ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Οι φόροι «ματώνουν» τα ελληνικά νοικοκυριά – 69 δισ. ευρώ πλήρωσαν μόνο για το 2012

Ποιοι οι φόροι που θα πληρώσουμε το νέο έτος - Όλες οι αλλαγές που θα ισχύσουν [λίστες]
Ραγδαία είναι η βελτίωση της εικόνας που παρατηρείται την ελληνική οικονομία, μειώνοντας αισθητά το χάσμα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που απαρτίζουν την Ευρωζώνη. Την ίδια όμως στιγμή ζητούμενο του κρατικού μηχανισμού είναι να υπάρξει βελτίωση στις πηγές άντλησης των φορολογικών εσόδων και δικαιότερη κατανομή των φόρων χωρίς βέβαια να επηρεαστεί το επίπεδο – τουλάχιστον προς το χειρότερο των κρατικών εσόδων.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, τα εισοδήματα και οι φόροι που κατέβαλαν οι Έλληνες κατά το οικονομικό έτος 2012 (εισοδήματα 2011) επιβεβαιώνουν την ανισοκατανομή των βαρών, σε συνδυασμό με τη φοροδιαφυγή που συντηρείται σε υψηλά επίπεδα στη χώρα – τα επίσημα στοιχεία την ανεβάζουν στο 25%. Παράλληλα, από τα στοιχεία επιβεβαιώνεται ότι το πρόβλημα είναι η φορολόγηση όσων δεν μπορούν να αποκρύψουν τα εισοδήματα που εισπράττουν, που μοιραία είναι οι μισθωτοί, και η υπερφορολόγηση αφορά τη μεσαία εισοδηματική κατηγορία, καθώς στο πάνω μέρος της φορολογικής κλίμακας, δηλαδή αυτής με εισοδήματα έως 10.000, συνωστίζεται η πλειονότητα των φορολογουμένων σε αντίθεση με το κάτω μέρος της φορολογικής κλίμακας, δηλαδή αυτής με εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, στην οποία οι φορολογούμενοι μετριούνται σχεδόν στα δάχτυλα.
Όπως ήταν και αναμενόμενο, το 2012 υπάρχει επιδείνωση της φτώχειας, όπως τουλάχιστον αυτή αποτυπώνεται σε όσους δηλώνουν μηδενικό έσοδο ή εισόδημα μόλις 5.000 ευρώ, δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο αριθμός εκείνων χωρίς εισόδημα αυξήθηκε από 426.255 σε 527.728 πολίτες και η εξέλιξη της ανεργίας μάλλον επιβεβαιώνει την ειλικρίνεια αυτών των δηλώσεων. Ανάλογα μπορεί ίσως να ερμηνευθεί και η εξέλιξη αυτών που δηλώνουν εισόδημα έως 5.000, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε επίσης από 790.916 σε 885.209 πολίτες. Από εκεί και πέρα αρχίζει ίσως η δυσκολία να διακρίνει κανείς εάν τα εισοδήματα που δηλώνονται είναι τα πραγματικά, στον βαθμό που 1,1 εκατομμύριο φορολογούμενοι τόσο το 2011 όσο και το 2012 δήλωσαν εισοδήματα από 5.000 μέχρι 10.000 ευρώ, μια ανάσα δηλαδή από το όριο της φτώχειας, που έχει οριστεί στις 7.000 ευρώ. Αθροιστικά τα στοιχεία δείχνουν ότι εκείνοι που δήλωσαν μηδενικά ή εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ανήλθαν το 2012 στα 2,5 εκατομμύρια, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 45% του συνόλου των φορολογουμένων.
Εάν ο πήχης μάλιστα, δεν τοποθετηθεί στο όριο των 10.000 ευρώ, αλλά στις 15.000 ή τις 20.000, που κατά κοινή ομολογία δεν συνιστά επίπεδο ευμάρειας, τα στοιχεία είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικά. Πρόκειται για 1,6 εκατομμύρια φορολογουμένους, οι οποίοι εάν προστεθούν στα 2,5 εκατομμύρια που δηλώνουν επισήμως φτωχοί με εισόδημα κάτω των 10.000, το μέγεθος της φτώχειας φαντάζει κάτι παραπάνω από απειλητικό.
Η ειρωνεία με την οποία μπορεί κανείς να καταγράψει αυτή την εικόνα δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι ένας μικροσυνταξιούχος μπορεί να αποκρύβει το εισόδημα από ένα ενοίκιο στην προσπάθειά του να επιβιώσει με σχετική αξιοπρέπεια. Είναι κυρίως το γεγονός ότι πίσω από τα πενιχρά εισοδήματα υπάρχει πραγματικός πλούτος που αποκρύπτεται και η αδυναμία για τον εντοπισμό του αποτελεί τη μεγάλη παθογένεια του φορολογικού συστήματος. Την άποψη αυτή, ενισχύει η διαπίστωση ότι η συμπαγής κατηγορία των 872.000 ελευθέρων επαγγελματιών, επιτηδευματιών και εμπόρων, η ραχοκοκαλιά δηλαδή της ελληνικής οικονομίας, πλήρωσε το 2012 φόρους μόλις 9,9 δισ. ευρώ, την ώρα που 4,5 εκατομμύρια μισθωτοί πλήρωσαν φόρους 69 δισ. ευρώ. Η ανάλυση επιβεβαιώνει ότι η πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών στοιχίζεται στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια, αποφεύγοντας την πληρωμή φόρων, διαπίστωση που εξηγεί ίσως και την εμμονή της τρόικας στην αυστηροποίηση του φορολογικού συστήματος που θεσμοθετήθηκε το 2013, με την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων, τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ όλων των εισοδημάτων και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
Στον δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται για τη δημιουργία ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η αδυναμία σύλληψης της φοροδιαφυγής οδηγεί στην υπερφορολόγηση των μεσαίων στρωμάτων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το κράτος αντλεί το 45,7% των φόρων από εκείνους που δηλώνουν εισοδήματα από 30.000 έως 50.000 και ένα επιπλέον 15% από εκείνους που δηλώνουν από 50.000 έως 70.000 ευρώ.
Με δεδομένο ότι ο αριθμός των πραγματικά εύπορων στη χώρα, δηλαδή όσων δηλώνουν εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ, είναι ελάχιστος καθώς αυτοί δεν ξεπερνούν τις 28.100, το εισπρακτικό όφελος για το κράτος περιορίζεται στο 13,7% των συνολικών φόρων, ενώ οριακά καλύτερη είναι η εικόνα εάν σε αυτή την εισοδηματική κλίμακα προστεθούν και οι 53.561 πολίτες που δήλωσαν έσοδα από 70.000 έως 100.000 ευρώ και από τους οποίους το κράτος άντλησε το 2012 το 10% των φόρων.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜE ΤHN ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ

ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ
 Σύλλογος Φίλων Καλαθοσφαίρισης 
 Γραφείο τύπου
 Κλειστό Γυμναστήριο, Σιδηροδρομικός Σταθμός, τηλ. - fax: 23510 32153, 6978 495134
 60100 Κατερίνη




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Στέλιος Χατζηιωάννου:
«Το ζητούμενο είναι η ομάδα να αντιδράσει αρχής γενομένης από το παιχνίδι του Σαββάτου»

Μετά τον αγώνα του Πιερικού Αρχελάου με την Ελευθερούπουλη, στην Ελευθερούπουλη, για την 4η αγωνιστική του Β΄ γύρου πρωταθλήματος μπάσκετ της Β΄ εθνικής κατηγορίας, ο προπονητής του Πιερικού Αρχελάου Στέλιος Χατζηιωάννου, στην ιστοσελίδα του συλλόγου  www.pierikosbc.gr έκανε την παρακάτω δήλωση:

Στέλιος Χατζηιωάννου - προπονητής Πιερικού Αρχελάου: «Ήταν μια κακή εμφάνιση και μια κακή ήττα για μας. Ο αντίπαλος μας έπαιξε έξυπνα, έπαιξε καλύτερο μπάσκετ από εμάς, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στο τελικό σκορ. Η θέση μας πλέον είναι δύσκολη. Το ζητούμενο είναι η ομάδα να αντιδράσει αρχής γενομένης από το παιχνίδι του Σαββάτου που έχει το χαρακτήρα ενός πρόωρου τελικού για μας».


ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΤΟ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΝΕΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ Και 2Ο σάρωθρο στη «μάχη» της καθαριότητας τουριστικών περιοχών του Δ.Δίου-Ολύμπου


ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΣΕ 180.000 ΕΥΡΩ, ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΖΕΙ, ΠΛΕΝΕΙ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΕΙ – ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΦΡΕΑΤΙΑ.

Ένα νέο πολυμηχάνημα εξασφάλισε ο δήμος Δίου-Ολύμπου για καλύτερη και αποτελεσματικότερη καθαριότητα, ιδίως όμως για τις τουριστικές περιοχές του. Πρόκειται για ένα 2ο σάρωθρο, που κόστισε 180.000 ευρώ και που παραδόθηκε στην υπηρεσία καθαριότητας.
Το δεύτερο σάρωθρο αγοράστηκε για να καλύψει τις πολλαπλές ανάγκες του δήμου δεδομένου ότι το μοναδικό σάρωθρο που είχε μέχρι πρότινος, δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που καθημερινά δημιουργούνται σε ολόκληρη την περιοχή.
Το νέο μηχάνημα προστίθεται στα τρία νέα απορριμματοφόρα που εξασφαλίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία. Το σάρωθρο σκουπίζει και πλένει καθημερινά δρόμους ενώ ελέγχει και καθαρίζει φρεάτια με σκοπό την πρόληψη προβλημάτων που συνήθως προκαλούνται από μικροσκουπίδια κλπ.
Παρόντες κατά την παραλαβή του μηχανήματος ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Φαρμάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ελευθερίου καθώς και ο χειριστής του σαρώθρου, Πέτρος Σβάρνας.
Σε δηλώσεις του ο κ. Φαρμάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε από το 2011 στον τομέα της καθαριότητας ήταν πολλές. Χρέη, ύπαρξη παμπάλαιων μηχανημάτων, προβλήματα στην έγκριση πρόσθετων υπαλλήλων για καθαριότητα ενός μεγάλου πλέον δήμου, έλλειψη χρημάτων για εκπλήρωση αναγκών κλπ.
Τα τρία χρόνια που πέρασαν κάναμε πολλές προσπάθειες για να εξασφαλίσουμε καινούργια μηχανήματα καθαριότητας. Οι προσπάθειές μας, που έγιναν εν μέσω κρίσης και μεγάλων δυσκολιών, άρχισαν να αποδίδουν.

Σήμερα, λοιπόν, έχουμε τη χαρά να ρίχνουμε στη «μάχη» ένα νέο μηχάνημα το οποίο μαζί με το υπάρχον, εδώ και χρόνια, σάρωθρο αλλά και μαζί με τα τρία νέα απορριμματοφόρα, που ήδη χρησιμοποιούμε, μπορούμε να πούμε ότι ο δήμος μας αυξάνει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητές του για μια πιο αποτελεσματική καθαριότητα, ιδίως στην τουριστική του ζώνη», επισήμανε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φαρμάκης

ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΜΕ ΔΟΣΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ Τζιτζικώστας και Ιωαννίδης στο Λιτόχωρο, στην επέτειο επανάστασης του Ολύμπου.





















* Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΣ ΜΝΗΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ
* Α.ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ: ΤΟΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

 Τζιτζικώστας και Ιωαννίδης, υποψήφιοι για τη θέση του περιφερειάρχη στην Κεντρική Μακεδονία, προερχόμενοι και οι δύο από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, βρέθηκαν την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 στο Λιτόχωρο για να συμμετάσχουν με την παρουσία τους στις ετήσιες εκδηλώσεις που οργανώνει ο δήμος Δίου-Ολύμπου για να τιμήσει την επανάσταση του Ολύμπου του 1878.
Ψυχρή και τυπική, στην αρχή η συνάντησή τους και η χειραψία που αντάλλαξαν, στη συνέχεια όμως ο «πάγος» έσπασε και τα είπαν, για κάμποσα λεπτά, προτού αρχίσει η επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο το πάρκου Λιτοχώρου. Κατά τη συνάντησή τους στον χώρο των επισήμων ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ήταν εκείνος που πρώτος έτεινε το χέρι του για να χαιρετίσει τον βουλευτή Θεσσαλονίκης και υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννη Ιωαννίδη.
Το κλίμα έγινε πιο ζεστό με παρέμβαση της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου, με αποτέλεσμα να παίρνουν και να δίνουν τα χαμόγελα. Λίγο αργότερα όμως ο βουλευτής Θεσσαλονίκης είχε μια έντονη συζήτηση με την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και στη συνέχεια με τον περιφερειάρχη καθώς και άλλους τοπικούς παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς όμως όλο αυτό το σκηνικό να ξεφύγει από τα όρια. Ωστόσο, κάποιος από την ομήγυρη ενοχλήθηκε όταν εμφανίστηκαν φωτογραφικές μηχανές για να απαθανατίσουν κάποιες στιγμές από τη συνάντηση αυτή.
Κατά τη διάρκεια της τελετής επιμνημόσυνης δέησης κλήθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, να καταθέσει στεφάνι, όχι όμως και ο Γιάννης Ιωαννίδης, αφού με την εκεί παρουσία του δεν εκπροσωπούσε τη βουλή ή την κυβέρνηση αλλά είχε έρθει ως υποψήφιος περιφερειάρχης. Πάντως, όταν ο εκφωνητής κάλεσε τον κ. Τζιτζικώστα να καταθέσει στεφάνι, τον αποκάλεσε, από λάθος, περιφερειάρχη Μακεδονίας και όχι Κεντρικής Μακεδονίας.
Μετά την τελετή επιμνημόσυνης δέησης ο Γιάννης Ιωαννίδης αναχώρησε για την Κατερίνη όπου είχε επίσκεψη στη ΝΟΔΕ και συνέντευξη τύπου ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας μετέβη, μαζί με τη Σοφία Μαυρίδου, προς την εξέδρα των επισήμων για να παρακολουθήσουν την παρέλαση.
Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου 22/2
Οι εκδηλώσεις επετείου επανάστασης του Ολύμπου άρχισαν το περασμένο Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του 2ου δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου, με την παρουσία του δημάρχου Γερμασόγειας Κύπρου, Ανδρέα Γαβριηλίδη, και συνεργατών του. Όπως είναι γνωστό, οι δήμοι Γερμασόγειας και τ. Λιτοχώρου (νυν Δίου-Ολύμπου) είναι αδελφοποιημένοι, εδώ και αρκετά χρόνια, γι αυτό και κάθε χρόνο γίνεται ανταλλαγή επισκέψεων σε Κύπρο και Λιτόχωρο. 
Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας περιλάμβαναν χαιρετισμό του δημάρχου Δίου-Ολύμπου Γιώργου Παπαθανασίου και του δημάρχου Γερμασόγειας Ανδρέα Γαβριηλίδη, αλλά και ομιλία του λυκειάρχη Λιτοχώρου Γιώργου Μάνου, με θέμα: «Η επανάσταση του Ολύμπου το 1878», καθώς επίσης και μουσικό πρόγραμμα από τη δημοτική φιλαρμονική.
Δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση και παρέλαση – Κυριακή 23/2
Την επόμενη μέρα, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, οι εκδηλώσεις άρχισαν με Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Λιτοχώρου κατά τη διάρκεια της οποίας ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Παύλος Ντούρος, μετέφερε ευχές και ευλογίες του Τοποτηρητή της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, κ. Ιγνατίου (Μητροπολίτη Λάρισας), προς άρχοντες και πολίτες της περιοχής.
Ακολούθως, στον χώρο του Ηρώου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφανιών, σιγή ενός λεπτού και ανακρούστηκε ο εθνικός ύμνος. Και στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο Αγίου Νικολάου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με δεξίωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, σε δηλώσεις του αμέσως μετά από το πέρας των εκδηλώσεων, ανέφερε: «Σήμερα γιορτάζουμε την επέτειο της επανάστασης του Ολύμπου του 1878. Ήταν μια επανάσταση η οποία δεν είχε μεγάλα στρατιωτικά αποτελέσματα, είχε όμως σπουδαία πολιτικά αποτελέσματα, διότι ενώ με τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, προσαρτήθηκε η Μακεδονία στη Μεγάλη Βουλγαρία η οποία άρχιζε από τη Μαύρη Θάλασσα και έφθανε μέχρι και τον Θερμαϊκό, στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν.
Με την επανάσταση του 1878 η προσωρινή επαναστατική κυβέρνηση με πρόεδρο τον Λιτοχωρίτη Ευάγγελο Κοροβάγγο και με τον Επίσκοπο Νικόλαο Λούση έστειλαν μήνυμα προς όλες τις χώρες ενώ ακολούθησε και η συνθήκη του Βερολίνου η οποία ανέτρεψε τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.
Οι εκδηλώσεις που κάνουμε κάθε χρόνο στο Λιτόχωρο δεν είναι εκδηλώσεις απλά για ιστορικούς λόγους ή για τυπική υποχρέωση, είναι εκδηλώσεις που γίνονται επειδή πιστεύουμε ότι κάθε λαός θα πρέπει να έχει τη μνήμη του την ιστορική, ώστε να μπορεί να έχει και μέλλον».
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΕΡΜΑΣΟΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ Α.ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γερμασόγειας Κύπρου, Ανδρέας Γαβριηλίδης, στις δηλώσεις του ανέφερε τα εξής: «Είναι για μένα ιδιαίτερη χαρά που για πολλοστή φορά παρευρίσκομαι στις εκδηλώσεις για την επανάσταση του Ολύμπου του 1878, μαζί με τους αδελφούς Έλληνες της Μακεδονίας.
Νιώθω περηφάνια και συγκίνηση, διότι εξακολουθούμε να συνεορτάζουμε αυτές τις επετείους, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε άσβηστη τη δάδα της ελληνικής φυλής.
Ευελπιστούμε ότι κατά τις δύσκολες στιγμές που περνά η Μητροπολιτική Ελλάδα αλλά και η Κύπρος, όλοι μαζί οι πολιτικοί θα καθίσουν κάτω και (θα βάλουν) πάνω απ’ όλα την πατρίδα μας. Χρόνια πολλά».
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Στις εκδηλώσεις, πέρα από τους προαναφερθέντες, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, οι βουλευτές Κώστας Κουκοδήμος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος και Άννα Μάνη, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Φαρμάκης, Σοφία Ζουρζούρα, Μαρία Τσιμήτρη και Σοφία Νούλα, η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου Γαρυφαλλιά Ζησκάτα, καθώς και άλλα στελέχη της δημοτικής κοινότητας.
Επιπλέον, το «παρών» έδωσαν οι τ. δήμαρχοι Λιτοχώρου κύριοι Ντάβανος και Κουκουτάτσιος αλλά και κάμποσοι τ. δημοτικοί σύμβουλοι, ο διοικητής της ταξιαρχίας Λιτοχώρου Νικόλαος Γρυλλάκης, ο αστυνομικός διευθυντής Πιερίας Αθανάσιος Μαντζούκας, ο διοικητής της πυροσβεστικής Λιτοχώρου, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Λιτοχώρου κ. Παπακωνσταντίνου, ο λιμενάρχης Πλαταμώνα, ο διοικητής του νοσοκομείου Κατερίνης Αστέριος Φαρμάκης, εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων.

Επίσης, παραβρέθηκαν ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Τσιμήτρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Δημόπουλος, Αθανάσιος Τσιφοδήμος, Νίκος Λάππας, Γιώργος Ελευθερίου, Βασίλης Παπαδημητρίου, Βασίλης Γκατζάς, Αθανάσιος Στύλος, Αθανάσιος Καλαϊτζής, Νίκος Λαμπονίκος, Ευαγγελία Μόχλα – Φαρμάκη κ.ά., η διευθύντρια του δήμου Δίου-Ολύμπου Ελένη Σοφιανίδου καθώς και άλλοι υπάλληλοι του δήμου, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πιερίας κ. Τάπρας, ο πολιτευτής Ξενοφών Μπαραλιάκος κ.ά. 

Κυριακή της Αποκριάς στην Πιερία με ουρά μοσχαριού στιφάδο στη γάστρα



Στην Πιερία, μεταξύ του θεϊκού βουνού και της παραλίας του Θερμαϊκού, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Στο Λιτόχωρο, τα πιάτα πηγαινοέρχονται στο μεσημεριανό, τελετουργικό, τραπέζι. Τα «συγχωρεμένα» είναι μέσα στην ηθική του τόπου. Η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το τραπέζι του πιο σεβάσμιου μέλους της, του γεροντότερου κατά το σύνηθες, και καθώς τρώνε κατσικάκι γεμιστό στο φούρνο με σύβραση με συκωτάκια, ρύζι, άνηθο και κρεμμυδάκια χλωρά. Ο ένας κάνει προς τον άλλον την κίνηση της μετάνοιας λέγοντας «συγχωρεμένα» και του φιλά το χέρι. Για τα εγγόνια αυτή η κίνηση προς τον παππού ανταμείβεται με φιλοδώρημα.



Εμείς είχαμε όμως μια διαφορετική διαδικασία «μπουκιά και συγχώριο» στο εστιατόριο του Γιώργου Αδάμου στο κέντρο του Κίτρους. Στο τραπέζι καταφθάνει ένα μεγάλο ταψί με ουρά μοσχαριού στιφάδο, ψημένο στη γάστρα. Μας το σερβίρει ο ίδιος, καθώς μας αποκαλύπτει παράλληλα και τη συνταγή.


Η ουρά του μοσχαριού παραλαμβάνεται από το κρεοπωλείο γδαρμένη, τεμαχισμένη από τις κλειδώσεις, έτοιμη. Τα κομμάτια χρειάζονται μόνο πλύσιμο και στράγγισμα  για να μπουν στο τηγάνι και να τσιγαριστούν στο ελαιόλαδο (ή στο καλαμποκέλαιο) για να δημιουργηθεί γύρω τους η κρούστα που θα φυλακίσει μέσα τους τα υγρά τους που θα τα ψήσουν μετά. Στο μεταξύ έχουν καθαριστεί τα μικρά, παλιά, κρεμμυδάκια του στιφάδου σε χλιαρό νερό και λίγο ξύδι για λιγότερα δάκρυα. Τσιγαρίζονται και αυτά στο ίδιο λάδι. Τα κομμάτια της ουράς μπαίνουν ξανά στην κατσαρόλα με νερό και κρασί για να πάρουν βράση και όταν βράσουν αρκετά και μείνουν με λίγα υγρά, μπαίνουν στο ταψί ή σε ένα πήλινο σκεύος, μαζί με τα κρεμμύδια, δυο φύλλα δάφνης, κόκκους μπαχάρι και πιπέρι άκοπο, πιπέρι τριμμένο, αλάτι, και δέκα δαμάσκηνα με το κουκούτσι τους για να είναι πιο νόστιμα. Σε άλλο σκεύος αναμιγνύονται ενάμισι κιλό λίτρο κόκκινο κρασί και δυο κουταλιές πελτέ. Αυτά είναι αρκετά για να καλύψουν τις μερίδες μιας ουράς, οι οποίες αν δεν ψηθούν σε γάστρα, σφραγίζονται με αλουμινόχαρτο, και μπαίνουν στον φούρνο, στους 180ο, για τέσσερις με πέντε ώρες.


Και βέβαια για ένα τέτοιο χειμωνιάτικο φαγητό, χρειάζεται ένα εξαιρετικό κρασί που όντως υπάρχει κάτω από τα πόδια μας. Από το φημισμένο, υπόγειο «Κελάρι Αδάμου», ανεβαίνει στο τραπέζι το «Δεσποτικό Λουλουδιών», ένα κόκκινο, δυνατό, κρασί (ξηρός, capernet sayvignon, 2009) με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη Πιερία. Ο Γιώργος Αδάμος είναι πρωτεργάτης του κρασιού σε αυτήν την περιοχή και στο κελάρι του υπάρχουν και άλλα καλά κρασιά, μεταξύ των οποίων και μια εξαιρετική, και βραβευμένη, λευκή «Βασίλισσα» ή ο «Ημίγλυκος».



Στο μεταξύ πέρασε η ώρα και άναψε ήδη η φωτιά στην πλατεία του Κίτρους και ο χορός γύρω της. Σε μια αμπελουργική περιοχή, ο τελετουργικός χορός, τα «Λινάρια», αναφέρεται φυσικά στο αμπέλι και στα σταφύλια. Έκαιγαν τα κοφίνια του τρύγου για να διώξουν τα δαιμόνια, τους καλικάντζαρους. Τώρα στη φωτιά έχουν βάλει κληματόβεργες και χορεύουν και τραγουδούν γύρω της.


Η μέρα το καλεί να λύνονται οι γλώσσες και να γίνονται πιο αποκαλυπτικές. Ο Γιώργος Αδάμος, αστειεύεται λέγοντας ότι η ουρά του μοσχαριού είναι αφροδισιακό φαγητό γιατί κουνιέται πέρα-δώθε και κάνοντας και την ανάλογη χειρονομία. Πάνω όμως στο Λιτόχωρο είναι πιο αποκαλυπτικοί. Καθώς στις γειτονιές καίγονται οι τεράστιοι «λόφοι» από κέδρα του Ολύμπου και οι σπίθες ανεβαίνουν στα ουράνια, λες, μέχρι την κατοικία των θεών στον Μύτικα.  Καθώς φωτίζουν τα πρόσωπα του χορού γύρω τους,  αποδυναμώνουν, καίνε, κάθε κακό και ξορκίζουν τις αποκλείσεις από την γενικώς παραδεκτή ηθική, καθώς επικαλούνται απροκάλυπτα το ανήθικο και το αφήνουν ελεύθερο να εκφραστεί μια μέρα το χρόνο. Έτσι, αρχίζουν τα ελευθερόστομα τραγούδια:

Τρεις μεγάλες – καλά μ’ παιδιά –  αποκριές, γιόμ’σαν τα σακιά ψ…..ς
Έτρεξαν οι παντρεμένες, χήρες κι αρραβωνιασμένες 
Πήραν όλες από μία, μα η παπαδιά καμία.

Αλλά στο επόμενο η παπαδιά, που έχει την τιμητική της, δικαιώνεται:
Κίνησα μια μέρα Τρίτη, πήγα στου παπά το σπίτι  
Βρίσκω τράπεζα στρωμένη και την παπαδιά πλυμένη.

Όπως και να είναι, οι στρωμένες τράπεζες σε αυτήν την περιοχή έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Η χοροεσπερίδα των Αηδημητρινών Κατερίνης


Έγινε με μεγάλη επιτυχία

Το βράδυ του Σαββάτου ο Σύλλογος Αηδημητρινών Κατερίνης πραγματοποίησε την ετήσια χοροεσπερίδα του, στην οποία πήραν μέρος τα μέλη και οι φίλοι του.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο πρόεδρος του συλλόγου Αηδημητρινών Κατερίνης Γιάννης Αναγνώστου, φιλόλογος, που καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους, αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του σωματείου και στη συνέχεια δόθηκαν έπαινοι στους, με καταγωγή από τον Άγιο Δημήτριο,   επιτυχόντες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η μουσική μπάντα του Αντώνη Θανουρή, που ερμήνευσε άψογα παραδοσιακά χορευτικά τραγούδια με τη συνοδεία και του Μανώλη Παπαγεωργίου στο κλαρίνο, τα συγκροτήματα των χοροδιδασκάλων Σάκη Αναγνώστου και Νίκου Μανίκα, η γυναικεία χορωδία του χωριού, η απόδοση εθίμων με τις στάμνες και τη χάσκα, ήταν τα στοιχεία αυτά που χάρισαν αμείωτο κέφι στον κόσμο που ήταν εκεί.

Η ικανοποιητική του συμμετοχή έδωσε ξεχωριστή χαρά στα χορευτικά συγκροτήματα που απαρτίζονταν από όλες τις ηλικίες.


Τέλος, πρέπει να εκφρασθούν τα θερμά συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην  επιτυχία της εκδήλωσης που ήταν το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου και η υπεύθυνη για τη χοροεσπερίδα Πόπη Νεοχωρλή - Μπουρονίκου, όπως και σε όλους όσους πήραν μέρος σ΄ αυτή.




Οι συνταξιούχοι της ALPHA BANK (πρώην Τράπεζα Πίστεως) έκοψαν την πίτα






  Σύσσωμοι και φέτος οι συνταξιούχοι της Alpha Bank (πρώην Τράπεζα Πίστεως) έκοψαν την πίτα τους σε μια εκδήλωση που είχε πολλές αναμνήσεις και αρκετό κέφι.

  Κάθε χρόνο προστίθεται και ένα ακόμη μέλος, όπως η Γεωργία Μακρίδου που συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα από την ενεργό υπηρεσία.

  Ευχή όλων, όπως είπε και ο πρόεδρος του παραρτήματος του συλλόγου συνταξιούχων, Μιχάλης Κωτούλας, που έκοψε την πίτα και ευχήθηκε «καλή χρονιά», να αυξάνονται τα μέλη και να μη μειώνονται. 

  Όλοι οι παραβρισκόμενοι ξεκίνησαν την τραπεζική τους καριέρα το 1973 που άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην Κατερίνη, και οι περισσότεροι υπηρέτησαν σε διευθυντικές θέσεις σε καταστήματα εκτός Πιερίας. Η Κατερίνη, κατά γενική ομολογία, είναι από τα λίγα καταστήματα στην Ελλάδα που έβγαλε μεγάλο αριθμό στελεχών και αυτό όπως χαρακτηριστικά λέγεται, οφείλεται στο ήθος και την εργατικότητα τους, αφού χάρη σ΄ αυτή ήταν και είναι ένα από τα καλύτερα και αποδοτικότερα καταστήματα στην Ελλάδα.

   Τυχερός και φέτος ήταν ο κ. Γιώργος Πιπίλης. 


  Στην εορταστική εκδήλωση παρευρέθηκαν οι: Βαβαλής Στέφανος, Κακοσούλης Σάκης, Καρατέγος Νίκος, Κουτσαλής Ηλίας, Κωτούλας Μιχάλης, Μακρίδου Γεωργία, Μωυσίδου Μαρία, Παπαδημητρίου Φανή, Παπακωνσταντίνου Χρήστος, Πιπίλης Γιώργος και Σφήκας Τάκης. 

Θανάσης Παπαστάμου: Θα είμαι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στον «Συνδυασμό Ευθύνης» του Γιώργου Φαρμάκη, στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.



Φίλες και φίλοι

Κρίνω αναγκαίο για την προκοπή αυτού του τόπου να συμπαρασταθώ και να συνταχθώ δίπλα στον υποψήφιο Δήμαρχο Δίου – Ολύμπου Γιώργο Φαρμάκη, ο οποίος έδειξε ότι έχει τις γνώσεις που απαιτεί ο σύγχρονος ρόλος του Δημάρχου ως αποτελεσματικού διαχειριστή των προβλημάτων του Δήμου και μπορεί σε δύσκολες συγκυρίες για τον τόπο του να τα καταφέρει. Έχει την εμπειρία της συμμετοχής στα κοινά και της εκπροσώπησης των συμπολιτών του, που επί χρόνια τον τιμούν με την εμπιστοσύνη τους.

Αποτελεί πρόκληση για μένα η εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου να διεκδικήσω την εκλογή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου – Ολύμπου, μέσα από το «Συνδυασμό Ευθύνης».

Έχω τη δύναμη και την ηλικία να εργαστώ σκληρά και να αφοσιωθώ στην λύση των προβλημάτων του Δήμου. Υπάρχουν οι ικανότητες και η διάθεση για προσφορά αλλά και παραγωγή έργου. Θα προσπαθήσω να ανταπεξέλθω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να βοηθήσω στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε  και να διεκδικήσουμε από κοινού και καθοριστικά τις προκλήσεις, που επιφυλάσσει η καλυτέρευση της ποιότητας του πολίτη.                                        





Ο Χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Κολινδρού ''Νικόλαος Λούσης''.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος ο Χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Κολινδρού ''Νικόλαος Λούσης''. Στο κατάμεστο από κόσμο μαγαζί, εκτός των άλλων παρευρισκομένων βρισκόταν σημαντικά πρόσωπα της πολιτικής σκηνής , καθώς και η Αντιπεριφεριάρχης κ. Μαυρίδου. Τα Χορευτικά τμήματα του Συλλόγου έκαναν την έναρξη του Χορού,ο οποίος συνεχίστηκε μέσα σε ευχάριστο κλίμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την επισκευή της Στέγης του Αγίου Γεωργίου. Τέλος, μέσω της λαχειοφόρου αγοράς που πραγματοποιήθηκε θα καλυφθούν κάποια από τα έξοδα για την αποπεράτωση της Νέας Στέγης του Συλλόγου. Πάντα επιτυχίες !