ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Το ΔΝΤ τίναξε στον αέρα όλα όσα λέει η κυβέρνηση Σαμαρά


Το ΔΝΤ υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει το 2015 χρηματοδοτικό κενό 12,6 δισ. ευρώ, που πρέπει να καλυφθεί με νέο δάνειο, άρα νέο Μνημόνιο, νέα μέτρα

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Εκθεση-βόμβα ήταν αυτή του ΔΝΤ! Δεν άφησε τίποτα όρθιο από τους προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ! Μόλις είδαμε τι γράφει, καταλάβαμε αμέσως γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ικέτευσε και πέτυχε τελικά να αναβληθεί για τέσσερις ημέρες η δημοσιοποίησή της ώστε να προηγηθεί ο ανασχηματισμός της περασμένης Δευτέρας και να «θαφτεί» όσο το δυνατόν πιο βαθιά η έκθεση του ΔΝΤ από τα μέσα ενημέρωσης. Από πού να πρωτοαρχίσει κανείς. Πρώτο πρώτο είναι το «θανάσιμο» χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει για τον επόμενο χρόνο, το 2015. Λείπουν 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ, λέει το ΔΝΤ! Περίπου δηλαδή όσα λέει και η ΕΕ ότι λείπουν, η οποία τα υπολογίζει σε 12,3 δισεκατομμύρια. Πού θα βρεθούν;

Ο Σόιμπλε το λέει και το ξαναλέει με κάθε ευκαιρία, μήνες τώρα: η Ελλάδα πρέπει να πάρει νέο δάνειο από την ΕΕ, ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων! Νέο δάνειο όμως σημαίνει και νέο Μνημόνιο, άρα νέα αντιλαϊκά μέτρα! Νέα μείωση των συντάξεων, νέα μείωση των μισθών, νέα περικοπή κοινωνικών παροχών, νέα αύξηση της φορολογίας, νέα χαράτσια. Δεν κάνει όμως μόνο διαπιστώσεις το ΔΝΤ. Κάνει και συστάσεις, έχει απαιτήσεις. Ποιες είναι οι σημαντικότερες από αυτές που αφορούν τους εργαζόμενους; Πρώτη, η απελευθέρωση των απολύσεων. Να απολύει δηλαδή ο εργοδότης όσους θέλει, όποια στιγμή θέλει, χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν! Να απολύει ακόμη και όλους (!) τους εργαζόμενους στην επιχείρησή του και να τους αντικαθιστά με άλλους που θα δέχονται να εργαστούν με τα μισά λεφτά.

Δεύτερη απαίτηση του ΔΝΤ, να καταργηθούν οι τριετίες στον κατώτατο μισθό. Να μην υπάρχει καμία αυτόματη αύξηση δηλαδή στον μισθό, έστω και κάθε τρία χρόνια! Τρίτη απαίτηση του ΔΝΤ είναι να ξαναγίνει νόμιμο το «λοκ άουτ», το δικαίωμα δηλαδή του εργοδότη να κλείνει όποτε θέλει την επιχείρησή του προσωρινά με στόχο να εκβιάζει τους εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια π.χ. διαπραγματεύσεων για τις αμοιβές των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια απεργίας κλπ. Νέοι ήμασταν εμείς οι παλαιότεροι όταν ίσχυε ακόμη αυτό το δικαίωμα που είχε δώσει η Δεξιά στους εργοδότες, αλλά το «λοκ άουτ» ήταν ένα από τα πράγματα που κατάργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου το... 1982! Πριν από 32 χρόνια! Και το ΔΝΤ απαιτεί να ξανάρθει αυτό το μέτρο σήμερα προκειμένου να... «εκσυγχρονιστεί» η ελληνική οικονομία γυρίζοντας στη δεκαετία του... 1970! Δεν είναι όμως μόνο οι εργαζόμενοι που θα την πληρώσουν. Θα την πληρώσουν και οι συνταξιούχοι, πιθανότατα με νέα μείωση της κύριας σύνταξής τους από την 1η Ιανουαρίου 2015, σε έξι μήνες! Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, θυμίζει το ΔΝΤ, η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έχει αναλάβει την υποχρέωση να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή η τεχνοκρατικά αποκαλούμενη «διαδικασία εναρμόνισης εισφορών - παροχών».

Δεν αποκλείεται μάλιστα να αυξηθούν και πάλι τα όρια, πότε βγαίνει κάποιος στη σύνταξη. Καλά, για τις επικουρικές συντάξεις δεν μιλάμε, αυτές πολύ σύντομα θα αποτελούν ανάμνηση του παρελθόντος. Σε δύο εβδομάδες, από την 1η Ιουλίου, καταργούνται όλοι οι πόροι που χρηματοδοτούν επικουρικές συντάξεις, απαγορεύεται στα επικουρικά ταμεία να έχουν οποιοδήποτε έλλειμμα, ούτε ένα ευρώ (!) και από την 1η Ιανουαρίου, σε έξι μήνες, καταργείται κάθε κρατική επιχορήγηση. Πόσο μπορεί να αντέξει οποιοδήποτε επικουρικό ταμείο υπ' αυτούς τους όρους, με την ανεργία μάλιστα να καλπάζει; Πολύ λίγα χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση. Το ΔΝΤ όμως αποδομεί και το παραμύθι των «πρωτογενών πλεονασμάτων».

Πέρα από τις λογιστικές λαθροχειρίες που έγιναν για να εμφανιστεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ποσοστό 0,8% του ΑΕΠ της χώρας μας, είδαμε τι αίμα έφτυσε ο ελληνικός λαός. Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου όμως έχει αναλάβει τη μνημονιακή υποχρέωση, βάσει των υπολογισμών της, να... διπλασιάσει φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα στα 2,75 δισ. ευρώ που θα αντιστοιχούν στο 1,5% του ελληνικού ΑΕΠ. Το 2015 πρέπει να... ξαναδιπλασιάσει (!!!) το πρωτογενές πλεόνασμα, ανεβάζοντάς το στα 5,65 δισ. ευρώ - στο 3% του ΑΕΠ. Το 2016 πρέπει να... εντεκαπλασιάσει (!!!) το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 -να το εκτοξεύσει δηλαδή στα 8,9 δισεκατομμύρια ευρώ- στο 4,5% του υποτιθέμενου ΑΕΠ που θα έχει τότε η Ελλάδα. Δεν φτάνει αυτό! Από εκεί και έπειτα και για πολλά χρόνια η χώρα μας πρέπει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα που να υπερβαίνουν το 4% του ΑΕΠ της, παράλληλα με σοβαρή αύξηση του ΑΕΠ κάθε χρόνο! «Κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο» γράφει σαρκαστικά στην έκθεσή του το ΔΝΤ, χλευάζοντας τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Πηγή "Έθνος"

Economist: Ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές ο Σαμαράς

Economist: Ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές ο Σαμαράς
Ο ανασχηματισμός  της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται στο επίκεντρο άρθρου του Economist με τίτλο «Νέα ομάδα στο τιμόνι». Σύμφωνα με το γνωστό περιοδικό, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αναδύεται από την ύφεση, ο Πρωθυπουργός πρέπει να διατηρήσει ομαλές σχέσεις με τους ξένους πιστωτές.
Όπως εξηγεί, τον Νοέμβριο ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της Ελλάδας, που αναμένεται να φτάσει το τρέχον έτος στο υψηλό του 174% του ΑΕΠ -σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η Κομισιόν από την πλευρά της έχει προειδοποιήσει πως η Αθήνα μπορεί να χρειαστεί ακόμη και τρίτο «πακέτο» στήριξης μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2015.
Υπό αυτές τις συνθήκες, σχολιάζει ο Economist, o Α. Σαμαράς έβαλε τους καλύτερούς του "παίκτες" στα υπουργεία που συνεργάζονται πιο στενά με την τρόικα. Επέλεξε έναν τεχνοκράτη, εκπαιδευμένο στις ΗΠΑ, τον Γκίκα Χαρδούβελη, να διαδεχτεί τον Γιάννη Στουρνάρα στο τιμόνι του ΥΠΟΙΚ. Σύμφωνα με το περιοδικό, ο κ. Χαρδούβελης, έχει μια μακρά λίστα με μέτρα που πρέπει να ληφθούν ούτως ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας κόντρα στα κατεστημένα συμφέροντα επαγγελματικών ομάδων -από φαρμακοποιούς έως παραγωγούς γάλακτος.
Για τη μεταφορά του δικηγόρου Νίκου Δένδια στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο Economist σχολιάζει πως έχει να χειριστεί δύο κρίσιμα ζητήματα για την επαναφορά της Ελλάδας σε μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης: την κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων και τις ξένες επενδύσεις. Ο κ. Δένδιας είχε αποδειχθεί αποτελεσματικός στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σημειώνει το περιοδικό.
Σχολιάζοντας τα νέα πρόσωπα που επέλεξε ο κ. Σαμάρας και παρά τις δηλώσεις του τελευταίου πως η νέα κυβέρνηση θα υπηρετήσει έως τη λήξη της θητείας της, ο Economist αναφέρει πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός θέλει να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, προετοιμάζοντας ίσως το έδαφος για πρόωρες εκλογές.
Το περιοδικό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Πρωθυπουργός να μην καταφέρει να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο.
Μάλιστα, το περιοδικό θεωρεί δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους από ανεξάρτητους βουλευτές για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στο μεταξύ, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αρκετά από τα οποία αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη περιφέρεια της Αθήνας και δεν πέτυχαν καλές επιδόσεις στις ευρωεκλογές, εργάζονται για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Ο Economist σημειώνει πως ορισμένοι παρατηρητές φοβούνται πως οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να καθυστερήσουν στα υπουργεία που δεν ελέγχονται στενά από την τρόικα. Επικαλείται μάλιστα τις προειδοποιήσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, για κόπωση από τη λιτότητα και αντίσταση των κατεστημένων συμφερόντων στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Flashback στο πιο "καυτό" bodypainting για την Εθνικής μας!

Flashback στο πιο "καυτό" bodypainting για την Εθνικής μας! [pics] - Κεντρική Εικόνα
Το εντυπωσιακό μοντέλο τα έβγαλε όλα και άδησε τους ειδικούς να ζωγραφίσουν τα εθνικά μας χρώματα στο γυμνό κορμί της. 
Μόνο η μπάλα, οι κάλτσες και τα παπούτσια της είναι αληθινά. Θα το καταλάβετε με μια ματιά στα καλά της... ανοίγματα που ανάβουν φωτιές! 
To bodypainting είναι από περασμένο Euro. Ένα αντίστοιχο για το Mundial, παρακαλώ;;; 


Συναγερμός για την εμφάνιση φυματίωσης σε ιερόδουλες από την Αφρική

Πονοκέφαλο προκαλεί στις υπηρεσίες υγείας της περιοχής η εμφάνιση κρουσμάτων φυματίωσης σε γυναίκες από την Αφρική , οι οποίες... ασκούν το τελευταίο διάστημα παράνομη πορνεία σε διάφορα σημεία της Πάτρας.

Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για τέσσερα περιστατικά τα οποία πριν από τέσσερα εικοσιτετράωρα προωθήθηκαν από το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας’ στο νοσημάτων θώρακος μετά τον πρώτο έλεγχο που τους έγινε, όπως διαβάζουμε στο patrastimes.gr.

Για το ένα από αυτά το αποτέλεσμα ήταν θετικό ενώ γα τα άλλα τρία διενεργήθηκαν περεταίρω εξετάσεις .

Η εξέλιξη αυτή φέρνει στο προσκήνιο το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με την ανεξέλεγκτη και χωρίς υγειονομική κάλυψη έκρηξη του αγοραίου έρωτα στην Πάτρα και έρχεται να επαληθεύσει υγειονολόγους αλλά και τους εμπλεκόμενους με τη λειτουργία φορέων δημόσιας υγείας στην περιοχή, που δηλώνουν πως το πρόβλημα τόσο της μετανάστευσης χωρίς υποστηρικτικές δομές, όσο και της πορνείας, αποτελεί υγειονομική βόμβα για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή.

Κυνοβουλευτικός εκπρόσωπος...


Κυνοβουλευτικός εκπρόσωπος εκατόν πενήντα τόσων κυνών δεν είναι εύκολο πράγμα!
 
Πρέπει να διαθέτεις ειδικά προσόντα.
  
Πρέπει να είσαι πλήρως αναίσθητος.
 
Πρέπει να μπορείς να διαλύεις ένα ολόκληρο σύστημα Υγείας και να περηφανεύεσαι ότι άφησες το αποτύπωμά σου από την θέση που πέρασες.
 
Πρέπει να μπορείς να καταδικάζεις ένα καρκινοπαθές κοριτσάκι 13 ετών ''εις θάνατον'', λόγωαδυναμίας της μητέρας του να προμηθευτεί τα κατάλληλα φάρμακα.
 
Πρέπει να είσαι σε θέση να κορδώνεσαι για τις απολύσεις που κάνεις και τις ζωές που καταστρέφεις, και να δηλώνεις ο μνημονιακότερος των μνημονιακών.
 
Πρέπει να είσαι εντελώς γελοίος καιημιπαράφρων.
 
Πρέπει να έχεις την ικανότητα να γλύφειςανερυθρίαστα αυτόν που επί χρόνια έβριζεςσκαιότατα ως τον ''μεγαλύτερο καταγκιόζη της πολιτικής''.
 
Πρέπει να μην έχεις το παραμικρό ''γνώθι σαυτόν'', την παραμικρή διάθεση αυτοκριτικής, την απόλυτη έλλειψη αυτογνωσίας.
 
Πρέπει να σε καλούν όλα τα συστημικά κανάλια σαν τον απαραίτητο μαϊντανό-απολογητή της συγκυβέρνησης του αίσχους.
 
Πρέπει να λασπολογείς αδιάκοπα και να ρίχνεις στα μούτρα κάθε εργαζόμενου και κάθεαντιμνημονιακού-σκεπτικιστή πολίτη, όλον τον οχετό της μαύρης σου ψυχής. 

Και για όλα αυτά πρέπει να επισύρεις την εκτίμηση του ανεπαρκέστερου πρωθυπουργού της μεταπολίτευσης, ώστε τρείς μέρες μετά την αποπομπή σου μετά βαϊων και κλάδων, να σε ξανακαλεί στα ''όπλα'', ως μάνα του λόχου-αγέλης που διαθέτει το δεύτερο μεν, αλλά κυβερνόν κόμμα, στοΚοινοβούλιο-κυνοβούλιο της ντροπής!
 

Και πάλι, και ξανα-μανά συγχαρητήρια στον ''πρωθυπουργό'' για τις λαμπρές επιλογές του!
 
Μας έσκισες και πάλι παλικαρίνα..

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ αυτή η «αριστερή» ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ… Τι άλλο, λοιπόν, περιμένουν τα «αριστερά» κόμματα για να κατεβούν στο δρόμο και να γκρεμίσουν την κυβέρνηση των ληστών και δημίων, καθώς και τη φασιστική «νομιμότητά» της;

 

Έδερνε τις καθαρίστριες
με σιδηρογροθιά!!!
Τέτοιος δολοφόνος...

"Ρεσάλτο"
 Έξω από το υπουργείο Οικονομικών τα ΜΑΤ …εξασκούν τα γκλομπ και τις σιδηρογροθιές στα κεφάλια των άμοιρων θυμάτων: Των καθαριστριών 
Οι διώξεις, οι πραιτωριανοί των ΜΑΤ, τα γκλομπ, οι ξυλοδαρμοί και η κανιβαλική τρομοκρατία είναι τα μόνα μέσα άμυνας αυτής της κυβερνητικής «συμμορίας» του 4ου Ράιχ: Η «νομιμότητα» της βίας, της τρομοκρατίας και της κτηνωδίας… 
Δέστε τις...

φωτογραφίες αυτής αποτρόπαιης, καθεστωτικής νομιμότητας, εδώ:
http://greki-gr.blogspot.gr/2014/06/blog-post_4640.html 
Ο ελληνικός λαός, βεβαίως, γνωρίζει και νιώθει στο πετσί του, καθημερινά και κακουργηματικά, αυτή τη «νομιμότητα» της οικονομικής σφαγής του και εξαθλίωσής του, καθώς και τη «νομιμότητα» του ροπάλου και των διώξεων, τη «νομιμότητα» της φυσικής και ψυχικής του εξόντωσης… 
Έτσι, αυτό που εξοργίζει, ακόμα περισσότερο, είναι η ΥΠΟΤΑΓΗ σ’ αυτή τη «νομιμότητα» της «αριστεράς» και η αβυσσαλέα ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ της. 
Οι καθαρίστριες δέρνονται από τους κτηνάνθρωπους των ανδρεικέλων και τα «αριστερά» κόμματα, αντί να κτυπήσουν τις καμπάνες εξέγερσης και να κατεβούν αγωνιστικά και συγκρουσιακά στο πλευρό των θυμάτων, εμπορεύονται, όπως πάντα, το γεγονός, με διπλωματικές ανακοινώσεις κούφιων φράσεων. 
ΚΚΕ: 
«Η απόφαση του Αρείου Πάγου αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι ουσιαστικά το δίκιο του αγώνα των εργαζομένων δεν κρίνεται στα δικαστήρια, αλλά πρέπει να επιβληθεί με τη μαζική και οργανωμένη πάλη του λαού, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη μόνιμη και αξιοπρεπή δουλειά, για όλους τους ανέργους και απολυμένους». 
Ανακάλυψε, εκ νέου, την Αμερική για το Αστικό Δίκαιο και μάλιστα το «Δίκαιο» στο προτεκτοράτο του 4ου Ράιχ… 
Αυτό, όμως, που εξοργίζει είναι η απαστράπτουσα ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ: Μιλάει για «αγώνα» και «πάλη» του λαού από τα Γραφεία Τύπου του Περισσού!!! 
Γιατί δεν κατεβάζει τις «οργανωμένες» δυνάμεις του ΕΚΕΙ που αγωνίζονται οι καθαρίστριες και δεν καλεί σε ΟΡΓΑΝΩΣΗ της λαϊκής ΟΡΓΗΣ στο ΔΡΟΜΟ: Εκεί που κρίνεται το δίκιο του λαού; 
Αποδεχόμαστε ΠΡΑΚΤΙΚΑ τη «νομιμότητα» του ροπάλου και των σπασμένων κεφαλιών των θυμάτων, αλλά στα λόγια ωρυόμαστε …επαναστατικά!!! 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης στα λόγια, στην ΠΡΑΞΗ, όμως, γράφει …ανακοινώσεις!!! 
Διαβάστε την ΕΔΩ: 
http://www.enikos.gr/politics/242014,SYRIZA:_Na_epanaproslhf8oyn_edw_kai_twra.html 
Τι άλλο, λοιπόν, περιμένουν τα «αριστερά» κόμματα για να κατεβούν στο δρόμο και να γκρεμίσουν την κυβέρνηση των ληστών και δημίων, καθώς και τη φασιστική «νομιμότητά» της; 
Η δική τους ειρηνοφιλία, δηλαδή η ΥΠΟΤΑΓΗ τους στο κατοχικό καθεστώς, είναι που μεγιστοποιεί τη θρασύδειλη κτηνωδία των ανδρεικέλων… 
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ αυτή η «αριστερή» ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ…

Αποχαιρετισμός στην ελληνική πολιτική γλώσσα…

Σημειώνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος
Δεν κατάλαβα αν ο απελευθερωμένος - σύμφωνα με τον ίδιο - απελθών   διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, το 2012 κοιμόταν και τρόμαζε μέσα στον ύπνο του από τον «εφιάλτη της δραχμής», ή ξαγρύπναγε γιατί δεν ήξερε αν θα ξημερώσει στη δραχμή ή στο ευρώ!  
Ο Τύπος δεν μπόρεσε να με διαφωτίσει, στο κρίσιμο για τον ψυχαναλυτή, αυτό ζήτημα. Το μόνο που κατάλαβα είναι πως ή ο άνθρωπος αυτός συνεχίζει να μας δουλεύει κανονικά, ή ουδείς στην Ελλάδα είχε οποιαδήποτε στρατηγική ή απλώς κάποια ιδέα για την αντιμετώπιση της κρίσης, ή υπήρχε δραματική έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ...
πολιτικής ηγεσίας και Τράπεζας της Ελλάδος - ένα ζευγάρι το οποίο δεν μιλούσε την ίδια γλώσσα, διότι δεν διέθετε καν αρθρωμένη γλώσσα! 
Την επικοινωνία στο ζευγάρι φαίνεται να αποκατέστησε με κόπο η Τρόικα, η οποία το έμαθε να επικοινωνεί μέσω των γαυγισμάτων ενός σκύλου σαν εκείνον του Jean-Luc Godard στο «Adieu au langage».  
Γαυγίζει ο σκύλος της Τρόικας και καταλαβαίνει, τόσο η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδας, το μήνυμα, δηλαδή την απειλή μέσω της οποίας επιβάλλεται η προσαρμογή σε ένα πρόγραμμα που κατασκευάστηκε «εκεί έξω» για τους «εδώ μέσα».
Μάλλον έτσι είχαν κι έτσι έχουν τα πράγματα. Εκεί όπου πολιτική ηγεσία και κεντρικός τραπεζίτης έχουν αποχαιρετίσει την πολιτική γλώσσα, η οποία είναι η μόνη ικανή να αρθρώσει συγκεκριμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε οικονομικής κρίσης, έρχεται ο «σκύλος» με το γάβγισμά του να υποκαταστήσει την επικοινωνία μεταξύ των θεσμών και των οργάνων του κράτους.
Ευτυχώς που υπάρχει και ο «σκύλος», θα σου πει ο ορθολογιστής! Δυστυχώς που ο πολιτικός λόγος αντικαταστάθηκε με λογής-λογής γαβγίσματα από την Τρόικα, θα σου πει ο κονστρουκτιβιστής! Δυστυχώς που οι έλληνες ταύτισαν τον πολιτικό λόγο με το γάβγισμα, θα σου πει ο πραγματιστής, αλλά ξαφνικά θα προσθέσει: ευτυχώς που η επικοινωνία μεταξύ των βασικών θεσμών λειτουργίας του ελληνικού κράτους γίνεται πλέον μέσω των γαβγισμάτων της Τρόικας και όχι μέσω νιαουρισμάτων από τους βασικούς παράγοντες που εγκλώβισαν την Ελλάδα σε μία παρατεταμένη κρίση για την τιμή του ευρώ.
Έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια από την στιγμή που το ελληνικό πολιτικό σύστημα αποχαιρέτησε την πολιτική γλώσσα, αντικαθιστώντας την από ένα μίγμα κομματισμού και τεχνοκρατισμού. Το μίγμα αυτό διαμόρφωσε μία μορφή πολιτικής επικοινωνίας και επικοινωνίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος και των κεντρικών οικονομικών θεσμών του με την ΕΕ και την χρηματαγορά, με βάση το νιαούρισμα. Επρόκειτο για τρυφερές έως ερωτικές συναναστροφές, δίχως σαφή άρθρωση του συμφέροντος, το οποίο ωστόσο, δομείτο πάνω σε μία τεχνοκρατική αυθαιρεσία: «Χώρες του ευρώ δεν πτωχεύουν ποτέ. Μπορεί συγκυριακά η ελληνική κοινωνία να εμφανίζεται χαμένη από την μετατροπή της δραχμής σε ευρώ, αλλά έτσι η οικονομία της χώρας εισέρχεται σε μία πρωτόγνωρη περίοδο σταθερότητας και αλματώδους ανάπτυξης»! Έτσι νιαούριζαν κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, τραπεζίτες, η διαπλοκή, οικονομικά ινστιτούτα που τους υποστήριζαν και οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς θεσμοί οι οποίοι σήμερα χειραγωγούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα στην γραμμή μιας μακροχρόνιας συντεταγμένης πτώχευσης με εσωτερική υποτίμηση… Νιάου – νιάου, βρε γατούλα, δηλαδή!
Η διαδικασία ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη δομήθηκε στην βάση μιας επικοινωνίας με νιαουρίσματα, που οδήγησε ασφαλώς έναν ολόκληρο λαό να μην αντιλαμβάνεται ή και να απεχθάνεται τον αρθρωμένο πολιτικό λόγο και να θεωρεί πολιτική άποψη το νιαούρισμα καθενός και καθεμιάς προβεβλημένου και προβεβλημένης στα ΜΜΕ, ή κατέχοντος/κατέχουσας θεσμική ιδιότητα.  
Το νιαούρισμα αντικαταστάθηκε από το γάβγισμα όταν πλέον διαπιστώθηκε πως τα αισιόδοξα, ναζιάρικα γατάκια ήταν είτε άπληστοι κεραμιδόγατοι, είτε αφελείς σπιτόγατοι ενός κλειστού συστήματος πατρωνίας και οικογενειοκρατίας. Η Τρόικα με το γάβγισμά της «προσέφερε» το αναγκαίο «σοκ και δέος» σε μία απολύτως καιροσκοπική ελίτ μίας χώρας χαμηλής πολιτικής κουλτούρας και επιφανειακής δημοκρατικής συγκρότησης. Τώρα πια το γάβγισμα της Τρόικας έγινε κυρίαρχη γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ όλων σχεδόν των ελλήνων. Άλλοι γαβγίζουν από δεξιά, άλλοι από αριστερά, ενώ τα γατάκια του κέντρου, του εκσυγχρονισμού, ή του μεσαίου χώρου που υπόσχονταν την επανίδρυση του κράτους, ισχυρίζονται πως μιμούνται καλύτερα την φωνή του σκύλου, άρα είναι αυτοί που έχουν την γλώσσα που θα βγάλει την ελληνική κοινωνία από την κρίση.
 Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί στην ιστορία κοινοβουλευτικών καθεστώτων καμία μορφή επίλυσης οικονομικής κρίσης δια γαβγισμάτων ή νιαουρισμάτων. Οι οικονομικές κρίσεις αντιμετωπίζονται με την άρθρωση ενός σύγχρονου και καλοαρθρωμένου πολιτικού λόγου. Ενός προγραμματικού, δηλαδή, λόγου που θα εκφράζει την αναδιάρθρωση του συμφέροντος σε μία κοινωνία, έτσι ώστε να επιτευχθεί η σύνταξη ενός Εθνικού Σχεδίου που πρωτίστως θα αντιμετωπίζει τον πραγματικό εφιάλτη της ελληνικής κοινωνίας: την όξυνση του Κοινωνικού Ζητήματος στην Ελλάδα στο πλαίσιο ενός ευρώ που λειτουργεί στην πραγματικότητα σαν μία υπερτιμημένη, δραματικά σπανίζουσα δραχμή, η κυκλοφορία της οποίας καθορίζεται από τους …εκεί έξω!  

Μαγκιά, κλανιά και απόστημα, και κώλος φινιστρίνι...

Μαγκιά, κλανιά και απόστημα, και κώλος φινιστρίνι

Έχουμε πόλεμο! Είναι εχθροί του λαού μας, είναι ανθρωπόμορφα κτήνη!

Με την κρίση καταρρέει και ο θεσμός της πολυκατοικίας

Οθεσμός της οριζόντιας ιδιοκτησίας (πολυκατοικία), ήταν έτσι κι αλλιώς προβληματικός ως θεσμός, καθόσον καθόρισε στην ουσία ένα κοινόβιο, με ιδιοκτησίες περιορισμένης ισχύος και στοίβαξε στις τσιμεντοπόλεις, μέσα σε ένα οικοδομικό γκέτο, ανθρώπινες υπάρξεις. Τώρα, μέσα στην οικονομική κρίση, βγαίνει σιγά σιγά στην επιφάνεια η ακαταλληλότητα του θεσμού.

Βασίστηκε πάνω στο ίδιο μοντέλο της αρχής της πλειοψηφίας και της αντιπροσώπευσης που βασίστηκε όλη η σύγχρονη...
αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών αποφασίζει για σοβαρά θέματα της πολυκατοικίας που προβλέπει ο κανονισμός της πολυκατοικίας (σε ορισμένα δε θέματα απαιτείται και ομοφωνία). Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται σημαντικά η ίδια η ιδιοκτησία και η ελεύθερη διάθεσή της. Η πλειοψηφία επίσης αποφασίζει για την εκλογή διαχειριστή, ως αντιπροσώπου της συνιδιοκτησίας.

Σήμερα όμως, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, αυτός ο θεσμός καθίσταται προβληματικός και αυξάνει τις έριδες και τις εντάσεις. Στο 50% περίπου των πολυκατοικιών, πολλοί ένοικοι δεν πληρώνουν κοινόχρηστα, είτε γιατί δεν έχουν είτε γιατί βρήκαν την ευκαιρία να παριστάνουν πως δεν έχουν. Τα κοινόχρηστα συσσωρεύονται. Όλες σχεδόν οι πολυκατοικίες μείωσαν τα έξοδά τους, αρχίζοντας από το πετρέλαιο, τις επισκευές, την απόλυση προσωπικού (θυρωρών κ.λ.π. όπου είχαν). Παρόλα αυτά, σχεδόν οι μισοί ένοικοι δεν πληρώνουν κοινόχρηστα και ο αριθμός αυξάνεται, κυρίως στις πολυκατοικίες που απαιτούνται πολλά έξοδα, όπως αυτές των γραφείων.

Η δικαστική διαδικασία είσπραξης είναι πολύ δύσκολη. Πρώτον απαιτούνται πολλά δυσανάλογα δικαστικά έξοδα σε σχέση με την επί μέρους οφειλή. Δεύτερον, οι δικαστές απορρίπτουν σωρηδόν ως αόριστες τις σχετικές αγωγές απαιτώντας αιτιολόγηση πιο ακριβή και λεπτομερή και από τον προϋπολογισμό του κράτους. Αλλά, ακόμα και πολυέξοδη δικαστική απόφαση να υπάρξει, δεν μπορεί να γίνει εκτέλεση της απόφασης, γιατί προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Τελικά πληρώνουν τα έξοδα οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Στις πολυκατοικίες σήμερα, συμβαίνει αυτό που συμβαίνει και με το κράτος. Τις συντηρούν οι φοβισμένοι και ευσυνείδητοι ένοικοι, που είτε γιατί φοβούνται την εμπλοκή με τα δικαστήρια, είτε γιατί ντρέπονται τους υπόλοιπους ένοικους, στερούνται άλλα πράγματα για να είναι εντάξει, στις υποχρεώσεις τους.

Όταν όμως κάποια στιγμή πάψει ο φόβος και η ντροπή, τότε θα καταρρεύσουν όλα, κράτος και πολυκατοικίες.

* ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ: ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΒΛΑΜΜΕΝΑ *


Τι Καρυάτιδες και μαλακίες..

Σοκ στο Παγκράτι: Κρατούσε «ταριχευμένη» την νεκρή μητέρα της για δύο χρόνια

tarixeymeno-soma-570
Σοκ προκαλεί η είδηση ότι μία γυναίκα κρατούσε το πτώμα της νεκρής μητέρας της στο σπίτι τους από το 2012 και διατηρούσε το σώμα της άτυχης γυναίκας με χημικές ενέσεις.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα lifo.gr, η γυναίκα που είναι χημικός στο επάγγελμα χρησιμοποιούσε ενέσεις για να διατηρήσει το σώμα της μητέρας της σε καλή κατάσταση καθώς είχε πεθάνει πριν από δύο χρόνια. Το πτώμα της γυναίκας ανακαλύφθηκε σήμερα εντελώς τυχαία όταν ένας δικηγόρος, εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη από τον οποίο ενοικίαζε το σπίτι η χημικός, πήγε να ειδοποιήσει για έξωση λόγω της μη καταβολής των ενοικίων.
Ο δικηγόρος εισήλθε στην οικία των δύο γυναικών και έκπληκτος αντίκρισε το «ταριχευμένο» σώμα της γυναίκας. Αμέσως κάλεσε την αστυνομία και στο σημείο μετέβη περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος Παγκρατίου ενώ αναμένεται να πάει και ιατροδικαστής. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας, η γυναίκα που κρατούσε το σώμα της μητέρας της στο διαμέρισμα αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

«Βόμβα» ΤτΕ για τους φόρους στα ακίνητα


«Βόμβα» ΤτΕ για τους φόρους στα ακίνητα
Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
«Βόμβες» κατά της τεχνητής υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας εξαιτίας των πλαστών αντικειμενικών αξιών, εκτοξεύει η Τράπεζα της Ελλάδος στη Νομισματικής Εκθεση που παρουσίασε χθες. Η ΤτΕ τονίζει ότι η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων έχει συμβάλει κατά ένα μέρος στην κρίση που περνά η κτηματαγορά, καθώς αποθαρρύνoνται οι επενδυτές. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας τα τελευταία έτη, η οποία σε πολλές περιπτώσεις βασίστηκε σε πλασματικές και όχι πραγματικές αξίες, έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά τη ζήτηση». Και συνεχίζει: «Η στρέβλωση η οποία προκαλείται από την ύπαρξη αντικειμενικών αξιών που σε πολλές περιπτώσεις, υπερβαίνουν σημαντικά τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, οδηγεί σε τεχνητή υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας».
Η ΤτΕ ουσιαστικά συστήνει τη μείωση των πλασματικών αντικειμενικών αξιών πάνω στις οποίες επιβάλλονται περισσότεροι από 40 φόροι στα ακίνητα, με κυριότερο βεβαίως τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο και σε έξι δόσεις.
Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αναγκάζονται να πληρώσουν φόρους που δεν υπολογίζονται με βάση την πραγματική αξία της περιουσίας. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, περισσότερες από 8 στις 10 αγοραπωλησίες που καταγράφονται τον τελευταίο καιρό γίνονται σε τιμές έως και 50% χαμηλότερες από τις αντικειμενικές αξίες. Αγοραστές και πωλητές αναγκάζονται να φορολογηθούν με βάση τη στρεβλή εικόνα που έχει η εφορία για την κτηματαγορά. Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση αυτές τις πλασματικές τιμές, ενώ και η επιβολή του πόθεν έσχες για όποιον θέλει να αποκτήσει ακίνητο στην Ελλάδα υπολογίζεται στην αντικειμενική του αξία.
Οι επενδυτές 
Ενας βασικός λόγος που οι επενδυτές απομακρύνονται από την ελληνική κτηματαγορά είναι οι υπερβολικά υψηλές αντικειμενικές αξίες που «απογειώνουν» και τους φόρους. Πρόσφατα η «ΗτΣ» είχε αποκαλύψει ένα σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για μεσοσταθμική μείωση κατά 15% των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα και κατά 13% στην Αττική από το 2015, κι όχι από το 2017 που προβλέπει το Μνημόνιο. Υπάρχουν, ωστόσο, και περιοχές στις οποίες θα πρέπει να υπάρξει μείωση κατά 30%-40%, κυρίως στις υποβαθμισμένες γειτονιές του κέντρου και στα ακριβά βόρεια προάστια.
Πάντως, η κεντρική τράπεζα χαιρετίζει τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% που θα συντελέσει στην αύξηση των συναλλαγών.
Η έκθεση της ΤτΕ εκφράζει την αισιοδοξία ότι η κτηματαγορά σταθεροποιείται αργά αλλά σταθερά. Σωρευτικά πάντως από το 2008 (μέσο επίπεδο) έως το α' τρίμηνο του 2014 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 34,4% με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ ακόμη μεγαλύτερη μείωση δείχνουν τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα κτηματομεσιτικά γραφεία.
Η υποχώρηση των τιμών ήταν εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα: -37,6% και Θεσσαλονίκη: -37,8%) έναντι των άλλων μεγάλων πόλεων (-31,1%) και των λοιπών περιοχών (-29,6%), καθώς και για τα μεγαλύτερου εμβαδού ακίνητα στις σχετικά ακριβότερες περιοχές της χώρας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά ακίνητα, εκτιμάται ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν από φέτος, ενώ ως πιο δυναμικοί σε επίπεδο ενδιαφέροντος εμφανίζονται ο τομέας των τουριστικών ακινήτων-ξενοδο­χειακών μονάδων, αλλά και ο τομέας των μισθωμένων γραφειακών χώρων και καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών.

«Εφυγε» ο πρώην βουλευτής και δημοσιογράφος Αρης Σταθάκης

«Εφυγε» ο πρώην βουλευτής και δημοσιογράφος Αρης Σταθάκης

Πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 71 ετών ο τέως βουλευτής και δημοσιογράφος Άρης Σταθάκης ο οποίος μαχόταν αξιοπρεπώς, επί χρόνια, με προβλήματα υγείας. Ήταν λάτρης του αυτοκινήτου και από τους λίγους που προσπάθησαν να αλλάξουν πολλά σημαντικά πράγματα που αφορούσαν θέματα ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής.
Ο Άρης Σταθάκης γεννήθηκε στον Ασωπό Λακωνίας στις 25 Μαρτίου 1943. Ηταν έγγαμος και έχει δύο παιδιά. Σπούδασε στην Ανωτάτη Βιομηχανική και ήταν δημοσιογράφος.
Εξελέγη Βουλευτής της Β΄Αθηνών με τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2004 και του 2007.
Διατέλεσε αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων 1999 & 2003, εκπρόσωπος Τύπου Δήμου Αθηναίων 2001-2003, πρόεδρος του Οργανισμού Οδικής Ασφάλειας του Δήμου Αθηναίων από το 2000, πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ελέγχου στάθμευσης από το 2003, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας από το 1996, πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Συντακτών Αυτοκινήτων, αντιπρόεδρος 1990-1992, γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Οδηγών Αγώνων Αυτοκινήτων 1975-1977/1980-1984, οδηγός αγώνων αυτοκινήτων 1968-1984.
Είχε συνεργαστεί με την εφημερίδα "Απογευματινή", τα περιοδικά "Πίστες και Δρόμοι", "Auto-Εξπρές", "4 Τροχοί", "Car & Driver", κλπ. Επίσης, συνεργάστηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές με την "ΕΤ-1" και τον "Αντέννα" και σε ραδιοφωνικές εκπομπές ως ανταποκριτής της ολλανδικής ραδιοφωνίας NOS, με την ΕΤ-1 και τον ΑNTENNA.
Το 1992 πήρε το βραβείο Δημοσιογραφίας "για την προσφορά του στην ελληνική κοινωνία, με το σκεπτικό ότι "έμαθε τους Έλληνες να φορούν ζώνες ασφαλείας και κράνη".
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνει την Δευτέρα 16 Ιουνίου.

ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ

ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ - Σύλλογος Φίλων Καλαθοσφαίρισης 
   Κλειστό Γυμναστήριο – Σιδ. Σταθμός, τηλ. - fax: 23510 32153, 601 00 Κατερίνη
 
                                               Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Σας προσκαλούμε να παραβρεθείτε στην τελετή λήξης της Ακαδημίας Μπάσκετ του συλλόγου μας για την αγωνιστική χρονιά 2013-2014.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014 και ώρα 7 μμ. στο Β΄ ΔΑΚ, στα Καταφυγιώτικα.

                                                                         Με τιμή
                                                                Σ.Φ.Κ. ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ


ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΝΤΑΛΙΑΝΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ


 
                                                                 Παραλία Καλλιθέας, 13 Ιουνίου 2014
 

                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
Η ΠΙΕΡΙΑ ΤΩΡΑ «ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ», Η ΠΙΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ
(και κανείς δεν το πήρε χαμπάρι, ούτε καν …η Πιερία!!!)
 
 
Η εκστρατεία κατεδάφισης αυθαιρέτων ξεκίνησε! Απ΄ όλη την Ελλάδα, η Πιερία έχει το προνόμιο να εγκαινιάζει τον αγώνα αυτό, να απαλλαγεί η χώρα από τα εκατομμύρια αυθαίρετα. Και από τα χιλιάδες αυθαίρετα της Πιερίας, πρώτο θα κατεδαφιστεί το «Νταλιάνι του Μήλιου», στην Παραλία Καλλιθέας!!!
 
Το αποπειράθηκαν και πριν τις πρόσφατες εκλογές και το αποτρέψαμε την τελευταία στιγμή, αφού ως την τελευταία στιγμή το Ελληνικό Δημόσιο μας κρατούσε απασχολημένους με το «χαρτομάνι» του, για να έχουμε τον ελάχιστο χρόνο αντίδρασης. Ως και στις 5.30 απόγευμα Παρασκευής, το Ελληνικό Δημόσιο έστελνε έγγραφα για να ανακοινώσει κατεδάφιση την προσεχή Πέμπτη, με τριήμερο αργία να μεσολαβεί. Τέτοια λεπτομερή προετοιμασία, τέτοιος ζήλος δίωξης των ενόχων και αποκατάστασης της αδικίας!!! Αλλά … «δεν τους πέρασε»… Και δεν θα το καταφέρουν και πάλι.
 
Ακόμη κι αν ο ιδιώτης που μας διώκει προσφέρει όλα τα ιδιόκτητα μηχανικά μέσα στις υπηρεσίες του Δημοσίου για να μας εξαφανίσει. Ήδη, μας εξαφανίζει ηλεκτρονικά στον ιστότοπο της επιχείρησής του. Επιχείρησης χτισμένη εκ θεμελίων στην παρανομία. Επιχείρησης γνωστής σ΄ όλο το νομό ως το «ξενοδοχείο πάνω στην άμμο» και σ όλη την Ελλάδα ως το «Βατοπαίδι της Πιερίας».

Δεν θα επαναλάβουμε όσα ήδη καταγγείλαμε δεκάδες φορές στη διάρκεια του πολύχρονου αγώνα μας να σώσουμε το σπίτι που μας ανέθρεψε. Το νταλιάνι του πατέρα μας που υπάρχει από το 1947, ηλεκτροδοτείτε από το 1966, και ως πρόσφατα είχε νερό και τηλέφωνο. Πριν μας τα κόψει ο κ. Λάμπρου. Πριν καταφέρει –πρώτος αυτός σ όλη την Ελλάδα- να κινητοποιεί το Ελληνικό Δημόσιο για να κατεδαφιστεί νόμιμο κτίσμα/μόνη και κύρια κατοικία μακροχρόνια άνεργου. Με μια απόφαση ΕΝΟΣ υπαλλήλου* που το έκρινε «αυθαίρετο» … 28 χρόνια μετά και αντίθετα σε προηγούμενη απόφαση του Ελληνικού Δημοσίου!!!
 
Θα μπορούσαμε να παραθέτουμε επί ώρες στοιχεία για την αδικία που μας γίνεται. Για τον τιτάνιο αγώνα του Πιερικού παρακράτους να εξαλειφθεί το νταλιάνι μας και να παραδοθεί πλήρως η παραλία στον κ. Λάμπρου και την επιχείρησή του. Τον κ. Λάμπρου που κατάφερε να κερδίσει τον απαιτούμενο χρόνο για τις ασχήμιες του, «κοιμίζοντάς» μας με παραπλανητικές προσφορές και δεσμεύσεις. Έτσι χάσαμε και την τηλεφωνική σύνδεση. Δεχτήκαμε να υπογειοποιηθεί για να μην τον ενοχλεί και καταλήξαμε …να μην επιτρέπει την υπογειοποίηση που υποσχέθηκε, αφού πρώτα είχε κοπεί η υπέργεια/εναέρια  –παλαιότατη- σύνδεση. Τέτοιου βάρους είναι ο λόγος του κ. Λάμπρου!!! Του τυχερού που μόνος αυτός βρήκε δημόσιο παραθαλάσσιο «φιλέτο» 32 στρεμμάτων στην Πιερία και το απέκτησε με λιγότερο από 1,5 (ενάμιση) εκατομμύριο ευρώ. Οι ορκωτοί εκτιμητές …έτυχε να είναι οι ίδιοι που εμπλέκονται και στην υπόθεση του Βατοπαιδίου. Εντελώς συμπτωματικά. Οπότε, δεν είναι και καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι τέσσερις (4) βουλευτές του νομού μας…ποτέ ως τώρα δεν άκουσαν τίποτα για τον κ. Λάμπρου και την προσπάθειά του να μας εξαφανίσει.  Ούτε καν η κ. Μάνη δεν ανακοίνωσε ένα αθώο «τι είναι το ατομικό μαρτύριο, μπροστά στο κοινό καλό;;;»
 
Την προηγούμενη φορά, εν μέσω προεκλογικής περιόδου (την ώρα δηλαδή που όλοι εμείς με άλλα, υψηλότερα, ήμασταν απασχολημένοι) ο κ. Λάμπρου κατάφερε να κινητοποιήσει το Ελληνικό Δημόσιο σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ξεπεραστεί ακόμη και η ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ έλλειψη μηχανημάτων για την κατεδάφιση, με την προσφορά …των δικών του χωματουργικών. Για να εξαφανιστεί το νταλιάνι μας, το Δημόσιο που όλοι γνωρίζουμε, ξεπέρασε εαυτόν, επικοινωνίες μεταξύ υπηρεσιών επιταχύνθηκαν αστρονομικά, πρακτικές λεπτομέρειες ξεπεράστηκαν με πνεύμα ιδιωτικού fast track, ακόμη και το γεγονός ότι δεν υπάρχει δρόμος πλέον για να πράξουμε όσα προσπάθησαν να μας επιβάλλουν παραβλέφτηκε, ενώ το επισημαίναμε. Και δρόμος δεν υπάρχει γιατί ο κ. Λάμπρου επέλεξε να μην τηρήσει το ΝΟΜΟ που ορίζει να υπάρχουν δίοδοι για επικοινωνία με την παραλία σε παραθαλάσσια κτίρια ανά 300 μέτρα, χτίζοντας ένα μονοκόμματο ξενοδοχείο 820 μέτρων. Δήμαρχε Κατερίνης, σας το επεσήμανε ο Συνήγορος του Πολίτη στις 14-4-2014 ΕΓΓΡΑΦΩΣ. Σκοπεύετε να τιμήσετε την ύπαρξή σας εφαρμόζοντας όσα ο Νόμος επιβάλλει ΚΑΙ με υπόδειξη του Συνηγόρου του Πολίτη;;; Κύριοι και Κυρίες Εισαγγελείς, γνωρίζετε κάτι για το πώς τα παραπάνω διαπιστώθηκαν, πρόστιμα επιβλήθηκαν, και τελικώς όλα κατέρρευσαν από μια ένσταση του κ. Λάμπρου;;;; ΚΑΙ χωρίς να δημιουργηθούν «ανοίγματα» ανά 300 μέτρα κτιρίου;;; Ο κ. Μηλιώτης που είναι και κατασκευαστής και μετείχε στην επιτροπή που δέχτηκε την ένσταση του κ. Λάμπρου μπορεί να μας διαφωτίσει;;;
 
 
Δεν θα σας κουράσουμε περισσότερο. Θα χουμε χρόνο να τα βροντοφωνάζουμε όλα αυτά, ακόμη κι αν καταφέρουν να εξαφανίσουν το νταλιάνι μας, το σπίτι μας. Δεν μας πτοεί ότι φωνάζουμε μόνοι μας. Κι αν καταγράφουμε εδώ την πρόθεσή μας αυτή, είναι για να καταγραφεί ταυτόχρονα και η μεγαλύτερη σιωπή, αυτή που ξεπερνάει και τη σιωπή των τοπικών αρχόντων μας. Τη σιωπή του τοπικού Τύπου. Όλων αυτών των συμπολιτών μας που διεκδικούν το ρόλο του δημοσιογράφου ή των εκδοτών/ιδιοκτητών. Εσάς ρωτάμε: Κύριε Κορομπίλη, κύριε Τασχουνίδη, κύριε Μωυσιάδη, κυρία Γιαννούλη, κύριε Δερμίση, κι όλοι εσείς που μας ενημερώνετε** δεν ακούσατε ποτέ τίποτα για τις καταγγελίες μας;;;; Δεν είχατε ποτέ καμία απορία για όλα αυτά που συμβαίνουν χρόνια πολλά στην Παραλία Καλλιθέας;;; Έστω και για εκθειάσετε την έναρξη του πανελλήνιου αγώνα κατά των αυθαιρέτων από το νταλιάνι του Μήλιου; Ούτε αυτό δεν είναι θέμα πια;;; Κι αν όχι τι είναι;;; Θεωρούμε ότι το πρωί της Πέμπτης 19ης Ιουνίου 2014 ΠΡΕΠΕΙ να καταγράψετε την έναρξη αυτού του σωτήριου αγώνα. Και να βρεθείτε κι εσείς μαζί μ όσους θα κάνουν πάρτυ κατεδάφισης στο Νταλιάνι του Μήλιου. Ρεζερβέ: 6944-322912 και info@daliani-events.gr. ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!!!!!
 
 
ΥΓ: και πάλι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να σώσουμε το νταλιάνι μας. Και πάλι θα ΄μαστε εκεί να το υπερασπιστούμε, όπως μπορούμε. Και πάλι, κύριε Λάμπρου…ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ. Κι ας έχετε μαζί σας όλο το Ελληνικό Δημόσιο, όλους τους τοπικούς και κεντρικούς κυβερνήτες.
 
* Υπάλληλος που βρέθηκε να χρηματίζεται και απεμακρύνθη
** Δεν αναφερόμαστε ειδικά και προσωπικά σε σας από κάποια κακή πρόθεση, ούτε δεν αναφερόμαστε σε κάποιους άλλους, αθωώνοντάς τους. Όχι. Απλώς, είστε οι πρώτοι που μας έρχονται στο μυαλό για πολλούς λόγους.  
 
 

                                                    Δημήτρης και Σωτήρης Μήλιος
                                            άτυχοι γείτονες ικανού για όλα επιχειρηματία

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Βασίλης Καζούλης & Γιάννης Νικολάου ξανά μαζί! Οι δυο εξαιρετικοί τραγουδοποιοί ενώνουν την αγάπη τους για το τραγούδι και το καλοκαίρι του 2014 εμφανίζονται μαζί στις μουσικές σκηνές της χώρας μας. Ένα μουσικό πρόγραμμα με τις μεγάλες επιτυχίες των καλλιτεχνών αλλά και γνωστά τραγούδια φίλων τους ροκάδων. Το Σάββατο 21 Ιουνίου on stage στο σχολείο Μοσχοποτάμου Πιερίας καλεσμένοι της ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΡΥΑΝΙΣΤΑ και του FUN CLUB DRUANISTA.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Είσοδος: 5ε



Ώρα έναρξης 21:00

Διακοπή ρεύματος την Κυριακή 15/6 σε τμήμα τού Δ.Δίου-Ολύμπου




Ο δήμος Δίου-Ολύμπου πληροφορεί δημότες και επισκέπτες της περιοχής του ότι την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014, από τις 9.00 το πρωί έως και τις 11.30 π.μ., λόγω συντήρησης δικτύων της ΔΕΗ θα σημειωθεί προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος από τη Σκοτίνα μέχρι και το Λιτόχωρο και συγκεκριμένα στο τμήμα από το ύψος της εθνικής οδού προς τα πάνω (προς τον Όλυμπο). 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου συμμετέχει στο πρόγραμμα Future Library με 26 εκδηλώσεις για παιδιά

Πρόγραμμα καλοκαιρινής εκστρατείας 2014

16 Ιουνίου, 11:00 - 1:00 το πρωί
Το παιχνίδι των καινούργιων βιβλίων
Ελάτε να γνωρίσουμε τα καινούργια βιβλία της βιβλιοθήκης παίζοντας: μαντεύουμε τους τίτλους, κάνουμε παντομίμα, ξεχωρίζουμε τις εικόνες, ξεφυλλίζουμε τις σελίδες.

Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

17 Ιουνίου, 11:00 - 1:00 το πρωί
Η μέρα του κρύου και του ζεστού
Το παιχνίδι του κρύου και του ζεστού ή του χάνω και του βρίσκω
Χωριζόμαστε σε δυο ομάδες και κρύβουμε ένα μικρούλι πραγματάκι στη βιβλιοθήκη και ψάχνουμε να το βρούμε. Όταν κάποιος πλησιάζει την κρυψώνα είναι ζεστό κι όταν απομακρύνεται είναι κρύο.

Για παιδιά 5-8 ετών. Με προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

18 Ιουνίου, 11:00 - 1:00 το πρωί
Η μέρα του άγριου και του ήμερου – Εκεί που κατοικούν τα άγρια τέρατα
Διαβάζουμε το βιβλίο του Μωρίς Σεντάκ, Εκεί που κατοικούν τα άγρια τέρατα και ζωγραφίζουμε τον εαυτό μας άγριο τέρας.

Για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Με προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

20 Ιουνίου, 11:00 - 1:00 το πρωί
Τα αντίθετα δραπέτευσαν στο πάρκο!
Βγαίνουμε έξω από τη βιβλιοθήκη και ανακαλύπτουμε στη γειτονιά ένα κόσμο αντιθέτων που ορίζει το φυσικό μας περιβάλλον.

Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

23 Ιουνίου, 11:00 - 1:00 το πρωί
ΑΝ-ΘΕ-ΣΗ-ΤΙ;
Έχεις νιώσει γίγαντας; Έχεις ακούσει το θόρυβο της νύχτας; Έχεις κολυμπήσει στο βυθό; Έλα να δεις ποιοι τα έχουν καταφέρει όλα αυτά και να βρεις πού κρύβεται η ΑΝ-ΘΕ-ΣΗ-ΤΙ;
Με την περιβαλλοντολόγο Βάλια Στεργιώτη.
Για παιδιά 9-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

25 Ιουνίου, 11:00 - 1:00 το πρωί
Χαρτογραφώντας αντίθετους κόσμους
Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, μια φορά την εβδομάδα, θα σχεδιάζουμε ένα μεγάλο χάρτη που θα περιλαμβάνει τις χώρες όλων των αντίθετων κόσμων και ακόμα τους δρόμους για να ταξιδέψεις από τον ένα κόσμο στον άλλο, τους κατοίκους που ζουν σε κάθε χώρα, τα βιβλία που διαβάζουν και τις ιστορίες που αφηγούνται.

Για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης. Χωρίς προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

27 Ιουνίου, 11:00 - 1:00 το πρωί
Η μέρα του σωστού και του λάθους – Σωστό ή λάθος;
Χωριζόμαστε σε δύο ομάδες και παίζουμε το παιχνίδι του σωστού και του λάθους με τους ήρωες των βιβλίων της βιβλιοθήκης.

Για παιδιά 7-10 ετών. Με προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

30 Ιουνίου, 11:00 - 1:00 το πρωί
Η νύχτα του ξύπνιου και του ύπνου
Ελάτε να κοιμηθούμε στη βιβλιοθήκη! Αφού αφηγηθούμε πώς πήρε ο ύπνος διάσημους ήρωες των παραμυθιών και των ιστοριών.

Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

1 Ιουλίου, 11:00 - 1:00 το πρωί
Η μέρα του μαζί και του χώρια
Παίζουμε ατομικά και ομαδικά παιχνίδια στη βιβλιοθήκη.

Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

3 Ιουλίου, 11:00 - 1:00 το πρωί
Χαρτογραφώντας αντίθετους κόσμους
Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, μια φορά την εβδομάδα, θα σχεδιάζουμε ένα μεγάλο χάρτη που θα περιλαμβάνει τις χώρες όλων των αντίθετων κόσμων και ακόμα τους δρόμους για να ταξιδέψεις από τον ένα κόσμο στον άλλο, τους κατοίκους που ζουν σε κάθε χώρα, τα βιβλία που διαβάζουν και τις ιστορίες που αφηγούνται.

Για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης. Χωρίς προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

7 Ιουλίου, 11:00 - 1:00 το πρωί
Η μέρα της αλήθειας και των ψεμάτων – Ήρωες και ηρωίδες που λένε ψέματα
Λέσχη ανάγνωσης για να γνωρίσουμε από κοντά διάσημους ήρωες που λένε μικρά και μεγάλα ψέματα στις ιστορίες.

Για παιδιά 9-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

10 Ιουλίου, 11:00 - 1:00 το πρωί
Η μέρα του θυμάμαι και του ξεχνάω
Φτιάχνουμε ένα παιχνίδι memory για να παίζουμε στη βιβλιοθήκη.

Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

11 Ιουλίου, 11:00 - 1:00 το πρωί
Η μέρα της γνώσης κι όχι της αμάθειας – Το κουτί των ζώων
Φτιάχνουμε ένα κουτί με γνώσεις από τα βιβλία για τη ζωή των ζώων.

Για παιδιά 5-8 ετών. Με προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

14 Ιουλίου, 11:00 - 1:00, το πρωί
Η μέρα της γνώσης κι όχι της αμάθειας – Το κουτί του διαστήματος
Φτιάχνουμε ένα κουτί με γνώσεις από τα βιβλία για το διάστημα.

Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

17 Ιουλίου, 11:00 - 1:00 το πρωί
Μέρες μουσικής
Με τα μουσικά όργανα της βιβλιοθήκης μια φορά την εβδομάδα φτιάχνουμε μικρές συνθέσεις και τραγούδια και ορίζουμε τους ήχους και τη σιωπή, τη μελωδία και τον θόρυβο, το ρυθμό και την αρρυθμία.

Για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης. Χωρίς προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

18 Ιουλίου, 11:00 - 1:00 το πρωί
Χαρτογραφώντας αντίθετους κόσμους
Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, μια φορά την εβδομάδα, θα σχεδιάζουμε ένα μεγάλο χάρτη που θα περιλαμβάνει τις χώρες όλων των αντίθετων κόσμων και ακόμα τους δρόμους για να ταξιδέψεις από τον ένα κόσμο στον άλλο, τους κατοίκους που ζουν σε κάθε χώρα, τα βιβλία που διαβάζουν και τις ιστορίες που αφηγούνται.

Για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης. Χωρίς προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

23 Ιουλίου, 11:00 - 1:00 το πρωί
Μέρες μουσικής
Με τα μουσικά όργανα της βιβλιοθήκης μια φορά την εβδομάδα φτιάχνουμε μικρές συνθέσεις και τραγούδια και ορίζουμε τους ήχους και τη σιωπή, τη μελωδία και τον θόρυβο, το ρυθμό και την αρρυθμία.

Για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης. Χωρίς προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

28 Ιουλίου, 11:00 - 1:00 το πρωί
Χαρτογραφώντας αντίθετους κόσμους
Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, μια φορά την εβδομάδα, θα σχεδιάζουμε ένα μεγάλο χάρτη που θα περιλαμβάνει τις χώρες όλων των αντίθετων κόσμων και ακόμα τους δρόμους για να ταξιδέψεις από τον ένα κόσμο στον άλλο, τους κατοίκους που ζουν σε κάθε χώρα, τα βιβλία που διαβάζουν και τις ιστορίες που αφηγούνται.

Για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης. Χωρίς προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

31 Ιουλίου, 11:00 - 1:00 το πρωί
Μέρες μουσικής
Με τα μουσικά όργανα της βιβλιοθήκης μια φορά την εβδομάδα φτιάχνουμε μικρές συνθέσεις και τραγούδια και ορίζουμε τους ήχους και τη σιωπή, τη μελωδία και τον θόρυβο, το ρυθμό και την αρρυθμία.

Για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης. Χωρίς προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

1 Αυγούστου, 11:00 - 1:00 το πρωί
Μέρες μουσικής
Με τα μουσικά όργανα της βιβλιοθήκης μια φορά την εβδομάδα φτιάχνουμε μικρές συνθέσεις και τραγούδια και ορίζουμε τους ήχους και τη σιωπή, τη μελωδία και τον θόρυβο, το ρυθμό και την αρρυθμία.

Για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης. Χωρίς προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

4 Αυγούστου, 11:00 - 1:00 το πρωί
Χαρτογραφώντας αντίθετους κόσμους
Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, μια φορά την εβδομάδα, θα σχεδιάζουμε ένα μεγάλο χάρτη που θα περιλαμβάνει τις χώρες όλων των αντίθετων κόσμων και ακόμα τους δρόμους για να ταξιδέψεις από τον ένα κόσμο στον άλλο, τους κατοίκους που ζουν σε κάθε χώρα, τα βιβλία που διαβάζουν και τις ιστορίες που αφηγούνται.

Για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης. Χωρίς προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.



6 Αυγούστου, 11:00 - 1:00 το πρωί
Οι αντίθετοι κόσμοι της φυσικής
Ανοίγουμε το βαλιτσάκι με τα όργανα φυσικής και πειραματιζόμαστε με το φως και το σκοτάδι, το μέσα και το έξω, το πραγματικό και το φανταστικό, το φυσικό και το τεχνητό.

Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

18 Αυγούστου, 11:00 - 1:00 το πρωί
Μέρες μουσικής
Με τα μουσικά όργανα της βιβλιοθήκης μια φορά την εβδομάδα φτιάχνουμε μικρές συνθέσεις και τραγούδια και ορίζουμε τους ήχους και τη σιωπή, τη μελωδία και τον θόρυβο, το ρυθμό και την αρρυθμία.

Για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης. Χωρίς προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

21 Αυγούστου, 11:00 - 1: 00 το πρωί
Χαρτογραφώντας αντίθετους κόσμους
Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, μια φορά την εβδομάδα, θα σχεδιάζουμε ένα μεγάλο χάρτη που θα περιλαμβάνει τις χώρες όλων των αντίθετων κόσμων και ακόμα τους δρόμους για να ταξιδέψεις από τον ένα κόσμο στον άλλο, τους κατοίκους που ζουν σε κάθε χώρα, τα βιβλία που διαβάζουν και τις ιστορίες που αφηγούνται.

Για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης. Χωρίς προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

24 Αυγούστου, 11:00 - 1:00 το πρωί
Μέρες μουσικής
Με τα μουσικά όργανα της βιβλιοθήκης μια φορά την εβδομάδα φτιάχνουμε μικρές συνθέσεις και τραγούδια και ορίζουμε τους ήχους και τη σιωπή, τη μελωδία και τον θόρυβο, το ρυθμό και την αρρυθμία.

Για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης. Χωρίς προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

29 Αυγούστου, 11:00 - 1:00 το πρωί
Το μομπίλ των βιβλίων
Κατασκευάζουμε ένα μπομπίλ που θα περιλαμβάνει τους ήρωες, τα αντίθετα και τα βιβλία που διαβάσαμε αυτό το καλοκαίρι με αφορμή τους αντίθετους κόσμους.

Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

Υπεύθυνη Βιβλιοθηκονόμος:Κατερίνα Μυλωνίδου


Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου
Αγίου Νικολάου 15, 60200, Λιτόχωρο Πιερίας
Τηλ: 2352350127
Αριθμός εκδηλώσεων: 26
Future Library!!!


ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΜΕ ΤΟΥΣ

ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗ
ΚΑΙ
ΑΙΜΙΛΙΟ ΧΕΙΛΑΚΗ


Η εταιρία καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων αρτIVITIES και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζουν στην Επίδαυρο
και για αυστηρά περιορισμένο αριθμό παραστάσεων,
σε επιλεγμένες πόλεις της Ελλάδας, το αριστούργημα του Σοφοκλή

ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ

με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό στον ομώνυμο ρόλο,
τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στον ρόλο του Οδυσσέα
και τον Αιμίλιο Χειλάκη στον ρόλο του Νεοπτόλεμου.
Ο Κώστας Φιλίππογλου σκηνοθετεί την παράσταση σε μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα, με την πολύτιμη συνεργασία των Lost Bodies  στην μουσική, του Κένι Μακλέλλαν στα σκηνικά και στα κοστούμια  και του Νίκου Βλασόπουλου στον σχεδιασμό των φωτισμών.


Διεύθυνση Παραγωγής 
Αναστασία Καβαλλάρη


ΜΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ

αρτIVITIES
ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ


ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ
ΤΟΥ
ΣΟΦΟΚΛΗ

Σημείωμα του σκηνοθέτη της παράστασης, Κώστα Φιλίππογλου

Φιλοκτήτης, Ηρακλής, Οδυσσέας. Ήρωες, θύματα, θεοί και άνθρωποι. 
Πρόσωπα συμπαγή, απόλυτα πεπεισμένα πως καθένα έχει το δίκιο με το μέρος του, πάντα πρόθυμα να επαναληφθούν και να επαναλάβουν τα λάθη τους. Άνθρωποι οχυρωμένοι πίσω από τον οίκτο για τον ίδιο τον εαυτό τους. Σπατάλησαν μια ολόκληρη ζωή καμαρώνοντας για όσα υπέφεραν και τώρα περιφέρουν τις παλιές πηγές τους σαν παράσημα... (Seamus Heaney)
Μαζί τους ο Νεοπτόλεμος, ο γιος του Αχιλλέα, το παιδί του ήρωα, πασχίζει να βρει μια θέση ανάμεσα σε αυτό το πάνθεο των επωνύμων αντρών.
Να αποδειχθεί άξιος σαν τον πατέρα του. Τι βάρος στους ώμους!
Βρισκόμαστε στον δέκατο χρόνο του Τρωικού πολέμου. Ο χρησμός λέει πως χωρίς τον Φιλοκτήτη και το φονικό του τόξο, δώρο του ίδιου του Ηρακλή,
η Τροία δεν πέφτει. Πρέπει να τον φέρουν πίσω. Πριν δέκα χρόνια τον εγκατέλειψαν στη Λήμνο, πληγωμένο από το δάγκωμα ιερού φιδιού, γιατί δεν άντεχαν τις κραυγές του πόνου του και την βρώμα της πληγής του.
Πως τώρα θα τον πείσουν να έρθει να βοηθήσει;
Για άλλη μια φορά επιστρατεύεται ο πολυμήχανος Οδυσσέας. Σύντροφός του σε αυτή την αποστολή ο Νεοπτόλεμος. Το μίσος του Φιλοκτήτη για τον Οδυσσέα είναι άσβεστο, άρα τα λογικά επιχειρήματα δεν θα τον πείσουν. Όσο για τη βία ούτε λόγος. Μην ξεχνάμε το «υπερόπλο», το τόξο του Ηρακλή. Άρα λοιπόν το μόνο που μένει είναι ο δόλος.
Εδώ ο νεόκοπος Νεοπτόλεμος με τις συμβουλές του μεγάλου δάσκαλου στην εξυπνάδα και την πονηριά δείχνει να τα καταφέρνει, όμως η συμπόνια και η τιμιότητα κατάλοιπα της ηρωικής περιόδου που σβήνει, θα τον κάνουν να μετανιώσει και να αποκαλύψει την σκευωρία στον Φιλοκτήτη.
Το σχέδιο μοιάζει να καταρρέει, η υπόθεση οδηγείται σε αδιέξοδο. Μόνο η θεϊκή παρέμβαση θα δώσει λύση και θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
Η Λήμνος στην τραγωδία του Σοφοκλή είναι ακατοίκητη. Ένα βραχώδες νησί
με ένα ηφαίστειο στο κέντρο του, περιτριγυρισμένο από μια μαύρη άγρια θάλασσα. Ένα απόκοσμο τοπίο φιλοξενεί τον Φιλοκτήτη, που νιώθει απόκοσμο πόνο και θεϊκό θυμό.
Πως είναι δυνατόν να αποκολληθεί, να προχωρήσει, να συγχωρήσει. Με κανένα αντάλλαγμα. Προτιμά να αυτοκτονήσει παρά να ενδώσει. Αν δεν υπήρχαν
οι θεοί, που παρεμβαίνουν, ο Οδυσσέας θα έχανε. Για πρώτη φορά!
Όμως κέρδισε και πάλι... Ας είναι καλά ο δόλιος Ερμής και η σοφή Αθηνά που είναι πάντα στο πλευρό του.  


                                             

                                             


                                                   ΔΙΑΝΟΜΗ

Φιλοκτήτης :                         Μιχαήλ  Μαρμαρινός
Νεοπτόλεμος :                       Αιμίλιος Χειλάκης
Οδυσσέας, έμπορος :          Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Χορός:
Γιάννης Γιαννούλης
Τάσος Δημητρόπουλος
Κώστας Κορωναίος
Δημήτρης Κουρούμπαλης
Γιώργος Παπανδρέου
Κρις Ραντάνοφ
Γιώργος Ρουστέμης

μετάφραση:  Γιώργος Μπλάνας
σκηνοθεσία:  Κώστας Φιλίππογλου
σκηνικά-κοστούμια: Κenny MacLellan  (Κέννυ Μακλέλλαν)
πρωτότυπη μουσική:  Lost Bodies
Σχεδιασμός φωτισμών:  Nίκος Βλασόπουλος
επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού
βοηθός σκηνοθέτη:  Εριφύλη Στεφανίδου
φωτογραφίες:  Γιάννης Βασταρδής
βοηθός σκηνογράφου –promo video:  Όλγα Μπρούμα
συντονισμός-καλλιτεχνική συνεργασία:  Ελένη Καψαμπέλη
διεύθυνση παραγωγής:  Αναστασία Καβαλλάρη
βοηθός παραγωγής: Λαμπρίνα Καραγιαννίδου

Επικοινωνία: Αναστασία Καμβύση press@chilakis.com