καλά θα  είσαι και εσύ, 
αν ο τόπος σου διοικείτε απο άξιους θα πει μπροστά ! ! !

 ..τους άξιους αυτού του τόπου οποίοι και αν είναι, απο όπου και αν 
προέρχονται  .....
http://pieriki.blogspot.gr/

ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΙΕΡΙΑΣ. ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ "ΖΕΣΤΑΝΟΥΝ ΜΗΧΑΝΕΣ"


του Γιώργου Οικονομίδη.
Τα πλάνα δείχνουν την ειρηνική τους διάθεση (προς τό παρόν ίσως)
 με την υπομονή πού διαθέτουν έως τώρα παραμένοντας και......

Δείτε το βίντεο...
ξενυχτώντας στην ύπαιθρο, μέσα στό κρύο και τις διάφορες καιρικές
 συνθήκες και μακριά από τίς οικογένειές τους.
Τα αιτήματά τους απλά. Να τούς συμπεριφερθεί η κυβέρνηση ώς παραγωγούς 
αγρότες και όχι ώς επιχειρηματίες, διότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ.
 Να φορολογούνται και να κρατούν βιβλία εσόδων ώς παραγωγοί και όχι
 σύμφωνα με την απαράδεκτη επιβολή της κυβέρνησης και τού υπουργού
 Οικονομικών κυρίου Στουρνάρα. 
Παρευρισκόμενοι αγρότες μίλησαν αποκλειστικά στήν κάμερα τής sporeas.tv 
και στόν Γιώργο Οικονομίδη.

Κατεβαίνουν στην Αθήνα την Τετάρτη οι αγρότες


 
Με παλλαϊκό συλλαλητήριο την προσεχή Τετάρτη στην Αθήνα συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες, οι οποίοι επιμένουν στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που όπως επισημαίνουν είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους.

Την σχετική πρόταση των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας υιοθέτησαν σήμερα Σάββατο και εκπρόσωποι μπλόκων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συμμετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας. Τόπος συνάντησης ορίστηκε η πλατεία Βάθη στις δύο το μεσημέρι της Τετάρτης ενώ θα ακολουθήσει και πορεία προς το Σύνταγμα.

Οι αγρότες καλούν όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική που πλήττει όλους τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα.

Τις επόμενες ημέρες και έως την Τετάρτη θα υπάρξει κινητοποίηση ανά Νομό για την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στο συλλαλητήριο αλλά και επαφές με άλλους φορείς προκειμένου να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στον συνεχιζόμενο αγώνα των αγροτών.

Εξάλλου, την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν προγραμματίσει και νέο μαζικό συλλαλητήριο στον κόμβο της Νίκαιας, το τρίτο μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Παράλληλα, αγρότες που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κόμβο “Πράσινα Φανάρια”, τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία με τα αγροτικά τους οχήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τελικό προορισμό το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Η πορεία διαμαρτυρίας των αγροτών θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Γρηγόρης Παπαθεοδώρου, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες των Σερρών έχουν αναγγείλει για την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι συμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού Σερρών – Καβάλας.Συλλαλητήρια διοργανώνουν την Δευτέρα αγρότες σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις αποφασίστηκε να μην λειτουργήσουν οι υπηρεσίες στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας στις πρωτεύουσες των νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας.

Πηγή: http://www.skai.gr

Η εξυπνάδα σχετίζεται και με το... σεξ

Ξεχάστε το διαλογισμό, την εκμάθηση ξένων γλωσσών, τη μουσική και τις σπουδές. Πρόσφατη μελέτη δείχνει πως εκτός των παραπάνω η οξυδέρκεια μπορεί να αναπτυχθεί και με το... σεξ!

Η εξυπνάδα σχετίζεται και με το... σεξ
Ερευνητές από το Μέριλαντ της Νότιας Κορέας, πρόσφατα διαπίστωσαν πως η σεξουαλική δραστηριότητα - στα πειραματόζωα κι εν προκειμένω ποντίκια κι αρουραίους - βελτιώνει τις γνωστικές τους λειτουργίες κι αυξάνει την παραγωγή νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο, το κομμάτι του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη.
Από την άλλη επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας, σε μελέτη τους ισχυρίζονται πως η υπερβολική προβολή πορνό, όπως και άλλες εξαρτήσεις, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στον εγκέφαλο. κάτι που, ωστόσο, έσπευσαν να αμφισβητήσουν συνάδελφοί τους από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες, θεωρόντας πως οι Τεξανοί ερευνητές δεν παρέχουν πειστικά στοιχεία που να στηρίζουν τα λεγόμενα.
Ακόμη όμως κι αν το σεξ κάνει τους ανθρώπους πιο έξυπνους, το αντίστροφο δεν ισχύει. Κάποιος δηλάδή που είναι έξυπνος δε σημαίνει πως έχει περισσότερες σεξουαλικές επαφές σε σχέση με κάποιον λιγότερο οξυδερκή. Οι εξυπνότεροι, άλλωστε, έφηβοι, όπως έχει αποδείξει η έρευνα, έχουν την τάση να καθυστερούν την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής.

Handelsblatt Η ανεργία στην Ελλάδα σε επίπεδα- ρεκόρ

Το Νοέμβριο η ανεργία στην Ελλάδα έφθασε σε νέα ρεκόρ παρά την οικονομική ανάκαμψη. Ειδικά οι νέοι Έλληνες βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.
Η ανεργία στην Ελλάδα σε επίπεδα- ρεκόρ
Στην Ελλάδα, παρά τα πρώτα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης, η ανεργία έχει αυξηθεί σε νέα επίπεδα- ρεκόρ,. Το Νοέμβριο το ποσοστό ανεργίας στο 28% ήταν υψηλότερο από ποτέ, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη.

Τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, ήταν στο 27,7%. Εντυπωσιακό το ποσοστό ανεργίας για τους νέους ηλικίας 15-24 ετών. Το 61,4% ήταν το Νοέμβριο χωρίς δουλειά.
Ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, Νίκος Μαγγίνας, απέδωσε την άνοδο στους λιγότερους τουρίστες κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Σε άλλους τομείς, όπως το λιανικό εμπόριο, η βιομηχανία κι οι κατασκευές, τα τελευταία αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι το πακέτο βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων Ευρώ βοήθησε την ευρω- χώρα να ξεπεράσει την ύφεση.
Η κυβέρνηση αναμένει για το 2014 αύξηση της τάξεως του 0,6% και αυτό φαίνεται στη δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία είναι σε καλό δρόμο. Ωστόσο, δέχεται ασφυκτική πίεση εν όψει των τοπικών εκλογών και των Ευρωεκλογών του Μαΐου κι αδυνατεί να παρουσιάσει σημάδια επιτυχίας στην αγορά εργασίας.
Η ανεργία στην Ελλάδα σε επίπεδα- ρεκόρ
Η ανεργία στην Ελλάδα είναι 3 φορές πάνω από όσο ήταν το 2008 όταν ξεκίνησε η κρίση. Ταυτόχρονα, σήμερα είναι περισσότερη από το διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης. Ο οικονομολόγος, Μαγγίνας, αναμένει περαιτέρω αύξηση κατά το τρέχον τρίμηνο. Οι απολύσεις, στις εταιρείες δεν έχουν ακόμη τελειώσει.


La Stampa Η Ελλάδα των ρεκόρ (της μιζέριας)

Το 65% των ηλικιωμένων υποφέρει από πείνα, αρρώστιες εξαφανισμένες όπως οι φυματίωση και η δυσεντερία επιστρέφουν και οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 40%... Αυτές και άλλες θλιβερές απαρριθμεί σε πρόσφατο άρθρο της η ιταλική εφημερίδα.
Η Ελλάδα των ρεκόρ (της μιζέριας)
Χώρα των ρεκόρ έχει γίνει η Ελλάδα, η οποία ετοιμάζεται να εισπράξει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας 10-20 δισ. ευρώ για να καλύψει τις δημοσιονομικές απαιτήσεις μέχρι το 2015. Ρεκόρ απογοητευτικά. Όπως εκείνο της διαφθοράς (όπου η Ιταλία έρχεται δεύτερη) με 99% των Ελλήνων να πιστεύουν ότι η πολιτική διαφθορά και η παράνομη κερδοσκοπία είναι διάχυτα φαινόμενα, έναντι του 76% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Κι αν σε ολόκληρη την Ε.Ε. το 73% των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι η διαφθορά και η χρησιμοποίηση των γνωριμιών είναι οι πιο εύκολοι τρόποι για να κάνεις τη δουλειά σου, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 83%.

Αλλά υπάρχουν κι άλλα στοιχεία ακόμη πιο τρομακτικά γιατί σχετίζονται με την ίδια την καθημερινή επιβίωση. Είναι το ρεκόρ, σύμφωνα με έρευνες, του 65% των ηλικιωμένων που υποφέρουν από πείνα. Ένα απίστευτο ποσοστό για μια ευρωπαϊκή χώρα, όπου το 62% δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα είδη διατροφής και το 32% έχει αναγκαστεί να περιορίσει την ποσότητα του φαγητού, συνηθίζοντας πιο μικρές μερίδες, σύμφωνα με έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Γραμμή Ζωής". Μια κατάσταση που επηρεάζει όχι μόνο την καθημερινή διαβίωση, αλλά ακόμη και την υγεία, σωματική και ψυχική: το 17% των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα παραδέχτηκε ότι υποφέρει όλο και πιο συχνά από κατάθλιψη και κρίσεις πανικού.
Αλλά δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι: σύμφωνα με τις εθελοντικές ενώσεις κάθε μέρα περίπου 14 χιλιάδες άτομα, μη μετανάστες, αλλά κυρίως Έλληνες που έχουν χάσει τη δουλειά τους, καταφεύγουν στα συσσίτια των απόρων για να εξασφαλίσουν ένα γεύμα, καθώς στις μεγάλες πόλεις, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι ενώσεις που προσφέρουν ιατροφαρμακευτική φροντίδα προμηθεύουν και είδη πρώτης ανάγκης αφού το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο υποσιτισμός.
Στον τομέα της υγείας, τα δεδομένα είναι καταστροφικά. Από το 2009 ο προϋπολογισμός για την Υγεία περιορίστηκε κατά 40%, ενώ έχουν απολυθεί 26 χιλιάδες υπάλληλοι, από τους οποίους 9.100 είναι γιατροί. Ωστόσο, αυτό δεν υπήρξε αρκετό για να ισοσκελίσει τον λογαριασμό. Κάθε μήνα το χρέος για την υγεία αυξάνεται κατά 100 εκατομμύρια ευρώ και στα κρατικά νοσοκομεία υπάρχουν παντού ελλείψεις: στα εργαλεία, τα φάρμακα και τα τρόφιμα. Μια μεμονωμένη αλλά χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του νοσοκομείου Μεταξάς του Πειραιά, όπου στην παθολογική υπάρχουν 54 κρεβάτια πάντα κατειλημμένα και μόνο δύο νοσοκόμες στη βάρδια. Από την άλλη πλευρά, εξαιτίας των ακριβών εισιτηρίων εισαγωγής που επιβλήθηκαν, μια νοσηλεία τριών ημερών μπορεί να κοστίσει μέχρι και χίλια ευρώ.
Απόσπασμα του δημοσιεύματος της ιταλικής εφημερίδας.
Απόσπασμα του δημοσιεύματος της ιταλικής εφημερίδας.
Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους Γιατρούς του Κόσμου, είναι ότι το 27,7% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, είτε ως αποτέλεσμα των περικοπών, είτε λόγω της έλλειψης οικονομικών πόρων. Έτσι τα παιδιά μένουν χωρίς εμβόλια (που κοστίζουν μεταξύ 140 και 180 ευρώ), οι γέροι χωρίς φάρμακα και οι έγκυες χωρίς προγενετική παρακολούθηση γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν.
Ρεκόρ σημειώνεται και στους πρόωρους θανάτους. Πάντα σύμφωνα με τους Γιατρούς του Κόσμου, από την αρχή της κρίσης ο αριθμών των βρεφικών θανάτων έχει αυξηθεί κατά 21%. Οι ενήλικες δεν είναι σε καλύτερη μοίρα. Οι ασθένειες που διαγιγνώσκονται και θεραπεύονται αυξάνονται ολοένα: υπάρχουν αυτοί που εξακολουθούν να ελέγχονται, αλλά κι εκείνοι που εγκαταλείπουν τη χημειοθεραπεία γιατί είναι πολύ ακριβή.
Η κατάσταση είναι τέτοια που πολλοί έλληνες γιατροί οι οποίοι υπηρετούσαν σε αποστολές στην Αφρική για να βοηθήσουν τους αδύναμους πληθυσμούς, ανακαλούνται στην Ελλάδα καθώς η βοήθεια τους είναι πολύτιμη στην πατρίδα. Στην πατρίδα όπουαυξάνονται οι ασθένειες "του φτωχού", όπως η φυματίωση, η δυσεντερία, η ηπατίτιδα και οι μολύνσεις με HIV, ενώ οι αυτοκτονίες βρίσκονται σε κάθετη άνοδο (περισσότερο από 40%).
Τέλος είναι το αποκαρδιωτικό ποσοστό των ανέργων που σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, χτυπάει σκληρά του νέους ηλικίας 15-24 ετών σε ένα ποσοστό 57,2% έναντι του διεθνούς 24,6%. Υπαίτιος είναι και ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος πριν από την κρίση απασχολούσε 2.800.000 εργαζόμενους, ενώ σήμερα τους έχει μειώσει τουλάχιστον στο μισό, με μισθούς που σε δύο από τις δέκα περιπτώσεις δεν αγγίζουν ούτε τα 500 ευρώ τον μήνα, για δήθεν μερική απασχόληση η οποία φτάνει και τις 36 ώρες την εβδομάδα.

Καρκινοπαθής σοκάρει ανεβάζοντας γυμνές φωτογραφίες της στο facebook

































Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη χώρα της, την Αυστραλία, η τολμηρή κίνηση της 32χρονης καρκινοπαθούς, της Μπεθ Γουάνγκα, να ανεβάσει στο λογαριασμό της στο facebook φωτογραφίες της που απεικονίζουν τις συνέπειες που είχαν στο σώμα της οι επεμβάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί για την αντιμετώπιση της επάρατης νόσου.Σύμφωνα με την ίδια, αμέσως μετά τη δημοσίευση των επίμαχων φωτογραφιών, περισσότερα από 100 άτομα – χρήστες του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου την διέγραψαν από «φίλη» τους ενώ πολλοί από αυτούς ζήτησαν τη διαγραφή της.

Η Γουάνγκα, μητέρα τεσσάρων παιδιών, υπέστη διπλή μαστεκτομή, αποκατάσταση στήθους και υστερεκτομή, όταν στο αριστερό της μαστό ανιχνεύτηκαν κυτταρικές μεταλλάξεις ενώ παράλληλα βρέθηκε ότι φέρει το γονίδιο BRCA2.

Θέλοντας να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με την σημασία των προληπτικών εξετάσεων, η Γουάνγκα, μαζί με τη φωτογράφο Νάντια Μάσοτ, έβγαλαν μια σειρά από φωτογραφίες με τίτλο: «Κάτω από το κόκκινο φόρεμα».

«Οι φωτογραφίες δεν είχαν ως πρόθεση να είναι σέξι. Ο σκοπός ήταν να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τον καρκίνο του στήθος. Κάθε μέρα προσπερνάμε ανθρώπους. Φαίνονται συνηθισμένοι αλλά κάτω από τα ρούχα τους τα σώματά τους αφηγούνται μια διαφορετική ιστορία», λέει η 32χρονη γυναίκα.

Ωστόσο κάποιοι χρήστες θεώρησαν αυτές τις φωτογραφίες ως υπερβολικά τολμηρές με αποτέλεσμα να ζητήσουν τη διαγραφή τους από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ένα αίτημα όμως που το facebook δεν έκανε αποδεκτό.

«Ο σκοπός της φωτογράφησης ήταν να ενημερώσει τους άνδρες και τις γυναίκες για τις αλλαγές που προκαλεί ο καρκίνος στο σώμα μας, αλλαγές που δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε φύλα, ηλικίες ή φυλές. Όποιος βρίσκει αυτές τις εικόνες προσβλητικές, χάνει το νόημα», καταλήγει η Γουάνγκα.

Πηγή: Independent

Κατερίνα Στικούδη: «Στο σεξ και στον έρωτα δεν πρέπει να έχουμε ταμπού!»



Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής της πορείας, το ρατσισμό, τον έρωτα και φυσικά το σεξ μίλησε η Κατερίνα Στικούδη στην τελευταία της συνέντευξη σε εβδομαδιαίο περιοδικό.
Η γνωστή παρουσιάστρια και τραγουδίστρια μιλά για όλα χωρίς ταμπού.
«Στο σεξ και στον έρωτα δεν πρέπει να έχουμε ταμπού, αλλά να περνάμε καλά γιατί η ζωή είναι μία. Δεν θα έρθει άλλη και κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτή που ζούμε», είπε η τραγουδίστρια μιλώντας στο περιοδικό «ΕΓΩ Weekly».
Εξομολογήθηκε ακόμα αν τα πρώτα χρόνια που ήρθε στην Αθήνα από την Λάρια ένιωθε μοναξιά.
«Επιλέγω τη μοναξιά για να σου πω την αλήθεια. Μου αρέσει να είμαι μόνη. Πέρασα δυσκολίες στο να προσαρμοστώ. Πάλευα για να επιβιώσω. Δεν είναι ο κόσμος στρωμένος με ροδοπέταλα, επειδή τυχαίνει να έχεις μια γλυκιά όψη και δυο πράσινα μάτια», είπε και συνέχισε απαντώντας στο αν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ρατσισμό: «Φυσικά. Υπήρχαν και υπάρχουν ρατσιστικές συμπεριφορές. Δεν μπορείς να αλλάξεις την άποψη κάποιων που βλέπουν τα πράγματα όπως θέλουν μόνο και μόνο για να νιώθουν οι ίδιοι καλά. Δεν καταλαβαίνω γιατί μια κοπέλα επειδή είναι όμορφη θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα ατάλαντη και χαζή».
Τέλος, απάντησε και στο αν ποτέ της έχει πει κάποιος ότι δεν την θεωρεί τραγουδίστρια: «Μια πολύ γνωστή τραγουδίστρια όταν της είχα πάρει συνέντευξη επί εποχής Mega Star, μου είπε “Όχι κορίτσι μου μην ασχοληθείς με το τραγούδι!”. Πέντε χρόνια μετά χαίρομαι που δεν την άκουσα».
Πηγή: protothema.gr

Ποιοι ένστολοι κερδίζουν αύξηση 13%

Ποιοι ένστολοι κερδίζουν αύξηση 13%

Με σημαντικές αυξήσεις στο εφάπαξ που μεσοσταθμικά κινούνται στο 13% και σε απόλυτα νούμερα κυμαίνονται περίπου από 4.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό αποστρατείας, αναμένεται να δικαιωθούν απόστρατοι αξιωματικοί του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας μετά την απόφαση-βόμβα του ΣτΕ.
Οι κερδισμένοι από τη δικαστική απόφαση υπερβαίνουν τους 4.500, όσοι δηλαδή έχουν αποστρατευτεί από τον Αύγουστο του 2012 και μετά. Αυτοί θα δούνε το εφάπαξ τους να αναπροσαρμόζεται, αφού βάση υπολογισμού θα είναι πλέον το μισθολόγιο πριν από τις περικοπές του 2012.
Σημειώνεται πως η επίμαχη δικαστική απόφαση δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί και γι' αυτό δεν είναι προς το παρόν εντελώς ξεκάθαρο αν η αντισυνταγματικότητα θα αφορά μόνο την αναδρομικότητα του επίμαχου νόμου (ψηφίστηκε τον Νοέμβριο αλλά ίσχυσε από 1/8/2012) ή την ουσία του που ήταν η μείωση του ειδικού στρατιωτικού μισθολογίου.
Στο πρώτο -ευνοϊκότερο για την κυβέρνηση- σενάριο η απόφαση θα αφορά μόνο μερικές εκατοντάδες αποστράτους (όσοι έφυγαν από 1/8/2012 μέχρι και τη δημοσίευση του επίμαχου νόμου σε ΦΕΚ τον Νοέμβριο του 2012). Οι πληροφορίες πάντως από το δικαστικό ρεπορτάζ επιμένουν πως η απόφαση ακυρώνει επί της ουσίας τις μειώσεις του στρατιωτικού μισθολογίου.
Το εφάπαξ βοήθημα των στρατιωτικών χορηγείται από τρία διαφορετικά Ταμεία (Ειδικοί Λογαριασμοί Αλληλοβοήθειας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας), αλλά έχει τον ίδιο τρόπο υπολογισμού για όλους και είναι ευθέως συνδεδεμένο με τον βασικό μισθό της αποστρατείας.
Ειδικότερα, στη βάση υπολογισμού του συμμετέχουν ο βασικός μισθός κατά την ημερομηνία εξόδου, το χρονοεπίδομα, το υψηλότερο επίδομα εξομάλυνσης που έχει λάβει ο δικαιούχος και το επίδομα ευθύνης ή απασχόλησης.
Το άθροισμα το πολλαπλασιάζουμε επί τα πραγματικά χρόνια υπηρεσίας (δεν προσμετρώνται πλασματικά χρόνια), δηλαδή επί τα έτη που συμμετείχε ο δικαιούχος στον Ειδικό Λογαριασμό. Είναι λοιπόν ευνόητο πως η μείωση του ειδικού μισθολογίου που επεβλήθη στους στρατιωτικούς το 2012 επηρεάζει άμεσα και τον υπολογισμό του εφάπαξ.
Λόγω της αναδρομικής ισχύς που είχε ο νόμος, υπήρξαν περιπτώσεις ενστόλων από τους οποίους τα Ταμεία ζήτησαν πίσω χρήματα. Πρόκειται για την κατηγορία εκείνη των στρατιωτικών που έφυγαν μετά την 1/8/2012 και πρόλαβαν να εισπράξουν το εφάπαξ πριν από τον Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος. Ολοι οι υπόλοιποι έλαβαν εφάπαξ μειωμένο κατά 13% μεσοσταθμικά (το ποσοστό είναι διαφορετικό ανάλογα με τον βαθμό), λόγω της μείωσης του στρατιωτικού μισθολογίου.
Ναυτικό - Λιμενικό
Για παράδειγμα, από Ναυτικό και Λιμενικό, από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν αποστρατευτεί συνολικά περίπου 1.000 άτομα. Οι μισοί από αυτούς (500 άτομα) είναι ένοπλοι που έφυγαν από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι και τον Ιούνιο του 2013 και έχουν ήδη πληρωθεί.
Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν άλλοι 450 περίπου, που έχουν φύγει από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι και σήμερα και περιμένουν την είσπραξη του βοηθήματος.
Αντίστοιχα στην Αεροπορία οι κερδισμένοι από την απόφαση του ΣτΕ υπολογίζονται σε περίπου 1.500 άτομα, τα οποία έχουν αποστρατευτεί από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι και σήμερα. Ειδικότερα, υπερβαίνουν τους 1.000 όσοι έχουν ήδη πληρωθεί, ενώ ακόμη 500 έχουν αποστρατευθεί μετά τον Σεπτέμβρη του 2013 και ακόμη δεν έχουν εισπράξει το βοήθημα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως όλο το 2013 άνοιξαν την πόρτα της εξόδου από την Αεροπορία περίπου 1.100 άτομα.
Από το στρατό ξηράς, από την πρώτη Αυγούστου του 2012 μέχρι και σήμερα έχουν φύγει 2.400 άτομα με αποστρατείες, αποχωρήσεις κλπ. Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη εισπράξει το εφάπαξ ενώ άλλοι βρίσκονται στην αναμονή για να πληρωθούν το βοήθημα.
Σε κάθε περίπτωση, η επίμαχη δικαστική απόφαση δημιουργεί πονοκεφάλους στις διοικήσεις των Ταμείων, ενώ θεωρείται πως η εξέλιξη αυτή δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης του βοηθήματος.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΕΦΑΠΑΞ ΕΑΝ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ
Βαθμός αποστρατείας
Συνολικός χρόνος υπηρεσίας
Σημερινό εφάπαξ
Εφάπαξ αν ισχύσει η απόφαση του ΣτΕ
Επιπλέον ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι
Υποστράτηγος
35
113.478
135.179
21.701
Ταξίαρχος
32
96.152
113.915
17.763
Συνταγματάρχης
30
87.535
101.243
13.708
Ταγματάρχης
31
81.912
92.836
10.924
Ταγματάρχης
26
56.16
61.302
5.142
Υπολοχαγός
26
53.73
58.112
4.382
Τα ποσά αφορούν και τους αντίστοιχους βαθμούς σε Αεροπορία και Ναυτικό
Οι επιστροφές για τους αστυνομικούς
Το εφάπαξ των αστυνομικών και των πυροσβεστών δεν έμεινε ανεπηρέαστο από τον νόμο που εισήγαγε τα επείγοντα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου. Το ΤΕΑΠΑΣΑ χορηγεί εφάπαξ σε αστυνομικούς που προέρχονται από την πρώην Αστυνομία Πόλεων, τη Χωροφυλακή και σε πυροσβέστες.
Αυτοί που επηρεάστηκαν περισσότερο από το «ψαλίδι» στα ειδικά μισθολόγια ήταν οι αστυνομικοί της πρώην Χωροφυλακής, καθώς στη βάση υπολογισμού του δικού τους εφάπαξ (κατά μέσο όρο έφτανε στα 50.000 ευρώ πριν από τις περικοπές) συμμετέχει ο βασικός μισθός του βαθμού αποστρατείας (τελευταίος μήνας).
Οι αστυνομικοί της πρώην Αστυνομίας Πόλεων θα έχουν μικρότερες αυξήσεις καθώς λαμβάνεται υπόψη για το εφάπαξ τους ο μέσος όρος τελευταίων 60 μηνών (5ετία) από τον βασικό μισθό.
Πάντως, πριν από τις περικοπές του ειδικού μισθολογίου το μέσο εφάπαξ τους άγγιζε τα 20.000 ευρώ (μετά το «κούρεμα» του Μεσοπρόθεσμου). Στο επίπεδο των 35.000 ευρώ κυμαινόταν το εφάπαξ των πυροσβεστών, για τον υπολογισμό του οποίου λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των αποδοχών των τελευταίων 12 μηνών πριν από την αποστρατεία.
Οι νέοι ασφαλισμένοι (καταταγέντες μετά την 1/1/1993) δεν θα πρέπει να περιμένουν σημαντικές αλλαγές από την απόφαση του ΣτΕ, καθώς γι' αυτούς το εφάπαξ υπολογίζεται με βάση κοινό τύπο, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τον μέσο όρο του συνόλου των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας.
Ποιοι είναι οι λιμενικοί που δικαιώνονται
Και τους λιμενικούς αγγίζει η απόφαση του ΣτΕ καθώς λαμβάνουν δυο εφάπαξ βοηθήματα, ένα από τον ΕΛΟΑΝ του Πολεμικού Ναυτικού και ένα από το ΤΑΛΣ (Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος).
Το εφάπαξ από το ΤΑΛΣ, που είναι ένα καθαρά ανταποδοτικό ταμείο, έφτανε πριν από τις περικοπές των ειδικών μισθολογίων στις 25.000 ευρώ. Από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι και σήμερα έχουν αποχωρήσει από το σώμα περίπου 250 λιμενικοί.
Σημειώνεται πως προγενέστερη απόφαση του ΣτΕ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις αρχές του 2014 προβλέπει αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος, προκειμένου να προστατεύσει τους αποστρατευθέντες από τις μειώσεις του ειδικού μισθολογίου.
Ειδικότερα, εκείνη η απόφαση προέβλεπε νέο μεικτό σύστημα υπολογισμού: τα έτη πριν από την 31/7/2012 υπολογίζονται με βάση τον μισθό του Ιουλίου του 2012 και τα υπόλοιπα με βάση τον μισθό του τελευταίου μήνα πριν από την έξοδο.
Οπως όμως τονίζουν συνδικαλιστές, η νέα απόφαση του ΣτΕ καθιστά επί της ουσίας ανενεργή τη συγκεκριμένη διάταξη, αφού αναμένεται οι μισθοί να επιστρέψουν στα προ των περικοπών επίπεδα. Σημειώνεται πως το ΤΑΛΣ χρησιμοποιεί γενικώς τα μισθοδοτικά στοιχεία του τελευταίου μήνα πριν από την αποχώρηση για το εφάπαξ.
Πηγή: Εθνος Συντάξεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ SUEDDEUTSCHE ZEITUNG Αλ. Τσίπρας: "Η Ελλάδα ήταν ένα πειραματόζωο"

Αλ. Τσίπρας:  Η Ελλάδα ήταν ένα πειραματόζωο
Υπέρ ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και ενός «new deal» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τάσσεται ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του προς την Süddeutsche Zeitung.

«Θέλουμε να μπει τέλος στην ελληνική τραγωδία» υπογραμμίζει σε συνέντευξή του προς την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του έχει μια διαφορετική φιλοσοφία από εκείνη του κ. Σαμαρά και της κ. Μέρκελ. «Από την αρχή πιστεύαμε ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν ρίχνουν νερό στη φωτιά, αλλά λάδι. Και είχαμε δίκιο», λέει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι το 2010, όταν εγκρίθηκε το πρώτο μνημόνιο, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ ήταν 120%, ενώ σήμερα έχει αυξηθεί στο 175%. «Η Ελλάδα ήταν ένα πειραματόζωο», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι με το «με το δόγμα του σοκ ήθελαν να δουν πόσα αντέχει ένας λαός».

«Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό New Deal»

Στην ερώτηση της εφημερίδας πού θα βρει του πόρους για να εφαρμόσει την πολιτική εφόσον διακόψει το πρόγραμμα λιτότητας, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά ότι η Ελλάδα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος. «Επειδή η κρίση είναι ευρωπαϊκή, θα πρέπει και η λύση να είναι ευρωπαϊκή», υπογραμμίζει και περιγράφει τους τρεις πυλώνες της λύσης. «Πρώτον: τερματισμός των προγραμμάτων λιτότητας. Δεύτερο: μία ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, παρόμοια με εκείνη του 1953 στο Λονδίνο, η οποία αφορούσε το κρατικό χρέος της Γερμανίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 60% του εν λόγω χρέους διεγράφη και τρίτο και σημαντικότερο: ένα ευρωπαϊκό New Deal, μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο».

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτό το ευρωπαϊκό πακέτο θα κοστίσει πολύ λιγότερα σε σχέση με νέα πακέτα διάσωσης, τα οποία καταλήγουν στον ίδιο φαύλο κύκλο».

«Στο Βερολίνο υπάρχει «σχέδιο Β» για την περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται πεπεισμένος ότι σε περίπτωση επικράτησης του κόμματός του θα υπάρξουν «διαπραγματεύσεις για την απομείωση του χρέους. «Θα καταλήξουμε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις σε μία βιώσιμη και εν πολλοίς δίκαιη λύση. Διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της. Τόση μεγάλη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει», επισημαίνει ο έλληνας πολιτικός, που πιστεύει ότι στο Βερολίνο υπάρχει ένα «σχέδιο Β» για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. Στην ερώτηση πώς θέλει να κερδίσει την συμπάθεια της καγκελαρίου την οποία έχει επικρίνει τόσο συχνά και τόσο σφοδρά, ο κ.Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «στην πολιτική, δεν είναι η συμπάθεια και η αλληλεγγύη οι καθοριστικοί παράγοντες, αλλά ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων». Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζει: «Η κυρία Μέρκελ είναι μια πραγματίστρια πολιτικός και δεν πρόκειται να ρισκάρει να συνδεθεί το όνομά της στην Ιστορία με τη διάλυση της ευρωζώνης, μόνο και μόνο για να επιδείξει την σκληρότητά της έναντι μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Η ολιγαρχία του πλούτου και της διαφθοράς

Αυτό που ανησυχεί τον Αλέξη Τσίπρα περισσότερο δεν είναι η σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους, αλλά η πολιτική ελίτ της Ελλάδας. «Το κατεστημένο που κυβερνά τη χώρα εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Η ολιγαρχία του πλούτου και της διαφθοράς. Αυτή θα μπορούσε να αποφασίσει σε περίπτωση μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει πίσω της καμένη γη. Αναζητούμε δυνατότητες για να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη», λέει ο κ. Τσίπρας. Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει οπωσδήποτε στη ζώνη του ευρώ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζει ότι εάν το «οπωσδήποτε» σημαίνει να πεινούν τα παιδιά και η ανεργία να φτάνει το 80% «τότε μπορούμε να λέμε ακόμα ότι θα μείνουμε στην ευρωζώνη;». Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, « η ευρωζώνη είναι ένα πολύ σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας. Αλλά το εάν θα επιβιώσει, αυτό θα το αποφασίσουν οι ισχυροί της Ευρώπης. Το αποφασίζει η Γερμανία. Για τον λόγο αυτόν η κυρία Μέρκελ θα κάνει θυσίες και θα επιτρέψει πράγματα, τα οποία τώρα ακόμη απορρίπτει».

«Είναι όπως στην ελληνική τραγωδία»

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο το 2015, οπότε και εκπνέει η θητεία του προέδρου της δημοκρατίας, καθώς το κόμμα του δεν πρόκειται να υποστηρίξει κανέναν υποψήφιο. Αναμένει, πάντως, επικράτηση στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, με μεγάλη πλειοψηφία και αυτό «θα είναι η σπίθα για την μεγάλη πολιτική αλλαγή». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση «στέκεται στα πόδια της επειδή ένα διεφθαρμένο μιντιακό τοπίο, διαπλεκόμενο με επιχειρηματικά συμφέροντα, κάνει το μαύρο άσπρο και την νύχτα μέρα». Ο κ. Τσίπρας ελπίζει ότι το κόμμα του θα διασφαλίσει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, λέει όχι σε συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά και δηλώνει ότι θα συνεργαστεί μετεκλογικά με εταίρους «που δεν κατέστρεψαν τη χώρα». Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Είναι όπως στην ελληνική τραγωδία. Θα πρέπει να έλθει η Νέμεσις, η δίκαιη οργή».

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου 

Πώς θα ρυθμίζονται τα «κόκκινα» δάνεια

Πώς θα ρυθμίζονται τα «κόκκινα» δάνεια
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ
Στις τράπεζες για να μη «σκάσει» το δάνειο θα πηγαίνει ό,τι ποσό περισσεύει από τη διαφορά εισοδήματος και εξόδων διαβίωσης. Η διάρκεια πληρωμής θα επιμηκύνεται και το νοικοκυριό θα διευκολύνεται στην εξυπηρέτησή του. Κάπως έτσι περιγράφεται ο νέος τρόπος με τον οποίο θα ρυθμίζονται τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων για την άρση εμποδίων, προκειμένου να διακανονιστούν και τα δάνεια των επιχειρήσεων. Το κυβερνητικό συμβούλιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους που θεσπίστηκε κατόπιν συμφωνίας τρόικας και κυβέρνησης για να εφαρμοστεί το λεγόμενο ιρλανδικό μοντέλο στα δάνεια και τις τράπεζες έπιασε από χθες Παρασκευή δουλειά και ξεκινά τις διαδικασίες.
Δύο είναι οι βασικές αρχές τις οποίες και αναμένεται οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης να καθιερώσουν, προκειμένου να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις τράπεζες και τους δανειολήπτες. Οι «ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης» και ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης».
1. Οι «ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης», σύμφωνα με το ιρλανδικό μοντέλο, είναι μία επίσημη λίστα με τα αναγκαία έξοδα των νοικοκυριών, είτε αυτά είναι οικογένειες με παιδιά, είτε ζευγάρια είτε μεμονωμένα άτομα. Έχει γίνει αποδεκτός από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ένας κατάλογος με τα μηνιαία έξοδα για διατροφή, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μόρφωση, ψυχαγωγία, ένδυση, επικοινωνία, ασφαλιστική κάλυψη, θέρμανση, ηλεκτροδότηση κ.λπ.
Έχει ληφθεί υπόψη ένα μέσο αποδεκτό κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών (ανάλογα με τα μέλη) και σύμφωνα με αυτό οι τράπεζες και οι δανειολήπτες προχωρούν σε συμφωνίες για τη διευθέτηση των οφειλών. Η λίστα με τις δαπάνες είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς έχει καταρτιστεί με βάση το αρχείο και τις μετρήσεις που κάνει η ιρλανδική στατιστική αρχή, κάτι το οποίο αναμένεται να πράξει στη χώρα μας και η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται ανάμεσα στα 550 με 1.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού.
2. Πέρα από αυτόν τον κατάλογο των εξόδων, καθιερώθηκε και η έννοια του «συνεργάσιμου δανειολήπτη». Είναι αυτός, με απλά λόγια, που δεν κρύβει στοιχεία από τις τράπεζες, π.χ. έσοδα, περιουσιακά στοιχεία. Με τον ορισμό αυτό η κάθε τράπεζα δεν μπορεί να χαρακτηρίζει με αδιαφανή κριτήρια κάποιο δανειολήπτη ως μη συνεργάσιμο και να απορρίπτει a priori σχέδια αναδιάρθρωσης χρεών. Συνεπώς, η τράπεζα υποχρεώνεται να εξετάσει σοβαρά κάθε περίπτωση ξεχωριστά, εφόσον πληρούνται βασικές προϋποθέσεις.
Έτσι, με τον κατάλογο που περιλαμβάνει τις «ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης» καθώς και τα κριτήρια του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», οι τράπεζες και τα δανεισμένα νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταποκριθούν λόγω της ύφεσης στις δανειακές υποχρεώσεις τους θα μπορούν να καθίσουν σε ένα τραπέζι και γρήγορα να έλθουν σε έναν συμβιβασμό.
Στην Ιρλανδία και στις άλλες χώρες που εφαρμόζεται το περιγραφόμενο μοντέλο, οι τράπεζες υπολογίζουν με βάση το κόστος διαβίωσης τα έξοδα που χρειάζεται μία οικογένεια για να ζήσει και στη συνέχεια ερευνούν και συζητούν με το δανειολήπτη πώς θα αξιοποιήσουν το εναπομείναν καθαρό εισόδημα. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις στην Ιρλανδία, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι δανειστές προχωρούν ακόμη και σε διαγραφές χρεών, όταν διαπιστώνουν πως ένα δάνειο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τη στιγμή που δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα αλλά και ούτε προοπτική δημιουργίας του. Επίσης γίνονται πολλοί διακανονισμοί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μη χάνει η τράπεζα αλλά και ο δανειολήπτης να βγαίνει ωφελημένος.
ΤΟ NON-PAPER ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ
Επτά προβλήματα στις αναδιαρθρώσεις
Πέρα από τους δύο βασικούς κανόνες, η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα έχουν διαπιστώσει διάφορα εμπόδια, δυσλειτουργίες και παραλείψεις που κρατούν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών «κόκκινα» δάνεια. Μόνο αν αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα οι τράπεζες θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη ρύθμιση δανείων, χωρίς να διακινδυνεύσουν τα κεφάλαιά τους. Τα προβλήματα περιγράφονται από κυβερνητικές πηγές ως εξής:
Ελλειψη εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης

«Οι υπηρεσίες παροχής συμβουλών αναδιάρθρωσης των οφειλών ιδιωτών είναι σχεδόν ανύπαρκτες στην Ελλάδα και ως εκ τούτου οι οφειλέτες δεν είναι σε θέση να διακρίνουν αν μια λύση αναδιάρθρωσης των δανείων που προτείνεται από έναν πιστωτή είναι υπέρ τους ή όχι. Αυτό τους δημιουργεί απροθυμία σε προτεινόμενες αναδιαρθρώσεις και τροποποιήσεις των δανείου τους, με αποτέλεσμα να προτιμούν τη δικαστική διέξοδο. Οι υπηρεσίες των τραπεζών είναι περιορισμένες και δεν θεωρούνται αμερόληπτες, με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να μην τις εμπιστεύονται». Στο σημείο αυτό προτείνεται η δημιουργία γραφείων παροχής συμβουλών σε νοικοκυριά. Αυτά θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από ειδικούς στους δήμους αλλά και σε ενώσεις καταναλωτών. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, έχει διαπιστωθεί ότι έχουν βελτιωθεί οι υπηρεσίες τους.
Εκπαιδευτική στήριξη των μικρών επιχειρήσεων

«Πολλές χώρες έχουν ενώσεις ή ιδρύματα για την εκπαίδευση των ΜμΕ αναφορικά με τις τραπεζικές συναλλαγές. Μόνο οι επαγγελματικές υπηρεσίες παροχής συμβουλών είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα και το κόστος είναι συχνά απαγορευτικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις». Συζητείται η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία γραφείων ενημέρωσης στα επιμελητήρια.
Εντοπίζονται μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης.
«Τα δικαστήρια δεν ακολουθούν τα χρονικά όρια που τίθενται από την πολιτική δικονομία. Εκδίκαση απαιτήσεων ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων λαμβάνουν δικάσιμο μέχρι και 3 χρόνια μετά την κατάθεση. Οι υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών μπορεί να συζητηθούν ακόμα και μετά από 10 χρόνια». Ο θεσμός της διαμεσολάβησης δεν έχει ακόμη λειτουργήσει. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει να τον μελετά και θέλει να τον προωθήσει. Στις σκέψεις είναι επίσης η δημιουργία ενός μητρώου όπου δεν θα είναι μόνο δικηγόροι αλλά και άλλες ειδικότητες και οι δανειολήπτες θα επιλέγουν άτομα για τη συνεννόηση με τις τράπεζες προκειμένου να ρυθμίσουν τα δάνεια. Τα νοικοκυριά δεν θα ταλαιπωρούνται από τα δικαστήρια.
Οι διαδικασίες πτώχευσης των επιχειρήσεων χρήζουν ριζικής αναμόρφωσης.
«Στην Ελλάδα το Πτωχευτικό Δίκαιο (Εμπορικό) είναι αρκετά εκσυγχρονισμένο και βασίζεται σε μεταφορά του γερμανικού, αλλά φαίνεται να εφαρμόζεται ελλιπώς. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών που έχει την πλειονότητα των ελληνικών εμπορικών πτωχεύσεων, υπάρχουν μόνο δύο δικαστές, οι οποίοι ασχολούνται με σχεδόν 1.300 εκκρεμείς υποθέσεις πτώχευσης. Οι δικαστές είναι περιορισμένης εκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα υποχρεούνται ανά δύο χρόνια να αντικαθίστανται». Απαιτείται η τοποθέτηση περισσότερων δικαστών και με μεγαλύτερη πείρα.
Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης δημιουργούν μεγάλες δαπάνες και άσχημα αποτελέσματα.
«Υπάρχουν περιπτώσεις που η διαδικασία μπορεί να φτάσει τα 20 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί και οι σύνδικοι και εμπλεκόμενοι πληρώνονται μόνο εκ των υστέρων. Οι περισσότερες περιπτώσεις για τις οποίες η διαδικασία της πτώχευσης ολοκληρώνεται σε δύο χρόνια ή και λιγότερο, οφείλονται στην ανυπαρξία περιουσίας - οι εγγυήσεις που δεν αφορούν σε ακίνητα (μηχανήματα, οχήματα, εξοπλισμός, κ.λπ.) είναι συνήθως άνευ αξίας λόγω της υποτίμησης».
Η αποτελεσματική εφαρμογή της πτωχευτικής διαδικασίας παρεμποδίζεται από την έλλειψη έμπειρων και αξιόπιστων διαχειριστών σε θέματα πτωχεύσεων.
«Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες, η Ελλάδα δεν έχει ένα σώμα από επαγγελματίες διαχειριστές σε θέματα πτωχεύσεων. Προς το παρόν, μόνο οι δικηγόροι μπορούν να ενεργούν υπό την ιδιότητα αυτή και στερούνται συχνά απαιτούμενων δεξιοτήτων, προκειμένου να προβούν στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων. Επίσης λογιστές, εκτιμητές, φοροτεχνικοί είναι διστακτικοί στο να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, καθώς η πληρωμή τους μπορεί να περάσει τα 10 χρόνια». Εξετάζεται η ενθάρρυνση της παροχής κινήτρων για τους εκκαθαριστές ώστε να αναμειχθούν και να ασχοληθούν. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να θεσπιστεί αλλαγή στον τρόπο αμοιβής τους. Να γίνεται με κάποιον τρόπο νωρίτερα.
Το Πτωχευτικό Δίκαιο προβλέπει μια προ-διαδικασία πτώχευσης (άρθρο 99), με ελάχιστα παραδείγματα επιτυχούς έκβασης.
«Πολλές εταιρείες εφαρμόζουν την ανωτέρω διαδικασία, αλλά για τις περισσότερες επιχειρήσεις διαπιστώνεται ότι δεν είναι βιώσιμη. Από το 2007, μόνο 12 υποθέσεις παραπέμφθηκαν στην αναμόρφωση του άρθρου 99 και μόνο 1 ολοκληρώθηκε». Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει έλλειψη πτωχευτικών δικαστών. Επίσης, μόνο οι δικηγόροι δύνανται να επιβλέπουν τη διαδικασία του άρθρου 99, και μόνον όσοι έχουν τουλάχιστον πέντε χρόνια εμπειρίας. Τα δικαστήρια διαπιστώνουν ότι οι δικηγόροι δεν είναι ικανοί για να κάνουν συστάσεις επί επιχειρησιακών θεμάτων.