ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Η Πιερία ανταποκρίθηκε θετικά και πέτυχε το 50ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο

Ε Ν Ω Σ Η    Σ Υ Ν Τ Α Κ Τ Ω Ν                            Αθήνα  3 Ιουνίου 2014
Ε Π Α Ρ Χ Ι Α Κ Ο Υ    Τ Υ Π Ο Υ                                       
       Ε. Σ. Ε. Τ. - Έτος Ίδρυσης: 1963

Ταχ. Δ/νση: Ιπποκράτους 13                                                
Ταχ. Κωδ.: 106 79 Α Θ Η Ν Α                                                    
Τηλ. 2103640678, 6977 297221                                                                                            
Fax: 2103642555                                                                                                                       
Εmail: enosisintakton@yahoo.gr                             
Website: www.eset.gr                                                


Δ Ε Λ Τ Ι Ο     Τ Υ Π Ο Υ





Η Πανελλήνια Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, επέλεξε φέτος την Πιερία για την διεξαγωγή του ετήσιου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της, το οποίο κάθε χρόνο διοργανώνεται σε κάποια περιφερειακή πόλη της χώρας. Η επιλογή αυτή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΕΤ – που στην πλειοψηφία τους κατάγονται από την Πιερία – αποδείχτηκε πως ήταν ιδανική αφού χάρις στην συνεργασία συνδιοργανωτών και φορέων το συνέδριο  - κατά κοινή ομολογία – ήταν από τα πλέον πετυχημένα.
Το θέμα του συνεδρίου «Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης – Πολιτισμός – Τουρισμός» - "Η σχέση, η αλληλεπίδραση, η περίοδος κρίσης και οι δυνατότητες συνεργασίας με στόχο την ανάκαμψη", οι πολύ καλές εισηγήσεις πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων, ανθρώπων του πολιτισμού και του τουρισμού έδωσαν το έναυσμα για διάλογο, συζήτηση, αλλά και κατάθεση προτάσεων για συνέργιες μεταξύ των Μέσων Ενημέρωσης και Φορέων του Πολιτισμού και του Τουρισμού.
Η πρώτη παρουσίαση του προγράμματος φετινού 43ου Φεστιβάλ Ολύμπου, με την παρουσία των τριών προξένων των συνεργαζόμενων – τιμώμενων χωρών του Φεστιβάλ, Γερμανίας, Ελβετίας και Αυστρίας, ήταν μια ακόμη καλή είδηση για τους δημοσιογράφους – συνέδρους.
Το φετινό 50ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της ΕΣΕΤ το οποίο πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 30, 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου 2014, στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών στο Δίον, τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης με απόφαση του υπουργού κ. Θεόδωρου Καράογλου ο οποίος και τίμησε με την παρουσία του το Συνέδριο και κήρυξε την έναρξη των εργασιών του. Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου ήταν ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου και η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας ενώ χορηγοί του ήταν το Επιμελητήριο Πιερίας, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, το περιφερειακό τηλεοπτικό κανάλι «ΔΙΟΝ», το Ράδιο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ».
Σημαντικές ήταν επίσης οι χορηγίες των Ξενοδοχειακών μονάδων «CAVO OLYMPO», «LITOHORO OLYMPUS RESORT», «POSEIDON PALACE» «OLYMPIAN BAY» «DION PALACE» «Αρχοντικό ΑΦΡΟΔΙΤΗ» «DIONISOS» καθώς και του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Πιερίας, του Σωματείου Κρεοπωλών Πιερίας, του Συνεταιρισμού Κερασοπαραγωγών Ράχης «Άγιος Λουκάς», των παραγωγών τσαγιού Ολύμπου και των Οινοποιών: «Κτήμα Αδάμου», «Κτήμα Κούρτη – Οινόβιον» «Κτήμα Χρυσοστόμου» και «Νικ. Μάνου – ΑΣΤΕΡΙ». Χορηγίες που βοήθησαν επίσης στην άψογη φιλοξενία των συνέδρων που έφτασαν στην Πιερία από πολλά μέλη της Ελλάδας πρόσφεραν οι: «Κωνσταντόπουλος Α.Ε - «OLYMP», «ΔΙΟΣ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό», «Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ», «Ζαχαροπλαστεία ΑΝΤΩΝΙΟΥ» και τέλος τα μέλη του Ε.Ο.Σ. Βροντούς και οι εθελοντές του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου.  
Όλους τους παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΤ, τους ευχαριστεί θερμά και τους συγχαίρει διότι ανταποκρίθηκαν άμεσα και συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση του Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου, αποδεικνύοντας πως ο Ξένιος Δίας κατοικεί στην Πιερία. Ήδη τα πρώτα δημοσιεύματα από δημοσιογράφους – συνέδρους που φιλοξενήθηκαν στην Πιερία επιβεβαιώνουν την καλή φιλοξενία και την επιτυχία του συνεδρίου και την προσδοκία να γίνει αφορμή προβολής της Πιερίας στην ελληνική επικράτεια.
Η ΕΣΕΤ ευχαριστεί επίσης:  τον Βουλευτή Γ. Κωνστανόπουλο για την παρουσία του και συμβολή του στην οργάνωση του συνεδρίου, την Αρχαιολόγο κ. Μαρία Ιατρού για την ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου, τον Φορέα Διαχείρισης Ολύμπου για την διάθεση φύλακα και την ενημέρωση - ξενάγηση στην Αγία Τριάδα Ολύμπου. 
Η ΕΣΕΤ ευχαριστεί τέλος  όλους τους δημοσιογράφους που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στις εργασίες του 50ου Συνεδρίου της, καθώς όλα τα Μέσα Ενημέρωσης της Πιερίας και τους δημοσιογράφους – μελή και μη της ΕΣΕΤ - που εργάζονται σ αυτά για την συμβολή τους στην προβολή του Συνεδρίου.
Το 50ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο με απόφαση του ΔΣ της ΕΣΕΤ ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του δημοσιογράφου και εκδότη ΑΛΕΞΗ ΤΣΟΥΦΛΙΑ ο οποίος υπήρξε από τα πρώτα μέλη της ΕΣΕΤ και συνέβαλε καθοριστικά στην δημιουργία σημαντικού πυρήνα δημοσιογράφων – μελών για την ΕΣΕΤ στην Πιερία. Στην έναρξη του Συνεδρίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του και ο εγγονός του Άρης Τσιουπλής παρέλαβε από τον πρόεδρο της ΕΣΕΤ τιμητική πλακέτα 
Επίσης η ΕΣΕΤ τίμησε τρεις δημοσιογράφους, από τα πρώτα μέλη της στην Πιερία, τους: Περικλή Χατζηγιάννη, Δημήτρη Σφήκα και Χρήστο Παπακωνσταντίνου. 



ΤτΕ: Υποχώρησαν τα επιτόκια καταθέσεων, αυξήθηκαν των νέων δανείων

ΤτΕ: Υποχώρησαν τα επιτόκια καταθέσεων, αυξήθηκαν των νέων δανείων

Πτώση παρουσίασε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων τον Απρίλιο, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΤτΕ, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,69%.
Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,34%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις παρουσίασε πτώση κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,34%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,71%.
Όσον αφορά στο μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αυτό αυξήθηκε κατά 36 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,82% τον Απρίλιο.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,86%. Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι 1 έτος μειώθηκε κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,69%.
Τα μέσα επιτόκια των επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα στο 7,22% και 9,12%, αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος αυξήθηκε κατά 29 μονάδες βάσης στο 6,68% για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ, αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 5,95% για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ και αυξήθηκε κατά 107 μονάδες βάσης στο 6,64% για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ. Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων για δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,03%.
Μειώθηκαν τα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα καταθέσεων
Πτώση παρουσίασε, την ίδια ώρα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο που εφαρμόζεται στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων, ενώ το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο των δανείων παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο. Tο επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στις 3,74 εκατοστιαίες μονάδες.
Ειδικότερα, τον Απρίλιο του 2014, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,89%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,78%. Τα μέσα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 3,01% και 5,77% αντίστοιχα. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων παρουσίασε άνοδο κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,82%.
Επίσης, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,85%, ενώ το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο των δανείων παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο στο 5,59%

Νέο «Εξοικονομώ κατ' οίκον»: 700 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των σπιτιών


Νέο «Εξοικονομώ κατ' οίκον»: 700 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των σπιτιών
Στα 700 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» για επενδύσεις ενεργειακής θωράκισης κατοικιών που θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης σε συνάντηση που είχε σήμερα στη Βουλή με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α) και της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτο Παραδιά, και τον συντονιστή του Φορέα Παθητικών Συστημάτων και Συστημάτων Εξοικονόμησης Ενέργειας, Παντελή Πατενιώτη.
Οι κ.κ. Παραδιάς και Πατενιώτης ενημερώθηκαν από τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, για την πρόσφατη απόφαση χρηματοδότησης του «Εξοικονομώ κατ΄Οίκον» μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2014 με στόχο να καλυφθούν όλες οι υφιστάμενες ανάγκες, αλλά και για τις πρόνοιες που λαμβάνονται - από κοινού με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας - ώστε να συνεχιστεί η επιτυχής υλοποίηση του Προγράμματος στη νέα Προγραμματική Περίοδο. Ήδη όπως είναι γνωστό, έχει υπάρξει κατ' αρχήν συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για προχρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών από τον κρατικό προϋπολογισμό και στη συνέχεια είσπραξη των ενισχύσεων από τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
Σε δηλώσεις του ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι «Χρηματοδοτούμε με 65 εκατομμύρια ευρώ την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου για την αναβάθμιση στο "Εξοικονομώ κατ' Οίκον" για χιλιάδες κατοικίες. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε μεγάλη ρευστότητα στο χώρο της οικοδομής και ταυτόχρονα συντηρούμε τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί» και πρόσθεσε: «Στη νέα Προγραμματική Περίοδο διεκδικούμε τη συνέχιση του Προγράμματος, με έναν συνολικό προϋπολογισμό γύρω στα 700 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, με άλλα 450 εκατομμύρια ευρώ περίπου, δημόσια και ιδιωτική δαπάνη, επεκτείνουμε το Πρόγραμμα έτσι ώστε να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια του Δημοσίου, των Δήμων και τα επαγγελματικά κτήρια. Έτσι, δρομολογούμε συνολικά μία θετική αειφόρο και βιώσιμη παρέμβαση στο χώρο της οικοδομής και ασφαλώς δημιουργούμε και χιλιάδες θέσεις απασχόλησης.»
Ο κ. Παραδιάς επεσήμανε από την πλευρά του ότι η ενεργειακή αναβάθμιση στις κατοικίες στη σημερινή Ελλάδα μπορεί να γίνει μόνο με γενναία βοήθεια προς τους ιδιοκτήτες και με σημαντικές ελαφρύνσεις από τη φορολογία του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ενώ ο κ. Πατενιώτης τόνισε ότι η χώρα μας μπορεί μέσα από χρηματοδοτήσεις οι οποίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε. να εξασφαλίσει την επαναλειτουργία του κατασκευαστικού τομέα και ταυτόχρονα να μπορέσει να πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη του 20% που προβλέπεται αυτή τη στιγμή από την Ε.Ε.

Φορο-σοκ για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες - Δείτε παραδείγματα


Φορο-σοκ για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες - Δείτε παραδείγματα
Της Μαρίας Βουργάνα
«Φουσκωμένος» θα είναι φέτος ο φορολογικός λογαριασμός για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες λόγω των ανατροπών που έχουν επέλθει στη φορολόγηση των εισοδημάτων τους.
Η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που έχουν ήδη υποβληθεί δείχνει ότι περισσότερους φόρους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καλούνται να πληρώσουν κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, η επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ του ετησίου εισοδήματος που προβλέπει το νέο φορολογικό σύστημα σε συνδυασμό με τα αυστηρά τεκμήρια διαβίωσης εκτινάσσει στα ύψη τη φορολογική επιβάρυνση εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής τους δήλωσης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ενώ σε κάθε περίπτωση το «κλειδί» για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης είναι τα επαγγελματικά έξοδα που είχαν το 2013.
Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:
1. Το καθαρό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών φορολογείται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% μέχρι τις 50.000 ευρώ και 33% για το επιπλέον ποσό.
2. Για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες που έκαναν έναρξη εργασιών από 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά για τα τρία πρώτα χρόνια άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται κατά 50% εφόσον το εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Δηλαδή οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι το 2013 απέκτησαν εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%.
3. Με την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν έγγραφη σύμβαση μέχρι 3 φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο. Η μοναδική δαπάνη που εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των συγκεκριμένων φορολογούμενων είναι οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν μέσα στο 2013. Κανένα άλλο έξοδο δεν αναγνωρίζεται. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα φορολογηθούν ως μισθωτοί θα πρέπει να εμφανίζουν δαπάνες με αποδείξεις που να αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει με την κλίμακα των μισθωτών.
4. Η φορολογική δήλωση του ελεύθερου επαγγελματία υπογράφεται υποχρεωτικά από το λογιστή όταν τηρούνται απλογραφική ή διπλογραφικά βιβλία και κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο τα ακαθάριστα έσοδα υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ. Επίσης η δήλωση υπογράφεται υποχρεωτικά από λογιστή όταν γίνεται αυτοπεραίωση ανεξαρτήτως τζίρου.
5. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες καταργήθηκαν όλες οι φοροαπαλλαγές που μέχρι σήμερα οδηγούσαν σε μείωση του φόρου (ενοίκια, ιατρικά έξοδα, στεγαστικό δάνειο, δίδακτρα κλπ).
6. Οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν εξ ολοκλήρου από τα ακαθάριστα έσοδα των ελεύθερων επαγγελματιών.
7. Δεν ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες το μέτρο των αποδείξεων.
8. Στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές 1% - 4%.
9. Στο ποσό του φόρου υπολογίζεται προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος με συντελεστή 55%.
10. Εκτός από το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης οι επιτηδευματίες συμπληρώνουν και συνυποβάλλουν το έντυπο Ε3 με βάση το οποίο προσδιορίζονται τα καθαρά κέρδη.
11. Οι σύζυγοι συμπληρώνουν ξεχωριστά έντυπα Ε3 αν και οι δύο είναι υπόχρεοι στην υποβολή του, λόγω επαγγέλματος.
12. Για τους φορολογούμενους με αναπηρία 67% και άνω προβλέπεται έκπτωση φόρου 200 ευρώ.
Τέλος επιτηδεύματος
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιβαρύνονται με το τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Για κάθε υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 600 ευρώ. Τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ θα καταβάλλουν μισθωτοί που αμείβονται με «μπλοκάκι» εφόσον έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 εργοδότες φυσικά ή/ και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 εργοδότη φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.
Εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος οι ελεύθεροι επαγγελματίες:
· Που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.
· Που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους.
Η εξαίρεση δεν ισχύει για όσους ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χαρακτηρισμένους από το νόμο τουριστικούς τόπους.
- Οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τα πρώτα πέντε χρόνια από την έναρξη εργασιών.
Οι νέοι κωδικοί στο έντυπο Ε3
Νέοι κωδικοί προστέθηκαν στο έντυπο Ε3 στο οποίοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν πριν την υποβολή του εντύπου Ε1. Ειδικότερα:
1. Στην πρώτη σελίδα προστέθηκε ο κωδικός 591 ο οποίος συμπληρώνεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες που φορολογούνται με τις διατάξεις της παραγρ. 1 του άρθρου 45 ν. 2238/1994, θα φορολογηθούν δηλαδή με την κλίμακα των μισθωτών.
2. Στον πίνακα ΣΤ΄ υποπίνακας δ΄ προστέθηκαν κωδικοί 516, 517, 518 στους οποίους αναγράφονται οι υποχρεωτικές εισφορές σε ταμεία (Ο.ΑΕ.Ε. κτλ). Σε περίπτωση μικτής δραστηριότητας η παραπάνω δαπάνη μερίζεται βάσει των ακαθαρίστων εσόδων.
2. Στον πίνακα Ζ΄ προστέθηκε κωδικός 348 στον οποίο αναγράφεται το φορολογητέο καθαρό αποτέλεσμα που απομένει μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικών εισφορών σε ταμεία από τα ακαθάριστα έσοδα από κάθε πηγή αντίστοιχα. Το αποτέλεσμα αυτό θα μεταφερθεί στο έντυπο Ε1 και θα φορολογηθεί σαν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Ο κωδικός αυτός συμπληρώνεται μόνο στην περίπτωση που έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 591 της πρώτης σελίδας του εντύπου.
Τα επαγγελματικά έξοδα «κλειδί» για μείωση του φορολογικού λογαριασμού
Τα επαγγελματικά έξοδα που θα παρουσιάσουν στην εφορία οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες αποτελούν το «κλειδί» για τη μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης. Κάθε επαγγελματίας μπορεί να μειώσει το κέρδος του, μέσω των δαπανών που έχει καταχωρήσει στα βιβλία του με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα πέσει στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων γιατί τότε δεν θα γλιτώσει το φόρο 26% ακόμη και αν έχει ζημιές στην επιχείρηση του.
Βασική αρχή για την αναγνώριση της δαπάνης είναι να υπάρχει το ανάλογο παραστατικό (τιμολόγιο, λογαριασμός κλπ).
Τα βασικότερα έξοδα που αναγνωρίζει η εφορία είναι τα εξής
1. Ασφαλιστικές εισφορές ( Ο.Α.Ε.Ε.- ΤΣΜΕΔΕ κ.λ.π).
2. Τα ενοίκια του καταστήματος ή του γραφείου και οι δαπάνες ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λ.π. Αν ο επαγγελματίας έχει έδρα το σπίτι του τότε θα μπορεί να εκπίπτει τα έξοδα αυτής της κατηγορίας, κατ' αναλογία όμως, τα οποία είναι συνήθως το 1/3 του συνολικού εξόδου.
3. Κινητό τηλέφωνο. Ως έξοδο λογίζεται το 50% του συνολικού εξόδου και έως των αριθμό εργαζομένων που απασχολεί.
4. Δαπάνες για Ι.Χ αυτοκίνητο. Ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να εκπίπτει δαπάνες όπως βενζίνες, service κ.λ.π, βέβαια δεν θα μπορεί να εκπίπτει το Φ.Π.Α των δαπανών και δεν θα υπολογίζεται η δαπάνη ανάλογα με τα κυβικά του αυτοκινήτου. Εάν το αυτοκίνητο είναι έως 1.600 κ.εκ θα χάνει το 30% της δαπάνης, ενώ εάν είναι πάνω από 1.600 κ.εκ δεν θα αναγνωρίζεται το 65% της δαπάνης. Όλα αυτά ισχύουν ακόμη και αν το αυτοκίνητο είναι μισθωμένο ή ο επαγγελματίας το έχει στην κατοχή του μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).
5. Δαπάνες ταξιδιού: Εάν ο επαγγελματίας έχει κάποιο πελάτη ή προμηθευτή στο εξωτερικό ή σε άλλη πόλη της Ελλάδος θα μπορεί να περνάει στα έξοδά του, τα έξοδα του ταξιδιού.
6. Αγορές πάγιων. Η δαπάνη για αγορά πάγιου περιουσιακού στοιχείου (Η/Υ , laptop, αυτοκίνητο, φωτοτυπικό μηχάνημα κ.λ.π) της επιχείρησης εκπίπτει από τα έξοδα της επιχείρησης. Βέβαια εδώ ισχύει η διαδικασία των αποσβέσεων, η οποία ποικίλει ανάλογα με το είδος του πάγιου, όμως ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην επιχείρηση εάν το πάγιο είναι αξίας έως 1.500 ευρώ κάτω να μπορεί να γίνεται ολική απόσβεση μέσα στην χρονιά.
7. Άλλα έξοδα: Γραφική ύλη, χαρτικά, έξοδα αποστολής εγγράφων, έξοδα μετακίνησης, αναλώσιμα, μισθοδοσία και έξοδα εργοδοτικών εισφορών και γενικά οποιαδήποτε έξοδα μπορούν να χαρακτηριστούν ως βασικά έξοδα της επιχείρησης που είναι προς το συμφέρον αυτής.
Πως θα αποφύγετε τον φορολογικό έλεγχο
Για τελευταία χρονιά φέτος, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν την δυνατότητα να ακολουθήσουν τη διαδικασία της «αυτοπεραίωσης» για να αποφύγουν τον φορολογικό έλεγχο. Από την 1η Ιανουαρίου 2014, το συγκεκριμένο σύστημα καταργήθηκε.
Στη διαδικασία αυτή, μπορούν να υπαχθούν εμπορικές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ και ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιες ακαθάριστες αμοιβές μέχρι 150.000 ευρώ.
Με το σύστημα αυτό, οι φορολογούμενοι μπορούν προαιρετικά να επαναπροσδιορίσουν τα ακαθάριστα έσοδά τους με βάση τις δαπάνες που πραγματοποίησαν, δηλαδή να δηλώσουν τεκμαρτά ακαθάριστα έσοδα. Όποιο από τα δύο ποσά είναι υψηλότερο, θα ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ.
Παράδειγμα
Ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 30.000 ευρώ
- Φόρος στο εισόδημα οικ. έτος 2013: 5.320 ευρώ
- Ειδική εισφορά αλληλεγγύης οικ. έτος 2013: 600 ευρώ
- Τέλος επιτηδεύματος οικ. έτος 2013: 650 ευρώ.
Συνολικός φόρος οικ. έτος 2013: 6.520 ευρώ.
- Φόρος στο εισόδημα οικ. έτος 2014: 7.800 ευρώ
- Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 600 ευρώ
- Τέλος επιτηδεύματος : 650 ευρώ.
Συνολικός φόρος οικ. έτος 2014: 9.050 ευρώ.
Επιβάρυνση: 2.530 ευρώ

ΣΔΟΕ: Απίστευτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής γιατρών, δικηγόρων, επιχειρήσεων και δημοσίων υπαλλήλων


ΣΔΟΕ: Απίστευτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής γιατρών, δικηγόρων, επιχειρήσεων και δημοσίων υπαλλήλων

Φορολογικός σύμβουλος στην Αθήνα προσαύξησε την περιουσία του κατά 6,2 εκατ. ευρώ, δύο δικηγόροι κατά 1,5 εκατ. ευρώ, γιατρός του δημοσίου κατά 1,2 εκατ. ευρώ και «πάει λέγοντας» η λίστα των περιπτώσεων φοροδιαφυγής που εντόπισε το ΣΔΟΕ, στο πλάισιο των ελέγχων που διενεργεί για απάτη, για αδήλωτα έσοδα από τις υψηλά εισοδηματικές τάξεις και τον έλεγχο αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας.
Συγκερκιμένα, στην ανακοίνωση του ΣΔΟΕ, παρατίθενται οι εξής χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
· Η Περ/κή Διεύθυνση Αττικής ανακάλυψε έκδοση ή λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων, ύψους 214.423.000 ευρώ σε 19 επιχειρήσεις.
Πρόκειται για:
1. Επιχειρήσεις φύλαξης κτηρίων και εγκαταστάσεων- εύρεσης εργασίας στο Περιστέρι
2. Εργολάβο τεχνικών έργων στην Αθήνα
3. Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου ηλεκτρικών συσκευών
4. Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου κινητών τηλεφώνων στην Αθήνα
5. Διαφημιστική επιχείρηση στο Ίλιον και επιχείρηση χονδρικού εμπορίου τροφίμων
· Επίσης καταλογίστηκε παράβαση για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, ύψους 6.045.000 ευρώ, σε οφθαλμίατρο στην Αθήνα για τα έτη 2000-2011.
· Σε οδοντίατρο στην Βούλα καταλογίστηκε παράβαση για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων ύψους 4.700.000 ευρώ για τα έτη 2002-2008.
· Σε επιχείρηση συμφερόντων του ως άνω οδοντιάτρου, καταλογίστηκε παράβαση για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων ύψους 3.760.000 ευρώ για τα έτη 2005-2008.
· Σε άλλη επιχείρηση συμφερόντων του ιδίου, καταλογίστηκε παράβαση για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων ύψους 4.120.000 ευρώ για τα έτη 2009- 2011.
· Έμπορος οδοντιατρικών οργάνων και συσκευών στην Γλυφάδα , δεν εξέδωσε για τα έτη 2002-2013 φορολογικά στοιχεία ύψους 828.000 ευρώ.
Ο έλεγχος του οδοντιάτρου της εμπόρου και των δύο ως άνω επιχειρήσεων σχετίζεται και με τον έλεγχο προσώπων που αναφέρονται στην λίστα Λαγκάρντ, για την οποία διενεργείται έλεγχος κατόπιν παραγγελίας των Οικονομικών Εισαγγελέων.
· Δικηγόρος στην Αθήνα, δεν εξέδωσε κατά τα έτη 2000- 2012 φορολογικά στοιχεία ύψους 1.520.000 ευρώ.
· Φυσικό πρόσωπο – Ιδιώτης στο Αιγάλεω, προσαύξησε την περιουσία του κατά 9.438.000 ευρώ, χωρίς να προκύπτει η νόμιμη πηγή.
· Φορολογικός σύμβουλος στην Αθήνα, προσαύξησε την περιουσία του κατά 6.229.672 ευρώ χωρίς να προκύπτει η νόμιμη πηγή.
· Δικηγόρος στην Αθήνα, από το έτος 2000 έως το 2012, προσαύξησε την περιουσία του κατά 1.500.000 ευρώ, χωρίς να δηλωθεί.
· Δημόσιος υπάλληλος στο Μαρούσι- Ιατρός, προσαύξησε την περιουσία του κατά 1.200.000 ευρώ, χωρίς να προκύπτει η νόμιμη αιτία.
· Για 6 φυσικά πρόσωπα, προέκυψε ότι απέκρυψαν εισοδήματα 1.200.000 ευρώ.
· Η Επιχειρησιακή Δ/νση Αθηνών, καταλόγισε σε νοσηλευτικό ίδρυμα στον Πειραιά, για λήψη 2 εικονικών φορολογικών στοιχείων πρόστιμο 520.000 ευρώ.
1. Σε τρεις επιχειρήσεις κατασκευών καταλογίστηκε πρόστιμο 2.800.000 ευρώ για έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων.
2. Στο πλαίσιο των ερευνών για τα εξοπλιστικά προγράμματα, σε 2 επιχειρήσεις και 2 φυσικά πρόσωπα καταλογίστηκαν πρόστιμα από ΦΜΥ και λοιπούς παρακρατούμενους φόρους 3.384.000 ευρώ όπου και κατεβλήθησαν.
3. Κατά τον έλεγχο 10 φυσικών προσώπων, συνεπεία εισαγγελικών παραγγελιών, για διάφορα τιμήματα εταιρικών μεριδίων κατεβλήθησαν φόροι ύψους 650.000 ευρώ.
· Η Περ/κή Δ/νση Στερεάς Ελλάδας, διενεργεί έλεγχο σε βάρος φυσικού προσώπου το οποίο δήλωνε ιατρός και εργαζόταν στο κέντρο Υγείας Σκύρου.
Ο ανωτέρω είχε υφαρπάξει 2 αστυνομικές ταυτότητες με πλαστά στοιχεία και είχε εκδώσει δύο ΑΦΜ σε ανύπαρκτα πρόσωπα. Συνολικά είχε 3 ΑΦΜ. Η έρευνα συνεχίζεται με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
· Η Περ/κή Δ/νση Κεντρικής Μακεδονίας, καταλόγισε ποσό 14.830.000 ευρώ σε 10 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, για μη απόδοση ΦΠΑ και διοικητικά πρόστιμα. Πρόκειται για επιχειρήσεις εμπορίας ελαστικών, καφετέρια, ενεχυροδανειστήρια , έναν ιδιωτικό υπάλληλο και έναν αγρότη.
· Η Περ/κή Δ/νση Κρήτης, καταλόγισε ποσά ύψους 2.680.000 ευρώ σε 3 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για μη απόδοση ΦΠΑ, σε Ιατρό ποσό 727.000 ευρώ για απόκρυψη εισοδημάτων και σε λογιστή ποσό 926.000 ευρώ για απόκρυψη εισοδήματος και ΦΠΑ.
· Η Δ/νση Ειδικών Υποθέσεων Θεσ/κης, ολοκλήρωσε τον έλεγχο σε 13 off shore εταιρείες, με επιβολή φόρων ύψους 1.644.000 ευρώ, πλέον προσαυξήσεων.
Πέντε φυσικά πρόσωπα που ελέγχθησαν από την ως άνω Δ/νση απέκρυψαν εισοδήματα ύψους 948.000 ευρώ.
Επιχείρηση μετά από έλεγχο κλήθηκε να επιστρέψει στο Υπουργείο Ανάπτυξης επιχορήγηση ύψους 800.000 ευρώ που είχε λάβει παρατύπως.
- Σε 20 επιχειρήσεις επεβλήθη πρόστιμο 8.226.000 ευρώ γιατί έλαβαν εικονικά τιμολόγια για να καλύψουν τα κέρδη τους και κυρίως να ωφεληθούν τον αναλογούντα Φ.Π.Α.
· Η Περ/κή Δ/νση Δυτικής Ελλάδας, καταλόγισε παραβάσεις ύψους 5.300.000 ευρώ, σε δύο κατασκευαστικές εταιρείες στην Αθήνα, ένα ελαιοτριβείο στην Αιτωλοακαρνανία και μια εμπορική επιχείρηση στον Πύργο, για έκδοση ή λήψη εικονικών τιμολογίων.
· Η Περ/κή Δ/νση Θεσσαλίας καταλόγισε ποσά (φόρους και πρόστιμα) ύψους 2.000.000 ευρώ σε 2 επιχειρήσεις για ανακριβή δήλωση ΦΠΑ και λήψη εικονικών τιμολογίων.
· Στον τομέα της πάταξης του Λαθρεμπορίου κατασχέθηκαν στην Θεσσαλονίκη 26.141.000 τσιγάρα, με αναλογούντες δασμούς και φόρους ύψους 4.461.000 ευρώ. Σχηματίστηκε δικογραφία για λαθρεμπορία σε βάρος αλλοδαπού από την Βουλγαρία και απεστάλη στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ


Το Δ.Σ. του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης συγχαίρει ολόψυχα την αθλήτριά του Κατερίνα Νικολαΐδου για την κατάκτηση της 1ης θέσης στο  Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Kωπηλασίας. Η καταξιωμένη αθλήτρια ανέδειξε για μια ακόμη φορά την Ελλάδα, την Πιερία  και τον Ν.Ο. Κατερίνης, σε όλη την Ευρώπη. Ευχόμαστε υγεία, ευτυχία  και δύναμη στη συνέχεια της πορείας της. 

Εξιχνιάστηκε κλοπή σε ιερό ναό στην Καλλιθέα Κατερίνης


Εξιχνιάστηκε από την αστυνομία Κατερίνης, περίπτωση κλοπής σε ιερό ναό στην Καλλιθέα Πιερίας τον Ιανουάριο του 2014.

Σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της κλοπής, σε βάρος ενός 20χρονου ύστερα από έρευνα και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο προαναφερόμενος την 05.01.2014 διέρρηξε το παγκάρι του ιερού ναού και αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ περίπου.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του ανωτέρω θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης.

Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης.

Tώρα κατάλαβες γιατί αγοράζουν βουλευτές από τον Πάνο Καμμένο;


Από τη Σίβυλλα

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΕΝΦΙΑ): ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΟΥ


Οιφορολογούμενοι θα ενημερωθούν για τον νέο φόρο όχι μέσω ταχυδρομείου, αλλά με e-mail. Τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στον λογαριασμό τους στο Taxisnet. Μεγάλες επιβαρύνσεις για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αυξημένες επιβαρύνσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους διαμερίσματα, μονοκατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, ακόμη και μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, εντός ή εκτός σχεδίου πόλης, φέρνει ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που θα ξεκινήσει να εισπράττεται από τον επόμενο μήνα. Οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν για τον «λογαριασμό» του νέου φόρου με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) που θα λάβουν από την εφορία. Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ με βάση τα στοιχεία...
των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 θα γίνει στο τέλος Ιουνίου.


Ομως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν θα ταχυδρομήσει εκκαθαριστικά σημειώματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν ηλεκτρονικά και θα αναρτηθούν στον λογαριασμό των φορολογούμενων στο Taxisnet. Επίσης, η ΓΓΔΕ θα αποστείλει e-mail στους ιδιοκτήτες ακίνητων με το οποίο θα τους ενημερώνει για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Ο νέος φόρος που επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο σχεδόν σε όλα τα ακίνητα θα πρέπει να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% είτε σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Μέχρι μέσα Ιουνίου οι διορθώσεις στο Ε9

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που θέλουν να υποβάλουν το Ε9 για να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου, δηλαδή πριν ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, χωρίς να αντιμετωπίζουν την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ. Εξάλλου, με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο να υποβάλουν αρχική ή τροποποιητική δήλωση Ε9 ώστε να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που θα βρουν στα εκκαθαριστικά.

Φέτος, για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι και οι οικοπεδούχοι. Για τους οικοπεδούχους, η «κεραμίδα» είναι ιδιαίτερα βαριά, καθώς ο φόρος ξεκινά από τα 3 ευρώ και φτάνει έως 9.000 ευρώ το στρέμμα. Σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια, μπορεί να γλίτωσαν τον φόρο τα μαντριά και τα κοτέτσια, όμως για τα χωράφια θα καταβληθεί για πρώτη φορά φόρος, έστω και 1 ευρώ. Για τα σπίτια, ο βασικός φόρος που επιβάλλεται κυμαίνεται από 2 ευρώ το τ.μ. έως 13 ευρώ το τ.μ.

Το φορολογικό φορτίο είναι μεγαλύτερο για τους φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία αποτελούμενη κατά κύριο λόγο από ένα σπίτι στην πόλη (διαμέρισμα ή μονοκατοικία), ένα ή περισσότερα αδόμητα οικόπεδα και ένα ή περισσότερα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, καθώς και γενικότερα για όσους κατέχουν καλλιεργούμενες αρδευόμενες εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου, μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (είτε ημιτελή είτε αποπερατωμένα) και αδόμητα οικόπεδα.

Οσοι φορολογούμενοι κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας ή μεγάλης αξίας σε εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα που δεν έχουν πλήρη κάλυψη του συντελεστή δόμησης, καθώς και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο. Μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι αυτοί πλήρωναν μόνο το ΕΕΤΑ για τις μονοκατοικίες. Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις θα υποστούν και όσοι κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα -ημιτελή ή αποπερατωμένα- κτίσματα («γιαπιά», ξενοίκιαστα «κενά» κτίσματα κατοικιών ή επαγγελματικής στέγης, τα οποία δεν αποδίδουν καθόλου εισόδημα) και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 200.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά για τα συγκεκριμένα ακίνητα (μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν για τα ακίνητα αυτά και από το ΕΕΤΑ και από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας). Αυξημένους φόρους θα κληθούν να καταβάλουν φέτος και οι κάτοχοι αυθαίρετων κτισμάτων που τα νομιμοποίησαν το 2013, καθώς και όσοι είναι ιδιοκτήτες κατοικιών με ημιυπαίθριους χώρους ή άλλους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης που «τακτοποιήθηκαν» με διάφορους νόμους από το 2010 έως το 2013.

Ο υπολογισμός του νέου φόρου θα γίνει με συνδυασμό συντελεστών και χαρακτηριστικών των ακινήτων. Στα κτίρια, ο βασικός φόρος έχει 12 κλιμάκια από 2-13 ευρώ/τ.μ. και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων. Στα ημιτελή ή νεόδμητα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους χρησιμοποιείται συντελεστής 0,1. Ολα τα αγροτικά βοηθητικά κτίσματα, όπως στάνες και αποθήκες, απαλλάσσονται πλήρως. Στα οικόπεδα ο φόρος κλιμακώνεται (25 κλιμάκια) από τα 0,003 ευρώ/τ.μ έως τα 9 ευρώ/τ.μ.    

Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου από efsyn

Δεν πιστεύω να μαζέψατε τα χειμωνιάτικα;

Ερχεται μείωση 5,2% στις επικουρικές

Tη μείωση των επικουρικών συντάξεων που ήδη καταβάλλει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης σε πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, κατά 5,2% εισηγείται στο υπουργείο Εργασίας η διοίκηση του Ταμείου.

Οπως αναφέρει το euro2day, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, από 1η Ιουλίου του 2014 θα πρέπει οι επικουρικές συντάξεις να υπολογίζονται με δεδομένη τη ρήτρα...
μηδενικού ελλείμματος.

Βάσει αυτής, του συντελεστή βιωσιμότητας του ΕΤΕΑ και ανάλογα με την πορεία των εσόδων, θα επανακαθορίζεται, ακόμη και ανά τρίμηνο, το ύψος των επικουρικών συντάξεων που καταβάλλει σε 1.030.270 συνταξιούχους του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Με δεδομένο ότι η μέση σύνταξη που καταβάλλει το ΕΤΕΑ ανέρχεται σε 200 ευρώ, η μεσοσταθμική μείωση φθάνει τα 10 ευρώ το μήνα.

Ανάλογα με το πότε θα κάνει δεκτή την εισήγηση της διοίκησης του ταμείου το υπουργείο Εργασίας, η μείωση θα εφαρμοστεί είτε από τις καταβολές των συντάξεων Ιουλίου, στα τέλη Ιουνίου, είτε από τον επόμενο μήνα, στις συντάξεις Αυγούστου. 

Διοικητής ΕΤΕΑ: Εισηγηθήκαμε μείωση 5,2% στις επικουρικές
Tη μείωση των επικουρικών συντάξεων σε ποσοστό 5,2% από 1η Ιουλίου του 2014 επιβεβαίωσε ο Τάσος Παπανικολάου με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Καταφέραμε σε μια δύσκολη εποχή να κάνουμε τη μικρότερη μείωση για τους πολίτες», είπε ο διοικητής του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και σημείωσε πως η αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων, για τις οποίες δεν υπάρχει κρατική επιχορήγηση, αποτελεί υποχρέωση που πηγάζει από τον ν. 4052/2012.

Μικρή αγγελία για να βρεθεί υπουργός Οικονομικών!


Το πρόβλημα ποιος θα μπει υπουργός Οικονομικών καθυστερεί τον ανασχηματισμό. Δεν βρίσκεται ο κατάλληλος άνθρωπος γι’ αυτή τη θέση, γι’ αυτό το Μαξίμου και ο Σαμαράς ειδικότερα αποφάσισαν να βάλουν αγγελία για να βρεθεί ο καταλληλότερος γι’ αυτό το κρίσιμο κυβερνητικό πόστο.

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, γιατί αν τα πάρουμε από το τέλος θα μας κοροϊδεύουν. Ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρείται επιτυχημένος υπουργός από τον Αντώνη Σαμαρά γιατί έχει...
συμβάλει απόλυτα στην εξαθλίωση των Ελλήνων.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σαμαράς μιλάει για ανάπτυξη και σαξές στόρι και πώς μπορεί να γίνει αυτό χωρίς τη συμβολή του υπ. Οικονομικών;

Ο πρωθυπουργός λοιπόν έχει μπλέξει τα μπούτια του με τον Στουρνάρα, που μένει αλλά φεύγει, τον Στουρνάρα που φεύγει αλλά μένει, τον Στουρνάρα που πάει στην ΤτΕ, αλλά φεύγει αύριο στις Βρυξέλλες ως υπουργός κ.λπ.

Είναι και το πρόσωπο που θα μπει, θα πρέπει να «σηματοδοτεί ότι τέλειωσε το Μνημόνιο». Υπάρχει τέτοιο πρόσωπο; Να βάλει π.χ. τον Τσίπρα; Μάλλον δεν κολλάει αυτό.

Το πιο πιθανό όπως διαρρέεται είναι ότι θα μπει ο ίδιος ο Σαμαράς υπουργός Οικονομικών! Αυτό θυμίζει κατά πολύ την κωμωδία «Ο Καραγκιόζης γιατρός», ώπα, ώπα μπαμπάκο.

Υπάρχει η σοβαρή πρόταση να μπει ο Αδωνις υπουργός Οικονομικών. Το ξέρει το αντικείμενο από το Υγείας. Εγχειρήσεις στην τσέπη των φορολογουμένων θα κάνει. Αλλά σηματοδοτεί αυτό ότι τέλειωσε το Μνημόνιο; Μάλλον όχι.

Γι’ αυτό επιλέχτηκε από το Μαξίμου η λύση της μικρής αγγελίας προς αναζήτηση νέου υπουργού Οικονομικών που θα βγάλει τον και τον πρωθυπουργό από το αδιέξοδο και θα ξεμπλεχτεί.

Η μικρή αγγελία έχει ως εξής:

«ΖΗΤΕΙΤΑΙ για αγορά ή ενοικίαση υπουργός Οικονομικών που η παρουσία του και η εμφάνισή του να σηματοδοτεί την έξοδο από την κρίση.

Απαραίτητη προϋπόθεση να μην έχει σακούλες κάτω από τα μάτια του και μητέρα και πεθερά που να παίρνουν μικρή σύνταξη γιατί θα τον καταγγείλουν τηλεοπτικά.

Απαραίτητο το μάστερ στο ξεπούλημα νησιών, παραλιών, αρχαιολογικών χώρων, Ακρόπολης κ.λπ.

Να μη δίνει κατώτατο μισθό άνω των 247 ευρώ.

Οριζόντιες περικοπές απαραίτητες και να μισεί τους συνταξιούχους.

Αβάδιστα, να κάνει όλες τις στάσεις στην τρόικα. Τηλεφώνησε και δεν θα χάσεις μωρό μου».     

Του Λάκη Μπέλλου από efsyn

Δεν τους ψήφισε ούτε η μάνα τους – Κόμμα με 10 υποψήφιους πήρε 12 ψήφους στις Ευρωεκλογές

Δεν τους ψήφισε ούτε η μάνα τους - Ποιο κόμμα με 10 υποψήφιους πήρε 12 ψήφους στις Ευρωεκλογές

Είναι αλήθεια ότι οι εκλογές είναι μια σκληρή δοκιμασία για υποψήφιους και κόμματα. Η συμμετοχή σε αυτές αποτελεί την πραγματική μέτρηση της απήχησής τους. Προφανώς, επίσης, όταν μετέχουν στην εκλογική διαδικασία συνολικά 43 κόμματα είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι πολλά από αυτά θα έχουν πολύ μικρά ποσοστά και μερικές χιλιάδες ψήφους.
Από το σημείο αυτό όμως έως το να πάρει ένα κόμμα στις ευρωεκλογές 12 ψήφους, έχοντας μάλιστα και 10 υποψήφιους, η διαφορά είναι τεράστια.
Αν μάλιστα υποθέσουμε ότι όλοι οι υποψήφιοι τίμησαν τη δική απόφαση να εκτεθούν -κυριολεκτικά- τότε η κάλπη λέει ότι σε όλη την υπόλοιπη χώρα, μόλις δύο άτομα προτίμησαν το κόμμα Ελευθερία.
Ούτε συγγενείς, ούτε φίλοι, ούτε καν οι μανάδες των υποψηφίων δεν τους σταύρωσαν.
Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων το κόμμα έλαβε:
  • Β' Αθηνών (4)
  • Εύβοια (4)
  • Βοιωτία (1)
  • Β' Θεσσαλονίκης (1)
  • Ιωαννίνων (1)
  • Σερρών (1)
Υπάρχει και μία δικαιολογία, αλλά μάλλον ασθενής. Το ψηφοδέλτιο του κόμματος εγκρίθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από τον Άρειο Πάγο και φυσικά, δεν εμφανίστηκε σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας.
Για την ιστορία οι υποψήφιοι ήταν οι:
  • ΑΤΣΟΝΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
  • ΒΑΓΙΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
  • ΓΙΑΜΑΡΕΛΛΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
  • ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  • ΛΙΑΣΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
  • ΜΑΡΑΒΕΛΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑ
  • ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΑΡΙΟΣ (επικεφαλής)
  • ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
  • ΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
  • ΤΣΑΜΗ ΣΟΦΙΑ

Την Τρίτη 3 Ιουνίου 2014 επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου Αλεξάνδρειας, συνοδευόμενοι/ες από τους δασκάλους και τις δασκάλες τους

. Εκεί ξεναγήθηκαν στα εκθέματα που διαθέτει το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου από τους κυρίους Τριανταφύλλου Ιωάννη (Πρόεδρο Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου) και Φελώνη Χρήστο (Γενικό Γραμματέα Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου)  

Κατάργηση αργίας Αγίου Πνεύματος Με την υπογραφή Τρόικας – Κυβέρνησης




          Ο Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης ενημερώνει τις επιχειρήσεις – μέλη του ότι βάσει του Νόμου 3996/2011 καταργείται το δικαίωμα των τέως Νομαρχών να ορίζουν έως πέντε ημέρες το έτος ως αργίες (συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Αγίου Πνεύματος). Συνεπώς, η απόφαση Νομάρχη Πιερίας με την οποία είχε οριστεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος ως αργία για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα τροφίμων του Νομού μας, δεν είναι πλέον σε ισχύ, οπότε και η Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014 είναι εργάσιμη ημέρα για όλο τον ιδιωτικό τομέα και η αγορά της πόλης μας θα λειτουργήσει κανονικά τις ώρες 09.00 – 14.30.
          Για μια ακόμη φορά με την ψήφιση του ως άνω Νόμου και τη μνημονιακή δέσμευση της Κυβέρνησης και της τρόικας, καταργούνται επίσημες αργίες (μόνο στον ιδιωτικό τομέα και όχι στο Δημόσιο) και επιδιώκεται η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων, κατ’ εντολή των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.
Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνονται οι προθέσεις της Κυβέρνησης, ποιους κατ’ ουσίαν εξυπηρετεί και ποια συμφέροντα διαφυλάσσει με τις αποφάσεις της. Απροκάλυπτα πλέον, επιχειρούν να καταργήσουν τις παραδόσεις της χώρας μας, τα ήθη και έθιμά μας αλλά κυρίως τους ισχυρούς θρησκευτικούς και οικογενειακούς δεσμούς που μας χαρακτηρίζουν ως Έλληνες.
          Επιτέλους, χρήματα λείπουν από τον κόσμο και όχι ο χρόνος.



16ης Οκτωβρίου 2,   Κατερίνη  601 00    Τηλέφωνο : 23510 – 27713   Fax : 23510 – 77713
e-mail :  eskat@otenet.gr
 
 


Η ΝΕΡΙΤ προβάλει την ομορφιά του Ολύμπου και του Δίου..

http://dim-karits.pie.sch.gr/images/Pieria_Dion_Arxaio_Theatro.jpg 
Η ΝΕΡΙΤ σε ρεπορτάζ της, προβάλει την φυσική ομορφιά του Ολύμπου και του αρχαιολογικού χώρου στο Δίον.Δείτε το όμορφο ρεπορτάζ..
στο βίντεο που προβάλλει η Δημόσια Τηλεόραση, όπου προβάλλει το φυσικό κάλος του Ολύμπου και τον αρχαιολογικό σώρο του Δίου.....Βίντεο

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ SUPER MARKET ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - Κατερίνη 03–06–2014

http://www.madatoforos.com/wp-content/uploads/2013/04/ARVANITIDIS.jpg 

Δεν πέρασαν δυο μήνες ...
από την αλλαγή της εργοδοσίας της αλυσίδας S/M ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ και τα πρώτα δείγματα γραφής για το πώς σκέπτονται να αντιμετωπίσουν την πραγματικά δύσκολη κατάσταση τα «καινούργια αφεντικά» το είδαμε το περασμένο Σάββατο, που χωρίς καμία ενημέρωση και προειδοποίηση, στη λογική του αποφασίζουμε και διατάζουμε και παρά τις υποσχέσεις ότι θα...
διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, έβαλαν λουκέτο σε τέσσερα καταστήματα της επιχείρησης (ένα στην Κοζάνη, ένα στη Βέροια, ένα στην Αλεξάνδρεια, και ένα στις Σέρρες), αφήνοντας πολλούς εργαζόμενους στο δρόμο μεταξύ αυτών και την συναδέλφισσα αντιπρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμπορίας τροφίμων S/M Κοζάνης, παραβιάζοντας τον Νόμο 1264/82.
Η Διοίκηση του Σωματείου μας συμπαραστέκεται και στηρίζει τους απολυθέντες συναδέλφους και παράλληλα καταγγέλλει τις απαράδεκτες ενέργειες της επιχείρησης και την καλεί για την άμεση ανάκληση της απόλυσης της συναδέλφου Αντιπροέδρου και την απορρόφηση των άλλων συναδέλφων σε άλλα καταστήματα.
                                                         Για το Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
             ΖΑΡΚΑΝΕΛΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ                                ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ