ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

2ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού Γιορτή Λήξης Σχολικού Έτους 2013-2014


ΚΟΛΙΝΔΡΟΣ
Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014,
ώρα 19.00  
Ανοικτό Αμφιθέατρο  2ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού





    Με την ευκαιρία της λήξης του σχολικού έτους 2013-2014 σας  προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τη σχολική γιορτή που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014 και ώρα 7.00 το απόγευμα στο ανοικτό αμφιθέατρο του σχολείου μας.

Με εκτίμηση
Για το Διδακτικό Προσωπικό
Ο Διευθυντής
Δημήτριος Χλεμές








Μετά το τέλος της σχολικής γιορτής στο προαύλιο του σχολείου ο Σύλλογος Γονέων του  2ου Δημοτικού Σχολείου και 2ου Νηπιαγωγείου Κολινδρού   διοργανώνει λαϊκή βραδιά με ζωντανή μουσική,  φαγητό και ποτό  και κληρώσεις με πλούσια δώρα.
Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ.


Μπέος: «Ντροπή ο Σαρρής» Ο Αχιλλέας Μπέος δήλωσε πως είναι ντροπή στην προεδρία της ΕΠΟ να βρίσκεται ο Γιώργος Σαρρής.. και του ζητά να παραιτηθεί.

Μπέος: «Ντροπή ο Σαρρής»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δημάρχου – φιλάθλου του Ολυμπιακού Βόλου αναφέρει:
«Μετά το χθεσινό προμελετημένο έγκλημα που διεπράχθη κατά του Ολυμπιακού Βόλου και του άμοιρου επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με μάρτυρες όλη τη φίλαθλη Ελλάδα από το διαιτητικό τρίο Σιδηρόπουλου, Ακριβού και Ευθυμιάδη, θα ήθελα να συγχαρώ τους ποδοσφαιριστές, την τεχνική ηγεσία, τη διοίκηση αλλά και τους υπέροχους φιλάθλους για την εν γένει παρουσία τους και συμπεριφορά τους στο «Κλεάνθης Βικελίδης».
Ελπίζω και εύχομαι η επόμενη μέρα να βρει ενωμένη την οικογένεια του Ολυμπιακού Βόλου και τη διοίκηση να βρει τη δύναμη ώστε να δώσει λύσεις, γιατί πραγματικά αυτή η ομάδα αξίζει καλύτερης τύχης. Κλείνοντας, ως άνθρωπος που αγαπά το ποδόσφαιρο και το έχει υπηρετήσει επί σειρά ετών, θα ήθελα να δηλώσω ότι είναι ντροπή στην προεδρία της ΕΠΟ να βρίσκεται ο Γιώργος Σαρρής. Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί και δεν είναι ικανός να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Κι αυτό διότι είναι έρμαιο των συνεργατών του και κρύβεται πίσω από αυτούς. Πολύ σύντομα όμως θα αποκαλυφθούν. Κ. Σαρρή παραιτήσου πριν είναι αργά. Το ποδόσφαιρο δεν έχει ανάγκη από μαριονέτες.
Υ.Γ.: Οσο για τη στάση της Νova που δεν έκανε κανένα απολύτως σχόλιο για το «έγκλημα» εις βάρος του Ολυμπιακού Βόλου στο μπαράζ με την Ξάνθη, αντιλαμβάνομαι ότι ήταν μέρος του σχεδίου ώστε να καλυφθούν τα διαιτητικά εγκλήματα».
gazzetta.gr 

Αναχώρησε χθες το πρωί από την Κατερίνη με προορισμό την πόλη Μπιγέλενα.

 Η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, που οργάνωσε η..
Ι. Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Γεωργίου.
Η αγάπη των Πιεριέων συγκέντρωσε πάνω από είκοσι τόνους τρόφιμα μακράς διαρκείας, είδη υγιεινής και εμφιαλωμένο νερό, τα οποία θα ανακουφίσουν τους εμπερίστατους πλημμυροπαθείς αδελφούς μας.


Την Πέμπτη παρουσιάζεται και επίσημα από τη διοίκηση του ΠΑΟΚ ο Άγγελος Αναστασιάδης, όπου θα γίνει εκτενής αναφορά και στο πλάνο...της ομάδας, ενόψει της νέας σεζόν.

Δρομολογούνται ρόστερ και μεταγραφικά 


Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 στην αίθουσα Τύπου της Τούμπας, ενώ στη συνέχεια θα τεθούν επί τάπητος και τα θέματα που αφορούν στη στελέχωση του ρόστερ της επόμενης χρονιάς.
Μεταγραφή από την Κ20
Συμβόλαιο με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ μέχρι το καλοκαίρι του 2017 υπέγραψε ο Παναγιώτης Δεληγιάννιδης, παίκτης της ομάδας Κ20 του συλλόγου. Την εσωτερική μεταγραφή, ανακοίνωσε ο μάνατζερ του ποδοσφαιριστή μέσω twitter.
Ολοκληρώθηκε η ΓΣ του ΑΣ ΠΑΟΚ
Με μόλις πενήντα άτομα να δίνουν το «παρών», ολοκληρώθηκε η Γενική Συνέλευση του ΑΣ ΠΑΟΚ.
Στη συνέλευση υπερψηφίστηκαν ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός, καθώς και η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής, ενώ τονίστηκε το σοβαρό πρόβλημα με τα ελάχιστα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη.
http://www.novasports.gr/
 

Εντός του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης και με ικανοποιητικούς ρυθμούς.«Τρέχουν» οι εργασίες ανέγερσης του Θεάτρου...


Με ικανοποιητικούς ρυθμούς και εντός του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης εξελίσσονται οι εργασίες ανέγερσης Θεάτρου και Χώρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Κατερίνης, στον ελεύθερο χώρο ανατολικά των ΚΤΕΛ. Πρόκειται για ένα έργο που αναμένεται να αποτελέσει «όχημα» για την πολιτιστική ζωή του τόπου, ενώ παράλληλα ήδη συμβάλλει στην ανάπτυξη, καθώς δημιούργησε και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας τονώνοντας έτσι την αγορά.
Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης, που προέρχεται σε ποσοστό 100% από το ΕΣΠΑ, φτάνει τα 7.750.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2015.
 

Αυτή την περίοδο οι εργασίες επικεντρώνονται ως εξής:
1. Ολοκλήρωση φέροντος οργανισμού κτιρίου Α.
2. Έναρξη κατασκευής τοιχοποιίας κτιρίου Α.
3. Ολοκλήρωση φέροντος οργανισμού έως το τέλος του μήνα στο κτίριο Β.
Σάββας Χιονίδης: «Έργο υψηλών προδιαγραφών που συμβάλλει στην πολιτιστική, αστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη»
Αναφερόμενος στην πορεία των εργασιών ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης τονίζει: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς ένας χώρος υψηλών προδιαγραφών θα αποδοθεί στους ανθρώπους του πολιτισμού της περιοχής μας για να τον αναδείξουν και παράλληλα θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στο σύνολο του Δήμου, στην αστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη».
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το κτίριο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα (ισόγειο, εξώστης και όροφος), καθώς και υπόγεια. Η συνολική επιφάνεια του είναι 4.700 τ.μ., ενώ η χωρητικότητα του θεάτρου 488 θεατές. Η στάθμη του ισογείου φιλοξενεί την αίθουσα του θεάτρου, το χώρο της εισόδου καθώς και βοηθητικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του θεάτρου.
Η στάθμη του εξώστη έχει ένα διάδρομο για την κυκλοφορία των ατόμων από την αίθουσα, τουαλέτες και γραφεία, ενώ το επίπεδο του ορόφου περιλαμβάνει γραφεία, χώρους μεταφραστών και δημοσιογράφων.
Οι υπόγειοι χώροι του κτηρίου φιλοξενούν τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτηρίου, αποθηκευτικούς, καθώς και βοηθητικούς χώρους σκηνής. Η μελέτη του ήχου έγινε με όλες τις υψηλές προδιαγραφές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Συγχαρητήριο μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας στο νέο Υφυπουργό Παιδείας, Κώστα Κουκοδήμο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ


28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη      e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
                                                                    ιστοσελίδα: www.pkm.gov.gr

                                                                    Κατερίνη, 12 Ιουνίου 2014


        




Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου στο βουλευτή Νέας Δημοκρατίας, Πιερίας, κ. Κώστα Κουκοδήμο, για την ανάληψη των καθηκόντων του, ως Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, προσβλέποντας  σε  μία αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία.

Εύχομαι ολόψυχα υγεία, δύναμη και επιτυχία στο έργο του.


Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Σοφία Μαυρίδου





Καλούνται τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας σε Τακτική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 15 Ιουνίου 2014 και ώρα 7 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Στην Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί και διενέργεια Αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας και της Ελεγκτικής Επιτροπής.                                                                                                                                                     
Για την απαρτία της πρώτης Γενικής Συνέλευσης απαιτείται η παρουσία του ½  των ταμειακά τακτοποιημένων μελών.
Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την ίδια μέρα και ώρα της επόμενης εβδομάδας στον ίδιο  χώρο και απαιτείται το ¼ των ταμειακά τακτοποιημένων μελών.
Οι αιτήσεις για τις υποψηφιότητες από τους ενδιαφερομένους πρέπει να υποβληθούνε το αργότερο έως την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014 και ώρα 16.00 μ.μ στο γραφείο της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας, Λ. Στρατού 5.

Η παρουσία και η συμμετοχή σας στη Συνέλευση κρίνεται απαραίτητη!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο  Πρόεδρος                                              Ο Γραμματέας                                                                    
Νίκος Συνδικιώτης                                      Θωμάς Αθανασίου    


Ο Σύλλογος ΠΝΟΗ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Ο Σύλλογος ΠΝΟΗ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ  σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση προσφοράς εννέα ηλεκτρικών κρεβατιών νοσηλείας τριών θέσεων, στην Παιδιατρική  Κλινική του Ιπποκράτειου  Γ.Ν. Θεσσαλονίκης , που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014 και ώρα 12.30 το μεσημέρι.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Σύλλογός θα τιμήσει τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο και τον  Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα για την ιδιαίτερη ευαισθησία και προτεραιότητα που δείχνουν σε θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής μέριμνας.
Παράλληλα μέλη του Συλλόγου θα προσφέρουν δώρα σε όλα τα  παιδιά που νοσηλεύονται σήμερα στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου.
Η παρουσία σας θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή για εμάς.




Με εκτίμηση


  Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων                                                                

Την Κυριακή 15 Ιουνίου στις 10 πμ διοργανώνεται σεμινάριο στο αγρόκτημα της Σπείρας Γης στον Αρωνά, Πιερίας, το οποίο θα αφορά στη χρήση και τις εφαρμογές των Ενεργών Μικροοργανισμών (ΕΜ). Οι ΕΜ είναι μια εφεύρεση του Ιάπωνα Δρ. TEROUO HIGA που όπως ο ίδιος αναφέρει πρόκειται για μια επανάσταση που θα σώσει την γη.


Οι ΕΜ είναι ωφέλιμα βακτήρια (κυρίως μαγιά, βακτήρια του γαλακτικού οξέως και της φωτοσύνθεσης) που επιδρούν εξισορροπώντας σε κάθε φυσικό περιβάλλον, δημιουργώντας απόλυτα υγιείς συνθήκες και μην αφήνοντας χώρο στον αντίποδά τους, δηλαδή στα παθογόνα βακτήρια να δράσουν. ΟΙ δράσεις τους είναι βασικά 3:

·         Ο καθαρισμός, δηλαδή η αποικοδόμηση νεκρής οργανικής ύλης και σταμάτημα των διαδικασιών σήψης.
·         Η αντιοξείδωση, μέσα από την περισυλλογή  των ελεύθερων ριζών του οξυγόνου
·         Η ζύμωση και η μετατροπή των οργανικών υπολειμμάτων σε πολύτιμες πρώτες ύλες.

Το σεμινάριο θα είναι πρακτικό και οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να μάθουν λεπτομέρειες για τις δυνατότητες χρήσης και εφαρμογών των ΕΜ στις καλλιέργειες,  στην κτηνοτροφία αλλά και στην καθημερινή μας ζωή. Ομιλήτρια θα είναι η αντιπρόσωπος της τεχνολογίας των ΕΜ στην Ελλάδα κα Κωνσταντίνα Ζαφειροπούλου.

Πληροφορίες Πόπη Σουρμαΐδου 697 222 19 22


……………………………………………………………………………………….
Υπενθυμίζουμε ότι η Σπείρα Γης είναι ένας Κοινωνικός Συνεταιρισμός με έδρα την Πιερία και με στόχο την εκπαίδευση σε θέματα οικολογικής γεωργίας και μιας ισορροπημένης ζωής στη φύση
Μέσο: το αγρόκτημά μας στον Αρωνά,  Πιερίας όπου δημιουργούμε έναν χώρο εκπαίδευσης και επίδειξης, ανταλλαγής γνώσης και ιδεών αλλά και ψυχαγωγίας.

Προϊόν: Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί (ΕΜ).

Το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ)



Σύμφωνα με το ν. 4186 / 2013 και την με Αρ. 77204/Γ2 (ΦΕΚ 1336/26-05-2014) απόφαση του Υπουργείου Παιδείας το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) προσφέρει δύο κύκλους  σπουδών, οι οποίοι ανήκουν στο τυπικό εκπαιδευτικό  σύστημα:

α. το «Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών» Α, Β και Γ Τάξη  και

β. το «Μεταδευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών», την «Τάξη  Μαθητείας» Δ’ Τάξη ..

Οι σκοποί του Επαγγελματικού Λυκείου είναι μεταξύ άλλων και :

Η παροχή γενικής παιδείας υψηλού επιπέδου, που  θα συμβάλλει στην ισόρροπη γνωστική, συναισθηματική, πνευματική και σωματική ανάπτυξη όλων των μαθητών. Η προαγωγή της κριτικής σκέψης, της πρωτοβουλίας, της δημιουργικότητας και των ικανοτήτων των  μαθητών.
Η παροχή ολοκληρωμένων επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Η ενδυνάμωση της δυνατότητας παρακολούθησης των εργασιακών εξελίξεων, καθώς και της δυνατότητας πρόσληψης και αφομοίωσης των νέων τεχνολογικών και επαγγελματικών γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων  στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης. Η δυνατότητα επαγγελματικής ανέλιξης μέσω σπουδών σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα.

Στην Α΄ τάξη ΕΠΑΛ εγγράφονται μαθητές με απολυτήριο Γυμνασίου :

Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας στην Α’ Τάξη είναι τα εξής:

1. Ελληνική Γλώσσα (Νέα Ελληνική Γλώσσα 3 ώρες και Λογοτεχνία 1 ώρα),
2. Μαθηματικά (Άλγεβρα 3 ώρες και Γεωμετρία 1 ώρα),
3. Φυσική (2 ώρες),
4. Χημεία (2 ώρες),
5. Πολιτική Παιδεία, (2 ώρες), ( Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί - Αρχές Δικαίου – Κοινωνιολογία )
6. Ιστορία (1 ώρα),
7. Θρησκευτικά (1 ώρα),
8. Ερευνητική Εργασία (Project) (2 ώρες),
9. Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά) (2 ώρες),
10. Φυσική Αγωγή (2 ώρες).

Στην ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών  Εφαρμογών:

1. Αρχές Μηχανολογίας (4 ώρες),
2. Αρχές Ηλεκτρονικής και Ηλεκτρολογίας (3 ώρες),
3. Τεχνικό Σχέδιο (2 ώρες),
4. ΣΕΠ − Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια και Υγιεινή (2 ώρες),
5. Εφαρμογές Πληροφορικής (2 ώρες).
Στη Β’ Τάξη ΕΠΑΛ εγγράφονται μαθητές που έχουν τελειώσει την Α΄ Τάξη ΕΠΑΛ ή την Α’ Τάξη ΓΕΛ, απόφοιτοι ΕΠΑΣ για απόκτηση απολυτηρίου Λυκείου και απόφοιτοι ΓΕΛ για απόκτηση Πτυχίου ή Απόφοιτοι ΕΠΑΛ για απόκτηση δεύτερου Πτυχίου. 

Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας της Β΄ Τάξης ΕΠΑ.Λ.  είναι τα εξής:

1. Ελληνική Γλώσσα (Νέα Ελληνική Γλώσσα 2 ώρες και Λογοτεχνία 1 ώρα),
2. Μαθηματικά (Άλγεβρα 2 ώρες και Γεωμετρία 1 ώρα),
3. Θετικές Επιστήμες (Φυσική 1 ώρα και Χημεία 1 ώρα),
4. Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ (1 ώρα),
5. Θρησκευτικά (1 ώρα),
6. Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά) (1 ώρα)
7. Φυσική Αγωγή (1 ώρα).

Στο 1ο ΕΠΑΛ Κατερίνης λειτουργούν οι παρακάτω Τομείς και Ειδικότητες στη Β’ Τάξη :

ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ:
Ειδικότητα: Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
Ειδικότητα: Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ
Ειδικότητα: Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού

ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ:
Ειδικότητα: Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
Ειδικότητα: Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
Ειδικότητα: Τεχνικός Εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού
Ειδικότητα: Τεχνικός Οχημάτων

Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού:
Ειδικότητα: Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων
Ειδικότητα: Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων
Ειδικότητα: Τεχνικός Αυτοματισμού
Ειδικότητα: Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών

Τομέας Δομικών Εργων:
Ειδικότητα: Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

Τομέας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων:
Ειδικότητα: Τεχνικός Διαχείρισης και Ανακύκλωσης
Ειδικότητα: Τεχνικός Ελέγχου Ρύπανσης και Εγκαταστάσεων Αντιρρύπανσης

Ειδικά για την σχολική χρονιά 2014 – 2015 θα λειτουργήσει επίσης για τελευταία φορά στην Γ’ Τάξη η Ειδικότητα Γραφικών Τεχνών του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών. Σε αυτή την ειδικότητα μπορούν να γραφτούν απόφοιτοι του Α’  και Β’ Κύκλου ΤΕΕ  και της Β’ ΕΠΑΛ του ίδιου τομέα.

Οι απόφοιτοι της Γ’ Τάξης ΕΠΑΛ παίρνουν Απολυτήριο Λυκείου ισότιμο με του Γενικού Λυκείου και Πτυχίο Επιπέδου 3. Έχουν  τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ΤΕΙ με πανελλήνιες εξετάσεις σε 4 μαθήματα (ομάδα Α) ή στα ΑΕΙ με πανελλήνιες εξετάσεις σε 4 μαθήματα του ΓΕΛ ( ομάδα Β). Όσοι μαθητές συνεχίσουν στη Δ’ Τάξη (Μαθητείας)  παίρνουν Πτυχίο επιπέδου 4 μετά από διαδικασίες πιστοποίησης. Η «Τάξη Μαθητείας», που εφαρμόζει το δυϊκό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητείας) του Ο.Α.Ε.Δ. έχει διάρκεια ένα (1) έτος και περιλαμβάνει Μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, Μάθημα Ειδικότητας και προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης στη σχολική μονάδα αντίστοιχα. 

Καρακούσης Αθανάσιος
Υποδιευθυντής 1ου ΕΠΑΛ Κατερίνης

Η εκπομπή της ΝΕΡΙΤ «Επί_μένουμε Ελλάδα» στην Πιερία



Την Πιερία επισκέφθηκε πρόσφατα συνεργείο της δημοφιλούς ταξιδιωτικής εκπομπής της ΝΕΡΙΤ «Επί_μένουμε Ελλάδα», με σκοπό την προβολή της.

Γνώριμη στην περιοχή μας όχι μόνο από τη μεγάλη ακροαματικότητα, αλλά και από τις προηγούμενες επισκέψεις δημοσιογράφων της από το «Μένουμε Ελλάδα» της ΕΡΤ.

Στην πενθήμερη παραμονή του το τηλεοπτικό συνεργείο ξεναγήθηκε στο Ελατοχώρι, τον Πλαταμώνα, τον Παλιό Παντελεήμονα, το αρχαίο Δίον, τον Όλυμπο, τα φυτώρια με την αρώνια,   τη νέα καλλιέργεια στην Καλλιθέα, καθώς και έναν αμπελώνα.

Επικεφαλής ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος Βασίλης Λεβέντης,  που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Πιερία. Η ξεχωριστή ικανοποίησή του αποτυπώνεται με τις δηλώσεις - αναφορά που έκανε για την …

ΠΙΕΡΙΑ: Ταξίδι στο μύθο

Ήταν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι όταν ύστερα από ένα ελαφρώς κοπιαστικό ταξίδι με το τηλεοπτικό συνεργείο της ΝΕΡΙΤ, τον οπερατέρ Στράτο Θεοδοσίου και τον ηχολήπτη Κώστα Παππά, ξεκινήσαμε να καταγράφουμε τα πρώτα πλάνα στην Πιερία.

Και συγκεκριμένα στο Λιτόχωρο. Στο πάρκο με τη λίμνη και τα σιντριβάνια, πίσω από το δημαρχείο, συναντήσαμε τον Πάρι Δεληνιώτη, επί σειρά ετών στέλεχος του τουριστικού τομέα, με σπουδές στη Διοίκηση επιχειρήσεων και το τουριστικό μάνατζμεντ. Ο Πάρις επέστρεψε στην Ελλάδα πριν από λίγους μήνες έχοντας φορτωμένες τις βαλίτσες του με εμπειρίες πάνω στο κομμάτι του τουρισμού, από την Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και την Κολωνία της Γερμανίας όπου έζησε για αρκετά χρόνια. Στη συζήτηση που είχαμε μαζί του κατάλαβα ότι το μυστικό για την ανάδειξη ενός τόπου ως δημοφιλούς τουριστικού προορισμού κρύβεται εν πολλοίς πίσω από μια λέξη που δεν είναι άλλη από τη «συλλογικότητα».

Είναι φανερό ότι για  πολλούς  επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, η συλλογικότητα των δράσεων αποτελεί μονόδρομο για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Να γίνουν γνωστές οι ομορφιές της Πιερίας, οι παραλίες, οι κορυφές, οι πλαγιές, οι πρόποδες του Ολύμπου και όλα τα χωριά του βουνού των θεών, αλλά και των Πιερίων που κατακλύζονται από κόσμο. Να γίνουν σαν τον «Μέλανα Δρυμό» της Γερμανίας είναι το όνειρο του Πάρι, ενός ήπιων τόνων ανθρώπου που αν τον «εκμεταλλευτούν» οι επιχειρηματίες της περιοχής, θεωρώ πως θα βγουν μακροπρόθεσμα κερδισμένοι.

Αφήνοντας πίσω το Λιτόχωρο, κατευθυνόμαστε Καλλιθέα, στο κτήμα του προέδρου  του συνεταιρισμού «Αρώνια Πιερίας», Κώστα Βαφείδη και του συνεταίρου του Γιάννη Τάχα.

Ο Κώστας Βαφείδης, ένας δίμετρος ευγενής άνθρωπος πρώην μπασκετμπολίστας και προπονητής καλαθοσφαίρισης, άφησε τα παρκέ και με τις οικονομίες που είχε συγκεντρώσει, αποφάσισε να επενδύσει στην αρώνια, ένα φαρμακευτικό φυτό, με πολύ καλές στρεμματικές αποδόσεις. Μαζί του στη στροφή που έκανε στη ζωή του επενδύοντας στις νέες καλλιέργειες, ένα νέο παιδί ο Γιάννης Τάχας, ο οποίος ήταν παλιότερα μάγειρας και δούλευε σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, αλλά τώρα με την τσάπα και τη φρέζα κρατά την καλλιέργεια στο κτήμα περιποιημένη και τα φυτά της αρώνιας, όλο ζωή, σαν στρατιωτάκια το ένα δίπλα στο άλλο.

Και οι δύο αποτελούν παράδειγμα, αφού με συστηματική δουλειά και προσεκτικά βήματα έρχεται σταδιακά η επιτυχία.

Καθώς είχε φτάσει το δειλινό, πήραμε το δρόμο για το Ελατοχώρι, το παλιό πανέμορφο χωριό, όπου θα διανυκτερεύαμε. Συναντήσαμε την Κική, τη Βανέσσα, το Νίκο και τον Κώστα, τέσσερα νέα παιδιά που έχουν αναλάβει τα ηνία του Συλλόγου των Επαγγελματιών του Ελατοχωρίου. Μια σπουδαία κίνηση από νέους κάτω των 30 ετών να φέρνουν φρέσκιες ιδέες για να κάνουν γνωστό το Ελατοχώρι παγκοσμίως. Γιατί το Ελατοχώρι δεν είναι μόνο το χιονοδρομικό του κέντρο, ούτε είναι απλά  άλλος ένας χειμερινός προορισμός. Είναι η φύση που δίνει απλόχερα ομορφιές με δάση, ποτάμια και τρεχούμενα νερά, πέτρινα και ξύλινα γεφύρια, μονοπάτια και καταρράκτες ονειρεμένους. Είναι η ιστορική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που στέκει όρθια αιώνες τώρα. Είναι το λαογραφικό του μουσείο με τα αντικείμενα της πολιτιστικής κληρονομιάς και της καθημερινής ζωής των ανθρώπων τούτου του τόπου. Είναι οι οάσεις ηρεμίας και δροσιάς, όπως οι περιοχές «Πηγή Κεραμίδα», «Σωτήρη Ρέμα» και «Νικόλα Πηγάδι»  και ένας τόπος μυστηρίου, όπως η σπηλιά όπου κρυβόταν από τους διώκτες του ο θρυλικός λήσταρχος Γιαγκούλας.

Έχουν μεράκι για δουλειά και νέες ιδέες που υλοποιούν κάθε τόσο τα τέσσερα μέλη του συλλόγου των Επαγγελματιών του Ελατοχωρίου. Είναι μονίμως με το χαμόγελο στα χείλη, γεμάτοι όλοι τους με αισιοδοξία που τόσο λείπει στις γκρίζες μέρες των μνημονίων και της φτώχειας που χτυπά τις μεγαλουπόλεις με επίκεντρο την Αθήνα.

Το επόμενο πρωινό θα μας βρει στο Δίον και στον αρχαιολογικό του χώρο. Είναι η πρώτη μου επίσκεψη στο χώρο, σίγουρα όχι η τελευταία, καθώς ένοιωσα δέος βαδίζοντας στα βήματα των αρχαίων Μακεδόνων. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γρηγόρη Παπαχρήστο, πρόεδρο του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρη Παπαχρήστου και τους εθελοντές Ροδή Ναβροζίδου, Τζοβάννα Αλεβιζοπούλου, Μαριάννα Ναβροζίδου και Σταύρο Μόσχη, για την ξενάγηση που μας έκαναν στο αρχαίο θέατρο, στο ιερό της Δήμητρας, της Ίσιδος, του υψίστου Διός, στα Λουτρά και στο Ωδείο, στην αρχαία πόλη και τις γνώσεις που μου μετέφεραν στις συζητήσεις που είχαμε. Μια επίσκεψη δεν φτάνει για να δεις από κοντά τους χώρους όπου ζούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες. Εμείς περιηγηθήκαμε για περισσότερες από τρείς ώρες και μετά πήγαμε κατευθείαν στο μουσείο του Δίου, όπου μας περίμενε η καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.  Σεμέλη Πινγιάτογλου. Η κυρία Πινγιάτογλου είχε την τύχη ως φοιτήτρια να συμμετέχει στις ανασκαφές στο Δίον υπό τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή. Υπομονετικά μας ξενάγησε στους χώρους του μουσείου και μας εξήγησε την ιστορία των αγαλμάτων και των άλλων αντικειμένων - θησαυρών που κοσμούν το χώρο.

Ο χρόνος μας κυνηγά. Κατευθυνόμαστε βόρεια από το μουσείο του Δίου για το φαράγγι του Ορλιά. Εκεί είναι ο Βασίλης Σίμος, εκπαιδευτής canyoning που μας περιμένει να μας δείξει τις ομορφιές του Ολύμπου. Ο Βασίλης γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή το βουνό, μιας και πριν συνταξιοδοτηθεί από το πυροσβεστικό σώμα, ήταν στην ομάδα διάσωσης του Ολύμπου. Μαζί του λοιπόν και συντροφιά με 4 παιδιά τον Θοδωρή, την Ιωάννα, τη Δέσποινα και τον Γιώργο, 18, 16 και 14 ετών αντίστοιχα, ξεκινήσαμε από το αρχαίο μονοπάτι του Δίου, με προορισμό τον καταρράκτη του κόκκινου βράχου. Περπατούσαμε κοντά δύο ώρες, μαζί με τις στάσεις που κάναμε, για τις ανάγκες των γυρισμάτων του ρεπορτάζ και φτάσαμε στο ομορφότερο σημείο που έχω επισκεφθεί μέχρι σήμερα. Μια φυσική waterland όπως μου έλεγε ο Βασίλης ο Σίμος, χωρίς τη βοήθεια του οποίου δεν θα είχε πραγματοποιηθεί το ρεπορτάζ.

Η επόμενη μέρα είναι αφιερωμένη στον Πλαταμώνα. Μαγικό μέρος, συνδυάζει βουνό και θάλασσα, το πράσινο ακουμπά το γαλάζιο των ακτών, το Κάστρο δεσπόζει στην κορυφή του λόφου και ο Άλκης Σακογιάννης, ξενοδόχος - επιχειρηματίας, μας δείχνει τις παραλίες του Πλαταμώνα μέσα από το καΐκι του ψαρά Ζαχαρία Ζάχου.

Τη Σκοτίνα, τον Παλιό Παντελεήμονα, τους Νέους Πόρους που σφύζουν από ζωή. Τα club, τα  cafe, οι ψαροταβέρνες και οι ψησταριές, προσφέρονται για όλα τα γούστα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πλαταμώνας κατακλύζεται κάθε χρόνο από Λαρισαίους και βορειοελλαδίτες γενικά και τώρα τελευταία από Ρώσους, Γερμανούς και άλλους ξένους τουρίστες.

Είχα την τύχη να επισκεφθώ αι τον παραδοσιακό οικισμό του Παλιού Παντελεήμονα. Με οδηγό-ξεναγό τον Διονύση Τζιουβάρα, πολιτικό μηχανικό, περπάτησα στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού, θαύμασα την παραδοσιακή Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική των σπιτιών, έζησα για λίγες ώρες ένα όνειρο, σε έναν οικισμό όπου δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, δεν υπάρχουν εναέρια καλώδια της ΔΕΗ ή του ΟΤΕ -όλα είναι υπογειοποιημένα- και οι ρυθμοί της ζωής κυλούν ήρεμα όπως τα παλιά καλά χρόνια.

Στην Πιερία λίγο έξω από τον πλαταμώνα επισκεφθήκαμε και ένα αποστακτήριο, αυτό των αδελφών Παπαγεωργίου. Ήμασταν τυχεροί γιατί εκείνο το βράδυ γινόταν καζανέματα από κούμαρα. Ένα τσίπουρο 100% βιολογικό, καθώς οι κουμαριές είναι φυτά του δάσους που δεν χρειάζονται ούτε λίπανση, ούτε φυτοπροστασία. Ο χυμός από τα κούμαρα παραμένει για μερικούς μήνες σε βαρέλια και μετά στο αποστακτήριο παράγεται τσίπουρο κουμαρίσιο. Η βραδιά είχε απ΄ όλα. Χορό, τραγούδι με μια ζεστή και φιλική παρέα και φυσικά άφθονο τσίπουρο.

Η περιήγησή μου στην Πιερία έκλεισε με την επίσκεψή μας στον αμπελώνα Παπαγιαννούλη. Πατέρας και γιός με πολύ μεράκι, σε μια οικογενειακή επιχείρηση, παράγουν ένα εξαιρετικό κρασί.
Μέσα στον αμπελώνα υπάρχει το εμφιαλωτήριο, το συσκευαστήριο, οι δεξαμενές σε εγκαταστάσεις που λάμπουν από καθαριότητα. Ο πατέρας Παπαγιανούλης μας δώρισε εκτός από το εκπληκτικό κρασί και δύο βιβλία των εκδόσεων «Τέρτιος» και τον ευχαριστούμε πολύ για την καλοσύνη του.

Προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους να επισκεφθούν την Πιερία για να απολαύσουν τις πεντακάθαρες παραλίες της και τον μαγευτικό Όλυμπο.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά όλους τους ανθρώπους τους οποίους γνώρισα. Ευχαριστίες και στον Τάκη Σφήκα, δημοσιογράφο στα τουριστικά θέματα, για τη συνεργασία που είχαμε, όπως και στο Βαγγέλη Φαλάρα, αξιωματικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας και παλιό γνώριμο από το αρχηγείο της πυροσβεστικής, όπου ήταν εκπρόσωπος τύπου.


Από το 21:00 και μετά, στον Όλυμπο.

ΦΩΤΟ:
1.      Στο Ελατοχώρι
2.      Στον Πλαταμώνα
3.      Στον Παλιό Παντελεήμονα
4.      Στο οινοποιείο «Παπαγιαννούλη»
5.      Στο Μουσείο του Δίου
6.      Στο αρχαίο Δίο
7.      Στο ρακοκάζανο των αδελφών Παπαγεωργίου

8.      Στο κτήμα με την αρώνια

Το Σάββατο 14 Ιουνίου 2014, στις 7.30 το βράδυ στην εκπομπή«ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ» της ΔΙΟΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ με τον Γιάννη Τσιμπονίδη Θέμα: «Ευλογιά, η επόμενη ημέρα»





Η  εκπομπή «Κοντά στους Αγρότες», με τον Γιάννη Τσιμπονίδη, που μεταδίδεται το Σάββατο  14  Ιουνίου  2014, στις 7.30  το βράδυ, στην ΔΙΟΝ Τηλεόραση Κεντρικής Μακεδονίας(diontv.gr),  θέμα της έχει:«Ευλογιά, η επόμενη ημέρα»


Ονόματα  προσκεκλημένων:


ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ
Κτηνοτρόφος Λιτόχωρο Πιερίας

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΝΔΟΛΙΑΣ
Κτηνοτρόφος Κάτω Μηλιά Πιερίας


ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ
Κτηνοτρόφος Λεπτοκαρυά Πιερίας

Τηλεφωνική παρέμβαση:
ΒΑΚΗΣ ΤΣΙΟΜΠΑΝΙΔΗΣ
Κτηνοτρόφος Ν. Έβρου,
Πρόεδρος Αγροτικού Κτηνοτροφικού
Κόμματος Ελλάδας ΑΚΚΕΛ



Olympus Marathon images




Αυτό το άλμπουμ έχει 9 φωτογραφίες και θα είναι διαθέσιμο στο OneDrive μέχρι τις 7/9/2014.

Τρεις εβδομάδες έχουν απομείνει για το τριήμερο των εκδηλώσεων του 11ου Olympus Marathon, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου. Το Δίον, το Λιτόχωρο και η ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους 600 συμμετέχοντες από 29 χώρες του κόσμου που θα λάβουν μέρος στον αγώνα.
                Σε πυρετό προετοιμασίας  οι εθελοντικές ομάδες που προσφέρουν την στήριξή τους στον αγώνα για την εύρυθμη υλοποίηση του αγώνα, επεξεργάζονται  τις τελευταίες λεπτομέρειες των πλάνων τους, ώστε  να είναι πανέτοιμες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους συμμετέχοντες του 11ου ΟΜ.
Ο Τομέας Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού του παραρτήματος Κατερίνης θα αναλάβει για μια ακόμη χρονιά το δύσκολο έργο της παροχής πρώτων βοηθειών και της διάσωσης, ενώ ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας τις επικοινωνίες του αγώνα, ενώ οι γιατροί  Μιχάλης Κατσαμάκας, Άρης Παγανάς και Βασίλης Τζορντανίδης  θα παράσχουν ιατρική κάλυψη στο Οροπέδιο των Μουσών, στα Πριόνια  και στον τερματισμό. 
Οι ΕΟΣ Δίου, Καρίτσας, Λιτοχώρου και Λεπτοκαρυάς εκτός από το έργο του καθαρισμού των μονοπατιών θα υποδεχτούν τους αθλητές σε σταθμούς. Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΣ Καρίτσας για 4η συνεχόμενη χρονιά θα στελεχώσει τον σταθμό του Ορλιά, ο ΕΟΣ Λεπτοκαρυάς θα υποδεχτεί τους αθλητές στο σταθμό της Κορομηλιάς, ενώ η Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών Δίου θα στελεχώσει, όπως πραγματοποιεί ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια, τους σταθμούς Ξερολάκι και Αγ. Κωνσταντίνο. Ο ΣΔΥ Θεσσαλονίκης θα υποδεχτεί για ακόμη μια χρονιά τους αθλητές στο Σταθμό της Πετρόστρουγκας.  Οι υπεύθυνοι των καταφυγίων Χρήστος Κάκαλος και Σπήλιος  Αγαπητός με τη συνδρομή εθελοντών θα υποδεχτούν με τη σειρά τους τους δρομείς του αγώνα, ενώ ο διαχειριστής του καταφυγίου Σπήλιος Αγαπητός Διονύσης Πουρλιώτης θα επιμεληθεί και θα εξασφαλίσει το ασφαλές πέρασμά τους από τα δύσκολα σημεία της διαδρομής κάτω από τις κορφές. Τέλος ο ΕΟΣ Λιτοχώρου έχει αναλάβει την ασφάλεια των αθλητών στα Ζωνάρια.
Σε σταθμούς σε όλο το μήκος της διαδρομής θα βρεθούν για ακόμη μια φορά και αθλητές που έχουν τρέξει τον ΟΜ προηγούμενες χρονιές και θέλησαν να λάβουν μέρος στον ΟΜ με ένα διαφορετικό τρόπο. Συνολικά πάνω από 300 εθελοντές σε οργανωμένες εθελοντικές ομάδες ή ως μεμονωμένα άτομα θα υποστηρίξουν την διοργάνωση του ΟΜ.
Τη σηματοδότηση του φετινού ΟΜ, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 26 Ιουνίου, θα επιμεληθούν αθλητές οι οποίοι έχουν τρέξει τον ΟΜ στο παρελθόν.

Αρωγοί στην 11η διοργάνωση του ΟΜ στέκονται οι εταιρίες Buff®, Salomon, η Power bar – Δημητριάδης (ενεργειακά gel), η φαρμακευτική εταιρία Novonordisk, η Solo Bars, (βιολογική μπάρα Ελληνικής «καταγωγής»), η Era Energy, το Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, το Φυσικό μεταλλικό νερό ΔΙΟΣ,  καθώς και τα γευστικά φρούτα Protofanousi.
Τον φετινό αγώνα υποστηρίζουν η ΔΕΑ Δίου-Ολύμπου, η Συνεταιριστική Τράπεζα Πιερίας και η Περιφερειακή ενότητα Πιερίας.
Την φωτογράφιση της διοργάνωσης θα αναλάβει για μια ακόμη χρονιά η Go Experience. 
Video της διοργάνωσης

                                                                                      Από την οργανωτική επιτροπή του ΟΜ 2014,
                                                                                                                                                                      Λιτόχωρο, 09/06/2014







Για την οργανωτική επιτροπή του ΟΜ 2013
Γιώτα Πολατίδου

!cid_image001_jpg@01CD11B0.jpgOLYMPUS MARATHON
Running with the gods
Mount Olympus, Litochoro, Greece
11th edition, 29 June 2014
Olympus Marathon Official fb Pageaaa



ΚΑΛΕΣΜΑ



Το Σωματείο Συνταξιούχων Ο.Α.Ε.Ε. Πιερίας καλεί όλους τους συνταξιούχους του Νομού Πιερίας να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014 στην Αθήνα.

Προσυγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας Κατερίνης
την Πέμπτη  19  Ιουνίου 2014  στις  10 π.μ.
όπου δωρεάν θα μεταβούμε στην Αθήνα για τη μεγάλη συγκέντρωση.

Δηλώσεις συμμετοχής έως και την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014 στο τηλέφωνο του Σωματείου : 2351078736 (ώρες 19.00-21.00) καθώς και στα τηλέφωνα του Προέδρου κ. Κουτσή Δημητρίου : 6973223716 και του Γενικού Γραμματέα κ. Τσαλού Αθανασίου : 6978098345

Η παρουσία σου είναι απαραίτητη
για τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των συνταξιούχων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
    Ο Πρόεδρος                                                                                                            Ο Γεν. Γραμματέας

Κουτσής Δημήτριος                                                                                                   Τσαλός Αθανάσιος

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ο.Α.Ε.Ε. Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ

                                                               Δελτίο τύπου

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ



Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Συνταξιούχων Ο.Α.Ε.Ε. Πιερίας συγχαίρει θερμά τον Βουλευτή Πιερίας κ. Κουκοδήμο Κωνσταντίνο για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του ως Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και του ευχόμαστε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει στους τόσο δύσκολους τομείς της Παιδείας και της Θρησκείας μας.
Είμαστε βέβαιοι ότι ο Βουλευτής μας κ. Κουκοδήμος για ακόμη μια φορά θα ανταποκριθεί επάξια στα καθήκοντα που θα του ανατεθούν ενώ παράλληλα και με τη συμμετοχή του στο νέο Κυβερνητικό σχήμα θα συμβάλλει τα μέγιστα για την ανάδειξη του Νομού μας και την προάσπιση των συμφερόντων μας. Εξάλλου και από την προηγούμενη θητεία του ως Γ.Γ. Αθλητισμού και την ουσιαστική στήριξή του στα αθλητικά σωματεία της περιοχής μας (και όχι μόνο), μας έχει ήδη αποδείξει την ιδιαίτερη αγάπη του για το Νομό μας.
          Καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
    Ο Πρόεδρος                                                        Ο Γενικός Γραμματέας



Κουτσής Δημήτριος                                                     Τσαλός Αθανάσιος

Μουντιάλ: Τρέχουν και δεν φτάνουν στη Βραζιλία!



Ακόμα και λίγες ώρες πριν από το εναρκτήριο παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου συνεχίζονται οι εργασίες στο γήπεδο που θα φιλοξενήσει την πρεμιέρα Βραζιλία-Κροατία Απίστευτη ανοργανωσιά και 
ανεπαρκή εικόνα για αναμετρήσεις προδιαγραφών Παγκοσμίου Κυπέλλου εμφανίζουν τα περισσότερα γήπεδα στη Βραζιλία. 

Κι όλα αυτά μόλις ένα 24ωρο πριν απ την πρεμιέρα της διοργάνωσης, όπου η «οικοδέσποινα» Βραζιλία αντιμετωπίζει την Κροατία! 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα κ στο «Αρένα ντε Σάο Πάουλο» που προβλέπεται να φιλοξενήσει αύριο την πρεμιέρα, οι εργασίες συνεχίζονται «πυρετωδώς» ακόμα και λίγες ώρες πριν τη σέντρα…

: Τι αποκαλύπτουν οι σεξουαλικές μας επιθυμίες


Για να βγούμε από την άβολη θέση στην οποία συχνά μας φέρνει μια συζήτηση γύρω από το σεξ ή ακόμη και αυτό το ίδιο το σεξ, θα χρειαστεί να επανεξετάσουμε 
όρους όπως η επιθυμία, ο γάμος και οι φαντασιώσεις. Η αλήθεια είναι ότι η σεξουαλικότητα παραμένει για πολλούς ένα σκοτεινό και μυστηριώδες κομμάτι της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ωστόσο, διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο, θα βρούμε απαντήσεις σε ερωτήματα που μας έχουν απασχολήσει, αλλά θα διστάζαμε να συζητήσουμε με τν σύντροφό μας ή ακόμη και να ομολογήσουμε στον ίδιο τον εαυτό μας.

Γιατί δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε για σεξ;

Ή με άλλα λόγια: Γιατί δυσκολευόμαστε να συζητήσουμε τις ανάγκες μας με τον σύντροφό μας; Οι αιτίες φαίνεται να είναι διαφορετικές για τις γυναίκες και τους άνδρες. Πολλές γυναίκες δεν έχουν εξοικειωθεί με το σώμα τους και άρα με τις πτυχές της σεξουαλικότητάς τους, με αποτέλεσμα να μένουν ανικανοποίητες στ σεξουαλική τους ζωή, χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο. Είναι πιθανό να νιώθουν ντροπή, να έχουν αναστολές ή να μην αισθάνονται αποδεκτές από τον σύντροφό τους. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι οι ίδιες που απέχουν από τη σεξουαλικότητά τους. Από την άλλη πλευρά, οι άνδρες είναι πιθανό να ντρέπονται για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα (π.χ. στύσης ή πρόωρης εκσπερμάτισης), το οποίο θεωρούν πλήγμα στον ανδρισμό τους, και μπροστά στην άρνηση να το συνειδητοποιήσουν, να το αποδεχτούν και να το αντιμετωπίσουν, προτιμούν να μη μιλάνε καθόλου γι’ αυτό. Η δυσκολία μας, πάντως, να μιλήσουμε ανοιχτά για σεξουαλικά ζητήματα προέρχεται και από κοινωνικές επιταγές. Το σεξ είναι το πιο απλό και όμορφο πράγμα του κόσμου, μπορεί όμως να γίνει δύσκολο, ακόμα και επώδυνο. Ο καταιγισμός ερωτικών μηνυμάτων της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας, τα άπειρα «πρέπει» στο σεξ, τα σεξουαλικά πρότυπα που μας επιβάλλουν να ακολουθούμε, κατέληξαν να διαλύσουν τον πηγαίο και ενστικτώδη χαρακτήρα της ερωτικής συνεύρεσης δύο ατόμων. Έτσι, το σεξ γίνεται όλο και πιο δύσκολο και εμείς μπορεί ως αντίδραση του σώματος και του ψυχισμού μας να δείχνουμε άρνηση και αδιαφορία γι’ αυτό.

Γιατί δεν αποκαλύπτουμε τις φαντασιώσεις μας;

Η φαντασίωση είναι ένα φανταστικό σενάριο, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σεξουαλικότητα και βασισμένο στο υποσυνείδητό μας, το οποίο περιέχει τις ασυνείδητες ή απωθημένες επιθυμίες μας. Στο πλαίσιο αυτό, συντελείται ένας συμβιβασμός μεταξύ ενορμήσεων και ηθικών απαγορεύσεων που εμφανίζεται με συμβολικό τρόπο κ χρειάζεται αποκωδικοποίηση (όπως συμβαίνει και με τα όνειρα). Οι φαντασιώσεις συνήθως λειτουργούν διεγερτικά, εμπλουτίζοντας την ερωτική μας ζωή, εξηγούν οι ειδικοί. Τότε, γιατί διστάζουμε να μιλήσουμε γι' αυτές στον σύντροφό μας; Για αρκετούς από εμάς, οι φαντασιώσεις συνοδεύονται από ντροπή, ενοχή και μυστικότητα, ενώ συχνά τις θεωρούμε προθάλαμο ερωτικής απιστίας. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ακίνδυνες. Άλλωστε, τα πρόσωπα που πιθανώς εναλλάσσονται στο σενάριο, όπως και οι ρόλοι τους, είναι συμβολικά και λειτουργούν διεγερτικά. Επιπλέον, επειδή δεν έχουμε όλοι την ίδια εξοικείωση με τη σεξουαλικότητά μας και συχνά την αντιμετωπίζουμε με δισταγμό και αναστολές, η φαντασίωση μας βοηθά να πειραματιστούμε με ασφάλεια, χωρίς να καταπιεζόμαστε ή να κινδυνεύουμε να εκτεθούμε, οπότε σταδιακά αυτό μπορεί να αυξήσει την ερωτική μας επιθυμία και να μας «δέσει» συναισθηματικά με τον σύντροφό μας.

Γιατί μας διεγείρει η στολή;

Έχει να κάνει με τη φαντασίωση, με τον ρόλο που εξυπηρετεί κάθε στολή (π.χ. ρόλος κυριαρχίας ή υποταγής). Μέσω μιας συγκεκριμένης ένδυσης, μπορούμε να μπούμε σε έναν διαφορετικό ρόλο, να γίνουμε κάποιοι άλλοι και το σεξ να είναι (ή τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να γίνει) όπως ακριβώς το έχουμε φανταστεί. Η στολή θεωρούνταν ανέκαθεν ένα «φετίχ», το οποίο διεγείρει γιατί παραπέμπει σε συγκεκριμένες προσλαμβάνουσες που έχει ο καθένας από εμάς, όπως είναι η πειθαρχία, η επιβολή ή η υποταγή, και οι οποίες -έως έναν βαθμό- προσθέτουν ενδιαφέρον και επομένως παραπάνω ερωτισμό στο σεξουαλικό παιχνίδι. Κατά παρόμοιο τρόπο λειτουργεί στην ερωτική μας διάθεση και η επιλογή του μέρους που θέλουμε να κάνουμε σεξ. Μέρη όπως η τουαλέτα του εστιατορίου ή του αεροπλάνου προκαλούν διέγερση επειδή ενέχουν το φαντασιωσικό στοιχείο, το κρυφό, το παράνομο, το άγχος ότι κάποιος θα μας δει, στοιχεία δηλαδή που ενδεχομένως δημιουργούν ενδιαφέρον στην ερωτική συνεύρεση.

Σκοτώνει ο γάμος το σεξ;

Ο γάμος έχει δαιμονοποιηθεί ως δολοφόνος της σεξουαλικής επιθυμίας. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι ο γάμος που απομακρύνει ερωτικά τους συντρόφους, αλλά οι συμπεριφορές που εμείς οι ίδιοι μπορεί να έχουμε κατά τη διάρκεια του γάμου, οι οποίες ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα στο σεξ. Στ παντρεμένα ζευγάρια υπάρχει, για παράδειγμα, συχνά η αίσθηση ότι ο ένας σύντροφος είναι κτήμα του άλλου, λόγω του «συμβολαίου» που έχουν υπογράψει, και επομένως παύουν να προσπαθούν για τη σχέση. Οι άνθρωποι, όμως, δεν «κατοχυρώνονται», ούτε «ανήκουν». Πρόκειται για μια επίπλαστη αίσθηση που δεν έχει να κάνει με τον γάμο, αλλά με το πώς εμείς οι ίδιοι λειτουργούμε ως παντρεμένοι, πώς μεταφράζουμε και ίσως παρερμηνεύουμε την έννοια «εις γάμου κοινωνίαν». Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι όταν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια, τότε εκ των πραγμάτων αλλάζουν οι συνθήκες της συμβίωσης του ζευγαριού και συχνά το παιχνίδι της σεξουαλικής επιθυμίας και του ερωτισμού μπορεί να χαθεί, εκτός και αν το ζευγάρι φροντίσει να προστατεύσει και να διαφυλάξει την ερωτική του ζωή.

Γιατί μας αρέσει η πορνογραφία;

Στην ερωτική ζωή των ζευγαριών η πορνογραφία μπορεί να λειτουργήσει ως ερέθισμα που αυξάνει τη σεξουαλική διέγερση, ως ερωτικό παιχνίδι ή ως πηγή από όπου γεννιούνται καινούργιες ιδέες για τους δύο συντρόφους, με σκοπό τον πειραματισμό και την ανανέωση των σεξουαλικών τους πρακτικών. Αυτό που μας ελκύει στην πορνογραφία είναι ίσως το διαφορετικό, το καινούργιο, η «ζωντανή» αποτύπωση των φαντασιώσεών μας. Άλλωστε, η σχέση του ανθρώπου με την πορνογραφία έχει τις ρίζες της βαθιά στους αιώνες, ενώ οι επιστήμονες έχουν αποδείξει κ τη βιολογική της εξήγηση, κατά την οποία η διέγερση προκαλείται στον άνθρωπο από την οπτική επαφή με το πορνογραφικό υλικό, που ενεργοποιεί συγκεκριμένους νευρώνες του εγκεφάλου. Το πορνό, λοιπόν, μπορεί να συμβάλλει στην ερωτική μας ζωή, αρκεί να μην περάσουμε στο άλλο άκρο και το θεωρήσουμε απαραίτητη προϋπόθεση διέγερσης και σεξουαλικής επαφής.

Τι μας γοητεύει στο ξενοδοχείο;

Ειδικά στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας σχέσης, το σεξ καταλήγει, λόγω καθημερινότητας, να γίνεται σε συγκεκριμένο χώρο, που συνήθως είναι η κρεβατοκάμαρα. Το ίδιο το σεξ (δηλαδή την ικανοποίηση της κορύφωσης) μπορεί να μην το βαριόμαστε, όταν όμως μια πρακτική επαναλαμβάνεται συνεχώς με τον ίδιο τρόπο, χάνει το ενδιαφέρον της. Συνήθως αυτό δεν έχει να κάνει με το πώς αισθανόμαστε με τον σύντροφό μας, αλλά με την κατάσταση μέσα στην οποία λαμβάνει χώρα η ερωτική πράξη στην καθημερινότητά μας. Χρειάζονται, λοιπόν, εναλλαγές που προσθέτουν ενδιαφέρον, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να επιζητούμε το σεξ με την ίδια συχνότητα. Η επιλογή του ξενοδοχείου είναι ένας χώρος διαφορετικός, ο οποίος παραπέμπει ταυτόχρονα σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία δημιουργούν παραπάνω διέγερση (π.χ. είναι ταυτισμένο με τα παράνομα ζευγάρια). Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα της «συνάντησης» και της «προσμονής», που μας φέρνει πίσω στα πρώτα χρόνια της σχέσης και μας υπενθυμίζει ότι, πέρα από τους υπόλοιπους ρόλους μας, είμαστε και εραστές.

Γιατί τα ψίχουλα στην κουζίνα επηρεάζουν το σεξ;

Λίγα ψίχουλα στο τραπέζι της κουζίνας, ένα άδειο μπουκάλι νερό στο ψυγείο ή ένα ξέστρωτο κρεβάτι μπορεί να αποτελούν ικανές αιτίες καβγά με τον σύντροφό μας. Πράγματα που δεν έχουν σημασία παίρνουν υπόσταση, γιατί εκείνη τη στιγμή προσπαθούμε να πούμε κάτι άλλο. Θυμώνουμε με τον σύντροφό μας γι τις δουλειές του σπιτιού, ενώ αυτό που θα θέλαμε στην πραγματικότητα να του πούμε είναι: «Δεν με προσέχεις, με αγνοείς, δεν με καταλαβαίνεις, αδιαφορείς για τις ανάγκες μου». Αντίστοιχα, ο σύντροφός μας ενδεχομένως να νιώθει αδικημένος ή και κουρασμένος από την προσπάθεια αποκρυπτογράφησης της συμπεριφοράς μας, με αποτέλεσμα να συνεχίζει με τη σειρά του μια λανθασμένη στάση και αντί να αναρωτηθεί τι κρύβεται πίσω από τα λόγια μας, να περιορίζεται στην εύκολη λύση, στ να χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς όπως γκρινιάρα, απαιτητική, οξύθυμη, καταπιεστική. Έτσι, μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο που γεμίζει κ τους δυο μας με αισθήματα θυμού και απογοήτευσης, τραυματίζει τη σεξουαλική μας ζωή και τελικά δεν μας επιτρέπει να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει και πώς να το αντιμετωπίσουμε.