ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

16.000 δανειολήπτες ζητούν προστασία από τους πλειστηριασμούς


16.000 δανειολήπτες ζητούν προστασία από τους πλειστηριασμούς
Σε 16.000 φθάνουν οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί, μέχρι χθες, στις τράπεζες για υπαγωγή στο νόμο που προστατεύει την πρώτη κατοικία δανειοληπτών από πλειστηριασμούς για το 2014, δήλωσε απόψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, έπειτα από σύσκεψη με τη διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Τόσο ο κ. Χατζηδάκης όσο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Γιώργος Ζαννιάς, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη εφαρμογής του νόμου. «Αυτό δείχνει ότι άνθρωποι που είχαν διακόψει τις σχέσεις τους με το τραπεζικό σύστημα, είδαν ότι ο νόμος αυτός επιτρέπει να υπάρξει μια επανεκκίνηση στις σχέσεις τους με τις τράπεζες, χωρίς να υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και χωρίς φυσικά να υπάρχουν οι κίνδυνοι που θα υπήρχαν εάν δεν είχαμε αυτές τις συγκεκριμένες προβλέψεις» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων προς τις τράπεζες λήγει αύριο. Ωστόσο, για όσους δανειολήπτες εκδοθούν κατασχετήρια μετά την 1η Μαρτίου ο νόμος προβλέπει δίμηνη προθεσμία υποβολής αίτησης για υπαγωγή σε καθεστώς προστασίας.
Στη συνάντηση συζητήθηκε και η πορεία εκταμίευσης επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες, με αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του υπουργείου Ανάπτυξης.
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου, έχουν εκταμιευθεί 1,26 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 2 δισ. ευρώ ως τον Απρίλιο).
Ωστόσο, τον Ιανουάριο περιορίστηκε ο ρυθμός αύξησης σε 8% από 28% το προηγούμενο δίμηνο, γεγονός που αποδίδεται από τραπεζικούς κύκλους κυρίως σε αύξηση της αβεβαιότητας, που αποτυπώθηκε και στη μείωση των καταθέσεων.
Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως όταν συνολικά στην Ευρώπη τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα μειώνονται κατά 2% είναι λογικό να υπάρχουν αντίστοιχες εξελίξεις στη χώρα μας.
Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε με την Ένωση Τραπεζών να εκπονηθεί σε συνεργασία και με το ΙΟΒΕ μελέτη για τον σχεδιασμό των χρηματοδοτικών εργαλείων που απαιτούνται στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, η οποία θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου για το ΕΣΠΑ.
Νωρίτερα, στο υπουργείο Οικονομικών συνεδρίασε υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Θέματα συζήτησης ήταν, μεταξύ άλλων, η διοργάνωση εκστρατείας ενημέρωσης και η παροχή συμβουλών προς τους οφειλέτες, η ανάπτυξη αρχείου δεδομένων οικονομικών συμπεριφοράς και ο σχεδιασμός του θεσμού εξωδικαστικής διαμεσολάβησης στη διαδικασία ρυθμίσεων οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ


Η βασίλισσα του χιονιού
Kείμενο: Χρυσάνθη Αγγελοπούλου
Εμπνευσμένο από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Sochi, το γαλλικό περιοδικό Lui στέλνει την Μalgosia Bela στις χιονισμένες πλαγιές του Courchevel για μία φωτογράφηση μόδας με τίτλο «Jeux d' Hiver» (Χειμερινά Παιχνίδια). Το μοντέλο φωτογραφίζει ο Mark Segal με φόντο τα σαλόνια, τη βεράντα και το ski room του ξενοδοχείου Cheval Blanc, την πισίνα του Hotel L' Apogee και τις πίστες του γαλλικού θέρετρου. Κι επειδή Lui σημαίνει «αυτός», την παράσταση στη συγκεκριμένη φωτογράφηση δεν κλέβουν τα σκι Chanel και τα κράνη Bolle, αλλά το ημίγυμνο σώμα της Πολωνέζας μοντέλας. 


  • Η βασίλισσα του χιονιού
  • Η βασίλισσα του χιονιού
  • Η βασίλισσα του χιονιού
  • Η βασίλισσα του χιονιού
  • Η βασίλισσα του χιονιού
  • Η βασίλισσα του χιονιού

Ποιοι φορολογούμενοι απειλούνται με μεγάλους πρόσθετους φόρους


Ποιοι φορολογούμενοι απειλούνται με μεγάλους πρόσθετους φόρους
Με την επιβολή πρόσθετων φόρων απειλούνται οι φορολογούμενοι που παρουσιάζουν μεγάλες δαπάνες οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει στην εφορία, όσοι έχουν καταθέσεις ή περιουσιακά στοιχεία ανακόλουθα με τις φορολογικές τους δηλώσεις, όσοι είναι μέλη εταιριών με ζημιογόνα αποτελέσματα ή τους έχουν καρφώσει για «μαύρο χρήμα».
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης υπέγραψε την απόφαση με την οποία ενεργοποιούνται οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισμό πραγματικών εισοδημάτων και την αποκάλυψη «κρυφών» εισοδημάτων.
Η εφορία θα προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογούμενου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδα του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες. Ειδικότερα θα αξιοποιούνται στοιχεία για ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης, κοσμήματα, καταθέσεις, δάνεια, υποθήκες, μετρητά, καταναλωτικές δαπάνες, κινήσεις πιστωτικών καρτών, γονικές παροχές, κληρονομιές. Με τα στοιχεία αυτά θα προσδιορίζεται το εισόδημα και εφόσον ξεπερνά το δηλωθέν τότε ο ελεγχόμενος θα καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος αλλά και εισφορά αλληλεγγύης.
Η απόφαση
Ειδικότερα η απόφαση του κ. Θεοχάρη με την οποία ενεργοποιούνται ο έμμεσος προσδιορισμός των εισοδημάτων έχει ως εξής:
Άρθρο 1
Αντικείμενο τεχνικών ελέγχου με την χρήση μεθόδων εμμέσου προσδιορισμού φορολογητέας ύλης.
Αντικείμενο των τεχνικών ελέγχου των περιπτώσεων β', γ' και ε' της παραγράφου 1 του άρθρου 27 ν.4174/2013 είναι ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης προκειμένου να εκδοθεί πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου σε φορολογούμενο φυσικό πρόσωπο, μέσω μιας μεθοδολογίας που αξιοποιεί τα στοιχεία, τις πληροφορίες και τα δεδομένα για έσοδα κάθε πηγής και πραγματοποιηθείσες δαπάνες πάσης φύσεως, που η Φορολογική Διοίκηση διαθέτει ή συγκεντρώνει, για τον ίδιο τον/την σύζυγο του και τα προστατευόμενα μέλη αυτών.
Άρθρο 2
Περιεχόμενο των τεχνικών ελέγχου.
2.1. Τεχνική της ανάλυσης ρευστότητας του φορολογουμένου.
Η τεχνική προσδιορίζει τη φορολογητέα ύλη αναλύοντας τα έσοδα (φορολογητέα και μη), τις αγορές και δαπάνες (επαγγελματικές, ατομικές και οικογενειακές) και τις αυξήσεις και μειώσεις των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων (επαγγελματικών, ατομικών και οικογενειακών) του φορολογούμενου φυσικού προσώπου.
Κατά την μέθοδο αυτή δημιουργείται ισοζύγιο με δύο βασικές στήλες: «Πηγές Κεφαλαίων/Εσόδων» και «Αναλώσεις Κεφαλαίων/Εσόδων».
Στην πρώτη στήλη Πηγές Κεφαλαίων/Εσόδων περιλαμβάνονται τα κάθε μορφής έσοδα που έχουν εισπραχθεί στην διάρκεια της ελεγχομένης φορολογικής περιόδου, των οποίων αποδεικνύεται η πραγματοποίηση και η νομιμότητα των συναλλαγών.
Στην δεύτερη στήλη Αναλώσεις Κεφαλαίων /Εσόδων περιλαμβάνονται όλες οι πραγματοποιηθείσες αναλώσεις, κατά τη διάρκεια της ελεγχομένης φορολογικής περιόδου.
Η διαφορά μεταξύ στήλης «Αναλώσεις Κεφαλαίων/ Εσόδων» και στήλης «Πηγές Κεφαλαίων/Εσόδων», θεωρείται μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη και εφόσον δεν αιτιολογείται υπόκειται σε φορολόγηση.
2.2. Τεχνική της καθαρής θέσης του φορολογουμένου.
Η τεχνική αυτή αναδημιουργεί το οικονομικό ιστορικό του φορολογούμενου φυσικού προσώπου και προσδιορίζει φορολογητέα ύλη, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα διαθέσιμα κεφάλαια προσωπικά, οικογενειακά, επαγγελματικά, τις διάφορες απαιτήσεις προσωπικές, οικογενειακές, επαγγελματικές (ενεργητικό), τις υποχρεώσεις προσωπικές, οικογενειακές ή επαγγελματικές (παθητικό), τις ατομικές, οικογενειακές και επαγγελματικές δαπάνες ως και τα εισοδήματα από λοιπές πηγές (ατομικά και οικογενειακά).
Κατά την τεχνική αυτή δημιουργείται ο Πίνακας Ενεργητικού και Παθητικού για όλες τις ελεγχόμενες φορολογικές περιόδους με φορολογική περίοδο βάσης την αμέσως προηγούμενη από την πρώτη ελεγχόμενη φορολογική περίοδο. Στο Ενεργητικό περιλαμβάνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οι καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά την λήξη κάθε φορολογικής περιόδου. Στο Παθητικό περιλαμβάνονται οι αντίστοιχες υποχρεώσεις. Η διαφορά Ενεργητικού-Παθητικού αποτελεί την Καθαρή Θέση κάθε φορολογικής περιόδου.
Από την καθαρή θέση λήξης κάθε φορολογικής περιόδου αφαιρείται η καθαρή θέση έναρξης.
Οι αυξήσεις/μειώσεις της Καθαρής Θέσης αναπροσαρμόζονται με τις περιπτώσεις απόκτησης περιουσιακών στοιχείων άνευ ανταλλάγματος (αιτία θανάτου, δωρεάς, γονικής παροχής, προίκας, κερδών από τυχερά παίγνια, ανταλλαγής) και τις περιπτώσεις εκποίησης αυτών, με τις ατομικές και οικογενειακές δαπάνες κάθε είδους, και συγκρίνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Η προκύπτουσα διαφορά θεωρείται μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη και εφόσον δεν αιτιολογείται υπόκειται σε φορολόγηση.
2.3. Τεχνική του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.
Η τεχνική αυτή προσδιορίζει φορολογητέα ύλη παρακολουθώντας την κίνηση των (διαθεσίμων) κεφαλαίων του φορολογούμενου, του/της συζύγου και των προστατευομένων μελών αυτών, είτε με την κατάθεση αυτών σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς είτε με την ανάλωση τους σε διάφορες συναλλαγές με χρήση μετρητών. Αναλύει τις συνολικές καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς, τα διαθέσιμα, τις αγορές και δαπάνες σε μετρητά τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο κατά τη διάρκεια της ελεγχομένης φορολογικής περιόδου και τα συγκρίνει με τα συνολικά δηλωθέντα έσοδα.
Κατά την τεχνική αυτή από τις συνολικές τραπεζικές καταθέσεις της ελεγχόμενης φορολογικής περιόδου αφαιρούνται τα κατατεθειμένα ποσά που αφορούν μη υποκείμενα σε φορολογία έσοδα, όπως εκταμιεύσεις δανείων, συμψηφιστικές κινήσεις και λοιπές πράξεις που δεν αποτελούν καθαρές καταθέσεις.
Στο Υπόλοιπο των καθαρών τραπεζικών καταθέσεων προστίθενται όλες οι καταβολές σε μετρητά για αγορές, δαπάνες (προσωπικές/οικογενειακές ή επαγγελματικές) και λοιπές συναλλαγές και αφαιρούνται τα μη υποκείμενα σε φορολογία έσοδα που δεν κατατέθηκαν σε λογαριασμούς.
To νέο Υπόλοιπο αναμορφώνεται με τις αυξήσεις/ μειώσεις εισπρακτέων λογαριασμών και συγκρίνεται με τα συνολικά δηλωθέντα Εισοδήματα.
Η προκύπτουσα διαφορά θεωρείται μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη και εφόσον δεν αιτιολογείται υπόκειται σε φορολόγηση.
2.4. Για την εφαρμογή των ανωτέρω τεχνικών ορίζονται οι παρακάτω έννοιες:
• Καταθέσεις σε/Αναλήψεις από προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς σε/από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Καταθέσεις σε/ Αναλήψεις από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή το Εξωτερικό), του φορολογούμενου, της συζύγου και των προστατευόμενων μελών αυτών (λογαριασμοί προσωπικοί, οικογενειακοί και επαγγελματικοί). Περιπτώσεις κοινών λογαριασμών καταλογίζονται στον πραγματικό δικαιούχο, ο οποίος καθορίζεται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις και τη φύση των συναλλαγών. Εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό, τα ποσά κατανέμονται ισόποσα σε όλους τους συνδικαιούχους (ποσό διά αριθμό συνδικαιούχων).
• Περιουσιακά στοιχεία. Κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής του φορολογουμένου, του/ της συζύγου και των προστατευομένων μελών αυτών στην Ελλάδα ή και στο Εξωτερικό. Η αποτίμηση γίνεται με βάση την αξία κτήσης ή το κόστος κατασκευής προσαυξημένη με την αξία/κόστος τυχόν προσθηκών ή βελτιώσεων, επίσης περιλαμβάνονται και τυχόν υπάρχουσες απαιτήσεις έναντι τρίτων.
• Προστατευόμενα μέλη. Τα πρόσωπα που θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν.2238/1994 ή τα εξαρτώμενα μέλη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν.4172/2013, ανάλογα με τις διατάξεις που ισχύουν στη φορολογία εισοδήματος σε κάθε φορολογική περίοδο.
• Δαπάνες. Δαπάνες πάσης φύσεως που πραγματοποιούνται από τον ελεγχόμενο, τον/την σύζυγο του και τα προστατευόμενα μέλη αυτών. Σε περίπτωση όπου είναι δεδομένη η πραγματοποίηση της δαπάνης, αλλά δεν είναι γνωστό το ποσό που καταβλήθηκε και δεν παρέχονται στοιχεία από το φορολογούμενο για το ύψος του, αυτό προσδιορίζεται με βάσει τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η Φορολογική Διοίκηση.
Όπου αναφέρονται δαπάνες διαβίωσης (προσωπικές/ οικογενειακές ) αφορούν πραγματικές δαπάνες και όχι τεκμαρτές.
• Φορολογική περίοδος: Ειδικά για την εφαρμογή των παραπάνω τεχνικών ελέγχου ως φορολογική περίοδος ορίζεται: η διαχειριστική περίοδος για το διάστημα που ίσχυαν οι διατάξεις του ν.2238/1994 και το φορολογικό έτος για εισοδήματα που αποκτώνται από 1/1/2014 και μετά.
Εξαιρετικά στην τεχνική της καθαρής θέσης μπορεί η ελεγχόμενη Φορολογική περίοδος να περιλαμβάνει περισσότερες της μίας συνεχόμενες διαχειριστικές περιόδους ή φορολογικά έτη.
• Φορολογούμενος: Όπως ορίζεται στο άρθρο 3 παρ α' και β' του Κ.Φ.Δ και στο άρθρο 2 παρ α' και β' του ν 4172/2013, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος.
Άρθρο 3
Υπαγόμενοι - Πεδίο εφαρμογής
Στον τρόπο και στη διαδικασία ελέγχου που ορίζεται με την απόφαση αυτή, μπορούν να υπαχθούν:
1) οι ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογουμένων φυσικών προσώπων, που αναφέρονται στο άρθρο 28 του ν.4172/2013, για τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1/1/2014 και μετά,
2) οι ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογουμένων φυσικών προσώπων για διαχειριστικές περιόδους που έληγαν πριν την έναρξη εφαρμογής των διατάξεων του ν.4172/2013 για τις οποίες δεν είχε γίνει έναρξη ελέγχου μέχρι 31/12/2013 (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 66 του ν.4174/2013), και συντρέχει μία ή περισσότερες από τις πιο κάτω περιπτώσεις:
α) υφίσταται αδικαιολόγητος πλουτισμός (περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις),
β) παρουσιάζονται μεγάλες δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογούμενου φυσικού προσώπου(ατομικά και οικογενειακά),
γ) Είναι μέλη εταιρειών (οποιασδήποτε μορφής) με ζημιογόνα αποτελέσματα,
δ) δεν τηρούνται ή δεν επιδεικνύονται τα βιβλία και τα στοιχεία ΚΒΣ/Κ.Φ.Α.Σ.,
ε) υφίστανται πληροφορίες για παράνομα ή/και αδήλωτα εισοδήματα/αγορές/ δαπάνες (επαγγελματικές, ατομικές, οικογενειακές).
Στις πιο πάνω υποθέσεις περιλαμβάνονται και αυτές για τις οποίες μία ή περισσότερες πηγές εισοδήματος (του φορολογούμενου ή του/της συζύγου) παραμένουν ανέλεγκτες.
Άρθρο 4
Επιλογή υποθέσεων.
Η επιλογή των υποθέσεων στις οποίες θα εφαρμοστούν οι τεχνικές ελέγχου μεθόδων έμμεσου προσδιορισμού φορολογητέας ύλης γίνεται με βάσει τις διατάξεις του άρθρου 26 του ΚΦΔ (ν. 4174/2013).
Άρθρο 5
Επιλογή τεχνικής ελέγχου.
Όταν διενεργείται προσδιορισμός φορολογητέας ύλης με μεθόδους εμμέσου προσδιορισμού, εφαρμόζονται οι τεχνικές ελέγχου που ορίζονται με την παρούσα απόφαση και επιλέγεται η τεχνική ελέγχου που κρίνεται προσφορότερη νια το δημόσιο συμφέρον.
Στην περίπτωση που και οι δυο φορολογούμενοι/ σύζυγοι υποβάλουν κοινή δήλωση και ελέγχονται ταυτόχρονα ο προσδιορισμός φορολογητέας ύλης με τις τεχνικές ελέγχου της παρούσας γίνεται ενιαία.
Στις υποθέσεις που εφαρμόζονται οι τεχνικές ελέγχου με μεθόδους εμμέσου προσδιορισμού φορολογητέας ύλης, θα εφαρμόζονται και οι λοιπές ισχύουσες περί φορολογικού ελέγχου διατάξεις.
Άρθρο 6
Ενέργειες της Φορολογικής Διοίκησης.
Η Φορολογική Διοίκηση συγκεντρώνει πληροφορίες και στοιχεία τόσο από Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών όσο και από τρίτες πηγές σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του Κ.Φ.Δ (ν. 4174/2013).
Τα ανωτέρω στοιχεία, οι παρεχόμενες από τον φορολογούμενο πληροφορίες (άρθρο 14 του Κ.Φ.Δ ), καθώς και τα οικονομικά δεδομένα των τηρουμένων βιβλίων και στοιχείων (στις περιπτώσεις όπου σύμφωνα με τις ισχύουσες σε κάθε φορολογική περίοδο διατάξεις έχει υποχρέωση να τηρεί), λαμβάνονται υπ όψη από τον έλεγχο κατά την εφαρμογή των τεχνικών έλεγχου.
Άρθρο 7
Παροχή στοιχείων.
Για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας η Φορολογική Διοίκηση, με την έναρξη του ελέγχου ή κατά τη διάρκεια αυτού, μπορεί να ζητήσει από τον φορολογούμενο και αυτός έχει υποχρέωση να παράσχει στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, του/της συζύγου του και των προστατευόμενων μελών τους, για τις ελεγχόμενες φορολογικές περιόδους, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που η Φορολογική Διοίκηση θεωρεί απαραίτητο.
Στα ανωτέρω στοιχεία μπορούν να συμπεριλαμβάνονται: στοιχεία για ακίνητα (οικόπεδα, αγροτεμάχια, κτίσματα κάθε μορφής), για κινητά μέσα (οχήματα κάθε μορφής, πλωτά και εναέρια μέσα), για επενδύσεις/συ μ μετοχές κάθε μορφής, για καταθέσεις κάθε μορφής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για διαθέσιμα μετρητά, για έργα τέχνης, συλλογές και λοιπά τιμαλφή και για απαιτήσεις/υποχρεώσεις κάθε είδους.
Ειδικά ως προς τα περιουσιακά στοιχεία των κατηγοριών έργων τέχνης, συλλογών και λοιπών τιμαλφών απαιτείται η παροχή στοιχείων μόνο εφόσον η αξία εκάστου υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.
Τα ανωτέρω στοιχεία παρέχονται διακεκριμένα για κάθε φορολογική περίοδο σε περίπτωση που υπάρχουν μεταβολές.
Το βάρος της απόδειξης για τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία φέρει ο φορολογούμενος, το ύψος δε των δηλούμενων καταθέσεων και μετρητών κατά την έναρξη της πρώτης ελεγχόμενης χρήσης, προκειμένου να γίνει δεκτό, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το πραγματικό διαθέσιμο κεφάλαιο προηγουμένων ετών, όπως αυτό προσδιορίζεται με βάση τα δεδομένα των υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ή από στοιχεία που έχει στην διάθεση της η ελεγκτική υπηρεσία.
Άρθρο 8
Κατανομή μη δηλωθείσας φορολογητέας ύλης.
Στην περίπτωση που ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης με μεθόδους εμμέσου προσδιορισμού γίνεται για συζύγους που υποβάλουν κοινή δήλωση και προκύψει μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη, αυτή κατανέμεται μεταξύ των συζύγων κατά το ποσό που αφορά έκαστον, εφόσον αυτό μπορεί να προσδιοριστεί από τον έλεγχο, ή μερίζεται κατ' αναλογία των δηλωθέντων εισοδημάτων όταν τα εισοδήματα και των δυο συζύγων προέρχονται από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Όταν ο ένας σύζυγος έχει εισόδημα μόνο από μισθωτή εργασία / συντάξεις, ο δε άλλος και από επιχειρηματική δραστηριότητα τότε η μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη βαρύνει τον/την σύζυγο που έχει και επιχειρηματική δραστηριότητα, εκτός και αν προσδιοριστεί διαφορετικά από τον έλεγχο.
Η μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη, κατανέμεται στην φορολογική περίοδο που αφορά και στις πηγές/κατηγορίες εισοδήματος που ανάγεται εφόσον αυτό τεκμηριώνεται.
Αν δεν μπορεί να προσδιοριστεί σαφώς η πηγή/κατηγορία προέλευσης του εισοδήματος αυτού, η διαφορά καταλογίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 48 του ν.2238/1994 όπως ίσχυαν μέχρι την έναρξη εφαρμογής των διατάξεων του ν.4172/2013 ή στην παραγράφου 4 του άρθρου 21 του ν.4172/2013 για φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1/1/2014 και μετά.
Όταν η ελεγχόμενη φορολογική περίοδος περιλαμβάνει περισσότερες της μίας συνεχόμενες διαχειριστικές περιόδους ή φορολογικά έτη, η προσδιοριζόμενη φορολογητέα ύλη κατανέμεται ισομερώς μεταξύ των διαχειριστικών περιόδων ή φορολογικών ετών.
Άρθρο 9
Προσδιορισμός καθαρού φορολογητέου εισοδήματος
Το καθαρό φορολογητέο εισόδημα, με την εφαρμογή μεθόδων εμμέσου προσδιορισμού, προκύπτει από την άθροιση της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης, όπως αυτή προσδιορίζεται με τις τεχνικές ελέγχου που αναφέρονται στο άρθρο 2 της παρούσας και κατανέμεται σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγούμενου άρθρου της παρούσας, και του δηλωθέντος φορολογητέου εισοδήματος του φορολογουμένου ανά φορολογική περίοδο και πηγή /κατηγορία εισοδήματος.
Η επιλογή του τελικού προσδιορισθέντος καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του φορολογουμένου γίνεται ως εξής:
• Κατ αρχάς, προσδιορίζεται το συνολικό καθαρό φορολογητέο εισόδημα του φορολογούμενου από όλες τις πηγές/κατηγορίες εισοδήματος με τις γενικές φορολογικές διατάξεις, όπως αυτές ίσχυαν σε κάθε ελεγχόμενη/νο διαχειριστική περίοδο/φορολογικό έτος.
• Στην συνέχεια, προσδιορίζεται το συνολικό καθαρό φορολογητέο εισόδημα του φορολογούμενου από όλες τις πηγές/κατηγορίες εισοδήματος με τις τεχνικές ελέγχου της παρούσας απόφασης, όπως αναφέρεται παραπάνω
• Συγκρίνονται, ανά φορολογική περίοδο, τα αποτελέσματα των δύο προσδιορισμών και ως τελικό φορολογητέο εισόδημα του φορολογούμενου λαμβάνεται το μεγαλύτερο.
Στην περίπτωση που ο προσδιορισμός του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος με τις τεχνικές ελέγχου γίνεται ενιαία για φορολογουμένους/συζύγους που υποβάλουν κοινή δήλωση, σύμφωνα με το άρθρο 5 της παρούσας, τότε και τα προσδιορισθέντα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου με τις λοιπές γενικές διατάξεις θα πρέπει αντίστοιχα να αθροίζονται για να είναι δυνατή η σύγκριση με το ενιαίο προσδιορισθέν αποτελέσματα από τις τεχνικές ελέγχου.
Στην συνέχεια, συγκρίνονται, ανά φορολογική περίοδο, τα αποτελέσματα των δύο προσδιορισμών και ως τελικό φορολογητέο εισόδημα θα λαμβάνεται το μεγαλύτερο, το οποίο θα κατανέμεται στους φορολογουμένους σύμφωνα με τον επιλεγέντα τρόπο. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα επιλέγεται το αποτέλεσμα που προκύπτει από τον έλεγχο με τις γενικές φορολογικές διατάξεις.
Αν σε κάποια φορολογική περίοδο, το φορολογητέο εισόδημα του φορολογούμενου/ης και του/της συζύγου του προσδιορίστηκε τεκμαρτά σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 15 έως 19 του ν.2238/1994 ή του Κεφαλαίου Δ' του ν. 4172/2013, όπως αυτές ίσχυαν σε κάθε ελεγχόμενη/νο φορολογική περίοδο/διαχειριστικό έτος, ο τεκμαρτός προσδιορισμός θα λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του τελικού φορολογητέου εισοδήματος.
Άρθρο 10
Προσδιορισμός ακαθαρίστου εισοδήματος/συνολικών εσόδων στην περίπτωση εφαρμογής τεχνικών ελέγχου με τη χρήση μεθόδων εμμέσου προσδιορισμού.
Στην περίπτωση που επιλεγεί ο προσδιορισμός του τελικού φορολογητέου εισοδήματος με τις λοιπές γενικές φορολογικές διατάξεις τότε τα ακαθάριστα έσοδα προσδιορίζονται σύμφωνα με αυτές.
Στην περίπτωση που το τελικό φορολογητέο εισόδημα σύμφωνα με το άρθρο 9 της παρούσας είναι το προσδιορισθέν με τις τεχνικές ελέγχου μεθόδων εμμέσου προσδιορισμού τότε αν η προκύπτουσα διαφορά έχει κατανεμηθεί ολόκληρη ή τμήμα αυτής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 της παρούσας, ως εισόδημα από ατομική εμπορική επιχείρηση ή από άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος ή από επιχειρηματική δραστηριότητα, αυτή προστίθεται στα δηλωθέντα ή βάσει βιβλίων και στοιχείων ακαθάριστα εισοδήματα/στα συνολικά έσοδα για τον προσδιορισμό των ακαθαρίστων εισοδημάτων/ συνολικών εσόδων.
Άρθρο 11
Δικαίωμα Ανταπόδειξης φορολογούμενου
Το δικαίωμα ανταπόδειξης του φορολογούμενου φυσικού προσώπου σε περίπτωση διορθωτικού προσδιορισμού φορολογητέας ύλης με τις τεχνικές ελέγχου των έμμεσων μεθόδων που αναφέρονται στην παρούσα, πραγματοποιείται στα πλαίσια εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 28 του ν.4174/2013.
Οι διαφορές μεταξύ προσδιορισθείσας βάσει τεχνικών ελέγχου και δηλωθείσας φορολογητέας ύλης αιτιολογούνται με τεκμηριωμένα στοιχεία που προσκομίζονται από τον φορολογούμενο και δικαιολογούν έσοδα αποκτηθέντα και μη δηλωθέντα σε κάθε ελεγχόμενη/ νο φορολογική περίοδο/διαχειριστικό έτος, όπως πωλητήρια συμβόλαια, δηλώσεις φόρου δωρεάς- κληρονομιάς χρημάτων, κέρδη από τυχερά παίγνια γενικά, συμβάσεις δανείων και κάθε σχετικό έγγραφο το οποίο θα φέρει βεβαία ημερομηνία και στοιχεία νομιμότητας.
Για όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις θα πρέπει να αποδεικνύεται το πραγματικό στοιχείο της συναλλαγής, όπως η πίστωση των ποσών σε λογαριασμό/ούς του ελεγχόμενου, του/της συζύγου ή των προστατευόμενων μελών αυτών.
Σε κάθε περίπτωση το βάρος της απόδειξης φέρει ο φορολογούμενος.
Άρθρο 12
Έλεγχος λοιπών φορολογικών αντικειμένων στην περίπτωση εφαρμογής τεχνικών ελέγχου με την χρήση μεθόδων εμμέσου προσδιορισμού.
Τα ακαθάριστα εισοδήματα ή συνολικά έσοδα όπως προσδιορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 10 της παρούσας λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό των φόρων, τελών και εισφορών στις λοιπές φορολογίες. Ο προσδιορισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για κάθε φορολογία.
Επί του προσδιορισθέντος συνολικού καθαρού εισοδήματος προσδιορίζεται Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης αρθ.29 Ν.3986/2011, καθώς και κάθε άλλη επιβάρυνση που προβλέπονταν σε κάθε φορολογική περίοδο

Καρακούσης: Το «Ποτάμι» είναι σούπα – Στη ζωή δεν υπάρχουν μοντάζ- Τι απαντά ο Θεοδωράκης

Το «Ποτάμι» είναι σούπα σχολιάζει ο Καρακούσης: Στη ζωή δεν υπάρχουν μοντάζ - Τι απαντά ο Θεοδωράκης
Το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη «φούσκωσε», έγινε «χείμαρρος» σχολίων και «ξεχείλισε» από αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός Κοινοβουλίου. Μετά τις αιχμές και τα υπονοούμενα των βουλευτών Σκουρλέτη και Τατσόπουλου εντός της Βουλής, η κόντρα μεταφέρθηκε στους δημοσιογραφικούς κύκλους ανάμεσα στον ίδιο τον δημοσιογράφο και ιδρυτή του κόμματος, Σταύρο Θεοδωράκη και τον διευθυντή της εφημερίδας «Το Βήμα», Αντώνη Καρακούση.
Αφορμή στάθηκε σημερινό άρθρο της εφημερίδας με τίτλο «Η σούπα του Σταύρου», το οποίο υπογράφει ο κ. Καρακούσης. Αμέσως, διαβάζοντας το κείμενο ο δημοσιογράφος δεν το άφησε να το πάρει το... ΠΟΤΑΜΙ, αλλά αντέδρασε απαντώντας μέσω της σελίδας του στο Facebook .
Στο άρθρο του ο κ. Καρακούσης επισημαίνει ότι «οφείλουμε να διατυπώσουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το εγχείρημα του» και τονίζει: «Πλανάται πλάνην οικτράν ο καλός συνάδελφος αν νομίζει ότι τα προβλήματα της χώρας είναι όπως τα παρουσιάζει στις τηλεοπτικές εκπομπές του. Στην πραγματική ζωή δεν υπάρχουν μοντάζ, ούτε επιλεγμένες όμορφες εικόνες ή ακόμη χειρότερα κακές, καταλλήλως φωτισμένες, ώστε να ανεκτές από το τηλεοπτικό κοινό».
«Κακά τα ψέματα η διάσωση της χώρας δεν θα έλθει από σχήματα της ευκολίας και της στιγμής, ούτε από ψωνισμένες διασημότητες που πήραν τα μυαλά τους αέρα. Η σωτηρία της πατρίδας απαιτεί συνένωση δυνάμεων, οργανωμένα σύνολα και σχέδιο πλήρως επεξεργασμένο. Αλλιώς, αν επικρατήσουν τηλεοπτικοί και άλλοι σωτήρες, η Ουκρανία θα αποδειχθεί ότι δεν απέχει τόσο πολύ...» συμπληρώνει ο διευθυντής της εφημερίδας.
Η απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη
Ο Αντώνης Καρακούσης, διευθυντής στην εφημερίδα Το Βήμα, λίγες ώρες αφού ανακοινώθηκε η δημιουργία του κινήματος «Το Ποτάμι» αποφάνθηκε ότι πρόκειται για μια σούπα. Και ούτε λίγο ούτε πολύ εκτίμησε ότι αν θα γίνουμε Ουκρανία θα φταίω εγώ! Οι «ψωνισμένες διασημότητες που πήραν τα μυαλά τους αέρα».
Τις καταλαβαίνω αυτές τις φοβικές αντιδράσεις. Ο συντηρητισμός περνάει μετά από λίγο καιρό στις φλέβες. Άνθρωποι σοβαροί, υποτίθεται, νιώθουν σίγουροι όταν τις δημόσιες υποθέσεις τις χειρίζονται απόφοιτοι κολλεγίων που δεν έχουν κάνει ούτε ένα μεροκάματο στη ζωή τους κι ανησυχούν όταν δραστηριοποιούνται οι πολίτες.
Η αντιπρότασή του είναι η στήριξη της «τρέχουσας πολιτικής ηγεσίας» που μπορεί «να εγγυηθεί υποτυπωδώς τη λειτουργία της χώρας». Και εδώ μάλλον βρίσκεται η διαφορά μας. Στον κ. Καρακούση αρκεί μια υποτυπώδης λειτουργία, αυτή δηλαδή που υπερασπίζεται και το γερασμένο πολιτικό σύστημα. «Να σερνόμαστε και όπου μας βγάλει». «Να σερνόμαστε αλλά να μην αλλάξουμε τις δομές, μην αλλάξουμε τις παλαιοκομματικές μας συνήθειες και κινδυνεύσει η εξουσία μας».
Στους πολίτες όμως δεν αρκεί η «μισή ζωή». Και αυτό θα γίνει γρήγορα αντιληπτό ακόμη και από τους ψωνισμένους (διάσημους και μη) που ζουν επαναπαυμένοι στις δάφνες τους.

Καθηγητές «συνέλαβαν» μαθητές να κάνουν σεξ σε σχολεία στην Αχαΐα

sex-mathites-axaia-570
Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην Αχαία δύο περιστατικά ερωτικών περιπτύξεων μαθητών μέσα σε σχολεία, με τους καθηγητές να κάνουν λόγο για φαινόμενο που έχει αρχίσει να παίρνει τη μορφή επιδημίας.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Dete.gr, οι σεξουαλικές ορμές δύο νεαρών ζευγαριών σε δύο σχολεία της περιοχής χτύπησαν «κόκκινο» με αποτέλεσμα να βρεθούν μέχρι τις... τουαλέτες του σχολείου για να απολαύσουν τον έρωτά τους!
Δυστυχώς, όμως, για τους μαθητές, οι καθηγητές τους τους «συνέλαβαν» την ώρα της ερωτικής πράξης. Συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση οι καθηγητές βρήκαν το ζευγάρι των μαθητών να κάνει σεξ στις τουαλέτες και στη δεύτερη στο υπόγειο, όπου λειτουργούν τα εργαστήρια.

«Πες μου τι φοράς τώρα» – Τι συμβαίνει τελικά με το sexting που έχει κατακτήσει τον κόσμο;

sexting2-570
Είναι ένας όρος που έκανε πρόσφατα την εμφάνιση του, αλλά που η λειτουργία της προηγείται εδώ και αρκετά χρόνια.
Γράφει ο Κώστας Χρήστου
Αν ψάξεις για τον όρο του sexting, θα διαβάσεις ότι πρόκειται για την αποστολή σεξουαλικών μηνυμάτων, βίντεο ή και φωτογραφιών. Αν και σε ένα βαθμό έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα παρενοχλήσεων, στο μεγαλύτερο μέρος η όλη διαδικασία γίνεται με την κοινή συναίνεση και των δύο συντρόφων. Πλέον με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπορείς να αποστείλεις ή και να λάβεις ένα αρχείο ανά πάσα στιγμή, σε οποιαδήποτε smart συσκευή. Όμως πόσο υπέρ μας δούλεψε τελικά το sexting; Είναι επικίνδυνο;
Για τη γενιά που μεγάλωσε στην έξαρση των πρώτων social media του Internet (όπως το MSN), η αποστολή και παραλαβή των φωτογραφιών ήταν κάτι σύνηθες. Εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο, μπήκαν στο πιπεράτο παιχνίδι και μάλιστα έδειξαν να το απολαμβάνουν. Πολύ νωρίτερα όπου τα multimedia δεν είχαν εισχωρήσει στα κινητά μας, είχαμε φτάσει στο σημείο να αποστέλλουμε μόνο γραπτά μηνύματα. Όταν μπήκαν στη ζωή μας υπηρεσίες όπως τα MMS ή και το MSN του Internet, ένας κόσμος δίχως όρια ανοιγόταν μπροστά μας. Ο Δημήτρης είναι 33 χρονών και εργάζεται ως κοινωνικός λειτουργός. Βίωσε τόσο το φαινόμενο του πρώιμου sexting, όπως και τις αλλαγές στην συμπεριφορά της νεώτερης κοινωνίας μας.
«Κάποτε δεν άξιζε να στέλνεις mms. Επίσης δεν ήταν της μόδας καθότι οι περισσότεροι γνώριζαν πως στοιχίζει πολύ ακριβά. Έπρεπε να μπει στη ζωή μας το MSN για τις πιο…προσωπικές επαφές. Φτάσαμε σε κάποια φάση που θέλαμε να κάνουμε πιο πριβέ καταστάσεις με την σχέση μας και λέγαμε ο ένας στον άλλο «μπες MSN». Όταν μάλιστα ήρθαν και οι υψηλές ταχύτητες στο Internet, δεν χρειαζόταν να ανησυχούμε για την σύνδεση και την ποιότητα της webcam» λέει ο Δημήτρης.
Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και πριν εμφανιστεί το Skype, όλοι μας είχαμε δύο καταλόγους επικοινωνίας: Εκείνον με τον αριθμό τηλεφώνων και εκείνον με τις επαφές στο MSN. Στην περίοδο 2005-2009, είχαν παρατηρηθεί τα μεγαλύτερα ποσοστά κίνησης στο διαδίκτυο και επικοινωνίας μέσω social media. Δεν ήταν λίγοι οι χρήστες που χρησιμοποιούσαν το MSN και αργότερα το Facebook για να αποστείλουν τα πιο προσωπικά τους. Ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία και την Αμερική, ο κόσμος ανακάλυψε πως μπορούσε να τοποθετήσει online τις φωτογραφίες του, είτε για ελεύθερη προβολή από άλλους χρήστες, είτε μέσω κωδικού. Υπηρεσίες σαν το Photobucket, έγιναν το πρώτο Instagram και γνώρισαν μεγάλες δόξες τον πρώτο καιρό. Κυρίως επίσης, για το πιπεράτο περιεχόμενο τους,
«Επίσης μην ξεχνάμε τα emails. Όταν δεν υπήρχε στη κυριολεξία τίποτα από social media, υπήρχε το email μας. Πάντα υπήρχε μια ανάγκη πιο ιδιαίτερης επικοινωνίας. Απλά νομίζω πως κανείς δεν περίμενε τα πράγματα να γίνουν επικίνδυνα» συμπληρώνει ο Δημήτρης.
Σε μια έρευνα που πραγματοποίησε φέτος το πρόγραμμα McAfee (σ.σ. οι περισσότεροι το ξέρουμε από τα Antivirus), υπολογίστηκε το ποσοστό των ανθρώπων που στέλνει ερωτικό περιεχόμενο σε άλλους χρήστες. Σύμφωνα με την έρευνα, το 49% των ενηλίκων χρησιμοποιούν smartphones για να στείλουν εικόνες και βίντεο. Το 16 % στέλνει το υλικό σε τελείως αγνώστους, ενώ το 50% αποθηκεύει ότι μηνύματα, βίντεο ή εικόνες που έχει δεχτεί από άλλους χρήστες. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι χρήστες του Internet που ‘‘μοιράζονται’’ αλλά και ανταλλάσουν υλικό με άλλους.
Στην ίδια έρευνα κάνει μεγάλη εντύπωση το γεγονός, ότι οι ηλικίες από 18-24 είναι εκείνες που θα κάνουν το περισσότερο sexting. Το 70% αυτών των ηλικιών ανταλλάζει φωτογραφίες και βίντεο, με τα αγόρια να κάνουν κατά 61% παραπάνω sexting, από το 48% των γυναικών.
«Αν είσαι γυναίκα και εμπλέκεσαι με τα social media, έχεις σίγουρα δεις πολλά. Ανθρώπους που σου κάνουν αιτήματα φιλίας ενώ δεν σε ξέρουν, άγνωστοι που ζητούν συνέχεια φωτογραφίες σου αλλά και πολλοί που δίνουν άλλα στοιχεία ή ψευδείς φωτογραφίες που δεν ανήκουν στους ίδιους», λέει η Μαρία, φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ. «Nαι έχω κάνει sexting, αλλά με το αγόρι μου, όχι με κάποιον παντελώς άγνωστο. Αλλά για να σου είμαι ειλικρινής δεν μπορείς να είσαι σίγουρη για κανέναν. Το υλικό που βγαίνει στο διαδίκτυο είναι ανεξέλεγκτο και θα είναι σοκ αν κάποια μέρα δεις τον εαυτό σου σε περίεργες σελίδες ή άλλα forums» συμπληρώνει.
Ωστόσο παρατηρεί κανείς και περιπτώσεις, όπου το sexting με αγνώστους γίνεται ακόμη περισσότερο μόδα. Το Omegle.com για παράδειγμα, είναι ένας ιστότοπος όπου καλείσαι να συζητήσεις με αγνώστους. Μάλιστα έχει και ειδική κατηγορία, για όσους θέλουν να κάνουν online dating και να… ‘’ξεφύγουν’’ λίγο στη συμπεριφορά τους. Επίσης το Reddit, είναι ακόμη ένα παράδειγμα, όπου γυναίκες και άντρες ποστάρουν πολύ προσωπικές φωτογραφίες και κυρίως γυμνές, ζητώντας από τους υπόλοιπους χρήστες να βαθμολογήσουν την φωτογραφία ή και ακόμη να ανταλλάξουν. Τέλος η επανάσταση έχει έρθει και στα smartphones, καθότι με apps όπως το Viber ή το Whatsapp, μπορείς να αποστείλεις ‘‘πονηρό’’ υλικό σε κάποιον, αρκεί να τον έχεις στη λίστα σου.
Δεν θα το έλεγα τόσο πολύ ανάγκη για κοινωνικοποίηση. Είναι ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που βλέπει την όλη διαδικασία σαν ένα παιχνίδι, αλλά υπάρχει και ένα εξίσου μεγάλο μέρος που δεν έχει ερωτική ζωή. Ανθρώπους σαν αυτούς θα τους δεις συνέχεια μέσα σε τέτοιες ιστοσελίδες. Ωστόσο όταν το sexting είναι λίγο πιο προσωπικό, μπορεί να αποφέρει και καλά αποτελέσματα σε μια σχέση. Να δώσει το αλατοπίπερο, το κάτι παραπάνω», μας δηλώνει ο Δημήτρης, με την Μαρία να αρνείται το φαινόμενο του sexting.
«Το Internet είναι σαν το σπιτάκι από ζαχαρωτά που συνάντησε ο Χάνσελ και η Γκρέτελ. Μπορεί να σου φαίνεται διασκεδαστικό αλλά δεν ξέρεις ποια μάγισσα μπορεί να κρύβεται μέσα…»