ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Στους 43 οι νεκροί από τη γρίπη

Στους 43 οι νεκροί από τη γρίπη

      Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, καθώς μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων από τον ιό της γρίπης στην Ελλάδα, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 43, και τους 61 οι νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 


Συνολικά, έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 156 άτομα.

Οι ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) συμβουλεύουν όλους όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα και να λάβουν αντι-ιική αγωγή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στην Ελλάδα αγγίζει το 30%, τη στιγμή που στις άλλες χώρες της Ευρώπης φτάνει 70%.

Σημειώνουν δε ότι, αν οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού εμβολιάζονταν κάθε χρόνο, ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν κατά πολύ μικρότερος.

Η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, αναφέρει ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει έξαρση της γρίπης είναι η έλλειψη ενημέρωσης του πληθυσμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίσκεψη σχολείου στο υπό ανέγερση Θέατρο και κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Κατερίνης



Στο εργοτάξιο του υπό ανέγερση Θεάτρου και Χώρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Κατερίνης, το οποίο προχωρά με εντατικούς ρυθμούς περιηγήθηκε το Τμήμα Σχεδιαστών Δομικών Έργων του 1ου ΕΠΑΛ Κατερίνης.

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο μαθημάτων που παρακολουθούν 12 συνολικά μαθητές και αφορούν: κτιριακή, έργα δομικών υλικών, οικοδομική, αρχιτεκτονικό σχέδιο, σχέδιο πολιτικών μηχανικών. Τους μαθητές Β & Γ τάξης συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί: Κώστογλου Δημοσθένης, Μαυροπούλου Μαρία και Μοσχολούρης Ευθύμιος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, οι μαθητές παρακολουθούν όλα τα στάδια κατασκευής του έργου και τους δίνεται η ευκαιρία εκτός από το θεωρητικό πλαίσιο να ενημερωθούν άμεσα και για το πρακτικό. Εκπαιδευτικοί και μαθητές ευχαρίστησαν τους υπεύθυνους της κατασκευαστικής εταιρίας, για τις χρήσιμες πληροφορίες που άντλησαν και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη φάση των εργασιών.


ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΝΤΑΙΣΕΜΠΛΟΥΜ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΠΑΖΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑ: Μετά το καλοκαίρι η απόφαση για κούρεμα χρέους-χρηματοδοτικό κενό


Για μετά τις ευρωεκλογές, και μάλιστα προς το τέλος του καλοκαιριού, τον Αύγουστο, μετατίθεται η συζήτηση όχι μόνο για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και για ...
 
το χρηματοδοτικό κενό, όπως έγραψε την Παρασκευή η iefimerida και επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup  Γερούν Ντάισελμπλουμ ερωτώμενος εάν θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και το χρέος αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat, απάντησε: 
«Δεν βλέπω στην πραγματικότητα κανένα λόγο να γίνει αυτό. Εάν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα, τότε θα καταβληθούν δόσεις πριν από τον Μάιο, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο. Ετσι, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να βιαστούμε στη βάση των στοιχείων της Eurostat, για ένα νέο πρόγραμμα ή για νέες αποφάσεις. 
Οι Ελληνες θα χρηματοδοτηθούν με βάση την εκπλήρωση των προϋποθέσεων του τρέχοντος προγράμματος, έως τον Αύγουστο. Μετά, τον Αύγουστο, θα συζητήσουμε για το μέλλον».

Η μετάθεση της συζήτησης για το χρηματοδοτικό κενό, επί της ουσίας για ένα νέο δάνειο, ήταν αίτημα και της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Ούτε η Αθήνα, ούτε οι άλλες πρωτεύουσες θέλουν να ανοίξει θέμα νέου δανείου πριν από τις κάλπες, λόγω του πολιτικού κόστους που θα έχει κάτι τέτοιο.

Το περιοδικό Spiegel ανέφερε πως η Καγκελάριος Μέρκελ, σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν επιθυμεί να συζητηθεί το θέμα τώρα, καθώς εκτιμά ότι θα λειτουργήσει υπέρ των ευρωσκεπτικιστών. Συνεργάτες του κ. Σόιμπλε διέψευσαν ότι υπάρχει αντίθεση Καγκελαρίας και υπουργείου Οικονομικών. 
«To εάν εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης θα είναι ξεκάθαρο μόλις στα μέσα του 2014», ανέφερε εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, παραπέμποντας επί της ουσίας κι ο ίδιος τη συζήτηση για μετά την 25η Μαΐου.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ρεν διαχώρισε το χρηματοδοτικό κενό του 2014 από το κενό για τη διετία 2015 - 2016. 
Από τις δηλώσεις του καθίσταται σαφές ότι η χρηματοδότηση του 2014 θα αντιμετωπισθεί πριν από τις Ευρωεκλογές. 
Γι' αυτό δεν χρειάζεται νέο πακέτο. Αρκεί η ανακύκλωση των ομολόγων Αλογοσκούφη, δηλαδή των ομολόγων ύψους 4,65 δισ. ευρώ που δόθηκαν στις τράπεζες ως ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειάς τους το 2008 έναντι προνομιούχων μετοχών και λήγουν τον Μάιο του 2014. 
Με την αναχρηματοδότησή τους διαφωνούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εάν το εμπόδιο της ΕΚΤ ξεπεραστεί με κάποιο τρόπο, τότε πράγματι, με τις εναπομείνασες δόσεις από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης έως τον Αύγουστο.

Βεβαίως πριν από τις Ευρωεκλογές, όταν ανακοινωθούν τα στοιχεία του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα υπάρξει κάποια δήλωση από την πλευρά της Ευρωζώνης, η οποία δεν θα προκαλεί τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους, αλλά που θα μπορεί να την επικαλεστεί η κυβέρνηση Σαμαρά ως πρόκριμα για την ελάφρυνση του χρέους.




Όταν ένας υπουργός γίνεται ξεφτίλα (βίντεο)


Δείτε πως ένας υπουργός  γίνεται ξεφτίλα προσπαθώντας  να δικαιολογηθεί  για ένα «μαϊμού»  ταξίδι που έκανε  στην Αμερική  με έξοδα του ελληνικού κράτους  προσπαθώντας να φτιάξει το προφίλ του. 

Την αποκάλυψη ότι πρόκειται για ομιλία σε φοιτητικό club κατόπιν προσκλήσεως εταιρίας, που μετά την αποκάλυψη, προσπάθησε να σβήσει τα ίχνη της  στο διαδίκτυο την  έκανε αρχικά η ακαδημαϊκός Φιλομήλα Τσουκαλά (@dexpatia),  στη  συνέχεια  το  thepressproject και κατόπιν η Ελευθεροτυπία.  
Κατόπιν έγινε της τρελής στο διαδίκτυο.
Ο υπουργός  σήμερα το πρωί προσπάθησε να μετατρέψει το ταξίδι σε δήθεν προσωπική κόντρα  με τον δημοσιογράφο  Κώστα Βαξεβάνη κάνοντας χαβαλέ και  χωρίς να ντραπεί καθόλου  που χρέωσε τον ελληνικό λαό με τα έξοδα (2420€) ενός  προσωπικού ταξιδίου αναψυχής.



ΣΧΕΤΙΚΑ:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Τηλ 23510 46462,  6978 495134
e-mail: seokaterini@yahoo.gr

                Κατερίνη, 17 Φεβρουαρίου 2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κοπή πίτας του Σ.Ε.Ο Κατερίνης

Στο Πλατανόδασος Νεοκαισάρειας

Με την παρουσία δεκάδων μελών και φίλων του ο Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών (Σ.Ε.Ο.) Κατερίνης έκοψε και φέτος την καθιερωμένη πίτα του.

Σε μια σεμνή υπαίθρια τελετή που έγινε στο Πλατανόδασος, στη Νεοκαισάρεια, και με σύμμαχο τον ηλιόλουστο καιρό οι ορειβάτες και μη είχαν την ευκαιρία συζητήσουν και να προγραμματίσουν τις νέες τους ορειβατικές εξορμήσεις

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του προέδρου του ΣΕΟ Πέτρου Μήλιου και στη συνέχεια ο κ. Νίκος Χηνόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφίας Μαυρίδου.

Τυχεροί ήταν οι Μανταλένα Παπαχρήστου και Θανάσης Αποστόλου που κέρδισαν από μια διανυκτέρευση με πρωινό στο καταφύγιο της Σαρακατσάνας Στην πίτα για τα μικρά παιδιά τυχερός ήταν ο Χρήστος Μήλιος που πήρε ένα σκούφο.        

Τέλος, στους προσκαλεσμένους προσφέρθηκαν αναψυκτικά και παραδοσιακό τσίπουρο.



01.JPG

Λευκές γραμμές στον ουρανό από χιλιάδες νανόκυκνους!


Λευκές γραμμές στον ουρανό από χιλιάδες νανόκυκνους!
«Χαράζουν» φτερωτές, λευκές γραμμές στον ουρανό δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα, με πληθυσμό που καταγράφεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα!
Πρόκειται για νανόκυκνους που διαχειμάζουν στο Δέλτα Έβρου και σύμφωνα με τις πρόσφατες καταγραφές του Φορέα Διαχείρισης, ο αριθμός τους αποτελεί τη μέγιστη μέτρηση που έχει γίνει σε ολόκληρη την Ελλάδα.
«Καταμετρήσαμε 2610 νανόκυκνους, αριθμός αυξημένος από τους 2250 που είχαμε μετρήσει το 2010 στο Δέλτα Έβρου και αποτελούσε τότε την υψηλότερη καταγραφή πανελληνίως» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιβαλλοντολόγος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Εβρου, Παναγιώτης Ιωαννίδης.
Η καταγραφή των κύκνων έγινε από προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης στις 14 Φεβρουαρίου, σε θέσεις που κουρνιάζουν τα πουλιά τα οποία, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια δείχνουν να “προτιμούν” περισσότερο, από άλλες χώρες διαχείμασης, το Δέλτα του Έβρου.
“Παρατηρούμε μια αύξηση των κύκνων αλλά δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πού οφείλεται. Εικάζουμε ότι οι καιρικές συνθήκες στις βόρειες περιοχές με το δριμύτερο ψύχος των τελευταίων ετών, αναγκάζουν τα πουλιά να προτιμούν πιο νότιες περιοχές και ίσως γι' αυτό να έχουν αναγάγει το Δέλτα Έβρου σε νούμερο ένα προορισμό διαχείμασης” εκτιμά ο κ. Ιωαννίδης.
Παράλληλα, η αύξηση των πουλιών στο Δέλτα αποτελεί ένδειξη ότι πρόκειται για έναν υγιή υγρότοπο, αφού εκεί οι κύκνοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να κουρνιάσουν αλλά και τραφούν.
Πάντως, εκτός από τους νανόκυκνους καταμετρήθηκαν 1185 αγριόκυκνοι, 1220 βουβόκυκνοι και 950 καστανόπαπιες.
“Το θέαμα ωστόσο των κύκνων, την ώρα που -κυρίως το απόγευμα- κατευθύνονταν από την περιοχή του Δέλτα στην Τουρκία προς τα εμάς, είναι ασύλληπτο. Φανταστείτε σμήνη με μέχρι 400 πουλιά, να σχηματίζουν τεράστιες άσπρες γραμμές στον ουρανό δημιουργώντας μια εικόνα μοναδική” περιγράφει ο κ. Ιωαννίδης.

ΜΕΤΑ ΤΟ 2009 Απίστευτο "χαράτσι": 7πλασιάστηκαν οι φόροι στα ακίνητα


Απίστευτο  χαράτσι : 7πλασιάστηκαν οι φόροι στα ακίνητα
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης
To “ρεκόρ” φόρων στα ακίνητα το 2014 έχει σημάνει ...συναγερμό σε ιδιοκτήτες ακινήτων και έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση.
Φέτος οι φόροι στα ακίνητα θα πιάσουν “ταβάνι” καθώς 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν κατά μέσον όρο ο καθένας 715 ευρώ. Σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα ο φόρος έχει σχεδόν επταπλασιαστεί αφού ήταν 105 ευρώ το 2009
Ωστόσο από το 2015 οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν λιγότερο ποσά καθώς δεν θα υπάρχουν αναδρομικοί φόροι όπως το 2013 αλλά και τους πρώτους φετινούς μήνες (τρεις ΦΑΠ, χαράτσι της ΔΕΗ, ΕΝΦΙΑ)
Μάλιστα όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη του στο “Βήμα” σε ταμειακή βάση η μείωση φόρου για τα ακίνητα θα φθάσει το 38% το 2016.
Το 2014 οι εισπράξεις του Δημοσίου από τη φορολογία στην ακίνητη περιουσία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 3,937 δις. ευρώ από 526 εκ. ευρώ το 2009. Καταγράφεται δηλαδή αύξηση της τάξης του 748%
Πιο αναλυτικά τα ακόλουθα στοιχεία που αναδεικνύουν την υπερφορολόγηση των ακινήτων:
-Η μέση φορολογική επιβάρυνση του ακινήτου στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 0,6% της αντικειμενικής αξίας. Αυτό σημαίνει ότι για μια κατοικία 80 τ.μ σε μία περιοχή του Λεκανοπεδίου με μεσαία αντικειμενική αξία ο φόρος που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης ανέρχεται σε 600 ευρώ το χρόνο. Αν μάλιστα το ακίνητο αποφέρει εισόδημα τότε η συνολική επιβάρυνση αυξάνεται και διαμορφώνεται στο 1,48% της αντικειμενικής αξίας του.
-Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν φόρους όχι με βάση τις πραγματικές τιμές των ακινήτων τους αλλά επί πλασματικών «φουσκωμένων» αξιών οι οποίες ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τη φορολογική επιβάρυνση. Η στρέβλωση αυτή προκύπτει από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να κρατήσει «παγωμένες» στα επίπεδα του 2007 τις αντικειμενικές τιμές που αποτελούν τη βάση της φορολογίας. Παραμένουν δε υψηλότερες μέχρι και 50% των πραγματικών τιμών .
-Το 2013 οι φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα υποχρεώθηκαν να πληρώσουν μαζεμένους πέντε φόρους μαζί : το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το ΦΑΠ του 2010, το ΦΑΠ του 2011, το ΦΑΠ του 2012 και το ΦΑΠ του 2013.
-Οι ιδιοκτήτες ακινήτων αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους για τα ακίνητά τους. Λόγω της υπερφορολόγησης των ακινήτων και της οικονομικής στενότητας των νοικοκυριών εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους τους φόρους με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία να εκτιναχθούν στο τέλος του 2013 στα 943 εκατ. ευρώ από 499 εκατ. ευρώ το 2012. Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 89% τα ληξιπρόθεσμα χρέη από τους φόρους στην περιουσία.
- Σύμφωνα με έρευνα της KΑΠΑ Research ένας στους δύο ιδιοκτήτες δηλώνει ότι δεν έχει πλέον εισοδήματα από ακίνητα και πληρώνει μόνο φόρους, την ίδια στιγμή που κάτι λιγότερο από το ήμισυ του εισοδήματος των ιδιοκτητών πάει σε φόρους για τα ακίνητα. Επίσης, τέσσερις στους δέκα ιδιοκτήτες δηλώνουν ότι θα εκχωρούσαν, αν είχαν τη δυνατότητα, ακίνητα στο Δημόσιο στην αντικειμενική τους αξία για την πληρωμή τρεχουσών και μελλοντικών υποχρεώσεων.
- Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της Ευρωπαϊκής πυραμίδας με κριτήριο τα φορολογικά βάρη στα ακίνητα. Έχει το μεγαλύτερο συντελεστή φόρου περιουσίας (2%) και είναι η μόνη χώρα που έχει ταυτόχρονα τρεις φόρους κατοχής στα ακίνητα (ενιαίος φόρος, ΦΑΠ και ΤΑΠ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο “Βήμα” ανέφερε πως ταμειακή μείωση των φόρων θα έχουμε ήδη από εφέτος. “Η ταμειακή μείωση του φόρου για τα ακίνητα από το 2013 έως και το 2016 θα φθάσει το 38%”, πρόσθεσε .'

30χρονος έπαθε καρδιακή ανακοπή σε γυμναστήριο της Ηγουμενίτσας

Asthenoforo-570
Ο 30χρονος ερασιτέχνης αθλητής προδόθηκε από την καρδιά του και παρά το γεγονός ότι υπήρχε γιατρός στο γήπεδο δυστυχώς δεν κατάφερε να τον σώσει.
Το σοκαριστικό περιστατικό σύμφωνα με το epirusgate.blogspot.gr συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας στο Γυμναστήριο του Λαδοχωρίου Ηγουμενίτσας όταν ο 30χρονος Βορειοηπειρώτης, με καταγωγή από την Κορυτσά, βρισκόταν στο κλειστό γυμναστήριο για την προσωπική του εκγύμναση.
Τα ακριβή αίτια του θανάτου αναμένεται να φέρει στο φως ο ιατροδικαστής, Θεόδωρος Βουγιουκλάκης.

Σοβαρές επιπλοκές στην υγεία των παιδιών σε βάθος χρόνου προκαλεί το «bullying»

Σοβαρές επιπλοκές στην υγεία των παιδιών σε βάθος χρόνου προκαλεί το «bullying»
Τα παιδιά που υφίστανται συνεχή εκφοβισμό στο σχολείο, εμφανίζουν την πιο επιβαρυμένη υγεία τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ψυχοσωματικές συνέπειες συσσωρεύονται διαχρονικά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι το συνεχώς επιδεινούμενο πρόβλημα του εκφοβισμού- «μπούλινγκ» μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχική- νοητική και τη σωματική υγεία του παιδιού σε βάθος χρόνου και όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, ιδίως αν το παιδί πέφτει συστηματικά θύμα λεκτικής και σωματικής βίας εκ μέρους άλλων παιδιών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την κοινωνική ψυχολόγο Λόρα Μπόγκαρτ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής "Pediatrics", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν σχεδόν 4.300 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου και διαπίστωσαν ότι περίπου το 30% έπεφταν θύμα εκφοβισμού στο σχολείο (σπρωξιές, ξύλο, βρισιές κ.α.).
Σοβαρές επιπλοκές στην υγεία των παιδιών σε βάθος χρόνου προκαλεί το «bullying»
Η έρευνα (που δεν συμπεριέλαβε τον online εκφοβισμό στο διαδίκτυο) αξιολόγησε τη σωματική και ψυχική υγεία όλων των παιδιών και βρήκε ότι όσα ποτέ δεν είχαν υπάρξει θύματα εκφοβισμού, ήσαν τα πιο υγιή από ψυχολογική άποψη. Όμως ακόμα και τα παιδιά που κάποτε πριν από πολλά χρόνια, είχαν γνωρίσει «στο πετσί τους» τον εκφοβισμό, αλλά όχι πρόσφατα, συνέχιζαν να εμφανίζουν ψυχικά τραύματα, αν και όχι στον ίδιο βαθμό με όσα παιδιά συνέχιζαν χωρίς διακοπή να βιώνουν τέτοια βία.
Τα παιδιά που ήσαν θύματα συνεχούς εκφοβισμού σε όλες τις τάξεις του σχολείου, ήσαν αυτά με τη μεγαλύτερη επιδείνωση της ψυχικής- νοητικής υγείας τους σε βάθος χρόνου, καθώς δεν ένιωθαν καλά με τον εαυτό τους, είχαν χαμηλή αυτοεκτίμηση και τάση για κατάθλιψη.
«Οι συνέπειες του εκφοβισμού μπορούν να δράσουν σαν χιονοστιβάδα με το πέρασμα του χρόνου», δήλωσε η Λόρα Μπόγκαρτ. Τα παιδιά που βιώνουν τον εκφοβισμό σε πάνω από μια τάξεις στο σχολείο, έχουν και τα πιο σοβαρά προβλήματα στο μέλλον. «Η έρευνα δικαιολογεί την άμεση και έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού», δήλωσε η Αμερικανίδα ψυχολόγος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πρώτο βήμα για τους γονείς είναι μέσω του διαλόγου να καταφέρουν να πείσουν το παιδί τους να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημά του. Οι γονείς επίσης πρέπει να έχουν το νου τους για τυχόν σωματικά σημάδια, όπως γρατζουνιές ή μώλωπες στο σώμα του παιδιού τους (ιδίως στα μικρότερης ηλικίας), καθώς και για ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά του, όπως να μη θέλει να πάει σχολείο, να δείχνει αγχωμένο, φοβισμένο ή λυπημένο.
Κατ’ εξοχήν ομάδα κινδύνου να πέσουν θύματα εκφοβισμού, είναι παιδιά παχύσαρκα, με κάποια κινητική ή άλλη αναπηρία, καθώς και τα ομοφυλόφιλα. Επίσης, τα συνεσταλμένα και εσωστρεφή παιδιά είναι πιο ευάλωτα.

«Γαλάζια» κόντρα με φόντο τα τρακτέρ: Υπεύθυνο τον Στουρνάρα θεωρούν 34 βουλευτές για τα μπλόκα

Trakter-570
Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ «γαλάζιων βουλευτών και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με αφορμή της φορολόγηση των αγροτών.
34 βουλευτές της ΝΔ με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών αλλά και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη τους καταλογίζουν «ασάφειες», «ελλείψεις» και «κακούς χειρισμούς» στη νομοθετική ρύθμιση για τη φορολόγηση των αγροτών.
Την επιστολή, που απευθύνεται προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογράφουν σύμφωνα με το protothema.gr οι κ.κ. Τζαμτζής Ιορδάνης, Βλαχογιάννης Ηλίας, Σκόνδρα Ασημίνα, Μαρίνος Ανδρέας, Κοψαχείλης Τιμολέων, Βογιατζής Παύλος, Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος, Χριστογιάννης Δημήτριος, Κυριαζίδης Δημήτριος, Πασχαλίδης Ιωάννης, Μπασιάκος Ευάγγελος, Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Ταμήλος Μιχάλης, Τζαβάρας Κωνσταντίνος, Κόλλιας Κωνσταντίνος, Νταβλούρος Αθανάσιος, Λαμπρόπουλος Ιωάννης, Αντωνίου Μαρία, Καρανάσιος Ευθύμιος, Κοντός Αλέξανδρος, Αραπατζή Φωτεινή, Μανδρέκα Ασπασία, Τσαβδαρίδης Λάζαρος Στυλιανίδης Ευριπίδης, Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Μπατσαρά Γεωργία , Σαμπαζιώτης Δημήτριος, Αναστασιάδης Σάββας, Βλάχβεης Μενέλαος, Σολδάτος Θεόδωρος, Κουτσογιαννακόπουλος Κωνσταντίνος, Παναγιωτόπουλος Νίκος, Κοντογιάννης Γιώργος, Μακρή-Θεοδώρου Ελένη.
Παράλληλα, καταθέτουν 16 προτάσεις για τη φορολόγηση των αγροτών, σύμφωνα με τις οποίες:
1) Τα ημερομίσθια του αγρότη, κτηνοτρόφου, πτηνοτρόφου και αλιέα, καθώς και των μελών της οικογενείας του, που εργάζονται στις παραπάνω εργασίες, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ του αγρότη, διότι η προσωπική εργασία τους δεν αμείβεται.
2) Πρέπει να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, διότι ο αγρότης δεν είναι επιτηδευματίας, αλλά παραγωγός.
3) Οι τόκοι δανείων του αγρότη, κτηνοτρόφου, πτηνοτρόφου και αλιέα, που έχει συνάψει και ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί, πρέπει να υπολογίζονται στα έξοδα.
4) Πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα έξοδα, αποσβέσεις από την αγορά γης και αγορά πάγιου μηχανολογικού εξοπλισμού.
5) Στα έξοδα πρέπει να υπολογίζονται τα έξοδα άρδευσης.
6) Τα έξοδα ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής ή του ζωικού κεφαλαίου στον ΕΛΓΑ, πρέπει να συνυπολογίζονται στα έξοδα.
7) Να εκπίπτουν οι δαπάνες για ασφάλιση του αγρότη και των μελών της οικογενείας του στον ΟΓΑ.
8) Να μην υπάρχει πλαφόν εξόδων σε πετρέλαια, φυτοφάρμακα, λιπάσματα και άλλα αγροεφόδια.
9) Να οριστεί χαμηλός συντελεστής 13% στην αγορά μηχανημάτων και λοιπών αγροεφοδίων.
10) Να υπολογίζεται στα έξοδα το σύνολο των λειτουργικών δαπανών.
11) Να μην συνυπολογίζονται οι ενισχύσεις στο υπό φορολόγηση εισόδημα.
12) Οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, το ΙΚΑ ή άλλο ταμείο, οι οποίοι εργάζονται σε αγροτική εργασία, δεν πρέπει να έχουν κρατήσεις για ασφάλεια, διότι είναι ήδη ασφαλισμένοι και δεν πρέπει να πληρώνουν 2ηφορά.
13) Όταν ο αγρότης είναι κατά το συμψηφισμό του ΦΠΑ πιστωτικός, δηλαδή του οφείλει το κράτος, το ποσόν πρέπει να αποδίδεται στον αγρότη και όχι να μετακυλίεται σε επόμενη χρονιά.
14) Πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα της επιστροφής του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου.
15) Πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα μετάκλησης αλλοδαπών εργατών, και το εξάμηνο εργασίας να μπορεί να το δουλέψει όλο το χρόνο, τμηματικά.
16) Οι αγρότες ή οι ετεροεπαγγελματίες με τζίρο κάτω από 15.000 ευρώ, πρέπει να φορολογούνται με χαμηλότερο συντελεστή 5%-6%, ή με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, διότι μέχρι 15.000 τζίρο δεν εκπίπτουν οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι αγρότες ή οι ετεροεπαγγελματίες αυτοί.

Δελτίο Τύπου της δημοτικής παράταξης «Δίον – Όλυμπος | Συνδυασμός Ευθύνης»



Λιτόχωρο, 18 Φεβρουαρίου 2014_
Τη νικηφόρα προσπάθειά μας στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014, πλαισιώνουν:


Ø        Από την Τοπική Κοινότητα Κονταριώτισσας Δήμου Δίου – Ολύμπου οι κ.κ. Δήμος Μοσχόπουλος, Διονύσης Πισσαλίδης, Βασίλης Καραμίτσιος

Τους καλωσορίζουμε και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλό αγώνα

Ευχαριστούμε για την συνεργασία,
Το γραφείο τύπου της Δημοτικής Παράταξης
«Δίον – Όλυμπος | Συνδυασμός Ευθύνης»

Ο Μιχάλης Κρεμέτης στον «Συνδυασμό Ευθύνης»



Ο εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος, από τη Δ.Ε. Δίου, υποψήφιος με τον Γιώργο Φαρμάκη

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, τόνισε:

«Έχουμε σήμερα κάθε δικαίωμα να ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο. Μετά από τη δύσκολη τριετία όπου θέσαμε τις βάσεις και επιτύχαμε την οικονομική εξυγίανση, ο «Συνδυασμός Ευθύνης» αποτελεί το όχημα για την ανάπτυξη. Η επόμενη μέρα θα μας βρει έτοιμους για δουλειά με τον Γιώργο Φαρμάκη δήμαρχο. Η σχέση ειλικρίνειας με τους πολίτες του Δήμου Δίου – Ολύμπου θα μας δώσει τη νίκη. Καλό αγώνα να έχουμε!»

Μεγάλη επιτυχία ειχε το αποκριάτικο πάρτι που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 1ο και 2ου Δημοτικού σχολείου Κολινδρού στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου. Photo Hasapetis













Ο Βασίλης Τουλίκας από τα ΄΄Στενά της Πέτρας΄΄ στα ΄΄Σαλόνια΄΄ της Αντιπεριφέρειας Πιερίας?




Τον τελευταίο καιρό  φωτιά έχει πάρει το κοντέρ, του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου για την Πολιτική Προστασία και συμπατριώτη μας Βασίλη Τουλίκα, γράφοντας αμέτρητα χιλιόμετρα και οργώνοντας κυριολεκτικά τον Νομό Πιερίας.

Εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, αυτοδιοικητικοί παράγοντες και  κινήσεις πολιτών συνθέτουν τον κύκλο των επαφών που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα. Επίσης, αρκετές συναντήσεις πραγματοποιεί με τους νέους του Νομού, στις οποίες δίνει ιδιαίτερη σημασία  και βαρύτητα

 Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του για να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες μας που τον θέλουν να δέχεται πιέσεις από την κοινωνία της Πιερίας για να κατέβει ως υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές, ο κ. Τουλίκας δήλωσε:
Οι συνθήκες σήμερα απαιτούν να είμαστε σοβαροί, προσηλωμένοι στο στόχο και να έχουμε διαρκώς σηκωμένα τα μανίκια. Πρέπει λοιπόν  να αφήσουμε κατά μέρος τα ευχολόγια, την προσωπική προβολή και τα παχιά λόγια. Ο καιρός των ΄΄Μαυρογυαλούρων΄΄ πέρασε. Η κοινωνία αλλάζει το ίδιο και οι πολίτες. Μόνον όταν γνωρίζουμε σε βάθος τα προβλήματα των συμπολιτών και της νεολαίας μας θα μπορέσουμε να καταθέσουμε  σχέδιο, ρεαλιστικές προτάσεις και να προσθέσουμε ο καθένας το δικό του λιθαράκι, για το καλό του τόπου μας και για το καλό όλων μας.


Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Π.Σ. ΠΙΕΡΙΑΣ



Με την παρουσία του Προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας ΚΕΔ- και μέλους της Ε.Π.Ο. Γιώργου Καραμελίδη και του Αναπληρωτή Προέδρου της ίδιας επιτροπής διεθνούς παρατηρητή και εκπαιδευτή διαιτησίας ποδοσφαίρου Αθανασίου Μπριάκου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17-2-2014 η εβδομαδιαία εκπαιδευτική συνάντηση των διαιτητών της Ε.Π.Σ. Πιερίας.
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Π. Δημήτριος Ελευθεριάδης αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους επισήμανε : «Η συλλογική συμμετοχή των ανθρώπων της διαιτησίας μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Νοιώθουμε ικανοποίηση που φιλοξενούμε στον τόπο μας τη χειμερινή αξιολόγηση των κορυφαίων Ελλήνων διαιτητών μεταξύ των οποίων βρίσκονται διεθνείς διαιτητές, βοηθοί και παρατηρητές. Ελπίζω να συναντώμεθα συχνά, γιατί έτσι όλοι γινόμαστε πιο γνώστες των κανόνων που διέπουν το ποδόσφαιρο».
Στην άριστη γνώση των κανονισμών του ποδοσφαίρου αλλά και στη διεθνή καταξίωση του κ. Μπριάκου αναφέρθηκε ο επικεφαλής της διαιτησίας της Ε.Π.Σ.Π. Αργύρης Μαβίνης, ενώ ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ. Γιώργος Καραμελίδης γνωστοποίησε την πρόσφατη έκθεση της UEFA που χαρακτηρίζει τη λειτουργία του Ελληνικού ποδοσφαίρου και της διαιτησίας μιας από τις καλύτερα οργανωμένες Ομοσπονδίες, ακόμα και από πολλές παραδοσιακά ποδοσφαιρικές χώρες.
Την ικανοποίηση για το έργο και τις επιτυχίες της διαιτησίας εξέφρασε στο χαιρετισμό του και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της Ε.Π.Σ. Πιερίας Κώστας Καρέκλας.
Ο κ. Μπριάκος πριν την παρουσίαση του εκπαιδευτικού θέματος γύρω από τα μαρκαρίσματα των ποδοσφαιριστών, τόνισε : «Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και τα θετικά σας σχόλια. Η επιτυχία της Ελληνικής διαιτησίας οφείλεται στη συμβολή και τη συλλογική προσπάθεια όλων όσων αποτελούμε την οικογένεια του ευαίσθητου και σημαντικού μέρους του ποδοσφαίρου, της διαιτησίας. Η Ε.Π.Σ. Πιερίας από τις δραστηριότερες Ενώσεις της χώρας διαθέτει αξιόλογους διαιτητές και ασφαλώς είναι πρωτοπόρα αλλά και άξια συγχαρητηρίων. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια είναι βέβαιο ότι μας βοηθούν όλους.»

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Π.Σ. ΠΙΕΡΙΑΣ
Φωτογραφία του χρήστη Ε.Π.Σ. Πιερίας.
Φωτογραφία του χρήστη Ε.Π.Σ. Πιερίας.

Στο κρεβάτι με τη Gisele



Χαλαρή και επιμελώς ατημέλητη, η Gisele Bündchen μάς χαρίζει μια διαφορετική φωτογράφιση για τη βραζιλιάνικη έκδοση της Vogue.
Η Βραζιλιάνα καλλονή φωτογραφίζεται στο κρεβάτι της, σαν να έχει μόλις ξυπνήσει, εντυπωσιάζοντας για μια ακόμη φορά με την ομορφιά της.
Η ίδια παραδέχεται, ωστόσο, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται αυτό, ότι όταν χαλαρώνει στο σπίτι της, δεν δείχνει τόσο τέλεια!
Οπως λέει η 33χρονη Gisele, το θέμα της συγκεκριμένης φωτογράφισης είναι ενδιαφέρον επειδή αποκαλύπτει μια λαμπερή αλλά και ταυτόχρονα χαλαρή εικόνα.
«Μια γυναίκα μπορεί να φαίνεται δυνατή σε ένα πάρτι, αλλά όταν φτάνει στο σπίτι της το μόνο που θέλει είναι να αισθάνεται άνετη», δηλώνει η Gisele, η οποία είναι άλλωστε ,μητέρα δύο παιδιών.

Ερχονται νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις από το Μάρτιο


Ερχονται νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις από το Μάρτιο
Με νέες μειώσεις στους μισθούς τους που ενδέχεται να αγγίξουν ακόμη και τα 70 ευρώ το μήνα θα έρθουν αντιμέτωποι 7 στους 10 δημοσίους υπαλλήλους από τον Μάρτιο καθώς τίθενται σε εφαρμογή οι νέες ενιαίες κρατήσεις για την επικουρική ασφάλιση στο σύνολο πλέον των αποδοχών τους.
Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα οι κρατήσεις των δημοσίων υπαλλήλων για τις επικουρικές συντάξεις υπολογίζονταν στο βασικό τους μισθό με πλαφόν μάλιστα τα 1.666 ευρώ. Από τον Μάρτιο οι κρατήσεις της τάξης του 3% θα υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων και μάλιστα χωρίς το όριο που ίσχυε, οι επιπλέον κρατήσεις μάλιστα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα συνεισφέρουν τελικά στο ποσό της σύνταξης που θα εισπράξουν.

Μειώσεις όμως στο ποσό των επικουρικών συντάξεων που εισπράττουν θα δουν και εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, καθώς από τα μέσα του χρόνου το ποσό της επικουρικής που μέχρι σήμερα φορολογείτο αυτοτελώς θα προστίθεται στην κύρια σύνταξη και θα υπόκεινται στη γενική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος . Έτσι οι απώλειες θα ξεκινούν από τα 17 ευρώ το μήνα για σύνολο συντάξεων 900 ευρώ και θα φτάνει έως και τα 116 ευρώ το μήνα για υψηλές συντάξιμες αποδοχές πάνω από 2.500 ευρώ.

Αντίστροφα όμως μετρά ο χρόνος και για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις τόσο εκείνων που θα βγουν στη σύνταξη μέσα στο 2014 όσο και εκείνων που λαμβάνουν ήδη επικουρική. Μεγαλύτερες φαίνεται πως θα είναι το "ψαλίδι" για τους ασφαλισμένους των ειδικών ταμείων που θα βγουν στη σύνταξη μέσα στο 2014.
Ο νέος κανονισμός παροχών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης αναμένεται να προβλέπει ποσοστό αναπλήρωσης που δεν θα ξεπερνά το 20% όταν σήμερα στα ειδικά ταμεία φτάνει ακόμη και το 40% έτσι οι επικουρικές συντάξεις ενδέχεται να μειωθούν ακόμη και το μισό δηλαδή επικουρικές που σήμερα αγγίζουν τα 600€ θα πέσουν στα 300 ευρώ.
Πηγή: Mega

Ακίνητα: Ηλεκτρονικά από σήμερα η υποβολή του Ε9 - Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δήλωση


Ακίνητα: Ηλεκτρονικά από σήμερα η υποβολή του Ε9 - Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δήλωση

Από σήμερα έως και τις 30 Μαΐου θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το έντυπο στοιχείων ακινήτων Ε9, οι φορολογούμενοι με μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2013.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, θα υπολογιστεί γι αυτούς ο ενιαίος φόρος ακινήτων, καθώς και ο συμπληρωματικός φόρος στην περίπτωση που η αξία της ακίνητης περιουσίας τους υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων επιβάλλεται φέτος για πρώτη φορά και θα καταβληθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Γι αυτό ακόμη και οι φορολογούμενοι που δεν είχαν μεταβολές στην περιουσιακή κατάστασή τους, κατά το 2013, θα πρέπει να ελέγξουν, μέσω του TAXISnet, ότι είναι σωστά τα στοιχείων των προηγούμενων δηλώσεων ακινήτων Ε9 για να αποφευχθούν λάθη στον υπολογισμό του φόρου.

Πως αλλάζουν Πανεπιστημίου και Πατησίων. Δείτε τα σχέδια


Πως αλλάζουν Πανεπιστημίου και Πατησίων. Δείτε τα σχέδια
Του Κοσμά Ζακυνθινού
kzakinthinos@pegasus.gr
Επανέρχεται το πράσινο στο κέντρο της Αθήνας μετά την απόφαση φύτευσης 800 δέντρων κατά μήκος του έργου ανάπλασης των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων (μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο), μετατρέποντας τους σε δρόμους μεικτής κυκλοφορίας πεζών, ποδηλάτων, του τραμ, ταξί και οχημάτων τροφοδοσίας. Στο φιλόδοξο έργο Rethink Athens, η πρωτεύουσα της επόμενης ημέρας θα ανήκει στον 21ο αιώνα, συνδέοντας την ιστορία της με τη ζωντάνια που απαιτεί η καθημερινότητα των πολιτών. Οι παρεμβάσεις επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στον δημόσιο χώρο, την οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό. Έτσι, η Αθήνα της μεγάλης ιστορίας κοιτάζοντας εμπρός, αναδεικνύει -οριστικά πλέον- το παρελθόν της, σχεδιάζοντας το μέλλον της.
Το έργο, που προβλέπει τον ανασχεδιασμό της πλατείας Ομόνοιας, την επέκταση του τραμ από το Σύνταγμα μέχρι την πλατεία Αιγύπτου, τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι την πλατεία Ομονοίας και την κατασκευή υπόγειων ταμιευτήρων βρόχινου νερού, βρίσκεται πλέον σε φάση ωρίμασης μετά και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που υπεργράφησαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη. Η ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 78,5 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσει καταλύτη της συνολικής ανασυγκρότησης του κέντρου της πρωτεύουσας και της ανάδειξης του μητροπολιτικού της χαρακτήρα.
Πως αλλάζουν Πανεπιστημίου και Πατησίων. Δείτε τα σχέδια
Στόχος του έργου είναι η αρχιτεκτονική και λειτουργική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, η διατήρηση και ανάδειξη της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς, η ανάπτυξη του κέντρου της πόλης με την τόνωση ποικίλων χρήσεων γης, όπως κατοικία, εμπόριο, διοίκηση, υπηρεσίες, πολιτισμός και αναψυχή με την δημιουργία πολιτισμικών, κοινωνικών και εμπορικών εστιών ενδιαφέροντος, η αναβάθμιση των περιβαλλοντικών συνθηκών για τους πολίτες που ζουν και κινούνται στο κέντρο της πόλης, η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων με την προσθήκη μέσων συλλογικής μεταφοράς και νέων κυκλοφορικών ρυθμίσεων για περιορισμό των ρύπων, καθώς και η βελτίωση του μικροκλίματος με φυτεύσεις και άλλες τεχνικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο.
Το προς υλοποίηση έργο αποτελείται από ένα σύνολο έργων τα οποία χωρίζονται, σύμφωνα με το θεματικό τους αντικείμενο, σε δυο διακριτές ενότητες, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν αντίστοιχα, από το ΥΠΕΚΑ με 37,97 εκατ. ευρώ (μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη - ΕΠΠΕΡΑΑ) και την Περιφέρεια Αττικής με 40,52 εκατ. ευρώ (μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος - ΠΕΠ Αττικής).
Πως αλλάζουν Πανεπιστημίου και Πατησίων. Δείτε τα σχέδια
Οι κυριότερες παρεμβάσεις του έργου συνοψίζονται ως εξής:
1. Επέκταση της γραμμής του τραμ από το Σύνταγμα έως την πλατεία Αιγύπτου, διά μέσου των οδών Αμαλίας, Πανεπιστημίου και Πατησίων.
2. Ανασχεδιασμός του δημόσιου χώρου μεταξύ των οδών Ακαδημίας και Σταδίου, καθώς και ανασχεδιασμός της λεωφόρου Αμαλίας και της οδού Πατησίων μέχρι την πλατεία Αιγύπτου, με κριτήριο την προτεραιότητα στον πεζό.
Πως αλλάζουν Πανεπιστημίου και Πατησίων. Δείτε τα σχέδια
3. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της επηρεαζόμενης περιοχής και την επίτευξη των στόχων του έργου.
4. Ανασχεδιασμός της δημόσιας συγκοινωνίας, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση της πρόσβασης στο κέντρο με δημόσια μέσα μεταφοράς.
5. Ανασχεδιασμός της πλατείας Ομονοίας από την οδό Πατησίων έως την οδό 3ης Σεπτεμβρίου, ώστε το Σύνταγμα και η Ομόνοια να αποτελούν δύο πράσινες αστικές πλατείες, ενώ η πλατεία Δικαιοσύνης να φιλοξενεί δραστηριότητες σε ένα σκιασμένο προαύλιο με δυνατότητες στάσης και παραμονής.
Ανάπλαση οδού Πατησίων  (φωτορεαλιστική απόδοση γενικής διάταξης)
Ανάπλαση οδού Πατησίων (φωτορεαλιστική απόδοση γενικής διάταξης)
6. Ανασχεδιασμός της οδού Κοραή ως ελεύθερου δημόσιου χώρου, με τη γραμμικότητά της να τονίζει την οπτική σύνδεση με την Τριλογία.
7. Εισαγωγή υδάτινων στοιχείων στις πλατείες Ομονοίας και Δικαιοσύνης, στην Κοραή και στον χώρο εμπρός από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
8. Διαμόρφωση ενός συνεκτικού δικτύου πρασίνου που θα ενώνει τον δημόσιο χώρο προς κάθε κατεύθυνση, με επίκεντρο την Πανεπιστημίου, στην οποία το πράσινο θα προσδίδει τον χαρακτήρα γραμμικού αστικού πάρκου με επιμέρους πράσινα «αστικά δωμάτια».
Ανάπλαση οδού Πανεπιστημίου  (φωτορεαλιστική απόδοση γενικής διάταξης)
Ανάπλαση οδού Πανεπιστημίου (φωτορεαλιστική απόδοση γενικής διάταξης)
9. Αειφόρος διαχείριση νερών μέσω της αξιοποίησης ομβρίων για την άρδευση του πρασίνου.
Τη Δευτέρα η πλήρης απόδοση της Αθήνας του μέλλοντος
Την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 10 Μαρτίου 2014, οι πολίτες μπορούν να δουν τη φωτορεαλιστική απεικόνιση από την ανάπλαση της Πανεπιστημίου, σε έκθεση της Στοάς Αρσακείου, όπου παρουσιαστούν οι οριστικές μελέτες του έργου Rethink Athens.
Τα 19 ειδικά διαμορφωμένα καταστήματα της Στοάς Αρσακείου έχουν μετατραπεί σε χώρους έκθεσης, μελέτης και εκδηλώσεων. Μέσα από 42 ειδικά τεύχη, 12 video walls, ενημερωτικά έντυπα, ακριβείς φωτοαπεικονίσεις και αναρτημένα αρχιτεκτονικά σχέδια, η Έκθεση «Rethink Athens: Η Αθήνα στο κέντρο» θα δώσει την ευκαιρία στον επισκέπτη να ξεναγηθεί στο μέλλον της πόλης.
Στη διάρκεια της Έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, καθώς και ξεναγήσεις του κοινού από ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Παράλληλα, θα λειτουργήσει ένα ανοιχτό εργαστήριο διαλέξεων και συζητήσεων για την πόλη σε τρία από τα καταστήματα της Στοάς. Για το αναλυτικό πρόγραμμα οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Rethink Athens (www.rethinkathens.org), την αντίστοιχη ιστοσελίδα στο Facebook (Facebook.com/RethinkAthens), καθώς και από σχετικές αναρτήσεις στις εισόδους της έκθεσης.
Η έκθεση αποσκοπεί σε έναν διπλό στόχο: από την μια πλευρά, να αναδείξει την καινοτομία και το εύρος των τεχνικών μελετών που υλοποιήθηκαν για το έργο της ανάπλασης με άξονα την οδό την Πανεπιστημίου. Από την άλλη, να ενεργοποιήσει σειρά ανοίκιαστων χώρων δίνοντας το πρώτο δείγμα δυναμικών αστικών δράσεων, οι οποίες μπορούν να παρουσιάσουν την αλλαγή που επέρχεται στο κέντρο της Αθήνας.
Οι μελέτες παρουσιάζονται σε ειδικά σχεδιασμένα αναλόγια και τραπέζια, ώστε να δημιουργείται ατμόσφαιρα αναγνωστηρίου βιβλιοθήκης και οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν στο εκτιθέμενο υλικό.

Απάτη-μαμούθ ύψους 9 εκατ. ευρώ σε βάρος του Δημοσίου από ΜΚΟ


Απάτη-μαμούθ ύψους 9 εκατ. ευρώ σε βάρος του Δημοσίου από ΜΚΟ
Μία από τις μεγαλύτερες απάτες σε βάρος του δημοσίου, ύψους 9 εκατ. ευρώ από Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) που είχε αναλάβει αποναρκοθετήσεις σε χώρες του εξωτερικού, αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνες έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας.
Σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος των οκτώ εμπλεκομένων, εκ των οποίων ο ιθύνων νους και πρόεδρος της Οργάνωσης έχει ήδη προφυλακιστεί.
Για την υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη, εκτός του προέδρου της Μ.Κ.Ο., της συζύγου του, τέως δημοσίου υπαλλήλου, τριών εν ενεργεία διπλωματικών υπαλλήλων και τριών συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, που την επίμαχη χρονική περίοδο υπηρετούσαν στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Κατηγορούνται για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»), της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εντός του πλαισίου του νόμου 4022/2011 «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις».

Όπως προέκυψε από την έρευνα οι κατηγορούμενοι κατά περίπτωση, ανάλογα με την θέση και τα καθήκοντα που κατείχαν την επίμαχη χρονική περίοδο, βεβαίωναν εν γνώσει τους ψευδώς σε δημόσια έγγραφα σχετικά με την νομιμότητα και κανονικότητα των κονδυλίων που εκταμιεύονταν προς την Μ.Κ.Ο. για την υλοποίηση των προγραμμάτων, ως συμμετοχή του Δημοσίου και προέβαιναν στην σχετική εκκαθάριση και εντολή πληρωμών προς την Μ.Κ.Ο.

Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας ξεπέρασε τους είκοσι μήνες και αφορά στο χρονικό διάστημα 2000-2004, κατά το οποίο, η συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο. χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια του Ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του Υπουργείου Εξωτερικών, για την πραγματοποίηση οκτώ προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στο Λίβανο και στο Ιράκ, ύστερα από την υπογραφή συμβάσεων πραγματοποίησης προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας.

«Στην πραγματικότητα όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το σύνολο της χρηματοδότησης εκταμιεύτηκε παράνομα, καθώς δεν πληρούνταν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο μόνο σε περιπτώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προβλέπεται χρηματοδότηση που να καλύπτει το 100% του προγράμματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Χρήστος Παρθένης.

«Ωστόσο, σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας το ποσό θα κάλυπτε το 75% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο 25% θα έπρεπε να προέρχεται από συμμετοχή της Μ.Κ.Ο., τουλάχιστον 15% ως ίδια συνεισφορά σε είδος ή σε χρήμα και από τρίτες πηγές, όπως χορηγίες και δωρεές».

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, για να συγκαλυφθεί η ελλειμματική αυτή συμμετοχή της Μ.Κ.Ο., επινοήθηκε τέχνασμα εικονικών δωρεών.
«Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στα προγράμματα αποναρκοθέτησης, όπως για παράδειγμα ναρκαλιευτές, φέρονταν ότι επέστρεφαν στη Μ.Κ.Ο. υπό τη μορφή δωρεάς το 20-30% των φερόμενων αποδοχών τους, τις οποίες η Μ.Κ.Ο. δεν καταχωρούσε, ως όφειλε, στα σχετικά βιβλία που τηρούσε, αλλά αντίθετα τα παρουσίαζε ως ίδια συμμετοχή της, εξασφαλίζοντας έτσι περαιτέρω χρηματοδότηση», ανέφερε ο Χ. Παρθένης, περιγράφοντας το πως είχε στηθεί η καλοστημένη απάτη σε βάρος του δημοσίου.

«Εκτός από την παραπάνω ιδιότυπη μεθοδολογία, ουσιαστικά ανακύκλησης του δημοσίου χρήματος, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, δεν εφαρμόστηκαν επιπλέον διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των Μ.Κ.Ο.», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:
  • δε ζητήθηκε, ως επιβαλλόταν, σε καμία περίπτωση αποναρκοθέτησης, στις χώρες εκτέλεσης των προγραμμάτων, η έγκριση της οικείας Ελληνικής Πρεσβείας, σχετικά με τη σκοπιμότητα υλοποίησης.
  • οι καταβολές χρηματοδότησης πραγματοποιούνταν ενώ δεν υποβάλλονταν εκθέσεις προόδου.
  • γίνονταν δεκτά παραστατικά στην αραβική ή τη σερβική γλώσσα χωρίς να υπάρχει ελληνική μετάφραση.
  • δεν πιστοποιούνταν η υλοποίηση των προγραμμάτων από τις οικείες ελληνικές Πρεσβείες, κάποιες φορές μάλιστα η εκτέλεση τελούσε σε άγνοια των διπλωματών, ενώ,
  • ο έλεγχος των παραστατικών που υποβάλλονταν από τη Μ.Κ.Ο., από πλευράς της αρμόδιας διεύθυνσης της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ήταν ανύπαρκτος.

Όπως ανακοινώθηκε για την υπόθεση από την αστυνομία, μέρος των κονδυλίων που εκταμιεύονταν προς την Μ.Κ.Ο. διοχετεύονταν στην κάλυψη μη επιλέξιμων δαπανών, σύμφωνα με τον Ειδικό Οδηγό για τις Μ.Κ.Ο., που δεν σχετίζονταν με λειτουργικά έξοδα για την εκτέλεση των προγραμμάτων, αλλά σε δαπάνες όπως η ενοικίαση γραφείων της Μ.Κ.Ο στην Αθήνα, προμήθεια αναλώσιμων, ακόμα και σε αγορές σε ....super market, πληρωμή εστιατορίου και parking του αυτοκινήτου ιδιοκτησίας του προέδρου.

Με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Αθηνών, απαγορεύτηκε η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του προέδρου της Μ.Κ.Ο. και της συζύγου του, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Μ.Κ.Ο. και συγκεκριμένα δύο (2) ακινήτων στους Αμπελόκηπους και δύο (2) στη Ρόδο, συγχρόνως δε, θα κατασχεθεί και παραδοθεί στον Ο.Δ.Δ.Υ. πολυτελές επιβατηγό όχημα, περιουσιακό στοιχείο της Μ.Κ.Ο., το οποίο χρησιμοποιούσε κατά τις μετακινήσεις του ο πρόεδρός της.

Παράλληλα, έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής των ελληνικών δικαστικών Αρχών πραγματοποιήθηκαν έρευνες από τις κυπριακές Αρχές, με την παρουσία αξιωματικών της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας σε οικίες ιδιοκτησίας ή διαμονής του προέδρου και της συζύγου του στην Κύπρο, όπου είχαν μετεγκατασταθεί από τον Αύγουστο του 2013, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • έγγραφα σχετικά με τη δράση της Μ.Κ.Ο., όπως αρχικές και τελικές εκθέσεις υλοποίησης προγραμμάτων αποναρκοθέτησης και τραπεζικά παραστατικά,
  • πιστωτικές κάρτες,
  • ένας οπτικός δίσκος και μια κινητή μονάδα αποθήκευσης δεδομένων (USB stick), ενώ,
  • σε φερόμενες ως έδρες εταιρικών σχημάτων ιδιοκτησίας του προέδρου της Μ.Κ.Ο. στην Κύπρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • χρήσιμα έγγραφα, αναφορικά με τη ίδρυση και λειτουργία των εταιρειών αυτών.
Επιπλέον, σε έρευνα που διενεργήθηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε κατοικία ιδιοκτησίας της συζύγου του προέδρου της Μ.Κ.Ο. στη Ρόδο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:
  • εκθέσεις προόδου και υλοποίησης προγραμμάτων αποναρκοθέτησης,
  • καταστατικά και τραπεζικά παραστατικά αναφορικά με οικονομικές συναλλαγές της Μ.Κ.Ο.,
  • φορολογικά στοιχεία,
  • τραπεζικές κάρτες,
  • εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης δεδομένων, καθώς και,
  • χειρόγραφες σημειώσεις,
Επίσης, σε έρευνα που διενεργήθηκε από την 4η Ειδική Ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών, με τη σύμπραξη Αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σε διαμερίσματα και αποθήκη στους Αμπελόκηπους, ιδιοκτησίας της συζύγου του προέδρου της Μ.Κ.Ο., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • αποδείξεις ανταλλακτηρίων συναλλάγματος,
  • τραπεζικά παραστατικά,
  • αλληλογραφία,
  • επαγγελματικές κάρτες,
  • χειρόγραφες σημειώσεις,
  • κλειδιά τραπεζικής θυρίδας,
  • τραπεζικά βιβλιάρια,
  • τρεις (3) σφραγίδες του Υπουργείου Ανάπτυξης (εκ των οποίων μία στρογγυλή),
  • λειόκανο κυνηγετικό τυφέκιο μάρκας SAIGA-410 με γεμιστήρα που περιέχει τέσσερα (4) φυσίγγια τύπου 410*73MAG,
  • περίστροφο μάρκας SMITH & WESSON,
  • κουτί με πενήντα (50) φυσίγγια διαμετρήματος 38 mm special, καθώς και ξίφος

Σε βάρος του πρόεδρου της M . K . O . είχε εκδοθεί Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης καθώς και Ερυθρά Αγγελία Αναζητήσεων της INTERPOL για την υπόθεση.

Την προηγούμενη Παρασκευή (14-02-2014), μετά την απολογία του στην 4η Ειδική Ανακρίτρια, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, ενώ για τους συγκατηγορούμενούς του αναμένονται σχετικές αποφάσεις των δικαστικών Αρχών.
πηγή: ethnos.gr