ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 19 Απριλίου 2014


ΑΠΟ ΟΛΟΙ  ΤΗΝ ΟΜΆΔΑ ΤΟΥ BLOG ΕΔΏ ΠΙΕΡΙΑ







ΤΑ ΞΑΝΑ ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ


Ευχές του ΣΦΚ Πιερικός Αρχέλαος




Οι καλαθοσφαιριστές, οι προπονητές και τα Διοικητικά Συμβούλια του ΣΦΚ Πιερικός Αρχέλαος και του ΣΦΚ Κατερίνη 2008, σας εύχονται "Καλή Ανάσταση και το Άγιο Φως να γεμίζει τις καρδιές όλων με Αγάπη, Ευτυχία, Πίστη, Αξιοπρέπεια και Αισιοδοξία".

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΑΜΕ ΠΙΕΡΙΑΣ 18-4-14


Συνεδρίασε πρόσφατα η  γραμματεία του ΠΑΜΕ Πιερίας   με θέμα τον  εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που  φέτος συμπίπτει με τα 15χρονα της δημιουργίας του ΠΑΜΕ.

Αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

Το απόγευμα της   παραμονής  της πρωτομαγιάς να γίνει εκδήλωση στην πλατεία ελευθερίας που θα αρχίσει από τις 5μμ και θα περιλαμβάνει :
Έκθεση φωτογραφίας με περιεχόμενο την Εργατική Πρωτομαγιά και τη δράση  του ΠΑΜΕ τοπικά και πανελλαδικά.
 Έκθεση  πολιτικής – Εργατικής γελοιογραφίας με επιλογή γελοιογραφιών από καταξιωμένους  γελοιογράφους  αλλά και με τη συμμετοχή όσων  μελλών και φίλων του  
ΠΑΜΕ  θέλουν να συμμετέχουν με τη δική τους γελοιογραφία.
 Μικροφωνική  με εργατικά τραγούδια  από τις 6 μμ μέχρι της 9μμ .
Προβολή video με περιεχόμενο την Εργατική πρωτομαγιά από 9 μμ μέχρι 9.20 μμ

Την  ημέρα της πρωτομαγιάς θα γίνει  απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία ελευθερίας
Ώρα 10:30 πμ.   Στη συγκέντρωσή μας θα συμμετέχουν  τοπικοί  καλλιτέχνες οι οποίοι θα τραγουδήσουν ζωντανά Εργατικά Τραγούδια.   Θα γίνουν απαγγελίες ποιημάτων,  η κεντρική ομιλία,  πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης  και τέλος κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της ελευθερίας.

   Καλούμε τους εργαζόμενους , άνεργους, αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις νέες της πόλης μας, τους συνταξιούχους, όλο το δοκιμαζόμενο λαό των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ,  που γίνονται  στα πλαίσια της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς,  τόσο για να τιμήσουμε τα 15 χρόνια παρουσίας και δράσης του  ΠΑΜΕ, όσο και για να  τιμήσουμε  Ταξικά και   αγωνιστικά τους  ήρωες της Τάξης  μας,  που δε τους ταιριάζουν οι υποκριτικές τιμές  των εκπροσώπων της βάρβαρης καπιταλιστικής εξουσίας  και των παρατρεχάμενων αυτής.

Από το γραφείο τύπου
Γραμματείας ΠΑΜΕ Πιερίας






Σοκ!!!! Το σοβαρό τροχαίο προκλήθηκε σήμερα στης 9:45 πμ στον κόμβο του Νησελίου

Κλειστή παραμένει ακόμα και αυτή τη στιγμή η παλιά εθνική οδό στον κόμβο του Νησελίου,

 εκεί όπου ενώνεται με την Εγνατία οδό, μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Το μποτιλιάρισμα 
έχει ξεπεράσει το ένα χιλιόμετρο στο ρεύμα προς το Γιδά. Ένα ακόμα σοβαρό θέμα - 
επακόλουθο της ασύδοτης επιλογής των διοδίων!!
  


Το σοβαρό τροχαίο προκλήθηκε σήμερα στης 9:45 πμ στον κόμβο του Νησελίου όταν οδηγός
 νταλίκας έχασε τον έλεγχο του οχήματος απο ολισθηρότητα του οδοστρώματος, με αποτέλεσμα 
να χτυπήσει στις προστατευτικές μπάρες. Απο το ατύχημα δεν τραυματίστηκε κανείς!! 
και προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημίες στο φορτηγό.  Πάλι λόγω της γνωστής αποφυγής
 των διοδίων του Αιγινίου κατευθυνόταν από την παλιά Εθνική. Την στιγμή ατυχήματος έβρεχε.
 
 

Πως η ζυγαριά δεν θα εκραγεί το Πάσχα

Πηγή: ; ~ NEWSCITY1

Κουλουράκια, τσουρέκια, σοκολατένια αυγά και πολλές άλλες λιχουδιές αποτελούν τους πειρασμούς του πασχαλινού τραπεζιού. Πως είναι δυνατόν να αντισταθεί κάποιος και
να μην απλώσει το χέρι του στα εδέσματα αλλά και στα γλυκίσματα χωρίς να σκέφτεται συνεχώς τις θερμίδες κ τα κιλά που ενδεχομένως θα πάρει;

Πώς θα το καταφέρετε; Διαβάστε τι συμβουλεύουν τι ειδικοί

ναι μεν αλλά

Η γνωστή διαιτολόγος Melissa Hay, συνιστά στους απανταχού λάτρεις της σοκολάτας και των σοκολατένιων αυγών να προτιμούν να καταναλώνουν μαύρη σοκολάτα από ότι γάλακτος καθώς περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά.”

Την ίδια στιγμή ανακαλύπτει ένα τεράστιο λάθος το οποίο κάνουν μικροί και μεγάλοι τις ημέρες της λαμπρής: τρώνε σοκολάτες και σοκολατένια αυγά με άδειο στομάχι. Αυτό έχει σαν συνέπεια να ανεβαίνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έτσι μετά από λίγο να γουργουρίζει η κοιλιά»

προσφέρετε και σε άλλους

«Αν οι σοκολάτες, τα ζαχαρωτά και τα γλυκά είναι οι μεγάλες σας αδυναμίες, αλλά παράλληλα δεν θέλετε να δείτε τη ζυγαριά σας να παίρνει την ανηφόρα η διαιτολόγος Mellissa Hay συστήνει να : “μοιραστείτε τα γλυκά σας με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους''.

έξυπνα tips

Προτιμήστε κατσίκι αντί για αρνί και μην ξεχνάτε να καταναλώνετε σαλάτες , φρούτα και ελαφρά σνακ είναι μερικά έξυπνα τρικ για να μην πάρετε παραπάνω κιλά.

Μη στερηθείτε το φαγητό πριν την Ανάσταση

Μην κάθεστε πολλή ώρα στο πασχαλινό τραπέζι γιατί θα τσιμπολογάτε συνεχώς.

κρατήστε σημειώσεις

Μια μέθοδος που αποδείχτηκε ότι αποδίδει στον έλεγχο του βάρους είναι να κρατάτε ημερολόγιο στο οποίο θα γράφετε τι και πόσο τρώτε κάθε ημέρα. Έχει αποδειχθεί ότι όσοι το κάνουν χάνουν το διπλάσιο βάρος απ εκείνους που δεν το κάνουν.

Ο θηλυκός εγκέφαλος και το σεξ



Μια διεθνής ερευνητική ομάδα ανέδειξε έναν πολύ ενδιαφέροντα μηχανισμό σύνδεσης του θηλυκού εγκεφάλου και της σεξουαλικής πράξης. Οι επιστήμονες
ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που εμπεριέχεται στο σπέρμα κι επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία του θήλεος θηλαστικού, έτσι ώστε να παρακινεί την ωοθηλακιορρηξία. Το ίδιο πρωτεϊνικό μόριο επίσης βρέθηκε να ρυθμίζει τν ανάπτυξη, τη διατήρηση και την επιβίωση των νευρικών κυττάρων.

Οι αδένες που παράγουν τις ορμόνες του φύλου στα αρσενικά θηλαστικά είναι και αυτοί που παράγουν το σπερματικό υγρό. Μέχρι στιγμής, υπάρχει περιορισμένη γνώση αναφορικά με τν ρόλο του σπερματικού υγρού και των αδένων που το παράγουν. Τα αποτελέσματα της μελέτης όμως δείχνουν πως οι αδένες αυτοί παράγουν σε μεγάλες ποσότητες μια ορμόνη που έχει άμεση επίδραση στον εγκέφαλο του θήλεος.

Η μελέτη εγείρει επίσης ενδιαφέροντα ερωτήματα αναφορικά με τη γονιμότητα σε ανθρώπους και θηλαστικά. Οι ερευνητές βρήκαν πως μια πρωτεΐνη την οποία ονομάζουν παράγων πρόκλησης της ωορρηξίας (OIF) είναι παρούσα σε όλα τα είδη θηλαστικών που έχουν εξετάσει μέχρι στιγμής. Συνέκριναν τον OIF με χιλιάδες άλλες πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένου και του νευροτροφικού παράγοντα αύξησης των νεύρων (NGF), και προς μεγάλη τους έκπληξη βρήκαν ότι πρόκειται για το ίδιο μόριο. Η επίδραση του NGF, μάλιστα, στα θήλεα δεν είχε αναγνωριστεί πιο πριν.

Αν και ο παράγοντας OIF /NGF μπορεί να λειτουργεί διαφορετικά σε κάθε ζώο ξεχωριστά, οι ερευνητές βρήκαν ότι υπάρχει σε όλα τα θηλαστικά που έχουν μελετήσει, από τα λάμα, τα βοοειδή, τα κοάλα, τους χοίρους, τα κουνέλια και τα ποντίκια μέχρι και τους ανθρώπους. Το εύρημα αυτό μπορεί να σημαίνει πως ο παραπάνω παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή όλων των θηλαστικών και φυσικά εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με τις διαφορές της λειτουργίας του στα διάφορα είδη, καθώς και με τον μηχανισμό δράσης και την κλινική του σημασία στην ανθρώπινη υπογονιμότητα.

Ο OIF/NGF μέσα στο σπέρμα λειτουργεί ως ένα ορμονικό σήμα που μεταφέρεται μέσα από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου κ την υπόφυση του θήλεος και ενεργοποιεί την απελευθέρωση ορμονών που με τη σειρά τους δίνουν το σήμα στις ωοθήκες να απελευθερώσουν ένα ή περισσότερα ωάρια, ανάλογα με το είδος. Η έρευνα επικεντρώθηκε στ  λάμα και τα βοοειδή. Στα λάμα βρήκαν ότι το ερέθισμα για την ωορρηξία δίνεται από την εκσπερμάτιση, ενώ στα βοοειδή, όπως και στους ανθρώπους, δίνεται απ μια τακτική αύξηση του επιπέδου των ορμονών.

Οι δύο παράγοντες, ο OIF και ο NGF, συγκρίθηκαν με διάφορες τεχνικές από τους επιστήμονες και βρέθηκε ότι έχουν το ίδιο μέγεθος και την ίδια επίδραση στα διάφορα είδη.

Η ιδέα ότι μια ουσία στο σπέρμα έχει άμεση επίδραση στον θηλυκό εγκέφαλο είναι νέα. Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης διευρύνουν την κατανόηση των μηχανισμών που ρυθμίζουν την ωορρηξία, ενώ παράλληλα θέτουν κάποια πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τη γονιμότητα.

Ποια είναι η ευεργετική δράση του λεμονιού;



Το λεμόνι είναι σίγουρα το μόνο «φρούτο» που
δεν λείπει από κανένα σπίτι. Ταιριάζει με όλα, με κρέας, με λαχανικά, με σαλάτες, με
ψάρια, με όσπρια και όχι άδικα καθώς εκτός από γεύση το λεμόνι χαρίζει στον οργανισμό μας μια πληθώρα ευεργετημάτων.

Το λεµόνι, χάρη στν άφθονη περιεκτικότητά του σε βιταµίνη C, είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση των χειµωνιάτικων λοιμώξεων.

Το λεµόνι συνιστάται σε δίαιτες κατά της χοληστερίνης κ γενικά για την καλύτερη υγεία του κυκλοφορικού συστήµατος.

Η πρόσληψη του χυμού λεμονιού μπορεί να θεραπεύσει τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, προλαβαίνει τις δηλητηριάσεις ιδιαίτερα από οστρακοειδή και ενεργεί ως αντίδοτο.

Η δράση του είναι πολλαπλή. Το λεμόνι είναι αντιοξειδωτικό, ένα μεγάλο ποτήρι νερό με το χυμό ενός λεμονιού το πρωί είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να δώσετε στον οργανισμό σας.

Συμβάλλει στην καλή διατήρηση των αγγείων, ωφελεί την όραση, το μυοσκελετικό σύστημα και δυναμώνει τα ούλα. Επιπλέον βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου.

Κι επειδή έχει αποδειχθεί, πως διαθέτει διουρητική και κυρίως λιποδιαλυτική δράση, πολλοί χρησιμοποιούν τον χυμό του λεμονιού και κατά τη διάρκεια της δίαιτας.

Το λεμόνι υποστηρίζεται ότι περιέχει 22 αντικαρκινικές χημικές ενώσεις, που καταπολεμούν ή και σταματούν τη μεγέθυνση των καρκινικών όγκων και τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.

Ιδιότητες του λεμονιού

- Αντισηπτικό

- Αντιπυρετικό

- Αντιρευματικό

- Αντιβακτηριακό

- Αντιοξειδωτικό

- Εφιδρωτικό

- Αντικαρκινικό

- Αντιφλεγμονώδες

- Αντιιικό

Προμηθευτείτε φρέσκα λεμόνια και εκμεταλλευτείτε τα στο έπακρο.

Μπορείτε άνετα να τα στίψετε και να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη είτε στις θήκες για παγάκια, είτε σε σακούλες τροφίμων. Έτσι θα έχετε σε πρώτη ζήτηση φρέσκο χυμό λεμονιού.

Φύλλο αγώνα για μεγάλη τιμωρία συνέταξε ο Μάνταλος μετά το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

Φύλλο αγώνα για μεγάλη τιμωρία συνέταξε ο Μάνταλος μετά το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός
Βαρύτατες ευθύνες προκύπτουν για τον γηπεδούχο ΠΑΟΚ στον αγώνα της Τούμπας με τον Ολυμπιακό, με βάση τα όσα έγραψε στο φύλλο αγώνα ο διαιτητής του αγώνα Σταύρος Μάνταλος.
Τα όσα σημειώνονται προοιωνίζονται σοβαρή τιμωρία της ομάδας του ΠΑΟΚ, προφανώς δε και του γηπέδου.
Μεταξύ άλλων, στο τετρασέλιδο φύλλο αγώνα αναφέρονται:
ΓΙΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ
«Πριν το εναρκτήριο λάκτισμα έπεσε μεγάλος αριθμός καπνογόνων που κάποια από αυτά έκαψαν το πλαϊνό μέρος του πάγκου της φιλοξενούμενης ομάδας και δεν τραυμάτισαν κανέναν. Κατά την είσοδό μας στον αγωνιστικό χώρο για να ξεκινήσει ο αγώνας διαπιστώθηκε αναβρασμός στον πάγκο της φιλοξενούμενης ομάδας. Πηγαίνοντας εκεί διαπίστωσα ότι τα καθίσματα ήταν γεμάτα ψάρια, λέπια και νερά.
Αρχικά ζήτησα να καθαριστούν. Δεν διαπίστωσα σημαντική μεταβολή και μετά από δέκα λεπτά εισήλθα στα αποδυτήρια ζητώντας την αντικατάσταση των πάγκων ή να κάτσει η ομάδα του ΠΑΟΚ στην θέση της ομάδας του Ολυμπιακού.
Οι υπεύθυνοι κ. Βρύζας, κ. Κωνσταντινίδης και κ. Ιωσηφίδης αρχικά είπαν ότι θα γίνει αυτό. Στη συνέχεια μου μετέφεραν πως δεν υπάρχει καμία διάθεση παρά μόνο επιβεβαίωσαν ότι ο πάγκος και οι γύρω χώροι είχαν καθαριστεί.
Στο διάστημα που ήμασταν στα αποδυτήρια εισήλθε ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Ζησιμόπουλος και ως υπεύθυνος για τα μέτρα τάξης διαβεβαίωσε ότι θα περιφρουρήσει τον χώρο γύρω και πίσω από τον πάγκο της φιλοξενούμενης ομάδας και συνέχισε πως κατά τη γνώμη του ήταν πιο ασφαλές να ξεκινήσει ο αγώνας ειδάλλως θα είχε μεγάλο πρόβλημα με 30.000 φιλάθλους.
Μετά το πέρας των 45 λεπτών, βγήκαμε να κάνουμε έλεγχο και είχαμε επικοινωνία με τον επικεφαλής του Ολυμπιακού κ. Βρέντζο, κ. Δουρέκα και κ. Θεοδωρίδη, καθώς επίσης με τον κ. Σαββίδη και τον κ. Βρύζα. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι οι πάγκοι καθάρισαν και το παιχνίδι μπορούσε να ξεκινήσει.
Από πλευράς ΠΑΟΚ και με τη σύμφωνη γνώμη της αστυνομίας υπήρξαν οι εγγυήσεις ότι θα διαφυλάξουν τη σωματική ακεραιότητα των παραγόντων και των αναπληρωματικών παικτών του ΟΣΦΠ. Μετά πήρα την απόφαση ο αγώνας να ξεκινήσει στις 21.15 και αυτό διότι μου ζητήθηκε χρόνος για να ξαναζεσταθούν οι ποδοσφαιριστές».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΑΝΑΝΑ ΠΟΥ ΠΕΤΑΞΑΝ ΣΤΟΝ ΣΑΛΙΝΟ
«Στο 3ο λεπτό του αγώνα μερίδα των φιλάθλων του ΠΑΟΚ πέταξε μία μπανάνα στον αγωνιστικό χώρο, τη στιγμή εκείνη που στο σημείο ήταν ένας έγχρωμος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού. Ακολούθησαν συστάσεις από τα μεγάφωνα και ο αγώνας συνεχίστηκε».
ΓΙΑ ΤΟ ΞΥΛΟ ΣΤΗ ΦΥΣΟΥΝΑ
Οι σκηνές βίας στη φυσούνα (με οπαδούς να χτυπάνε ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού) περιγράφονται ως αναταραχή. «Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο φίλαθλοι της γηπεδούχου ομάδας, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Σε εκείνο το σημείο και ενώ περιμέναμε εντός αγωνιστικού χώρου να μας επιτραπεί από την αστυνομία να εισέλθουμε στα αποδυτήρια διαπιστώθηκε στη φυσούνα γενική αναταραχή καθώς και παρουσία μεγάλου αριθμού αστυνομικών και άλλων ατόμων. Εκείνη τη στιγμή ήταν αδύνατη η προσέγγισή μας στον χώρο των αποδυτηρίων. Τελικά αφού μας ενημέρωσε η αστυνομία για την απομάκρυνση των περιττών ατόμων από τον χώρο της φυσούνας καταφέραμε να εισέλθουμε στα αποδυτήρια».
Πηγή: gazzetta.gr

Σοκ στην Πρέμιερ Λιγκ: Πέθανε το ελληνικής καταγωγής ελπιδοφόρο αστέρι της Γουέστ Χαμ

Σοκ στην Πρέμιερ Λιγκ: Πέθανε το ελληνικής καταγωγής ελπιδοφόρο αστέρι της Γουεστ Χαμ
Την τελευταία πνοή του σε ηλικία 20 ετών, μετά από τριετή «μάχη» με τον καρκίνο στους όρχεις, άφησε ο Ντίλαν Τομπίδης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Γουέστ Χαμ.
Ο ελληνικής καταγωγής Αυστραλός επιθετικός, ο οποίος έκανε το 2012 ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα των «σφυριών», σε αγώνα του Λιγκ Καπ με τη Γουίγκαν, διαγνώστηκε ότι έπασχε από την ασθένεια το 2011.
«Ο Ντίλαν ήταν σεβαστός από όλους όσοι τον γνώριζαν για τις έξυπνες απόψεις του πάνω στο παιχνίδι και τον μεγαλειώδη χαρακτήρα του», αναφέρει ο σύλλογος της Πρέμιερ Λιγκ στην ανακοίνωση που εξέδωσε μέσω της ιστοσελίδας του.
Ο Τομπίδης, ο οποίος εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της Γουέστ Χαμ σε ηλικία 15 ετών, αγωνίστηκε στις εθνικές ομάδες της Αυστραλίας κάτω των 17 και κάτω των 23 ετών.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ομοσπονδίας της Αυστραλίας, Ντέιβιντ Γκάλοπ τονίζει σε δήλωσή του: «Εκ μέρους της ποδοσφαιρικής κοινότητας της Αυστραλίας, εκφράζουμε τα πιο βαθιά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του Ντίλαν, τους συμπαίκτες και τους φίλους του σε αυτή την εξαιρετικά θλιβερή στιγμή».
Η Γουέστ Χαμ ανακοίνωσε ότι θα τιμήσει τη μνήμη του Τομπίδη με χειροκρότημα ενός λεπτού πριν από την έναρξη του αυριανού αγώνα με την Κρίσταλ Πάλας στο «Άπτον Παρκ», ενώ οι παίκτες των «σφυριών» θα φορούν και μαύρα περιβραχιόνια.

Σπαράζει καρδιές το σημείωμα του καθηγητή πριν αυτοκτονήσει: "Θα γίνω ξανά καθηγητής, στη μετά θάνατον ζωή των μαθητών μου"

- Ο καθηγητής πριν αυτοκτονήσει έγραψε πως ένιωθε υπεύθυνος για το θάνατο των μαθητών του
- Στο σημείωμα της αυτοκτονίας αναφέρει: Επίπονο να επιβιώνεις ενώ αγνοούνται 200 παιδιά"
- Οι δύτες διοχέτευσαν οξυγόνο σε σημεία του ναυαγίου σε περίπτωση που υπάρχουν επιζώντες
- Οι αστυνομικές αρχές της Νοτίου Κορέας συνέλαβαν τον καπετάνιο που εγκατέλειψε πρώτος το πλοίο
Τα λόγια αυτά στο σημείωμα της αυτοκτονίας είναι σπαρακτικά. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς όλο αυτό το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στη Νότια Κορέα μετά το τραγικό ναυάγιο. 
Νωρίτερα έγινε γνωστή η είδηση της αυτοκτονίας του 52χρονου καθηγητή των παιδιών, του Κανγκ Μιν-Κιου ο οποίος διεσώθη από το ναυάγιο, αλλά δεν άντεξε και έβαλε τέλος στη ζωή του. Κρεμάστηκε με τη ζωνη του από ένα δέντρο, έξω από το γυμναστήριο, όπου οι συγγενείς των 274 αγνοουμένων περιμένουν με κομμένη την ανάσα κάποιο ευχάριστη είδηση. 
Αυτό όμως που προκαλεί σπαραγμό είναι το σημείωμα αυτοκτονίας του υποδιευθυντή του σχολείου που αυτοκτόνησε. 
Έγραφε λοιπόν στο σημείωμά του: "το να επιβιώνεις μόνος τη στιγμή που 200 αγνοούνται είναι πολύ επίπονο. Αναλαμβάνω ολόκληρη την ευθύνη. Εγώ πίεσα για τη σχολική εκδρομή". 
Και συνεχίζει: "θα γίνω ξανά καθηγητής, στη μετά θάνατον ζωή των μαθητών μου των οποίων τα σώματα δεν έχουν εντοπιστεί". 
Εντάλματα και συλλήψεις για το ναυάγιο
Ο καπετάνιος όπως και η πλειονότητα των 28 μελών του πληρώματος του Sewol κατάφεραν να εγκαταλείψουν το πλοίο προτού βυθιστεί και δέχθηκαν έντονες επικρίσεις για το ότι το εγκατέλειψαν ενώ η πλειονότητα των επιβατών είχε εγκλωβιστεί σε αυτό. Οι γονείς, συντετριμμένοι και οργισμένοι, έχουν κατηγορήσει για ανικανότητα το πλήρωμα, τα σωστικά συνεργεία και τις αρχές.
Μετά τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από τους εισαγγελείς για τον καπετάνιο και το πλήρωμα, ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου συνελήφθη.
Οι έρευνες συνεχίζονται αλλά με μειωμένες ελπίδες
Περισσότερες από 48 ώρες μετά την τραγωδία και παρά τα ισχυρά ρεύματα που επικρατούν στην περιοχή, δύο δύτες κατάφεραν να ανοίξουν μια πόρτα και να εισέλθουν στο τμήμα φορτίου του πλοίου το οποίο έχει βυθιστεί πλήρως.
"Δεν υπάρχει σχεδόν καμία ορατότητα. Δεν μπορείτε να δείτε ούτε τη μύτη σας", δήλωσε ένας από τους δύο άνδρες όταν επέστρεψε στην ξηρά.
Είκοσι οκτώ πτώματα έχουν ανασυρθεί, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των λιμενικών. Πάνω στο Sewol βρίσκονταν 475 άνθρωποι, από τους οποίους 352 μαθητές λυκείου. Διακόσιοι εξήντα οκτώ αγνοούνται και κανείς δεν έχει διασωθεί από την Τετάρτη.
Οι διασώστες ελπίζουν να βρουν επιβάτες που φορούσαν σωσίβια, μια υπόθεση όλο και λιγότερο αξιόπιστη καθώς ο χρόνος περνά. Δύο δύτες διοχέτευσαν οξυγόνο στο σκάφος, δήλωσαν λιμενικοί.

Συγκλονιστική ανακάλυψη: Βρέθηκε δεύτερη... Γη σε απόσταση 490 έτη φωτός!


Συγκλονιστική ανακάλυψη: Βρέθηκε δεύτερη... Γη σε απόσταση 490 έτη φωτός!
Για πρώτη φορά οι αστρονόμοι φαίνεται πως ανακάλυψαν αυτό που τόσο καιρό αναζητούσαν: μια δεύτερη Γη.
Όπως ανακοίνωσαν, βρήκαν έναν εξωπλανήτη με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης και ο οποίος, επιπλέον, βρίσκεται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη», δηλαδή στην κατάλληλη απόσταση από το μητρικό άστρο του για να έχει νερό σε υγρή μορφή και άρα δυνητικά μπορεί να φιλοξενήσει ζωή- κάτι πάντως που δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιωθεί.
Ενας πλανήτης στην κατοικήσιμη ζώνη δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι όντως έχει υγρό νερό και φιλοξενεί ζωή, όμως αυτό -κρίνοντας από τη Γη- είναι πιθανό.
Ο πλανήτης, με την ονομασία Κέπλερ-186f, έχει διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από της Γης (1,1 φορές ή 10%) και βρίσκεται σχετικά κοντά, σε απόσταση περίπου 490 ετών φωτός, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου.
Συγκλονιστική ανακάλυψη: Βρέθηκε δεύτερη... Γη σε απόσταση 490 έτη φωτός!
Κινείται γύρω από το αχνό άστρο - ερυθρό νάνο Κέπλερ-186, αποτελώντας το πέμπτο και πιο εξωτερικό μέλος του εν λόγω συστήματος (πράγμα που σημαίνει ότι το τυχόν υγρό νερό στην επιφάνειά του κινδυνεύει να παγώσει).
Το έτος του πλανήτη (η διάρκεια μιας πλήρους περιφοράς του γύρω από το άστρο του) διαρκεί 130 γήινες μέρες.
Η μάζα του και η πυκνότητά του, προς το παρόν, παραμένουν άγνωστες, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο εξωπλανήτης είναι βραχώδης. Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για τη σύσταση της ατμόσφαιράς του, κάτι που ίσως ανακαλύψουν μελλοντικά τα υπό κατασκευή μεγαλύτερα τηλεσκόπια, όπως το «Τζέημς Γουέμπ» της NASA.
Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», έγινε από μεγάλη ομάδα Αμερικανών αστρονόμων, με επικεφαλής την Ελίζα Κουιντάνα, του Κέντρου Ερευνών Ames της NASΑ και του Ινστιτούτου SETI.
H πρώτη παρατήρηση του εξωπλανήτη έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» (που έχει τεθεί πλέον εκτός λειτουργίας) και ακολούθησε η επιβεβαίωση από παρατηρήσεις με τα επίγεια τηλεσκόπια Κεκ και Τζέμινι στη Χαβάη.
«Πρόκειται για την πρώτη βέβαιη ανακάλυψη πλανήτη με το μέγεθος της Γης, στην κατοικήσιμη ζώνη κάποιου άστρου», δήλωσε η Ελίζα Κουιντάνα και επισήμανε ότι το μητρικό άστρο της «δεύτερης Γης» είναι ένα τυπικό άστρο που ανήκει στην κατηγορία των ερυθρών Μ-νάνων, οι οποίοι είναι μικρότεροι, λιγότερο καυτοί και λιγότερο φωτεινοί από τον Ήλιο μας, αποτελώντας πάνω από το 70% των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων άστρων του γαλαξία μας.
Από τους σχεδόν 1.800 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, περίπου 20 έχουν τροχιές που κινούνται εντός της κατοικήσιμης ζώνης των άστρων τους, δηλαδή ούτε πολύ μακριά από αυτά (οπότε το νερό θα πάγωνε), ούτε υπερβολικά κοντά (οπότε το νερό θα έβραζε και θα εξατμιζόταν). Όμως όλοι αυτοί οι γνωστοί εξωπλανήτες είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τη Γη.
Από την άλλη, είχαν ως τώρα ανακαλυφθεί πλανήτες με μέγεθος σαν τη Γη, όμως δεν βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται πλανήτης ο οποίος φαίνεται να πληροί και τις δύο προϋποθέσεις (ίδιο μέγεθος και κατάλληλη απόσταση) για να δικαιολογεί τον τίτλο της «δεύτερης Γης».
Οι αστρονόμοι ήδη αναζητούν -μέσω της διάταξης ραδιοτηλεσκοπίων 'Αλεν του Ινστιτούτου SETI- ενδείξεις νοήμονος ζωής στον πλανήτη Κέπλερ-f, αλλά έως τώρα δεν έχουν εντοπίσει κάποιο σήμα. Δήλωσαν όμως πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ οι μυστηριώδεις κυρίες με τα τζιπ που χάρισαν 50.000 ευρώ στη Βαρβάκειο


Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ οι μυστηριώδεις κυρίες με τα τζιπ που χάρισαν 50.000 ευρώ στη Βαρβάκειο
Μυστήριο επικρατεί με τις γυκαίνες όπως τα Χριστούγεννα έτσι και τη Μεγάλη Πέμπτη εμφανίστηκαν στη Βαρβάκειο και έδωσαν 50.000 ευρώ προκειμένου να προμηθευτούν δωρεάν κρέας συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Οι υποψίες είναι πολλές, τόσες ώστε ο υφυπουργός ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς έδωσε εντολή στο ΣΔΟΕ να κάνει έρευνα.
Αποκαλύπτει ο Βηματοδότης:
«Ολη αυτή η ιστορία με τον... αόρατο φιλάνθρωπο επιχειρηματία, που εμφανίζεται μέσω δίμετρων καλλονών οι οποίες μεταφέρονται σε πολυτελή τζιπ παραμονές Χριστουγέννων και Πάσχα στη Βαρβάκειο, κίνησε την περιέργεια και του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και του ΣΔΟΕ. Σου λένε ποιος είναι αυτός που υποτίθεται ότι μοιράζει μέσα σε μία ώρα 50.000 ευρώ - τόσο υπολόγισε τον τζίρο ο πρόεδρος της Βαρβακείου κ. Κλ. Τσιρώνης - χωρίς κανείς να γνωρίζει από πού βρέθηκαν τα χρήματα; Τα έχει δηλώσει στην Εφορία;
Από τις 23 Δεκεμβρίου, που υπήρξε το πρώτο «χτύπημα» του «φιλάνθρωπου» επιχειρηματία στη Βαρβάκειο Αγορά, κινητοποιήθηκαν τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Αθ. Σκορδάς έδωσε εντολή στις ελεγκτικές αρχές του υπουργείου να ανακαλύψουν με κάθε διακριτικότητα ποιος τέλος πάντων κρύβεται από πίσω. Από τότε οι ελεγκτές είχαν ξαμοληθεί στη Βαρβάκειο. Ρώτησαν εμπόρους, ρώτησαν τους ανθρώπους που βρίσκονταν πίσω από τους πάγκους και δεν ανακάλυψαν τίποτε: «Ημαστε βέβαιοι πως επρόκειτο για διαφημιστικό κόλπο και παρατήσαμε από τότε την έρευνα» δηλώνει ο κ. Σκορδάς. Ελα όμως που η φήμη του αόρατου φιλανθρώπου επανήλθε και τη Μ. Τετάρτη.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης πάλι έψαξε το θέμα και δεν βρήκε τίποτα. Ή μάλλον, όπως μου είπε, ανακάλυψε τα εξής ενδιαφέρονται στοιχεία, τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω: πώς είναι δυνατόν ο εν λόγω επιχειρηματίας να εμφανίζεται μόνον στη Βαρβάκειο και να μην πηγαίνει και σε άλλες αγορές; Πώς είναι δυνατόν να εμφανίζονται στην αγορά δίμετρες κυρίες και κανείς να μην τις έχει αντιληφθεί, έστω να τους βγάλει μια φωτογραφία με το κινητό του; Γιατί οι έμποροι από άλλους πάγκους δεν είχαν ιδέα και όταν ρωτήθηκαν για το περιστατικό απλώς γελούσαν; Πώς είναι δυνατόν να ξόδεψε 50.000 ευρώ ο εν λόγω επιχειρηματίας (όπως υπολόγισε ο κ. Τσιρώνης) και ο τζίρος στην αγορά την ίδια ημέρα να ήταν πολύ μικρότερος; Και, τέλος, γιατί ένας-δυο καταναλωτές που βρέθηκαν όντως να πουν ότι τους πληρώθηκε η αγορά που έκαναν, δήλωσαν ότι η αξία του κρέατος που προμηθεύτηκαν ήταν από έξι ως και δέκα ευρώ;
Η ιστορία όμως έχει και συνέχεια. Πέραν του γεγονότος ότι το ζήτημα εισήλθε πλέον στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, υπήρξαν ορισμένες φήμες (που διακινήθηκαν το βράδυ της Μ. Τετάρτης) ότι όντως ένας επιχειρηματίας (ειπώθηκε και το όνομά του) βρίσκεται από πίσω και ότι δεν επιθυμεί τη δημοσιότητα, αφού αυτό που έκανε το έκανε για καθαρά φιλανθρωπικούς λόγους για να βοηθήσει συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Επικοινώνησα με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, ο οποίος όχι μόνον δήλωσε άγνοια, αλλά έβαλε και αυτός μερικά ερωτήματα του τύπου ότι όσοι πήγαν εκείνη την ημέρα στη Βαρβάκειο είχαν χρήματα, υπολόγισαν τις αγορές τους και κατευθύνονταν στο ταμείο για να πληρώσουν αυτά που ψώνισαν. Αν έγινε τέτοια κίνηση, τότε πώς μπορούσαν να ξεχωρίσουν οι δίμετρες κυρίες ποιος είχε και ποιος δεν είχε χρήματα, ώστε να πληρώσουν αυτές το ποσόν; Οπως και να 'χει το πράγμα, το πρωί της Μ. Πέμπτης (την επομένη δηλαδή της εμφάνισης των καλοντυμένων κυριών με τα τζιπ) η Βαρβάκειος Αγορά ήταν γεμάτη κόσμο. Αν όντως ήταν διαφημιστικό κόλπο όλη αυτή η ιστορία, έπιασε. Μόνον που παραμένει η εκκρεμότητα με το ΣΔΟΕ, που εξακολουθεί να ψάχνει και τους εμπόρους και τον αόρατο επιχειρηματία.»

Βόμβα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ


Βόμβα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων
Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
«Βόμβα» σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων, που έχουν πέσει θύματα κακοπληρωτών, ρίχνουν οι προτάσεις ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Οι αλλαγές που έχουν κατατεθεί ξηλώνουν προηγούμενες διατάξεις, οι οποίες προέβλεπαν την άμεση έξωση των «φεσατζήδων» από το ακίνητο αλλά και δικαστικές διαδικασίες-εξπρές, ώστε να υποχρεωθεί ο ενοικιαστής να καταβάλει ενοίκια, κοινόχρηστα και άλλους λογαριασμούς που δεν πληρώνει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρυθμίσεις έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών, οι οποίοι κατέθεσαν σειρά προτάσεων στην επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο αρεοπαγίτης Ιωάννης Χαμηλοθώρης. Η επιτροπή συνεδρίασε ξανά τα προηγούμενα 24ωρα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκεινται νέες αλλαγές στις προτάσεις που είχαν κατατεθεί.
Χρέη εκατ. ευρώ
Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), δικηγόρος, Στράτος Παραδιάς, το πρόβλημα που έχει προκύψει αφορά σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, αφού τους οφείλονται εκατομμύρια ευρώ σε μισθώματα και κοινόχρηστα. «Το ένα τρίτο των κακοπληρωτών αφορά ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν και τα δύο τρίτα τους κατ' επάγγελμα φεσατζήδες που ενοικιάζουν ένα ακίνητο σχεδιάζοντας να μην πληρώσουν ποτέ και εκμεταλλευόμενοι τα παράθυρα του νόμου», τονίζει.
Βόμβα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων
Το 2012 είχαν θεσπιστεί αυστηροί κανόνες για τον περιορισμό του φαινομένου αλλά και της γραφειοκρατίας. Συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης μπορούσε να καταθέσει αίτηση στο δικαστήριο, αφού είχε επιδώσει εξώδικο στον κακοπληρωτή ένα μήνα νωρίτερα. Παράλληλα, δίνονταν προθεσμία 15 ημερών για την καταβολή των οφειλομένων, ενώ μειωνόταν και ο χρόνος που χρειάζονταν τα δικαστήρια για την έκδοση αποφάσεων.
Ο κ. Παραδιάς κάνει λόγο για ανοσιούργημα που δεν πρέπει να ισχύσει, διότι θα είναι «η χαρά των φεσατζήδων. Τρομάξαμε να αντιμετωπίσουμε τους παλιανθρώπους που δεν πληρώνουν επειδή δεν θέλουν», επισημαίνει και καταλήγει: «Οι ιδιοκτήτες δεν έκαναν έξωση σε κανέναν ενοικιαστή που είχε οικονομική αδυναμία να πληρώσει. Αυτό εκμεταλλεύονται και οι επαγγελματίες κακοπληρωτές». Οι προτάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, που ανατρέπουν κάθε έννοια απλοποίησης και επιτάχυνσης, είναι περιληπτικά οι εξής:
Βόμβα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων
• Δίνεται δίμηνη προθεσμία «πληρωμής» των οφειλών από την κοινοποίηση εξωδίκου, αντί της 15μερης που ίσχυε μέχρι σήμερα. Με το νέο σύστημα ο κακοπληρωτής θα έχει διορία ενός μήνα για να καταβάλει τα ενοίκια, ενώ θα μπορεί να μείνει κι επιπλέον ένα μήνα χωρίς να πληρώσει. Αν περάσει το δίμηνο ο ιδιοκτήτης καταθέτει στο δικαστήριο αίτηση για την απόδοση μισθίου μαζί με την εξώδικη διαμαρτυρία. Ο δικαστής εκδίδει τη διαταγή απόδοσης μισθίου, η οποία πρέπει να κοινοποιηθεί στον ενοικιαστή. Με την επίδοση της διαταγής απόδοσης μισθίου, ο ενοικιαστής έχει διορία τριάντα ημερών προκειμένου να εξοφλήσει τα οφειλόμενα μισθώματα. Εφόσον δεν το πράξει, η διαταγή αποτελεί εκτελεστό τίτλο και μπορεί να εκτελεστεί η έξωση με δικαστικό επιμελητή. Με το νέο σύστημα η όλη διαδικασία καθυστερεί κατά έναν μήνα.
• Το εξώδικο πρέπει να κοινοποιείται και σε κάθε επόμενη δυστροπία και δύο φορές όταν υπάρχουν συνοικούντες σύζυγοι, πολλές φορές με θυροκολλήσεις, κάτι που δημιουργεί απίστευτες καταστάσεις και ατέλειωτη γραφειοκρατία.
• Καταργείται η άμεση εκτελεστότητα της διαταγής απόδοσης με την παράλογη προσθήκη μιας ακόμη υποχρεωτικής κοινοποίησης αντιγράφου της «προς γνώση», σε αντίθεση με τη διαταγή πληρωμής που είναι πάντοτε άμεσα εκτελεστή.
• Επιμήκυνση του χρόνου έναρξης εκτελεστότητάς της μετά 30 ημέρες (αντί των 20), παρά το γεγονός ότι η προθεσμία ανακοπής παραμένει στις 15 εργάσιμες ημέρες (δηλαδή 20 ημερολογιακές).
• Μεταφορά (επαναφορά) της αρμοδιότητας για τις μισθώσεις με μηνιαίο μίσθωμα άνω των 400 ευρώ στα Μονομελή Πρωτοδικεία. Το Πρωτοδικείο Αθηνών, ωστόσο, προσδιορίζει δικάσιμο για μισθωτικές διαφορές συνήθως μετά από ένα χρόνο, ενώ το Ειρηνοδικείο μετά από ένα μήνα. Αυτό σημαίνει μεγάλες καθυστερήσεις μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση και μέχρι τότε ο ενοικιαστής μπορεί να συνεχίζει να χρωστά. Επιβαρυντικό είναι το γεγονός ότι το όριο μισθώματος για την προσφυγή στο Πρωτοδικείο αντί για το Ειρηνοδικείο κατεβαίνει από τα 600 στα 400 ευρώ.
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ
Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με τους νομικούς της ΠΟΜΙΔΑ, εκτιμάται ότι θα επιφέρουν:
Α. Διπλασιασμό του χρόνου απαλλαγής από τέτοιους «ενοικιαστές» από 2,5 σε τουλάχιστον 5 μήνες, στη διαδικασία διαταγής απόδοσης, και σε περίπου ένα έτος στην κανονική διαδικασία ακροατηρίου.
Β. Διπλασιασμό των εξόδων των ιδιοκτητών, λόγω διπλών κοινοποιήσεων και μεταβίβασης της αρμοδιότητας σε δικαστήριο με πολύ μεγαλύτερο κόστος δίκης. Για παράδειγμα, προκειμένου για κοινόχρηστα 400-500 ευρώ, που είναι και η συντριπτική πλειονότητα των διαφορών μεταξύ ενοικιαστή και ιδιοκτήτη, ο τελευταίος θα πρέπει να πληρώσει υπερδιπλάσια δικαστικά έξοδα. Το μέτρο αυτό θα πλήξει κατά κύριο λόγο τους μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι για άρνηση καταβολής μισθωμάτων π.χ. 200 ευρώ θα χρειαστεί να καταβάλουν δυσανάλογες αμοιβές, όχι μόνο σε δικηγόρους αλλά και σε δικαστικούς επιμελητές για τις θυροκολλήσεις και τις επιδόσεις εγγράφων.
Οι προτάσεις της Επιτροπής επανεξετάζονται έπειτα από τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών και εκτιμάται ότι τις επόμενες εβδομάδες θα δοθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης το τελικό σχέδιο. Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Παραδιάς, το πρόβλημα είναι τεράστιο και οι υποθέσεις χιλιάδες, καθώς σε πολλές πολυκατοικίες 2-3 κακοπληρωτές έχουν τινάξει στον αέρα τη διαδικασία καταβολής των κοινοχρήστων και των υπολοίπων λογαριασμών.
ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
Δίκες ακόμη και σε 3 χρόνια
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στρ. Παραδιάς, θέτει ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που αφορά τις σχέσεις των ιδιοκτητών μέσα στις πολυκατοικίες. Μεγάλος αριθμός ενοικιαστών δεν πληρώνει κοινόχρηστα μηνών, επιβαρύνοντας τις περισσότερες φορές το σύνολο της πολυκατοικίας και ειδικά τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος.
Οπως τονίζει ο κ. Παραδιάς, η διαφορά για τα κοινόχρηστα αντί να εκδικάζεται στα Ειρηνοδικεία πηγαίνει πλέον στα Μονομελή Πρωτοδικεία και ορίζεται δικάσιμος σε ενάμιση χρόνο. «Ο ενοικιαστής συνεχίζει να βρίσκεται μέσα στο ακίνητο και να μην πληρώνει τα κοινόχρηστα, ενώ τις περισσότερες φορές οι υποθέσεις παίρνουν αναβολή δύο και τρία χρόνια. Τότε έρχεται ο ενοικιαστής και εκβιαστικά λέει στον ιδιοκτήτη να πληρώσει μόνο το ποσό της οφειλής και να σταματήσει η δικαστική διαμάχη. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης έχει πληρώσει πολλά περισσότερα χρήματα για δικηγόρους και άλλα δικαστικά έξοδα».
Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Β. Αλεξανδρή, ο οποίος σε σχετική ημερίδα είπε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται τόσο αργά οι διαδικασίες.
Οι αλλαγές-βόμβα που προτείνει η Επιτροπή
  • Δίμηνη προθεσμία για πληρωμή από την κοινοποίηση εξώδικης όχλησης (αντί της 15μερης).
  • Επανειλημμένη κοινοποίηση της όχλησης (διπλή όταν υπάρχουν συνοικούντες σύζυγοι και συχνότατα με θυροκολλήσεις) όχι μόνον την πρώτη φορά, αλλά και σε κάθε επόμενη δυστροπία με συνέπεια την αύξηση δικαστικών εξόδων και γραφειοκρατίας
  • Κατάργηση της ισχύουσας άμεσης εκτελεστότητας της διαταγής απόδοσης, με την προσθήκη μιας ακόμη υποχρεωτικής κοινοποίησης αντιγράφου της «προς γνώση», σε αντίθεση με τη διαταγή πληρωμής που είναι πάντοτε άμεσα εκτελεστή.
  • Επιμήκυνση του χρόνου έναρξης εκτελεστότητάς της μετά 30 ημέρες (αντί των 20), παρά το γεγονός ότι η προθεσμία ανακοπής παραμένει στις 15 εργάσιμες ημέρες (δηλαδή 20 ημερολογιακές).
  • Μεταφορά (επαναφορά) της αρμοδιότητας για τις μισθώσεις με μηνιαίο μίσθωμα άνω των 400 ευρώ στα Μονομελή Πρωτοδικεία. Σημειώνεται ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών προσδιορίζει δικάσιμο για μισθωτικές διαφορές συνήθως μετά από ένα χρόνο, ενώ το Ειρηνοδικείο μετά από ένα μήνα!

Σχεδόν 100.000 αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα - Εγκρίθηκαν 12.000

Σχεδόν 100.000 αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα - Εγκρίθηκαν 12.000
Χαμός έγινε στην κυριολεξία στο TAXISNET καθώς σχεδόν 100.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν μέσα στις πρώτες 24 ώρες λειτουργίας της εφαρμογής για το κοινωνικό μέρισμα.
Περίπου 32.000 αιτήσεις έχουν εκκαθαριστεί μέχρι στιγμής, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.
Περίπου 12.000 έχουν γίνει δεκτές, οι οποίες ωστόσο αναμένεται να περάσουν και από δεύτερο έλεγχο.
Στον αντίποδα, έχουν απορριφθεί 20.000 αιτήσεις.
Για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και τις 30 Απριλίου, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και τις 10 Μαΐου.
Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Μαΐου, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και τις 10 Ιουνίου.
Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1η Ιουνίου έως και τις 30 Ιουνίου η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και τις 10 Ιουλίου.
Όπως προκύπτει από τα ερωτήματα των πολιτών, τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες εν δυνάμει δικαιούχων για τις οποίες ζητούνται διευκρινίσεις. Πρόκειται για τους «φιλοξενούμενους», για όσους μένουν σε «παραχωρημένη κατοικία» και για τους «μακροχρόνια ανέργους».Ειδικότερα:
Φιλοξενούμενοι
  • δεν μπορούν να υποβάλουν μεμονωμένα αίτηση καθώς αποτελούν μέρος του νοικοκυριού
  • προσμετρώνται στο ισοδύναμο εισόδημα του νοικοκυριού (+ 2.000 ευρώ για ενήλικους, + 1.000 ευρώ για ανήλικους)
  • αυξάνουν το συνολικό επίδομα στο νοικοκυριό (+ 166,67 ευρώ για ενήλικους, + 83,33 ευρώ για ανήλικους)
  • σε δεύτερη φάση θα γίνουν διασταυρώσεις με τα Ε1, για το εάν είναι δηλωμένοι ως "φιλοξενούμενοι"
Με παραχώρηση κατοικίας
  • θα υποβάλουν μεμονωμένα αιτήσεις ως ξεχωριστό νοικοκυριό
  • ως κριτήριο θα είναι το τεκμήριο εάν δεν υπάρχει άλλο εισόδημα
Μακροχρόνια άνεργοι
  • θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ έως 1/3/2014
  • θα ληφθεί υπόψιν το εισόδημα του 2012 (Ε1 του 2013) ΕΚΤΟΣ των μισθών/ ημερομισθίων
  • θα επανεξεταστούν μετά από τις 30/6 οι αιτήσεις που θα απορριφθούν (κριτήριο θα είναι οι νέες φορολογικές δηλώσεις)
Αυτό που πρέπει να επισημανθεί, επίσης, είναι ότι τελικά το περιουσιακό κριτήριο για τους έγγαμους είναι μικρότερο απ' ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί. Ειδικότερα, ενώ ανέρχεται στις 125.000 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, για ζευγάρι περιορίστηκε στις 200.000 ευρώ, αντί 250.000 ευρώ, χωρίς να προβλέπεται προσαύξηση για παιδιά ή φιλοξενούμενα πρόσωπα.
Σημειώνεται ότι το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να λάβουν περίπου 600.000 νοικοκυριά ενώ το συνολικό ποσό που πρόκειται να διατεθεί ανέρχεται σε περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ.
Για την υποβολή της αίτησης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν στοιχείαόπως το αν είναι έγγαμοι, ο αριθμός της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος και ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) για την καταβολή του ποσού.
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα το 2012 έως 6.000 ευρώ και αξία ακίνητης περιουσίας έως 125.000 ευρώ.
Για τους έγγαμους το εισοδηματικό όριο είναι 8.000 ευρώ και το περιουσιακό 200.000 ευρώ. Για κάθε παιδί το εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ.
Το ποσό του επιδόματος ξεκινά από τα 500 ευρώ για τους άγαμος και κλιμακώνεται ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού. Για μια οικογένεια με δυο παιδιά ανέρχεται σε 833 ευρώ. Το «μέρισμα» καταβάλλεται εφάπαξ.

Ξεκληρίστηκε 4μελής οικογένεια σε τροχαίο

Ξεκληρίστηκε 4μελής οικογένεια σε τροχαίο

Μια ολόκληρη οικογένεια- οι δύο γονείς και τα δύο ανήλικα παιδιά- ξεκληρίστηκε μετά από τροχαίο που σημειώθηκε σήμερα στο 85ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης - Πύργου.
Σύμφωνα με την αστυνομία, το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο ξέφυγε- για άγνωστους ακόμα λόγους- από την πορεία του στο ύψος της περιοχής Καλλιάνι και έπεσε σε γκρεμό βάθους περίπου 40 μέτρων.
Από το γκρεμό ανασύρθηκαν νεκροί ο 43χρονος πατέρας, η 38χρονη μητέρα και τα δύο ανήλικα παιδιά τους.
Έρευνα για τις συνθήκες του τροχαίου διεξάγει η τροχαία της Τρίπολης.

Για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας




Μια εκδήλωση στην Αθήνα με τη συμμετοχή του φωνητικού συνόλου «de profundis» και της χορωδίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, της Δημοτικής χορωδίας Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», της χορωδίας «fons musicalis» Αιγινίου του Δήμου Πύδνας Κολινδρού, της χορωδίας «Ολύμπιες Φωνές» Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Πόρων - Πλαταμώνα, σολίστ, αφηγητών και 15μελούς ορχήστρα.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση έχει ο Ευθύμιος Μαυρίδης ενώ την εκδήλωση, που θα γίνει με τη συνδρομή της Βουλής των Ελλήνων, παρουσιάζει ο Περικλής Χατζηγιάννης.


Να μετατρέψουμε την απόγνωση σε Γεγονός Ζωής


Στη μυσταγωγία των ημερών, τη σκέψη συντροφεύει ο παράδοξος φαινομενικά στοχασμός του Ντοστογιέφσκι: η πτώση είναι η Ανάσταση. Η πτώση ως φθορά, ως συμβιβασμός, ως αλλοτρίωση που βιώνει η κοινωνία μας είναι ταυτόχρονα και η πρόκληση για να αναζητήσουμε την υπαρκτική γνησιότητα, την αλήθεια, την έξοδο από την κρίση. Αρκεί να αναμετρηθούμε με τα ουσιώδη του δημόσιου βίου.

Όπως η εκκλησιαστική εμπειρία διασώζει την αλήθεια μέσα από την ελευθερία του προσώπου. Στο έσχατο σκαλοπάτι της ανθρώπινης αποτυχίας (τα βαδέα του Άδου) μπορούμε να επιχειρήσουμε διακρίσεις ποιότητας, την υπέρβαση που θα μας επιτρέψει να ξαναδώσουμε φως ελπίδας στις πληγωμένες καρδιές των νέων, των ανέργων, των μη προνομιούχων. Ο άγιος των γραμμάτων μας ο Παπαδιαμάντης συνόψιζε την πορεία αυτή στο ίδιο το αναστάσιμο μήνυμα:

Όταν λέγη "Ανάστασις" ο Ελληνικός λαός, κρύφια χορδή αναπαλλομένη
εις τα μυχαίτατα της καρδίας του, υπενθυμίζει εις αυτόν και
του Γένους την ανάστασιν, και ο Χριστός και η πατρίς συναντώνται
εν αυτώ  ι σ ο π α θ ε ί ς και ι σ ό θ ε ο ι .




Μάρκος Μπόλαρης