ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Σεξουαλικό μποϊκοτάζ των Ουκρανίδων που λένε στους Ρώσους: Δεν θα εισβάλλετε και στον κόλπο μας

Oukranezes-570
Την δική τους επανάσταση κάνουν οι γυναίκες της Ουκρανίας απέναντι στους Ρώσους και την προσάρτηση της Κριμαίας. Μια μερίδα γυναικών λοιπόν δημιούργησε μια σελίδα στο Facebook-την Не дай русскому- και καλούν όλες τις γυναίκες «να μην το δίνουν στους Ρώσους». Με λίγα λόγια δηλαδή πρόκειται για μια σεξουαλική επανάσταση κατά των Ρώσων.
Μάλιστα έχουν τυπώσει και μπλουζάκια με τα οποία φωτογραφίζονται στα οποία υπάρχει ένα σκίτσο με δυο γυναικείες παλάμες ενωμένες που σχηματίζουν έναν γυναικείο κόλπο.
Δείτε τις εικόνες: 
Kolpos-570
Oukraneza-570
Oukraneza1-570
Oukranezes-570
Oukraneza2-570

Ο θάνατος σου… τα λεφτά μου: Η JP Morgan κερδίζει από τον χαμό των υπαλλήλων της

JP-Morgan-570
Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες ποντάρουν στον θάνατο των υπαλλήλων τους καθώς εκδίδουν ασφαλιστήρια συμβόλαια και παίρνουν ένα εκατομμύριο δολάρια και κάθε έναν αποθανόντα.
Οι οικογένειες των υπαλλήλων της JP Morgan δεν θα θέλουν μάλλον να ξέρουν ότι με τον θάνατο του αγαπημένου τους προσώπου η τράπεζα κέρδισε χρήματα καθώς εκδίδει ασφαλιστήρια συμβόλαια με τελικό δικαιούχο την ίδια.
Μάλιστα, η JP Morgan δεν είναι η μόνη καθώς αυτή είναι μία συνήθης τακτική για τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street που κερδίζουν πολλά από τον πρόωρο χαμό των υπαλλήλων τους.
Στις τυπικές γνωστοποιήσεις της JP Morgan προς τις εποπτικές αρχές του χρηματοοικονομικού κλάδου φαίνεται ότι η τράπεζα έχει «ποντάρει» 10,4 δισ. δολάρια στο θάνατο των υπαλλήλων της, εκδίδοντας ασφαλιστήρια συμβόλαια, με τελικό δικαιούχο την ίδια.
Από τα ίδια στοιχεία φαίνεται ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, JP Morgan Chase, Bank of America, Wells Fargo και Citigroup, έχουν πληρώσει 53 δισεκατομμύρια δολάρια για ασφαλιστήρια συμβόλαια. Με δεδομένο ότι όλες μαζί απασχολούν 159.000 υπαλλήλους, δημοσιεύματα εκτιμούν ότι κερδίζουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια για κάθε έναν υπάλληλο που πεθαίνει.
Για το σύνολο των αμερικανικών τραπεζών, αυτά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 500 δισ. δολάρια.

Τραγικός θάνατος: Έπεσε με το αμάξι στο λιμάνι προσπαθώντας να προλάβει το φέρι μπόουτ!

autokinito-atixima-570
Τραγικό θάνατο βρήκε ένα 5χρονο κοριτσάκι στην Τουρκία σε ένα πρωτοφανές δυστύχημα. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε έπεσε μέσα στο λιμάνι με έναν εντελώς απροσδόκητο τρόπο.
Το Ferry boat είχε ήδη αποπλεύσει αλλά η μητέρα του που οδηγούσε το αμάξι αποφάσισε ότι αν αναπτύξει ταχύτητα θα προλάβει να μπει στο πλοίο.
Αρχικά τα κατάφερε, αλλά οι πίσω ρόδες κόλλησαν την τελευταία στιγμή όταν η μπουκαπόρτα του καραβιού απομακρυνόταν από τον προβλήτα. Στη συνέχεια λόγω του βάρους το όχημα πήρε κλίση και σιγά σιγά κύλησε προς τα πίσω καταλήγοντας στον βυθό του λιμανιού.
Αμέσως έσπευσαν το πλήρωμα που βούτηξε στη θάλασσα, ενώ άλλοι έριχναν σωσίβια. Η οδηγός και η συνοδηγός κατάφεραν να βγουν μόνες τους από το αυτοκίνητο, πολίτες έσωσαν την γιαγιά που επέβαινε στο όχημα αλλά δυστυχώς δεν κατάφεραν να σώσουν και το 5χρονο κοριτσάκι που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά ήταν ήδη αργά.

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε εσπευσμένα ο Λάκης Λαζόπουλος

Lakis Lazopoulos-570
Σε ιδιωτικό νοσοκομείο μεταφέρθηκε εσπευσμένα πριν από λίγο ο Λάκης Λαζόπουλος ο οποίος χθες μετά την τελευταία του παράσταση στο θεατρικό έργο «Sorry, I amGreek» ανέβασε υψηλό πυρετό.
Το πρωί ωστόσο όπως αναφέρει το newsit αισθάνθηκε καλύτερα και αποφάσισε να επιστρέψει οδικώς από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, ώστε να αρχίζει να ετοιμάζει το «Αλ τσαντίρι νιουζ» που πρόκειται να βγάλει την Τρίτη 1η Απριλίου από τη Μυτιλήνη. Φτάνοντας όμως, στην Αθήνα αισθανόταν πολύ κουρασμένος και είχε ανεβάσει πάλι υψηλό πυρετό.
Έτσι οι συνεργάτες του ανήσυχοι πλέον τον μετέφεραν σε ιδιωτικό νοσοκομείο όπου οι γιατροί τον υπέβαλλαν σε εξετάσεις και διέγνωσαν πνευμονία ενώ έκριναν απαραίτητο πως πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.

One night stand: Πέντε λόγοι για να πουν οι γυναίκες το μεγάλο «ναι»

one-night-stand-570
Το one night stand είναι μια υπόθεση που για τους άνδρες θεωρείτο πάντα εύκολη. Αν η κοπέλα είναι ωραία λένε ναι. Αν όχι τρέχουν να ξεφύγουν. Για τις γυναίκες όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Πρώτα, έχουν να αντιμετωπίσουν τους ηθικούς φραγμούς που περισσότερο πηγάζουν από μέσα τους παρά από την κοινωνία και δεύτερον το κόλλημα τους με την υγιεινή και ότι δεν μπορούν εύκολα να το κάνουν εκείνη τη στιγμή όπου κι αν βρίσκονται. Η συντακτική ομάδα του Jenny.gr προτείνει στις γυναίκες 5 λόγους για να μη μπαίνουν σε ανώφελα διλήμματα και φροντίζουν για τη χαρά κάθε άντρα εκεί έξω.
Πολλές κοπέλες μπαίνουν στο δίλημμα να πω «ναι» ή «όχι»; Κι αν πω ναι θα με περάσει για εύκολη ενώ αν πω όχι θα με δει ως κοπέλα για σχέση. Το χειρότερο όμως είναι πως δεν είμαστε μόνο εμείς σ΄αυτό το δίλημμα αλλά και οι άντρες δεν ξέρουν τι θέλουν. Τέλος πάντων, εμείς απλά θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο γίνεται αντικειμενικές και πάντα στο προσγειωμένες στο εδώ και τώρα. Στο σήμερα. Για το λόγο αυτό παρουσιάζουμε 5 λόγους που λένε ότι και να πεις «ναι» δεν χάθηκε ο κόσμος.
Γιατί απλά:
Κάν” το για την εμπειρία. Η ζωή είναι μικρή για να τσακώνεσαι με τις κοινωνικές νόρμες που σε χαρακτηρίζουν εύκολη επειδή ίσως για πρώτη φορά στη ζωή είσαι σίγουρη για το τι θες.
Κάν΄το για τις ορμόνες. Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες σεξ; (γι΄αυτό σου λέμε πες ναι)
Κάν΄το γιατί δεν είσαι σε mood σχέσης. Αν δεν είσαι σε φάση για δεσμεύσεις γιατί δεν απολαμβάνεις τις μικρές χάρες της ζωής; Δεν έχεις ακούσει ότι εκεί βρίσκεται η ευτυχία;
Δείτε το υπόλοιπο στο Jenny.gr

Έτσι θα σας χακάρουν το PC – Έλληνες ανακάλυψαν κενά ασφαλείας στο Wifi

wifi-570
Αν νομίζατε πως το WiFi είναι ένα απόρθητο κάστρο και πως ένα password αρκεί για να μην σας το κλέβουν, μάλλον λαθεύετε. Κι αυτό γιατί Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν κενά ασφαλείας και ορισμένες αδυναμίες.
Ο Αχιλλέας Τσιτρούλης από το Brunel University της Βρετανίας, ο Δημήτρης Λαμπούδης από το ΠΑΜΑΚ και ο Μανώλης Τσεκλεβές από το Lancaster University, επίσης του Ηνωμένου Βασιλείου, μπόρεσαν με τη χρήση της μεθόδου του de-authentication (επανασύνδεση και εκ νέου διαμοιρασμός κλειδιού ασφαλείας στις συνδεμένες συσκευές) να βρουν μια μεγάλη αδυναμία στη δομή του 802.11.
Δημιουργώντας έναν αλγόριθμο που πραγματοποιεί custom brute force attack για να βρει το password του WPA2, οι τρεις ερευνητές ανακάλυψαν ότι κατά τη διαδικασία του de-authentication υπάρχει ένα κενό χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένας χάκερ ή ένα malware λογισμικό μπορούν να υποκλέψουν δίκτυο και δεδομένα.
Μάλιστα, προσπάθησαν να μπουν στη θέση ενός χάκερ και εντόπισαν πως θα μπορούσε η επίθεση να γίνει με μεγαλύτερη ευκολία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Στόχος τους όπως λένε δεν είναι η παραβίαση του WiFi και το hacking, αλλά η βελτίωση του ώστε να δημιουργηθεί ένα πρωτόκολλο απολύτως ασφαλές. Στην εργασία τους, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από 10 μέρες, αναφέρουν συγκεκριμένους τρόπους για να θωρακίσουμε το WPA2.
Προς το παρόν τα μοναδικά μας όπλα είναι να έχουμε ένα μακροσκελές και σύνθετο password, με γράμματα, αριθμούς και σύμβολα και παράλληλα να δηλώνουμε τις συσκευές που θέλουμε να έχουν πρόσβαση μέσω MAC address.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται κενά ασφαλείας στο WPA2 σε ευρεία κλίμακα και όχι σε ένα μεμονωμένο σημείο όπως η «Τρύπα 196» που είχε βρεθεί πριν από μια τετραετία.
Πηγή: techgear.gr

Κλείνουν επ” αόριστον τα φαρμακεία – Σε απόγνωση οι ασφαλισμένοι

??????????? - 48??? ??????? ????????????/PHASMA/?.??????????
Σε απεργία διαρκείας από την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Μαρτίου, προχωρούν οι φαρμακοποιοί, απαντώντας στον «αιφνιδιασμό της κυβέρνησης, που με ύπουλο τρόπο φέρνει την τελευταία στιγμή, στο νομοσχέδιο που συμφώνησε με την Τρόικα, αλλαγές στο καθεστώς των φαρμακείων, οδηγώντας τον κλάδο των 12.000 φαρμακείων σε καταστροφή και τη Δημόσια Υγεία σε κίνδυνο».
Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ο πρόεδρος Κυριάκος Θεοδοσιάδης ανέφερε ότι προωθούνται διατάξεις που βάζουν τα φαρμακεία από την πίσω πόρτα στα σούπερ μάρκετ και τα παιχνιδάδικα, που επιτρέπουν σε έναν μόνο φαρμακοποιό να έχει δυνατότητα να κατέχει άδειες 100 και πλέον φαρμακείων, τα φαρμακεία να ανοίγουν όποτε και ό,τι ώρα θέλουν, καταργεί τις αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων, με συνέπεια τη συσσώρευση φαρμακείων στα κέντρα των πόλεων, ενώ το φάρμακο με την απελευθέρωση τιμής από 1-1-2017 γίνεται εμπόρευμα.
«Ο Έλληνας ασφαλισμένος χάνει το φαρμακείο της γειτονιάς του. Πρόκειται για καταστάσεις πέραν κάθε λογικής, που ευνοούν πέντε ισχυρούς για να ελέγχουν την περίθαλψη» ανέφερε ο κ. Θεοδοσιάδης, καλώντας τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Υγείας να παρέμβουν και να «επαναφέρουν στην τάξη τους συντάκτες του νομοσχεδίου».
«Τα φαρμακεία δεν θα πάνε ως πρόβατα σε σφαγή. Όσοι θέλουν φάρμακα ας πάνε να τα προμηθευτούν στο γραφείο του κ. Χατζηδάκη. Οι βουλευτές που σκοπεύουν να ψηφίσουν αυτές τις διατάξεις ας εξασφαλίσουν φάρμακα και για τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ. Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν αποφασισμένοι να μην ανοίξουν τα φαρμακεία τους έως ότου αποσυρθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα είμαστε στα "κάγκελα" και τους δρόμους».
Φωτογραφία Eurokinissi 

Ανατροπές στην ασφάλιση: 3 υπερταμεία για μισθωτούς, επαγγελματίες και αγρότες

Ανατροπές στην ασφάλιση: 3 υπερταμεία για μισθωτούς, επαγγελματίες και αγρότες
Αλλάζουν όλα πάλι στο ασφαλιστικό σύστημα. Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη δημιουργία τριών υπερταμείων για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Περιλαμβάνει ενοποιήσεις 60 κλάδων και ίδρυση Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης.

Ως το τέλος του χρόνου η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους», με τη δημιουργία τριών ταμείων για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ενώ από τη διαδικασία θα εξαιρεθεί το ΝΑΤ. Μετά από τις ενοποιήσεις, τα τρία νέα Ταμεία και το ΝΑΤ θα μπουν υπό την ομπρέλα του Εθνικού Φορέα Απονομής Συντάξεων.
Παράλληλα, με το νέο σύστημα θα καθιερωθεί και Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων. Οι αλλαγές θα φέρουν και ενιαίο μηχανισμό ελέγχου, ώστε να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.
Οπως αναφέρει το «Εθνος», η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θα γίνει σε τρία στάδια. Σε πρώτη φάση, θα ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιοργάνωση στα τρία ταμεία, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ.

Στο ΙΚΑ θα υπάρξει ξεχωριστός κλάδος για τους δημοσίους υπαλλήλους και έτσι όλοι όσοι απασχολούνται με σχέση μισθωτής εργασίας-σε Δημόσιο, ευρύτερο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- θα καλύπτονται από ένα ασφαλιστικό φορέα. Στον ΟΑΕΕ από την άλλη θα ενταχθούν όλοι οι ανεξάρτητοι απασχολούμενοι- δικηγόροι, γιατροί κτλ.- καθώς τα υπόλοιπα ταμεία κύριας ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα δεν θα διατηρηθούν. Εξαίρεση αποτελεί το ΝΑΤ, το οποίο θα διατηρήσει την αυτονομία του.

Σε δεύτερη φάση, θα γίνει η απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα τρία ταμεία και θα δημιουργηθούν ξεχωριστοί κλάδοι στο εσωτερικό τους. Για παράδειγμα το ΙΚΑ θα έχει ξεχωριστούς κλάδους για την κύρια, την επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ.
Το τρίτο στάδιο της μεταρρύθμισης θα είναι η δημιουργία του Εθνικού Φορέα απονομής Σύνταξης, που θα αποτελέσει «ομπρέλα» για όλα τα ταμεία.

Ποιες είναι οι 42 ειδικότητες ποιοι δικαιούνται επιδότηση ως 65%

Ποιες είναι οι 42 ειδικότητες ποιοι δικαιούνται επιδότηση ως 65%
Ενισχύσεις μέσα από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μπορούν να αναζητήσουν γεωργοί και μη, για 42 διαφορετικές ειδικότητες με αντικείμενο τη μεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Από τη σύσταση μονάδων αλλαντικών, μεταποίησης σαλιγκαριών και ξηρών καρπών, μέχρι τη δημιουργία τυποποιητηρίων ελαιολάδου, κονσερβοποιείων φρούτων και λαχανικών και μονάδων μεταποίησης αρωματικών φυτών, προβλέπονται ενισχύσεις που φτάνουν μέχρι και το 65% της επιλέξιμης δαπάνης.
Οι «Επαγγελματικές Ευκαιρίες», με τη συνδρομή του γενικού διευθυντή της εταιρείας PK Consulting Group Κώστα Παπαδόπουλο, που ειδικεύεται στην προετοιμασία των επενδυτικών φακέλων για χρηματοδότηση από τα επιδοτούμενα προγράμματα, παρουσιάζουν τη λίστα με τις 42 επαγγελματικές δραστηριότητες αναφορικά με τη μεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που μπορούν να ενισχυθούν, καθώς και τις επιλέξιμες δαπάνες που μπορούν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι.
Η ενασχόληση με κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα εμπεριείχε πάντοτε ένα ρίσκο που σε κάποιες δραστηριότητες και γεωγραφικές περιοχές ήταν αρκετά υψηλό.
Επιδοτήσεις σε 42 ειδικότητες για μεταποίηση
Η αδυναμία πρόσβασης στην εύκολη χρηματοδότηση αποτελούσε πάντοτε τον πονοκέφαλο σε κάθε νέα επιχειρηματική δραστηριότητα. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η τόνωση κατά βάση των πολύ μικρών και μικρών, μεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας με ποσοστά επιχορήγησης που ποικίλλουν ανά γεωγραφική περιοχή.
Σημαντικό ρόλο στην πιθανή χρηματοδότηση παίζουν τα μεγέθη της εταιρείας ή επιχείρησης υποψήφιας προς χρηματοδότηση η οποία μπορεί να είναι μικρή, μεσαία ή μεγάλη και με ποσοστά χρηματοδότησης που φτάνουν και το 65% σε αρκετές περιπτώσεις.
Ελάχιστο ποσό επένδυσης τα 100.000 ευρώ με ποσοστά ιδίας συμμετοχής της τάξης του 25% χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού κατοχής αυτών στη φάση της υποβολής.
Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να τονιστεί ότι ένας από τους βασικούς στόχους του συγκεκριμένου μέτρου δηλαδή του 123α είναι η δημιουργία επενδύσεων που ενισχύουν την παραγωγική ικανότητα της χώρας μέσα από τη δημιουργία επενδυτικών προτάσεων που τονίζουν το πνεύμα του συνεταιρισμού αφού για το σύνολο των επενδυτικών προτάσεων είναι απαραίτητη η δημιουργία εταιρείας ή ατομικής επιχείρησης πριν την υποβολή της επενδυτικής πρότασης.
Αυτή η προϋπόθεση όπως είναι γνωστό στις περισσότερες εκ των περιπτώσεων προϋποθέτει την ύπαρξη τουλάχιστον δυο εταίρων εφόσον μιλάμε για εταιρεία. Αρα λοιπόν εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι μέσα από αυτήν τη λογική εύκολα μπορεί να ξεπεραστεί και το εμπόδιο που για κάποιους θα αποτελούσε το υψηλό ελάχιστο όριο της επένδυσης που είναι τα 100.000 ευρώ.
Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι το μέτρο 123α απαιτεί από τον ιδιώτη επενδυτή συμμετοχή στην επένδυση ποσοστού μόλις με 25% εφόσον στο χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης θα έχει προβλεφτεί και η λήψη μεσομακροπρόθεσμου δανείου.
Συνεπώς πρόκειται για χρηματοδοτικό εργαλείο που μέσα από τη σύμπραξη πολλών ανθρώπων μαζί ενισχύει τη δυνατότητα υποβολής επενδυτικών προτάσεων σε μεγάλο βαθμό δίνοντας ελπίδα πραγματοποίησης της κάθε σωστής οικονομοτεχνικής επενδυτικής πρότασης.
Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι οι δυνατότητες ανάπτυξης των συγκεκριμένων επαγγελμάτων είναι τεράστιες. Υπάρχουν τομείς και επαγγέλματα που συνδέονται με αυτούς όπως τα παραπάνω που με σωστό business plan που θα επικεντρώνεται στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, προσεκτικά βήματα, συνεχή αγώνα με την καθημερινότητα και λίγη τύχη μπορούν να αποφέρουν κέρδη σε αυτούς που δοκιμάζουν να εμπλακούν στον επιχειρηματικό στίβο.
Οι τομείς που μπορούν να ενισχυθούν
Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης πρέπει:
- να μη βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση
- να μην εκκρεμεί εις βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης για παραβάσεις σε ομοειδείς δραστηριότητες
- να μην είναι προβληματικές επιχειρήσεις κατά την έννοια των κοινοτικών κατευθυντήριων γραμμών όσον αφορά κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων
- να τηρούν βιβλία Β' ή Γ' κατηγορίας
- να υποβάλουν στα επενδυτικά τους σχέδια δαπάνες που δεν έχουν υποβληθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους
- να υποβάλουν αυτόνομα και λειτουργικά επενδυτικά σχέδια με ολοκληρωμένο χαρακτήρα
- να μπορεί να καταδειχθεί η φερεγγυότητα και η οικονομική βιωσιμότητα
- να περιγράφουν εκτενώς και με σαφήνεια τον τρόπο κάλυψης της ιδίας συμμετοχής, με ίδια κεφάλαια ή και δανεισμό.
- να μην είναι υπό ίδρυση.
Οι 42 τομείς στους οποίους μπορεί σήμερα να επενδύσει στη μεταποίηση με δυνατότητα χρηματοδότησης είναι οι εξής:
  • Σφαγειοτεχνικές μονάδες
  • Τεμαχισμός και τυποποίηση κρέατος
  • Παραγωγή κρεατοσκευασμάτων
  • Μονάδες αλλαντοποιίας και κονσερβοποιίας προϊόντων με βάση το κρέας
  • Διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και εξοπλισμού για παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας
  • Τυροκομεία
  • Επεξεργασία γάλακτος
  • Παραγωγή γιαουρτιού
  • Αξιοποίηση παραπροϊόντων γάλακτος
  • Τυποποίηση και συσκευασία αβγών
  • Πτηνοσφαγεία ειδικών πτηνοτροφικών εκτροφών και ιδιαίτερα αυτών που πληρούν τις απαιτήσεις για βιολογικά παραγόμενα σφάγια και προϊόντα σφαγής
  • Σφαγεία πουλερικών σε ορεινές ή νησιωτικές περιοχές
  • Μονάδες κοπής, τεμαχισμού και τυποποίησης πουλερικών
  • Μεταποίηση κρέατος πουλερικών
  • Τυποποίηση και συσκευασία μελιού
  • Παραγωγή σακχαρωδών προϊόντων με βάση το μέλι, snacks κ.λπ.
  • Μονάδες αναπήνισης κουκουλιών
  • Μεταποίηση σαλιγκαριών
  • Ξηραντήρια δημητριακών
  • Μονάδες αποφλοίωσης επεξεργασίας και τυποποίησης ρυζιού
  • Μονάδες silos σε κόμβους σύγχρονων διαμετακομιστικών κέντρων
  • Μονάδες οριζοντίων αποθηκών σε νησιωτικές ή ορεινές περιοχές
  • Ελαιοτριβεία
  • Τυποποιητήρια ελαιολάδου
  • Σπορελαιουργεία
  • Ιδρυση νέων οινοποιείων σύγχρονης τεχνολογίας
  • Μονάδες διαλογής συσκευασίας και τυποποίησης, νωπών οπωροκηπευτικών, πατάτας, σύκων, οσπρίων, μανιταριών και ξηρών καρπών
  • Συντήρηση, ψύξη, αποθήκευση νωπών οπωροκηπευτικών
  • Μονάδες μεταποίησης βιομηχανικής ντομάτας
  • Κονσερβοποιεία και ξηραντήρια φρούτων (ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα κ.λπ.)
  • Μονάδες χυμοποίησης φρούτων
  • Κονσερβοποιεία λαχανικών
  • Μεταποίηση ξηρών καρπών
  • Μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς
  • Τυποποίηση και συσκευασία βρώσιμης ελιάς
  • Μεταποίηση δρεπτών ανθέων
  • Μονάδες παραγωγής πλήρως τυποποιημένων μειγμάτων ζωοτροφών, οι οποίες θα εφαρμόσουν HACCP
  • Αποθηκευτικοί χώροι ζωοτροφών (αφορά ορεινές ή νησιωτικές περιοχές), με δυνατότητα εγκατάστασης μικρού παρασκευαστηρίου
  • Επεξεργασία και τυποποίηση σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού
  • Τυποποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών
  • Μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης κρόκου Κοζάνης
  • Επεξεργασία αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών (αιθέρια έλαια).
Οι δαπάνες που καλύπτει το πρόγραμμα
Οι δαπάνες που ενισχύονται έχουν να κάνουν με:
  • Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
  • Την κατασκευή ή τη βελτίωση ακινήτων.
  • Την προμήθεια και εγκατάσταση νέου εξοπλισμού συμπεριλαμβανομένου και του λογισμικού πληροφορικής και του εξοπλισμού των εργαστηρίων στο βαθμό που εξυπηρετεί τη λειτουργία της μονάδας, περιλαμβανομένης της χρηματοδοτικής μίσθωσης, όπως προβλέπεται στις εθνικές διατάξεις.
  • Τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων όχι ως μεμονωμένη δράση αλλά ως τμήμα της συνολικής παραγωγικής επένδυσης.
  • Την αγορά καινούργιων οχημάτων ισοθερμικών βυτίων, αναγκαίων για τη μεταφορά του γάλακτος προς τον χώρο τυποποίησης μεταποίησης, καθώς και την αγορά καινούργιων οχημάτων ψυγείων μόνο για τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους.
  • Την αγορά οχημάτων για τη μεταφορά των ζωικών υποπροϊόντων και πτωμάτων με προδιαγραφές σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία, στο πλαίσιο της δράσης που αφορά σε ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό μονάδων αδρανοποίησης υποπροϊόντων σφαγής.
  • Τα γενικά έξοδα μέχρι 5% του συνόλου του προϋπολογισμού, όπως αμοιβές μηχανικών, συμβούλων, και άδειες πέραν των παραπάνω δαπανών.
  • Δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας, δαπάνες για τη δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, έρευνα αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος.
  • Την απόκτηση πιστοποιητικών από αρμόδιους οργανισμούς (όπως ISO, HACCP κ.λπ.).
  • Την αγορά fax, τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, δικτύων ενδοεπικοινωνίας και ηλεκτρονικών υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένου του απαραίτητου για τη λειτουργία της επένδυσης λογισμικού, φωτοτυπικών και συστημάτων ασφαλείας των εγκαταστάσεων.
  • Την κατασκευή της κατοικίας φύλαξης των εγκαταστάσεων μέχρι του ποσού των 50.000€.
  • Τα έξοδα για την κατασκευή γεώτρησης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της μονάδας.
Πού θα απευθυνθώ
PK Consulting Group Μοναστηρίου 9, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310512409www.pkcgroup.gr
Πηγή: Εθνος Επαγγελματικές Ευκαιρίες

Σύσκεψη με θέμα: “Επιστροφή εγγυητικών επιστολών που έχουν κατατεθεί από εργοδότες για τη μετάκληση υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την παροχή εργασίας”

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ


28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη               e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
                                                                                    ιστοσελίδα: www.pkm.gov.gr

                                                                                        Κατερίνη, 24 Μαρτίου 2014


Δελτίο Τύπου



Το πρωί της Δευτέρας, 24 Μαρτίου 2014, και ώρα 10:00 π.μ. πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας μετά από πρόσκληση των προέδρων των ομάδων καπνού.

Στη συνάντηση παρέστησαν η βουλευτής Πιερίας,  κα Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, ο περιφερειακός σύμβουλος και εντεταλμένος σε θέματα αγροτικής οικονομίας, κος Δημήτρης Τσιμήτρης, ο πρόεδρος της ΣΠΕΚΟ, κος Γιώργος Νάτσιος, οι προέδροι των αγροτικών συνεταιρισμών, κος Φόλιος Διονύσιος, κος Κατσάρας Πασχάλης, κος Ευάγγελος Γιαννώτας, κος Αδάμος Αθανάσιος, κος Πολυρχρονίδης Γεώργιος και ο αντιπρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Κατερίνης, κος Κυριάκος Σιδηρόπουλος.

Το φλέγον ζήτημα της επιστροφής των εγγυητικών επιστολών που έχουν κατατεθεί για τη μετάκληση υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την παροχή εργασίας και οι οποίες εκκρεμούν από τα έτη 2009 – 2011, αποτέλεσε το κεντρικό ζήτημα της σύσκεψης.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους πως σε συνάντησή της με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, καθώς επίσης και με υπηρεσιακούς παράγοντες, τέθηκε το οξύ πρόβλημα των εγγυητικών επιστολών.  Από την πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τονίστηκε πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του μείζονος αυτού ζητήματος, ωστόσο  η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποτελεί όργανο και ενδιάμεση αρχή και κατευθύνεται από την κεντρική διοίκηση, η οποία είναι και αρμόδια για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας που αφορά στην κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών .

Η κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών αποτελεί αγκάθι για τον αγροτικό πληθυσμό της Πιερίας, ωστόσο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης προτάθηκε από την Αντιπεριφερειάρχη και τον περιφερειακό σύμβουλο, κο Τσιμήτρη και υπερψηφίστηκε από τους παρόντες να κινηθεί το συντομότερο δυνατόν η απαιτούμενη διαδικασία, για να βρεθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών η κατάλληλη ρύθμιση με αναδρομική ισχύ, ώστε να επιλυθεί το οξύτατο πρόβλημα των εγγυητικών επιστολών.

Την αναγκαιότητα επίλυσης του χρόνιου αυτού προβλήματος επεσήμανε και η βουλευτής Πιερίας, κα Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, η οποία πρόκειται με τη σύμπραξη και των υπολοίπων βουλευτών της Πιερίας, να μεταφέρει στον Υπουργό Εσωτερικών, κο Γιάννη Μιχελάκη, το παρόν ζήτημα, ο οποίος είναι ο αρμόδιος για κάθε δυνατή ενέργεια προς την επίλυση του ζητήματος.





Οι μπάτσοι ψηφίζουν Αντώνη Σαμαρά (και χωρίς πεντακοσάρικα)



Οριστικοποιήθηκε τελικά η ειδική κατηγορία των συμπολιτών μας που θα λάβουν το μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα του Αντώνη Σαμαρά . Πρόκειται για τους αστυνομικούς . 

Αρχικά υπήρχε η σκέψη να μοιραστεί το πλεόνασμα σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη , αλλά τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να το μοιράσει σε ανθρώπους τους οποίος έχει πραγματικά ανάγκη . Τους αστυνομικούς . Γιατί όσο μπάτσος και αν είσαι , θες και το φιλοδώρημα σου για να γίνεις ακόμα πιο μπάτσος .

Αυτό το μέρισμα αποτελεί μια ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης της κυβέρνησης προς τους άγρυπνους προστάτες της . Οι οποίοι όποτε χρειάστηκε ήταν εκεί ως φύλακες άγγελοι του Αντώνη Σαμαρά , του Ευάγγελου Βενιζέλου , του Άδωνη Γεωργιάδη , του Κυριάκου Μητσοτάκη και των άλλων παιδιών της συγκυβέρνησης . Λίγο ο Κωστής Χατζηδάκης τους ξέφυγε με αποτέλεσμα να τις αρπάξει στο παρελθόν , αλλά λάθη γίνονται .


Πολλοί , εξυπηρετώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες , έσπευσαν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ότι δωροδοκεί τους μπάτσους ώστε να ψηφίσουν Ν.Δ. στις εκλογές του Μαΐου . Ξεχνάνε ότι ο σωστός ο μπάτσος , ούτως ή άλλως , ψηφίζει Αντώνη Σαμαρά εκ πεποιθήσεως . Γιατί ο σωστός ο μπάτσος γεννήθηκε δεξιός και θα πεθάνει δεξιός .

(Οι μπάτσοι αναβαθμίζονται . Εκεί που έπαιρναν τρεις και εξήντα για να δέρνουν τον κόσμο , τώρα παίρνουν πεντακόσια .  )




Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2wx0gD4ci

ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ.... ...ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΒΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΓΛΑΝΙΑ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ






ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ!!! ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ!!







Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες που τιμούν την ιστορική επέτειο των 193 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 !! Διπλή η γιορτή. Aπό τη μια η μνήμη τού Eυαγγελισμού τής Yπεραγίας 
Θεοτόκου και από την άλλη η έναρξη τής Eθνικής Παλιγγενεσίας του Γένους μας, που ― όχι τυχαία ― ξεκίνησε την 25η  Μαρτίου του 1821.
Kοινός παρονομαστής των δύο αυτών γεγονότων είναι η ανυπολόγιστη αξία τής ελευθερίας. 
Στην πρώτη περίπτωση η ελευθερία σαρκώνεται στη συγκατάθεση τής Παναγίας με τα λόγια «Iδού η δούλη Kυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμa σου», στο χαρμόσυνο μήνυμα τού Aρχαγγέλου, που αναγγέλλει τη σωτηρία των ανθρώπων. Στη δεύτερη περίπτωση η ελευθερία σαρκώνεται στην απόφαση των Eλλήνων να αποτινάξουν την τυραννία τής μακρόχρονης σκλαβιάς και να διεκδικήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου και λαού για αυτοδιάθεση.
 Σήμερα η πατρίδα μας βιώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά μια ιδιότυπη πλην όμως απόλυτη κατοχή , όμοια της οποίας ουδέποτε έχει αισθανθεί  τούτος ο μαρτυρικός τόπος ηρώων , ο τόπος της ελευθερίας της δημοκρατίας της φιλοσοφίας των επιστημών και του πολιτισμού. 
 Η προσήλωση στις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού για ελευθερία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη ας φωτίζει κι ας καθοδηγεί την πορεία μας ως Έθνους και του καθενός ξεχωριστά ως σκεπτόμενου και ενεργού πολίτη για να τολμήσουμε επιτέλους και να  ξανα κάνουμε την Ελλάδα μας ελεύθερη για μας και τα παιδιά μας.!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ


Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2wx0Ee1L5

* Νέα ελλάδα, νέοι εορτασμοί *


Zήτω η 25η Μαρτ-ΥΡ-ίου *

Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι

Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι
Τραγανός και πεντανόστιμος μπακαλιάρος! Συνοδεύστε τον με μια μεγάλη κουταλιά σκορδαλιά!
Εκτέλεση
1. Διαλέγουμε φιλέτα μπακαλιάρου χοντρά (ξαλμυρίζουν πιο εύκολα και είναι πιο αφράτα). Αφαιρούμε από την προηγούμενη την πέτσα και κόβουμε το ψάρι σε κομμάτια. Το βάζουμε σε μπολ με μπόλικο νερό, το οποίο θα αλλάζουμε κάθε 3-4 ώρες. (Ο μπακαλιάρος χρειάζεται από 12-24 ώρες ξαλμύρισμα. Όσο πιο συχνά αλλάζουμε το νερό, τόσο πιο γρήγορα θα ξαλμυρίσει). Αφού ξαλμυρίσει (δοκιμάζουμε), το αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει καλά κι αφαιρούμε τυχόν κόκαλα.
2. Σε ένα μπολ φτιάχνουμε το κουρκούτι μας. Χτυπάμε το αυγό με το ανθρακούχο νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα χυλό μέτριο, ούτε σφιχτό ούτε αραιό. Αφήνουμε το χυλό στο ψυγείο για 30΄ να παγώσει.
3. Στη συνέχεια τον ανακατεύουμε καλά και βουτάμε μέσα ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Τα αφήνουμε λίγο να στραγγίσουν και τα ρίχνουμε στο καυτό ελαιόλαδο, να ροδίσουν γύρω γύρω.
Mερίδες: 4
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 10 λεπτά


Υλικά συνταγής


  • 1 κιλό μπακαλιάρο παστό, ξαλμυρισμένο




  • 1 ποτήρι ανθρακούχο νερό ή μπίρα
  • αυγό
  • αλεύρι όσο πάρει (περίπου 1 ποτήρι), κοσκινισμένο
  • λίγο αλάτι (προσοχή, γιατί ο μπακαλιάρος είναι αλμυρός)
  • πιπέρι μπόλικο φρεσκοτριμμένο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821


H 25η Μαρτίου είναι η 84η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (85η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 281 ημέρες.
Η 25η Μαρτίου είναι Εθνική Εορτή της Ελλάδας, κατά την οποία γίνεται Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Ο Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 γίνεται στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε κέντρα των Ελλήνων της διασποράς στις 25 Μαρτίου κάθε χρόνο, την ημέρα εορτασμού και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η ημέρα αυτή είναι επίσημη αργία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Συνήθως οι εκδηλώσεις εορτασμού περιλαμβάνουν παρελάσεις και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις την ίδια ημέρα ή την προηγούμενη.
Οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις είναι στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα την 25η Μαρτίου, ενώ την προηγούμενη, στις 24 Μαρτίου, γίνεται μαθητική παρέλαση. Σε άλλους Δήμους γίνονται παρελάσεις στρατιωτικών τμημάτων, μαθητών, συλλόγων κλπ. καθώς και δοξολογίες σε ναούς.
Ο εορτασμός σε αυτή την ημέρα καθιερώθηκε το 1838 με το Βασιλικό Διάταγμα 980 / 15(27)-3-1838 από την Κυβέρνηση του Όθωνα.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού, είχε οριστεί ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη[1][2][3] "ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους".[4] Η ημερομηνία αυτή θεωρήθηκε ως σημείο αναφοράς από τις πρώτες ήδη ημέρες της Επανάστασης, και μάλιστα ως έναρξη ειδικής χρονολόγησης, ακόμα και σε περιοχές που είχαν επαναστατήσει ενωρίτερα.[5] Τουλάχιστον από το 1823 εθεωρείτο στην Πελοπόννησο ως ημέρα έναρξης της επανάστασης. [6]
Πρώτος ο Παναγιώτης Σούτσος πρότεινε το 1834 την καθιέρωση εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης την 25η Μαρτίου, αναφέροντας ότι ήταν η μέρα γενίκευσης της επανάστασης στην Πελοπόννησο και αναγέννησης της Ελλάδας, σε υπόμνημα το οποίο ο Ιωάννης Κωλέττης υπέβαλε στον Όθωνα ως πρόταση σχεδίου νόμου.[7] Το έγγραφο του Κωλέττη, τότε Υπ. Εσωτερικών, έχει ημερομηνία 22 Ιαν./2 Φεβρ. 1835 και προτείνει στον Βασιλέα τη θέσπιση εορτασμών με πανελλήνιους αγώνες παρόμοιους με αυτούς της αρχαίας Ελλάδας. Η εισήγησή του είναι σε γαλλική γλώσσα με γερμανική περίληψη. Αναφέρει ότι ο "περίφημος Γερμανός" (celebre Germanos) κήρυξε την Επανάσταση στις 17 Μαρτίου 1821 στην Αγία Λαύρα, και ότι η επανάσταση γενικεύτηκε στην Πελοπόννησο την 25 Μαρτίου την οποία και θεωρεί ως εναρκτήρια ημερομηνία μιας νέας εποχής για την Ελλάδα. Λέει μάλιστα ότι υπήρχε προφητεία των μοναχών του Μεγάλου Σπηλαίου ότι σ' αυτή την ημερομηνία θα συνέβαινε αναγέννηση της Ελλάδος, και ότι οι Οθωμανοί της Πελοποννήσου το γνώριζαν και κάθε χρόνο αυτή την ημερομηνία έπαιρναν έκτακτα μέτρα ασφαλείας (Διαμαντής, σ. 314). Οι εορτασμοί που πρότεινε ο Κωλέττης περιλάμβαναν διαγωνισμούς στις τέχνες και τα γράμματα και σε διάφορα αγωνίσματα. Θα γίνονταν στην Τρίπολη, την Αθήνα, την Ύδρα και το Μεσολόγγι, εκ περιτροπής μέσα σε μία τετραετία, όπως στην αρχαιότητα οι Ολυμπιακοί, οι Πυθικοί κτλ.[8]
Το 1836 τιμήθηκε η 25η Μαρτίου σε συνδυασμό με τα Καλάβρυτα και τον Π. Πατρών Γερμανό με χάλκινο μετάλλιο που κόπηκε με την ευκαιρία του γάμου του βασιλιά Όθωνα και της Αμαλίας. Σ' αυτό εικονίζεται η θρυλική σκηνή, με τον Γερμανό να κρατά υψωμένη σημαία και σταυρό και δύο ένοπλους αγωνιστές σε κίνηση ορκωμοσίας ή χαιρετισμού. Φέρει την επιγραφή "ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΥΨΩΣΩ ΑΥΤΟΝ - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 25 ΜΑΡΤ. 1821" (το απόφθεγμα είναι από την Έξοδο, ιε', 3). Η άλλη όψη του μεταλλίου εικονίζει τον Γερμανό.[9][10]
Ο εορτασμός "εἰς τὸ διηνεκὲς" της Επανάστασης την 25η Μαρτίου καθιερώθηκε το 1838 με το Βασιλικό Διάταγμα 980 / 15(27)-3-1838 [11][12] της Κυβέρνησης Όθωνος και συγκεκριμένα του Γεώργιου Γλαράκη, γραμματέα της Επικρατείας (υπουργού) επί των Εκκλησιαστικών, Δημοσίας Εκπαιδεύσεως και Εσωτερικών. Ο Γλαράκης ήταν ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρωσικού κόμματος, των Ναπαίων, που εκείνη την περίοδο απολάμβανε την εύνοια του Όθωνα. Κατά την ιστορικό Χρ. Κουλούρη ο Γλαράκης προσπαθούσε να ενισχύσει τη δημοτικότητά του προσεταιριζόμενος την απήχηση των εκφραστών της Ορθοδοξίας, και ενδεχομένως σε αυτό να οφείλεται η θρησκευτική χροιά του διατάγματος και η καθιέρωση της εορτής.[13] Ωστόσο, κατά τον πρώτο εορτασμό της επετείου, το 1838, από τους ξένους πρέσβεις και προσωπικό πρεσβειών απουσίασαν από την εορτή μόνο αυτοί της Ρωσίας και της Αυστρίας με τους υπαλλήλους τους. [14] Εξ άλλου, από τις πρώτες μέρες της Επανάστασης ήταν εμφανής η θρησκευτική διάσταση της Επανάστασης ακόμα και σε μη ορθόδοξους παρατηρητές[15][16] ενώ οι θρησκευτικές αναφορές υπάρχουν σε όλα τα επίσημα κείμενα της Επανάστασης (π.χ. βλέπε Συνέλευση των Καλτεζών, Μάϊος 1821). Από την Δ' Εθνοσυνέλευση του 1829 είχε ήδη εγκριθεί ψήφισμα για την ίδρυση Ναού όπου θα τιμάται η Θεία βοήθεια προς την Επανάσταση.[17]
Ο πρώτος εορτασμός στην Αθήνα όπου συμμετείχαν ο Βασιλιάς Όθων και η Βασίλισσα Αμαλία, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και πλήθος λαού, έγινε στον Ναό της Αγίας Ειρήνης.[12][18] Ο Μητροπολιτικός Ναός των Αθηνών θεμελιώθηκε την 25 Δεκ. 1842 και αφιερώθηκε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου για να τιμηθεί η 25 Μαρτίου 1821.[19][20]
Το 1839, ο Αμβρόσιος Φραντζής αναφέρει ότι η 25η Μαρτίου ήταν ημέρα «ρητή και εμφυτευμένη εις τας καρδίας των Πελοποννησίων κτλ. ως ημέρα ενάρξεως της Ελληνικής επαναστάσεως», ενώ ο ίδιος παρουσιάζει τα γεγονότα στα οποία η 25η Μαρτίου είναι μια από τις ημέρες των πρώτων ενεργειών που άρχισαν μετά τα μέσα Μαρτίου και όχι «ημέρα ενάρξεως».[21]
Μετάλλιο του 1836, επί τη ευκαιρία του γάμου των βασιλέων Όθωνα και της Αμαλίας. Επιγραφή: "ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΥΨΩΣΩ ΑΥΤΟΝ - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821". Χάλκινο, διάμετρος 4 cm.

Πολιτικοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την επίσημη καθιέρωση του εορτασμού, και ιδίως το 1841, έγινε προσπάθεια οικειοποίησης της επετείου από την αντιπολιτευόμενη αντι-οθωνική μερίδα, με ιδιωτικούς εορτασμούς στους οποίους προβαλλόταν ιδιαίτερα η μορφή του Κοράη.[22] Η εορτή συνέχισε να είναι αντικείμενο κομματικών και τοπικιστικών αντιπαραθέσεων: ιδιαίτερες αντιδράσεις προκάλεσε το 1846 και 1847 η απόφαση του πρωθυπουργού Κωλέττη για την πραγματοποίηση επίσημης τελετής στον τάφο του ρουμελιώτη οπλαρχηγού Γεώργιου Καραϊσκάκη στο Φάληρο, καθώς θεωρήθηκε ότι οδηγούσε σε ταύτιση της Επανάστασης με ένα πρόσωπο. [23]
Στη νεώτερη εποχή επίσης τόσο ο εορτασμός όσο και η ιστορία της ημέρας αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης διαφόρων κομμάτων και ιδεολογιών. Για παράδειγμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος ισχυρίζεται ότι "δεν υπάρχει καμιά ιστορική πηγή στην οποία να έχει καταγραφεί μια τέτοια επαναστατική πράξη στις 25 Μάρτη." και ότι πριν το Οθωνικό διάταμα "κανένας διεστραμμένος εγκέφαλος" δεν είχε συλλάβει ούτε ως μύθο τα γεγονότα της 25ης Μαρτίου.[24] Ωστόσο, η ημερομηνία αυτή θεωρήθηκε ως σημείο αναφοράς από τις πρώτες ήδη ημέρες της Επανάστασης, και μάλιστα ως έναρξη ειδικής χρονολόγησης (κατά το πρότυπο της Γαλλικής Επανάστασης), ακόμα και σε περιοχές που είχαν επαναστατήσει ενωρίτερα.[2