ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Γιατί αγαπάμε το ελεύθερο κάμπινγκ (και ας είναι παράνομο... σύμφωνα με τα γερμανοτσογλάνια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)

ελεύθερο κάμπινγκ
Μπορεί να είναι... παράνομο, έχει όμως μεγάλη γοητεία και ομορφιές για αυτούς που το έχουν ζήσει. Η επαφή με τη φύση, η πρώτη βουτιά το πρωί όταν καίει ο ήλιος, τα μαγευτικά χρώματα του απογεύματος, τα αυτοσχέδια μαγειρέματα και οι παρέες που σχηματίζονται αυθόρμητα γύρω από τη φωτιά, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που πολλοί άνθρωποι αγαπάνε και προτιμούν αυτό το...
είδος διακοπών.
Πέρα από τη μαγευτική εμπειρία που προσφέρει, την αίσθηση ελευθερίας και την "ταλαιπωρία" που μας θυμίζει πολλές φορές ότι τελικά δεν έχουμε τόσα πράγματα ανάγκη και μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τον καταναλωτικό παροξυσμό που μας πιάνει στην πόλη, υπάρχει και ένα ακόμα σημαντικό επιχείρημα, το οποίο αυτή την περίοδο ευσταθεί ακόμα περισσότερο.
Μπορεί να φαντάζει... άχαρο και να μην περιγράφει την ομορφιά αυτής της επιλογής, ωστόσο το ελεύθερο κάμπινγκ είναι ένα από τα λίγα πράγματα που παραμένουν δωρεάν. Στην Ελλάδα της εποχής αυτής, με εκατομμύρια νέους άνεργους και ανθρώπους που δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν ούτε πέντε μέρες διακοπές λόγω οικονομικών δυσκολιών, είναι σχεδόν παράλογο να διώκεται η ελεύθερη κατασκήνωση.
ελεύθερο κάμπινγκ
"Για την προστασία του περιβάλλοντος» είναι η επίσημη αιτιολογία. Και όμως στις περισσότερες παραλίες που αποτελούν καταφύγιο των ελεύθερων κατασκηνωτών, υπάρχουν αυστηροί κανόνες (άτυποι που όμως τηρούνται) για την προστασία της φυσικής ομορφιάς του τοπίου. Η κάθε παρέα έχει τις δικές της σακούλες για τα σκουπίδια, τα δικά της μπουκαλάκια για τα αποτσίγαρα, ενώ γίνονται συστάσεις σε αυτούς που δεν τηρούν τους κανόνες καθαριότητας. Από την άλλη πλευρά, σε αρκετές οργανωμένες παραλίες είναι συνηθισμένο φαινόμενο τα σκουπίδια και τα αποτσίγαρα να βρίσκονται παντού και να δημιουργούν μία κατάσταση σχεδόν ανυπόφορη. Επομένως, αυτό το επιχείρημα περί "προστασίας του περιβάλλοντος" δεν ευσταθεί απόλυτα. Και ακόμα πόσο "φιλικές" είναι προς το περιβάλλον και την ομορφιά του κάθε τοπίου, οι δεκάδες ξαπλώστρες και ομπρέλες, oι καφετέριες που βρίσκονται ακόμα και πάνω στην αμμουδιά και όλη η κακογουστιά που συνήθως τις συνοδεύει; Σε ένα πλαίσιο διάλυσης της ομορφιάς των ακτών μας, οι ελεύθεροι κατασκηνωτές που συγκεντρώνονται συνήθως σε συγκεκριμένες παραλίες, είναι μάλλον το λιγότερο κακό. 
Ένας ακόμα λόγος που οι τοπικές κοινωνίες θεωρούν ανεπιθύμητη την ελεύθερη κατασκήνωση, είναι η αποδυνάμωση των τοπικών επιχειρήσεων (ξενοδοχείων, οργανωμένων κάμπινγκ και μαγαζιών). Και αυτό το επιχείρημα όμως έχει αρκετές τρύπες εάν το σκεφτεί κανένας πιο προσεκτικά. Οι τιμές δυστυχώς δεν έχουν πέσει όσο θα έπρεπε σύμφωνα με την εποχή, επομένως οι περισσότεροι απλώς δεν θα επισκέπτονταν ποτέ ένα νησί ή μία άλλη περιοχή της Ελλάδας εάν έπρεπε να πληρώσουν υποχρεωτικά γύρω στα 20- 50 ευρώ την ημέρα για τη διαμονή τους. Επιπλέον, είναι λάθος ότι δεν ενισχύεται η τοπική οικονομία. Τρόφιμα, είδη υγειεινής, ποτά, είδη κάμπινγκ και πολλά ακόμα προϊόντα, είναι αυτά που έχουν ανάγκη σε καθημερινή βάση οι κατασκηνωτές και σχεδόν πάντα τα αγοράζουν από τις τοπικές επιχειρήσεις. 
Παρ' όλα αυτά το ελεύθερο κάμπινγκ παραμένει παράνομο και σχεδόν κάθε χρόνο καταγράφονται περιστατικά εισβολής της αστυνομίας στον χώρο μιας ελεύθερης κατασκήνωσης (τέτοια περιστατικά σημειώθηκαν φέτος στο Αγκίστρι και στη Σαμοθράκη). Βάσει του νόμου2160/1993 απαγορεύεται η «εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, και εν γένει κοινόχρηστους χώρους». Ο ίδιος νόμος προβλέπει αυτόφωρο, τρεις μήνες εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης ή/και χρηματική ποινή, καθώς και 150 ευρώ για το πρόστιμο που εισπράττει επιτόπου ο δήμος ή η κοινότητα. 
ελεύθερο κάμπινγκ
Και μία ιστορία που δείχνει πως τα πράγματα ακολουθούν καμιά φορά τη λογική του παραλόγου. Σε μία ταβέρνα νησιού που αποτελεί κάθε χρόνο θέλγητρο για εκατοντάδες ελεύθερους κατασκηνωτές, έτυχε να ακούσουμε μία συζήτηση ανάμεσα σε δημοτικούς συμβούλους που γνώριζαν πως σύντομα θα εμφανιστεί η αστυνομία για να κόψει πρόστιμα. Και προσπαθώντας να μαζέψουν έναν από τους πιο "απείθαρχους" δικούς τους που είχε στήσει τη σκηνή του σε μία παραδεισένια καβάντζα στην παραλία του είπαν: "Τις επόμενες μέρες θα έρθει η αστυνομία. Κοίτα να σοβαρευτείς και να ξεστήσεις μην σε πιάσουν και εσένα και γίνουμε ρεζίλι των σκυλιών"....
"κουτί της Πανδώρας"

Με παγωμένο χυμό ροδάκινο λούστηκε ο Αντώνης Σαμαράς


Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Αντώνης Σαμαράς διαμαρτυρήθηκε για το κακό που συμβαίνει στον κόσμο ολόκληρο ρίχνοντας πάνω στο κεφάλι του έναν κουβά γεμάτο παγωμένο χυμό ροδάκινο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έβαλε τον Άδωνι Γεωργιάδη να τον καταγράφει με το κινητό του μιας και ο βουλευτής της ΝΔ παίζει την τεχνολογία στα δάχτυλα, ενώ τον κουβά τον έχυσε...
στο κεφάλι του ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

«Όλος ο κόσμος ρίχνει παγάκια για να υποστηρίξει τη μάχη εναντίον μιας ασθένειας η οποία δεν έχει γιατρειά επειδή δεν συμφέρει οικονομικά τις φαρμακευτικές εταιρείες. Εγώ αποφάσισα να συνδυάσω τη νέα μόδα δείχνοντας την έμπρακτη συμπαράστασή μου σε όλους τους ροδακινοπαραγωγούς που επλήγησαν από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε μετά το ροδακινομπουγέλωμα ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο αρχηγός της ΝΔ ελπίζει πως κι άλλοι ηγέτες χωρών που δεν έχουν τι να κάνουν τα απούλητα γεωργικά τους προϊόντα θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του, ενώ προέτρεψε και τους αγρότες και κτηνοτρόφους να μην θάβουν τις σάπιες παραγωγές τους, αλλά να τις ανακατεύουν με παγάκια και να κάνουν δροσιστικά ντους.

«Πιστεύω ότι ο καύσωνας των τελευταίων ημερών ταλαιπωρεί όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό κι ένα παγωμένο μπάνιο με ζαρζαβατικά είναι ότι πρέπει», συμπλήρωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Η πρόταση του πρωθυπουργού ενθουσίασε τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, ο οποίος ενέκρινε ένα σημαντικό κονδύλι για να τροφοδοτήσει με πόσιμα παγάκια τουλάχιστον ένα εκατομμύρια άτομα.

Ο ίδιος, φωτογραφήθηκε μπροστά από τα φορτηγά-ψυγεία του δήμου που μετέφεραν τα παγάκια φορώντας ένα λευκό πουκάμισο και κρατώντας ένα μαύρο πανί που έγραφε με άσπρα γράμματα «όχι ζέστη».

(Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για τη μόδα με τα παγάκια και τους κουβάδες, ας διαβάσει και το«Κουβάδες γεμάτους σκ@τά ρίχνουν πάνω τους φτωχοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο»)

Γυμνή κάτω από το ντους η Νάντια Μπουλέ

Με μια ασπρόμαυρη φωτογραφία η τηλεπαρουσιάστρια «δρόσισε» τους φίλους της

Η Κυριακή ήταν μια από τις πιο ζεστές ημέρες του φετινού καλοκαιριού και όλοι αναζητούσαν μια όαση δροσιάς.

Αυτό, μάλλον, θα σκέφτηκε η Νάντια Μπουλέ, η οποία αποφάσισε να δημοσιεύσει μια φωτογραφία της κάτω από το ντους.

Το αποτέλεσμα, ωστόσο, ίσως να είχε το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς η δημοφιλής τηλεπαρουσιάστρια επέλεξε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται η γυμνή και καλογυμνασμένη της πλάτη.

«Χτενίζουν» την Πελοπόννησο για τον εντοπισμό των ληστών

Fouskoto-570
Το δεκάμετρο φουσκωτό που χρησιμοποίησαν οι ληστές της Εθνικής Τράπεζας στο Δίστομο για να διαφύγουν από την Στερεά Ελλάδα προς την Πελοπόννησο, φαίνεται πως είναι τελικά το σημείο- κλειδί των ερευνών της αστυνομίας για την ταυτότητα των δραστών.
Από τα ευρήματα των εργαστηριακών ερευνών επιβεβαιώνονται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι ταυτότητες των δραστών της ένοπλης ληστείας στο Δίστομο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί, στο φουσκωτό σκάφος που χρησιμοποίησαν οι δράστες της ληστείας, βρέθηκαν εκτός από τα  δακτυλικά αποτυπώματα του 35χρονου Γιώργου Πετρακάκου και ενός ακόμα από τους δράστες, ενώ ο τρίτος έχει αναγνωριστεί από αυτόπτες μάρτυρες.
Όπως είχε αποκαλύψει το koolnews.gr ένας από τους ληστές μόλις έφτασαν στην παραλία με το σκάφος, έβγαλε την μπλούζα του, της έβαλε φωτιά και την έριξε μέσα στο φουσκωτό στο οποίο υπήρχαν μπιτόνια με εύφλεκτο υγρό προκειμένου να το πυρπολήσουν. Κάτι όμως που δεν έγινε με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την προσπάθεια και να διαφύγουν από το σημείο με δύο αυτοκίνητα που τους περίμεναν.
Οι ομοιότητες με τη ληστεία σε τράπεζα των Σπετσών
Έπειτα από το νέο στοιχείο που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί είναι βέβαιοι πλέον πως πίσω από την κινηματογραφική ληστεία στο Δίστομο βρίσκεται ομάδα ποινικών που συνεργαζόταν ο φυλακισμένος αρχηγός του «Επαναστατικού Αγώνα», Νίκος Μαζιώτης.
Ο τρόπος που έδρασαν οι ληστές είναι ολόιδιος με τη ληστεία σε τράπεζα των Σπετσών το 2012 από την ομάδα των ποινικών του Μαζιώτη στην οποία συμμετείχε και πάλι ο Γιώργος Πετρακάκος. Και σε αυτή την περίπτωση, η ομάδα είχε διαφύγει με ταχύπλοο, το οποίο έκαψαν στην περιοχή Σαλαντί της Αργολίδας. Μάλιστα και τότε είχαν κρατηθεί όμηροι δύο υπάλληλοι του υποκαταστήματος που λήστεψαν.
Είχαν σχεδιάσει κάθε λεπτομέρεια για τον τρόπο διαφυγής τους
Παράλληλα η αστυνομία εξετάζει εξονυχιστικά το δρομολόγιο διαφυγής που ακολούθησαν οι δράστες αφού όπως αποκάλυψε το koolnews οι ληστές από την περασμένη Δευτέρα έκαναν πρόβες στον Κορινθιακό κόλπο με το φουσκωτό για να βεβαιωθούν πως όλα θα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο τους. Κάτοικοι της περιοχής είπαν στο koolnews ότι από τις αρχές της εβδομάδας έβλεπαν στο σκάφος δύο νεαρούς άνδρες και έναν μεγαλύτερο να βάζουν τη νύχτα το φουσκωτό στη θάλασσα και να το ξαναβγάζουν κάθε πρωϊ περίπου στις 9.

Ραβασάκια από τον ΟΑΕΕ – Πληρώστε αλλιώς θα κατασχέσουμε την περιουσία σας

Ραβασάκια από τον ΟΑΕΕ - Πληρώστε αλλιώς θα κατασχέσουμε περιουσίες

Αντιμέτωποι με κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων βρίσκονται χιλιάδες ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) οι οποίοι έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με το Ταμείο τους. Ο ΟΑΕΕ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) αποστέλλουν μαζικά τις τελευταίες ημέρες ατομικές ειδοποιήσεις σε οφειλέτες - ελεύθερους επαγγελματίες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», οι οφειλέτες κινδυνεύουν να δουν να κατάσχεται η περιουσία τους, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το ΚΕΑΟ έχει αποστείλει συνολικά 64.267 πρώτες ειδοποιήσεις - προσκλήσεις για τακτοποίηση οφειλών εκ των οποίων 6.024 αφορούν οφειλέτες του ΟΑΕΕ. Επίσης, έχουν 93.406 ατομικές ειδοποιήσεις, που είναι το δεύτερο στάδιο ενημέρωσης, εκ των οποίων 5.941 σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.
«Στο κόκκινο» ο ΟΑΕΕ
Πάντως σημειώνεται πως ο ΟΑΕΕ είναι «στο κόκκινο», καθώς μέσα στο πρώτο επτάμηνο του 2014, έχει ήδη απορροφήσει το 81,3% της προβλεπόμενης ετήσιας κρατικής επιχορήγησης, χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι απώλειες εσόδων από τη μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, από την 1η Ιουλίου, των συνεισπραττόμενων (από το ΙΚΑ για λογαριασμό του ΟΑΕΔ) ασφαλιστικών εισφορών.
Ο ΟΑΕΕ έχει υπολογίσει έλλειμμα 462,7 εκατ. ευρώ στον κλάδο των συντάξεων που, όμως, εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 720 εκατ. ευρώ, καθώς τα έσοδα από τις τρέχουσες εισφορές περιορίζονται γιατί μόνο ένας στους δύο πληρώνει, ενώ η ρύθμιση των οφειλών, οι οποίες έχουν εκτοξευτεί στα 9,1 δισ. ευρώ, δεν αποδίδει.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο ΟΑΕΕ έχει 776.906 άμεσα ασφαλισμένους.
Από αυτούς, 659.000 χρωστάνε 9,1 δισ. ευρώ. Σε ρύθμιση, ωστόσο, έχουν υπαχθεί οφειλές μόλις 554 εκατ. ευρώ (167 εκατ. ευρώ στην πάγια ρύθμιση και 330 εκατ. ευρώ στην αποκαλούμενη ρύθμιση νέας αρχής). Στο ΚΕΑΟ έχουν μεταφερθεί οφειλές μόλις 250 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 6.389 οφειλέτες.
Βάσει της διαδικασίας, στον οφειλέτη που εντάσσεται στο ΚΕΑΟ αποστέλλεται η «Πρόσκληση για τακτοποίηση οφειλών». Σε αυτόν που δεν ανταποκρίνεται (με εξόφληση ή διακανονισμό) αποστέλλεται η «Ατομική ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών» με την οποία ενημερώνεται ότι εάν δεν ανταποκριθεί σε 20 ημέρες, θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης.
Οι οφειλέτες του ΙΚΑ, κατά κύριο λόγο, ενημερώνονται ηλεκτρονικά, καθώς το ΙΚΑ γνωρίζει την ηλεκτρονική διεύθυνση των εργοδοτών που καταβάλλουν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ). Στους υπόλοιπους οφειλέτες η αποστολή γίνεται μέσω ταχυδρομείου με συστημένη επιστολή. Να σημειωθεί ότι στο ΚΕΑΟ έχουν μεταφερθεί οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.
Θύελλα αντιδράσεων από τους επαγγελματίες
Οι επιστολές έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες.
Η ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου), η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας), η ΠΟΕΙΑΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ), το ΣΑΤΑ (Συνδικάτο Αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ Αττικής) και το ΠΣΧΕΜ (Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών) εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους την αντίθεσή τους "στα απειλητικά αυτά "ραβασάκια" προς τους επαγγελματίες που δοκιμάζονται από την ύφεση και τον οικονομικό στραγγαλισμό" και ζητούν την αναστολή της αποστολής τους.
Οι μικρομεσαίοι υπογραμμίζουν ότι με εκφοβισμούς και απειλές δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί η ρευστότητα του ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών καθώς είναι προφανές ότι όποιος από τους ασφαλισμένους μπορούσε μέχρι τώρα να ενταχθεί και να ανταποκριθεί στις υφιστάμενες ρυθμίσεις, το έχει ήδη κάνει.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, οι προαναφερόμενοι φορείς αποφάσισαν κοινή δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και δηλώνουν ότι «μπαίνουν μπροστά σε ένα αγώνα αλλαγής πολιτικής που κύριο στόχο έχει να σωθούν τόσο η κοινωνία όσο και οι επαγγελματίες».

Κτήνος έδεσε τα πόδια σκύλου, του κρέμασε πέτρα και το έπνιξε στη θάλασσα.

Αποτροπιασμό προκαλεί ο τρόπος που επέλεξε ένας άγνωστος που μόνο άνθρωπος δεν μπορεί να ονομάζεται προκειμένου να θανατώσει ένα σκύλο...


Έδεσε τα πόδια του ζώου, του κρέμασε και μία πέτρα στο λαιμό και το πέταξε στη θάλασσα ανάμεσα στην Αγία Μαρίνα και την Βασιλική του δήμου Στυλίδας.

Ο σκύλος βρέθηκε πνιγμένος νωρίς το πρωί από λουόμενος που αγανακτισμένοι ενημέρωσαν τις αρχές και ήδη έχουν αρχίσει έρευνες για τον εντοπισμό του ασυνείδητου δράστη.




Γάζα: Διακωμωδούν και σαρκάζουν το «ice bucket challenge»

Γάζα: Διακωμωδούν και σαρκάζουν το «ice bucket challenge»

Αντί για παγωμένο νερό λούζονται με μπάζα και χαλίκια από τα συντρίμμια μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και με κόκκινη μπογιά για το αίμα των νεκρών Παλαιστινίων...

Την ώρα που το «Ice Bucket Challenge» λαμβάνει μορφή επιδημίας σε όλο τον κόσμο, Παλαιστίνιοι στέλνουν το δικό τους μήνυμα.

Σε πολλές περιοχές της Γάζας λόγω των ασταμάτητων βομβαρδισμών οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν νερό. Δεν έχουν ηλεκτρικό, άρα ακόμη και αν εξασφαλίσουν νερό δεν μπορούν να το παγώσουν ή να παράξουν παγάκια. Με απλά λόγια, όσο και αν κάτοικοι της Γάζας έχουν συγκινηθεί με το δράμα των ανθρώπων με Als, εκείνοι αντιμετωπίζουν κάθε μέρα μια συμφορά πολύ μεγαλύτερη. Θέλοντας, όμως να διακωμωδήσουν και να σαρκάσουν το «ice bucket challenge» με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τα δικά τους προβλήματα έφτιαξαν βίντεο με το δικό τους μπουγέλο μέσα στα χαλάσματα. 

Έκαναν «ice bucket challenge» με μπάζα από τα ερείπια των βομβαρδισμένων κτηρίων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

Από την πόλη των αγγέλων

Kείμενο: Χρυσάνθη Αγγελοπούλου
Ο Νeave Bozorgi άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία στα τέλη του 2011. Σήμερα, θεωρείται ανερχόμενο αστέρι. Με έδρα το Λος Άντζελες και αγαπημένο θέμα τα γυναικεία πόδια, οι επιρροές του προέρχονται από φωτογράφους όπως οι Irving Penn, Helmut Newton, Juergen Teller και Εllen Von Unwerth.
Στόχος του, να κατασκευάσει κόσμους φαντασίας, όπως κάνουν και οι μεγάλοι φωτογράφοι. Την ώρα του shooting, για να δημιουργήσει άνετη ατμόσφαιρα, προτείνει στο μοντέλο να βάλει τη μουσική που του αρέσει. «Εκτός κι αν έχει χάλια γούστο, οπότε βάζω εγώ Black Keys ή κάτι άλλο».
  • Από την πόλη των αγγέλων
  • Από την πόλη των αγγέλων
  • Από την πόλη των αγγέλων
  • Από την πόλη των αγγέλων
  • Από την πόλη των αγγέλων
  • Από την πόλη των αγγέλων

      Θερμό φθινόπωρο για τις επιχειρήσεις - Που ετοιμάζονται μεγάλα deals


      Θερμό φθινόπωρο για τις επιχειρήσεις - Που ετοιμάζονται μεγάλα deals
      Θερμό αναμένεται να είναι το φθινόπωρο στον επιχειρηματικό στίβο. Η επικείμενη αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων, σε συνδυασμό με τις προοπτικές που δείχνει να έχει η ελληνική οικονομία ανοίγουν τον δρόμο για να γίνουν σημαντικά deals.
      Ήδη μέσα στον Αύγουστο σε μία παραδοσιακά «νεκρή» περίοδο ανακοινώθηκαν τρία σημαντικά επιχειρηματικά deals που δείχνουν την κατεύθυνση. Η νέα τάση που τείνει να δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία είναι η συγκέντρωση υγιών επιχειρήσεων, με στόχο να δημιουργηθούν ισχυρά σχήματα που θα μπορέσουν να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, τις τιμές των παρεχομένων υπηρεσιών τους και βέβαια να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους.
      Προς την κατεύθυνση αυτή ωθούνται από τις επιχειρηματικές εξελίξεις στους επιμέρους κλάδους και από την πίεση των τραπεζών. Οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών επιμένουν πως είναι μονόδρομος η συγκέντρωση επιχειρήσεων που από την μία έχουν προοπτική και από την άλλη έχουν υψηλό δανεισμό. Στόχος τους είναι τα δάνεια αυτά να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά από τα νέα σχήματα, αφού πρώτα υπάρξει η απαραίτητη αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων.
      Θερμό φθινόπωρο για τις επιχειρήσεις - Που ετοιμάζονται μεγάλα deals
      Οι κλάδοι στους οποίους αναμένεται σημαντική δραστηριότητα είναι κυρίως οι τηλεπικοινωνίες, οι ασφαλιστικές, ο τουρισμός, οι ιχθυοκαλλιέργειες, το λιανικό εμπόριο, οι ακτοπλοϊκές και το real estate. Ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί κανένας άλλος κλάδος, εφόσον οι συνθήκες στην αγορά είναι τέτοιες, που είτε το επιτρέψουν, είτε το επιβάλλουν.
      Τα deals αναμένεται να κινηθούν σε δύο βασικούς άξονες. Ο ένας είναι οι συγχωνεύσεις υφιστάμενων επιχειρήσεων ή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και ο άλλος οι εξαγορές. Στην δεύτερη περίπτωση ο αγοραστής θα έχει ξένο όνομα, αφού στην παρούσα χρονική περίοδο είναι μάλλον απίθανο ο αγοραστής να είναι Έλληνας, δεδομένων οι συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική οικονομία.
      Θερμό φθινόπωρο για τις επιχειρήσεις - Που ετοιμάζονται μεγάλα deals
      Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και πωλήσεις δημόσιων επιχειρήσεων που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Βέβαια εκεί τα πράγματα δεν αναμένεται να «τρέξουν» με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι. Ο ένας έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι υποψήφιοι επενδυτές δεν δείχνουν και ιδιαίτερο ζήλο να αγοράσουν κάποιο κρατικό asset και ο δεύτερος λόγω του ότι οι διαδικασίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.
      Εκτός από την ελληνική οικονομία, σε περίπτωση ύπαρξης σοβαρών deals ωφελημένο θα βγει και το Χρηματιστήριο. Είτε σε συγχωνεύσεις, είτε σε εξαγορές, θα σταλεί ένα μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτές ότι η Ελλάδα αλλάζει και κανείς σίγουρα δεν θα μείνει ασυγκίνητος.
      ΤΡΑΠΕΖΕΣ
      Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση;
      Ο κλάδος δείχνει να έχει ολοκληρώσει τον βασικό κύκλο συγκέντρωσης και πλέον έχει στρέψει όλη του την προσοχή, αφενός στα επικείμενα stress tests και αφετέρου στην καλύτερη δυνατή διαχείριση των «κόκκινων» δανείων που αποτελούν μία βραδυφλεγή «βόμβα» στην περαιτέρω λειτουργία του. Ένα νέο deal στον τραπεζικό χώρο μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί την παρούσα χρονική περίοδο. Μοναδική περίπτωση είναι αυτή της Attica Bank στην περίπτωση που δεν καταφέρει να προχωρήσει στην αύξηση κεφαλαίου που είναι αναγκαία, αλλά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τη διοίκηση της τράπεζας, είναι σε καλό δρόμο. Όμως οι τράπεζες θα εμφανιστούν το επόμενο διάστημα ως πωλητές asset που έχουν στην κατοχή τους, στα πλαίσια των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης που έχουν εκπονήσει.
      ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ
      «Κλειδί» οι τράπεζες
      Το έναυσμα για να ανοίξει ο «χορός» των deals στο κλάδο έδωσε η πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στη γερμανική Ergo. Δύο ακόμη μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες είναι εν δυνάμει προς πώληση, έστω και αν οι βασικοί τους μέτοχοι δεν έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως τις προθέσεις τους. Πρόκειται για την Εθνική Ασφαλιστική και την Eurolife που είναι θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank αντίστοιχα. Η δεύτερη θα μπορούσε να πουληθεί και άμεσα, εφόσον αυτή είναι η επιλογή του βασικού μετόχου, ενώ για τη δεύτερη μάλλον φαντάζει ως αναγκαία προϋπόθεση η μείωση του λειτουργικού κόστους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη σχεδιάζεται γενναίο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις κεφαλαιακές ανάγκες που ενδεχομένως χρειαστούν οι δύο εταιρείες στο πλαίσιο της εφαρμογής της Βασιλεία ΙΙΙ. Παράλληλα αρκετά ξένα funds, εκτός από ομοειδείς εταιρείες του χώρου, αναζητούν ευκαιρίες στον κλάδο, εξαιτίας των προοπτικών που υπάρχουν για τον κλάδο. Η Ζωή (υγεία και σύνταξη) τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς τάση που αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, απόρροια της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας και των σημαντικών μειώσεων στις συντάξεις.
      Λιανεμπόριο τροφίμων
      «Πιθανό ένα mega-deal»
      Μπορεί οι ισχυροί του χώρου να επιλέγουν τις εξαγορές μικρότερων αλυσίδων που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, ωστόσο παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να δούμε ένα mega-deal στον κλάδο των σούπερ μάρκετ το επόμενο διάστημα. Η κάμψη της κατανάλωσης και ο χωρίς τέλος πόλεμος τιμών, που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για συνένωση δυνάμεων ακόμη και ανάμεσα σε μεγάλους παίκτες. Πρόσφατα, κορυφαίο στέλεχος της «Σκλαβενίτης» δήλωσε πως γίνονται συζητήσεις με πολλές εταιρείες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, ενώ αποκάλυψε ότι στον σχεδιασμό της εταιρείας περιλαμβάνεται η επέκταση μέσω και εξαγοράς. Πληροφορίες της αγοράς επισημαίνουν ότι κάποιες αλυσίδες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζουν να συσσωρεύουν ζημίες εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει εκδηλωθεί κάποια κίνηση, και οι περισσότερες επιλέγουν είτε να εξαγοράσουν μεμονωμένα σημεία σε περιοχές που δεν έχουν σημαντική παρουσία είτε να κινηθούν αυτόνομα με τη λειτουργία δικών τους καταστημάτων.
      ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ
      Μονόδρομος οι συγχωνεύσεις
      Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για την αναδιάρθρωση της ακτοπλοΐας, με τις πιστώτριες τράπεζες να εμφανίζονται αποφασίσμενες να λάβουν δραστικά μέτρα για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του κλάδου. Η εξυγίανση του χώρου, ο οποίος βαρύνεται με υποχρεώσεις που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ εκτιμάται πως μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο εύρωστων σχημάτων που θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στον σκληρό ανταγωνισμό αλλά και στα υψηλά έξοδα λειτουργίας και ταυτόχρονα να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. «Οι συγχωνεύσεις θα κάνουν πιο αποδοτικές και ανταγωνιστικές τις εταιρείες, ενώ παράλληλα θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, καθώς θα ανοίξει ο δρόμος για σταθερή ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης», επισημαίνουν χαρακτηριστικά παράγοντες του χώρου και προσθέτουν πως η συγκέντρωση δυνάμεων θα λειτουργήσει καταλύτικα στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στην εξοικονόμηση πόρων. Το πρώτο deal έγινε πριν από μερικές εβδομάδες αφού η Attica Group, που ελέγχει την Blue Star Ferries ήρθε σε συμφωνία με την Fortress Investment Group, η οποία θα επενδύσει 75 εκατ. ευρώ στην εταιρεία.
      Real Estate
      «Τρέχουν» οι εξελίξεις
      Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα στον κλάδο των ακινήτων και συγκεκριμένα στον τομέα των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Η πρόσφατη εξαγορά του 82% των μετοχών της MIG Real Estate από την Εθνική Πανγαία (η οποία θα αποκτήσει με δημόσια προσφορά και το υπόλοιπο ποσοστό) ανατρέπει τα δεδομένα στην αγορά. Πλέον στο Χρηματιστήριο θα μπει -με όχημα την MIG RE- και η Πανγαία, η οποία διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας περίπου 1 δισ. Παράλληλα, ο ισχυρός σύμμαχος, δηλαδή η Invel που κατέχει το πλειοψηφικό ποσοστό και η διάθεσή της για επενδύσεις στην Ελλάδα προοιωνίζονται σημαντικές εξαγορές ακινήτων.
      Ισχυρή δυναμική παρουσιάζει η έτερη εισηγμένη ΑΕΕΑΠ η Eurobank Properties η οποία στηρίζεται από το δυναμικό fund Fairfax του Πρεμ Γουάτσα. Ετσι, δεν αποκλείεται ο χώρος των επαγγελματικών ακινήτων να αποτελέσει «πεδίο σύγκρουσης» δύο ισχυρών, της Πανγαία και της Eurobank Properties.
      Εξελίξεις αναμένονται και στην τρίτη ΑΕΕΑΠ, την Trastor, σχετικά με το πού θα καταλήξει το ποσοστό που κατέχει η Pasal στην εταιρεία.
      Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να μη γίνονται αγοραπωλησίες στην κτηματαγορά, ωστόσο, οι μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της κρίσης, κινητοποιούν Ελληνες και ξένους που διαθέτουν ρευστότητα. Μεταξύ αυτών αρκετοί Ελληνες εφοπλιστές που αγοράζουν αθόρυβα σημαντικές εκτάσεις και άλλα ακίνητα.
      ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
      Ερχονται μεγάλες επενδύσεις
      Το success story του ελληνικού τουρισμού πέρυσι και φέτος δεν αφήνει ασυγκίνητους τους ξένους επενδυτές. Αρκετοί είναι αυτοί που σπεύδουν να τοποθετηθούν σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, μέσω εξαγοράς μεριδίων ή στο σύνολό τους, ενώ δεν είναι λίγες εκείνες οι ξένες επιχειρήσεις ή funds που κατασκευάζουν εξ αρχής νέες ξενοδοχειακές μονάδες αυτόνομα ή σε συνεργασία με Έλληνες συνεργάτες τους. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και να κορυφωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα και μέχρι την επόμενη τουριστική σεζόν που ξεκινάει το Πάσχα του 2015. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε μονάδες που μπορούν να προσελκύσουν τα «παχυλά πορτοφόλια». Φέτος η Ελλάδα αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» στην προσέλκυση υψηλού αριθμού εύρωστων τουριστών που είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν, αλλά ταυτόχρονα απαιτούν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
      Ιχθυοκαλλιέργειες
      «Πυρετός» διεργασιών
      Οι αποφάσεις των τραπεζών, για τον τρόπο αναδιάρθρωσης των χρεών που βαρύνουν τις εταιρείες του κλάδου αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στις ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και τις πιθανές «συμμαχίες». Η δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων αλλά και η είσοδος νέων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο των πολύπαθων εταιρειών αποτελεί σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη μονόδρομο για την επιβίωσή τους. Δεν είναι τυχαίο πως η Σελόντα αμέσως μετά τη ματαίωση της συγχώνευσης με την «Δίας» έσπευσε να δηλώσει παρούσα στον διάλογο «για την αναδιάταξη του κλάδου των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών και τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών και προϋποθέσεων, οι οποίες θα του επιτρέψουν να διατηρήσει των ηγετικό ρόλο του παγκοσμίως και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του». Είχε προηγηθεί δημόσια πρόσκληση προς τον Αριστείδη Μπελλέ, επικεφαλής της «Νηρεύς», να χαράξουν κοινή πορεία. Τότε ο πρόεδρος της «Σελόντας», Γ. Στεφανής είχε πει ότι «οι καπετάνιοι αυτών των δύο ποντοπόρων πλοίων ξέρουν τις θάλασσες και τους υφάλους. Μπορούν μαζί να χαράξουν την ασφαλή πορεία πίσω στο απάνεμο λιμάνι». Από την πλευρά του, ο κ. Μπελλές εμφάνιστηκε θετικός στην πρόταση της «Σελόντα» υπό την προϋπόθεση ότι μέσα από αυτήν να βελτιώνεται η χρηματοοικονομική κατάσταση και να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα του νέου σχήματος.
      ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
      Μεγάλη κινητικότητα
      Το πρώτο deal ήδη ανακοινώθηκε ανάμεσα σε Vodafone και hol. Όμως σίγουρα η κινητικότητα δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί. Το θέμα της Forthnet όχι μόνο δεν έχει κλείσει, αλλά το ζήτημα αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Εκκρεμούν δύο προτάσεις εξαγοράς, αυτή του ΟΤΕ και η κοινή πρόταση Vodafone - Wind. Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι και απομένει η ετυμηγορία του βασικού μετόχου προκειμένου να οριστικοποιηθεί το μέλλον της επιχείρησης. Όμως ο κλάδος είναι από τους πλέον «hot» και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις τόσο και με άλλες εταιρείες όσο και με επιμέρους δραστηριότητες. Οι επόμενοι μήνες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμοι και βέβαια αναμφίβολα ο βασικός πρωταγωνιστής θα είναι ο ΟΤΕ, με τις Vodafone και Wind να εμφανίζονται έτοιμες να «αρπάξουν» την όποια ευκαιρία δημιουργηθεί, ώστε να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά.

      Τζιχαντιστές μαθαίνουν στα παιδιά τους να αποκεφαλίζουν ανθρώπους - Απίστευτες εικόνες


      Τζιχαντιστές μαθαίνουν στα παιδιά τους να αποκεφαλίζουν ανθρώπους - Απίστευτες εικόνες
      Σε έναν απίστευτο πόλεμο προπαγάνδας επιδίδονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι τζιχαντιστές σε μια προσπάθεια να τρομάξουν το δυτικό κόσμο και να περάσουν τις ιδέες τους.
      Στον… αγώνα αυτό στρατολογούν ακόμη και μικρά παιδιά. Μετά τις φωτογραφίες με το μικρό παιδί να φωτογραφίζεται με το κεφάλι ενός «εχθρού» νέες σοκαριστικές φωτογραφίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας
      Την Κυριακή σε έναν λογαριασμό τζιχαντιστών στο Twitter ανέβηκαν φωτογραφίες ενός μικρού παιδιού που φοράει κουκούλα, κρατάει ένα μαχαίρι στο ένα του χέρι και στο άλλο το κομμένο κεφάλι μιας ξανθιάς κούκλας. Η εικόνα είναι ευθεία μίμηση του στυγνού αποκεφαλισμού του Τζέιμς Φόλεϊ από τον περιβόητο Τζον.
      Τζιχαντιστές μαθαίνουν στα παιδιά τους να αποκεφαλίζουν ανθρώπους - Απίστευτες εικόνες
      Μάλιστα οι φωτογραφίες συμπληρώνονται με μήνυμα προς κάθε... ενδιαφέρομενο στο οποίο αναφέρεται πως: «Διδάξτε τα παιδιά πώς να κόβουν λαιμούς, θα υπάρξουν πολλά σάπια κεφάλια». Επειδή καθημερινά πολλές τέτοιες εικόνες περνούν από το Youtube και το Twitter, και τα δύο μέσα σκέφτονται να κατεβάσουν τους λογαριασμούς των συγκεκριμένων χρηστών και να μην επιτρέψουν την εξάπλωση της προπαγάνδας των φανατικών μαχητών.

      Ποδόσφαιρο: Ξεκίνησε το πρωτάθλημα των υπερχρεωμένων ομάδων


      Ποδόσφαιρο: Ξεκίνησε το πρωτάθλημα των υπερχρεωμένων ομάδων
      Του Θανάση Παπαδή
      Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι σε σχέση με την περίοδο 2009 - 2010 ο αριθμός των εισιτηρίων έχει μειωθεί σχεδόν 50%. Και αν μάλιστα κάποιος ανατρέξει μία δεκαετία πίσω, τότε η μείωση μπορεί να είναι και 80%.
      Ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο το πρωτάθλημα της Super League και δυστυχώς οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες τόσο σε ό,τι αφορά το θέαμα που αναμένουμε, όσο και τα οικονομικά των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών. Η κρίση έχει χτυπήσει, όπως ήταν αναμενόμενο, και το ποδόσφαιρο. Ελάχιστες είναι οι ποδοσφαιρικές Α.Ε. που θεωρούνται υγιείς. Οι ζημίες είναι μεγάλες, όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα. Προκειμένου να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος του προβλήματος, απλά να επισημάνει ότι οι ζημίες εις νέον υπερβαίνουν το σύνολο των εσόδων που είχαν οι ΠΑΕ 2012 -2013. Στοιχεία δεν υπάρχουν ακόμη για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών η κατάσταση χειροτέρεψε παρά βελτιώθηκε.
      Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι σε σχέση με την περίοδο 2009 - 2010 ο αριθμός των εισιτηρίων έχει μειωθεί σχεδόν 50%. Και αν μάλιστα κάποιος ανατρέξει μία δεκαετία πιο πίσω, τότε η μείωση μπορεί να είναι και 80%.
      Πολλές είναι οι αιτίες που έχουν οδηγήσει σε μαρασμό το ελληνικό ποδόσφαιρο.
      Ποδόσφαιρο: Ξεκίνησε το πρωτάθλημα των υπερχρεωμένων ομάδων
      Η πρώτη έχει να κάνει με τη βία. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης που τα φαινόμενα βίας είναι κανόνας παρά εξαίρεση. Η ατιμωρησία, οι «στενές» σχέσεις διοικήσεων των ΠΑΕ με τους οργανωμένους και οι σκιές ως προς την καθαρότητα του πρωταθλήματος, είναι μερικές μόνο από τις αιτίες που προάγουν τα φαινόμενα βίας.
      Το κακό ποδοσφαιρικό θέαμα, σε συνδυασμό με τα φαινόμενα βίας «διώχνουν» τους φιλάθλους από τα γήπεδα.
      Τα ονόματα - κράχτες δεν έρχονται πλέον στην Ελλάδα.
      Οι ΠΑΕ δεν κατόρθωσαν να βρουν άλλες σοβαρές πηγές εσόδων εκτός από τα εισιτήρια και τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
      Προσπάθεια ανόρθωσης
      Τα τελευταία δύο χρόνια πάντως, οι διοικήσεις των ΠΑΕ αντιλαμβανόμενες το οικονομικό «τσουνάμι» που έρχεται, άρχισαν να μαζεύουν τα οικονομικά τους και να προχωρούν σε πιο ορθή διαχείριση. Αποτέλεσμα αυτών είναι να υπάρξει τουλάχιστον συγκράτηση των δαπανών, ώστε να μην επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο να μεγέθη. Το μεγάλο «στοίχημα» της χρονιάς που ξεκινά σήμερα είναι να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα. Ωστόσο κάτι τέτοιο μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο, αν και πολλές διοικήσεις ΠΑΕ σπεύδουν να δώσουν κίνητρα στους φιλάθλους τους για να καθίσουν στις εξέδρες. Το ζητούμενο βέβαια για αυτό είναι ένα αξιόπιστο και ταυτόχρονα ελκυστικό ποδοσφαιρικό προϊόν.
      Τα οικονομικά μεγέθη
      Τα συνολικά έσοδα των ΠΑΕ για την περίοδο 2012 ? 2013 ανήλθαν σε 139,12 εκατ., παρουσιάζοντας πτώση της τάξεως του 7,64% σε σχέση με την ποδοσφαιρική περίοδο 2011/2012.
      Τα έξοδα περιορίστηκαν κατά 25,16% στα 138,21 εκατ. Το λειτουργικό αποτέλεσμα, ήταν θετικό μετά από πάρα πολλά χρόνια και διαμορφώθηκε σε 903.000 ευρώ, έναντι λειτουργικής ζημίας 34,06 εκατ. ευρώ το 2011/2012.
      Τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων, ήταν αρνητικά και ανήλθαν σε 21,48 εκατ. ευρώ, που ωστόσο ήταν μειωμένες κατά 56,20% σε σχέση με το 2011 - 2012).
      Τέλος, το υπόλοιπο ζημιών εις νέον έφτασε τα 219,9 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 6,69% σε σχέση με το 2011 - 2012).
      Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι διαθέτουν αρνητικά ίδια κεφάλαια στο σύνολό τους. Δεν υπάρχει εικόνα, αν η κατάσταση αυτή βελτιώθηκε τη χρονιά που πέρασε. Τέλος το σύνολο των υποχρεώσεων φτάνει τα 187,41 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα κατά 14,43%.

      Το "Anaconda" ενα καυτό videoclip






      Με σώμα που κολάζει, η Nicki Minaj βρίσκει πάντα τον τρόπο να βρίσκεται στο επίκεντρο του μουσικού στερεώματος. Αυτή τη φορά με μία πραγματικά εκρηκτική εμφάνιση στο
      νέο της videoclip, έρχεται να... κολάσει.

      Στο νέο βίντεο κλιπ της Nicki Minaj πρωταγωνιστεί η ίδια και ο Drake. Ο χώρος είναι ένα φανταστικό strip club και η υπόθεση του video, είναι ένα χορός. Μια “Αnaconda” της hip hop ελίσσεται με σκοπό να ξεμυαλίσει τελείως τον Drake...

      Η έγκαιρη διάγνωση των συχνότερων καρκίνων στους άνδρες

      man and_doc_discusion


      Από τους πλέον συχνούς καρκίνους στον άνθρωπο είναι του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του προστάτη. Μεγάλο βάρος της έρευνας έχει εστιάσει στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.
      Σε γενικές γραμμές η άθληση, οι διατροφικές συνήθειες, η διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή ζωή παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρκίνων αυτών. Για την έγκαιρη διάγνωση, η τεχνολογία αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την επίτευξη του στόχου αυτού.
      ••• Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες και η συχνότητά του έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια. Μόνο στην Ευρώπη υπήρχαν 330.000 άνδρες το 2008 που είχαν διαγνωστεί και την ίδια περίοδο οι θάνατοι ήταν 69.000. Ο καρκίνος του προστάτη είναι πολύ βραδέως εξελισσόμενη νεοπλασία και η έγκαιρη διάγνωσή του γίνεται με την εξέταση PSA από το αίμα.
      Ο γενικευμένος έλεγχος του πληθυσμού (άρρενες μεσήλικες) με PSA για έγκαιρη διάγνωση δεν έχει υιοθετηθεί από τις αντίστοιχες ουρολογικές και ογκολογικές εταιρείες. Ο βασικός λόγος είναι ότι η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε θεραπείες (εγχείρηση, ακτινοθεραπεία) που δεν μεταφράζονται τελικά σε επιμήκυνση του χρόνου ζωής των ανδρών. Και, επιπλέον, οι θεραπείες αυτές οδηγούν αργά ή γρήγορα σε παρενέργειες όπως η ακράτεια, η στυτική διαταραχή κ.λπ. σε άτομα καθ' όλα υγιή.
      Αντιθέτως, σε εξατομικευμένη βάση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις με αυξημένο PSA σε άνδρες νεότερης ηλικίας, χωρίς άλλες παθήσεις, με βιοψία που αναφέρεται σε επιθετικότερη μορφή καρκίνου η θεραπεία επιβάλλεται μετά από συζήτηση και συναπόφαση ιατρού και ασθενούς. Άτομα ηλικίας άνω των 75 δεν πρέπει να υποβάλλονται γενικώς σε εξέταση PSA. Άνδρες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου προστάτη μπορούν να ελέγχονται με PSA από την ηλικία των 45 ετών.
      • Η πλειονότητα των καρκίνων του παχέος εντέρου ανήκει στα αδενοκαρκινώματα. Είναι συχνός καρκίνος στις προηγμένες χώρες. Υπολογίζεται ότι, για το 2013, θα υπάρξουν στις ΗΠΑ πάνω από 140.000 νέες περιπτώσεις, ενώ οι θάνατοι θα αγγίξουν τις 50.000. Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνων του παχέος εντέρου ξεκινούν από μικρούς καλοήθεις αδενωματώδεις πολύποδες. Οι πολύποδες συνήθως δεν δημιουργούν συμπτώματα και η μετάπτωσή τους σε καρκίνο απαιτεί πολλά χρόνια.
      Επομένως, ο εντοπισμός και η αφαίρεση των πολυπόδων σε ασυμπτωματικά άτομα προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι συχνότερα χρησιμοποιούμενοι τρόποι προσυμπτωματικού ελέγχου είναι η ανίχνευση αίματος στα κόπρανα, η κολονοσκόπηση ή και οι δύο μαζί. Ο έλεγχος αρχίζει από την ηλικία των 50. Στις περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου, όπου υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, ο έλεγχος αρχίζει νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος ζωής παίζει σημαντικό ρόλο.
      Η διατροφή κυρίως με φρούτα και χόρτα πλούσια σε ίνες, η μειωμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, η αποφυγή καπνίσματος και η άσκηση επιδρούν ευνοϊκά στη μη ανάπτυξη καρκίνου παχέος εντέρου. Στις περιπτώσεις οικογενειακού ιστορικού, η συνεργασία με το γιατρό είναι απαραίτητη διότι υπάρχουν σήμερα γενετικά tests που ανιχνεύουν κληρονομικές μορφές καρκίνου του παχέος εντέρου.
      • Κάθε χρόνο παρουσιάζονται ένα εκατομμύριο νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως. Αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από τις διάφορες νεοπλασίες. Σχετίζεται σε μεγάλο ποσοστό με το κάπνισμα και η συχνότητά του αυξάνεται στις γυναίκες. Η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα με τα πρώτα συμπτώματα συνήθως συνδέεται με προχωρημένη νόσο, τοπική ή γενικευμένη. Στις περιπτώσεις αυτές η θεραπεία δεν έχει δυνατότητα ίασης.
      Ίαση μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με εγχείρηση και εφόσον η νόσος είναι σε αρχικό στάδιο. Οι έρευνες είχαν επικεντρωθεί στο σημείο αυτό, ώστε να ελέγχονται άτομα υψηλού κινδύνου πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Στην τελευταία ερευνητική προσπάθεια φάνηκε ότι άτομα ηλικίας 55 έως 75 ετών που έχουν για πολλά χρόνια καπνίσει σημαντικά πρέπει να υποβάλλονται κάθε χρόνο σε σπειροειδή αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης.
      Είναι ο μόνος τρόπος που βοηθά να ανακαλυφθεί ο καρκίνος του πνεύμονα σε αρχικό στάδιο χωρίς να έχει επεκταθεί σε λεμφαδένες ή άλλα όργανα. Με τη διαδικασία αυτή η θνητότητα από τον καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται κατά 20%, που αποτελεί αξιόλογο ποσοστό για την πάθηση αυτή.
      Η καθοδήγηση των νέων στην αποφυγή καπνίσματος αποτελεί τον ασφαλέστερο τρόπο πρόληψης του καρκίνου. Ευεργετική θεωρείται επίσης η διακοπή του καπνίσματος σε όσους καπνίζουν, αν και παίρνει 10 – 15 χρόνια από τη διακοπή του για να επέλθει αποκατάσταση του πνεύμονα.

      Γράφει ο:
      Πάρις Α. Κοσμίδης
      Παθολόγος – Ογκολόγος
      Διευθυντής Β΄ Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής

      Έρευνα: το στοματικό σεξ κάνει καλό στις γυναίκες!

      stomatiko

      Τα αποτελέσματα έρευνας του κρατικού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης σχετικά με την επίδραση του στοματικού έρωτα στην ψυχολογική υγεία των γυναικών φέρνουν... ικανοποίηση σε άντρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

      Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί στην επιστημονική επιθεώρηση «Archives of Sexual Behavior», οι γυναίκες που επιδίδονταν σε στοματικό σεξ με τους ερωτικούς συντρόφους τους ήταν περισσότερο ευτυχισμένες και ικανοποιημένες με την ζωή τους.
      Για τις ανάγκες της έρευνας το επιστημονικό ερευνητικό προσωπικό εξέτασε τις περιπτώσεις 293 γυναικών. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το ανδρικό σπέρμα περιέχει χημικές ουσίες, οι οποίες όχι μόνο βελτιώνουν την ψυχική διάθεση, αλλά βοηθούν τις γυναίκες να έχουν καλύτερο ύπνο και να αναπτύξουν περισσότερο τα συναισθήματα αγάπης προς τον σύντροφό τους.
      Αναλυτικότερα, το αντρικό σπέρμα περιέχει κορτιζόλη, η οποία αυξάνει τα συναισθήματα αγάπης και συντροφικότητας, οιστρόνη και οξυτοκίνη, ορμόνες που βελτιώνουν την ψυχολογική διάθεση, θυροτροπίνη, ορμόνη η οποία βοηθάει να καταπολεμήσει ο οργανισμός την κατάθλιψη, όπως και η σεροτονίνη και μελατονίνη, η οποία βοηθάει τη γυναίκα να έχει καλύτερης ποιότητας ύπνο!
      Μάλιστα, οι γυναίκες που δεν επιδίδονταν σε στοματικό σεξ, σύμφωνα με τα ερευνητικά ευρήματα παρουσίαζαν όμοια συμπτώματα κατάθλιψης με εκείνες τις γυναίκες που απείχαν εντελώς από κάθε σεξουαλική επαφή.

      Τα κατώτατα όρια αποστάσεων μεταφοράς μαθητών

      Τα κατώτατα όρια αποστάσεων μεταφοράς μαθητών για το έτος 2014-15  για να δικαιούνται δωρεάν μεταφορά οι μαθητές είναι 1200  μέτρα ως προς την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης και 2,5 και 4 χιλιόμετρα για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, αντίστοιχα.
       Αυτό αναφέρει έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο  οποίο σημειώνονται τα εξής:
      Α. Τα ισχύοντα όρια είναι συναφή με αντίστοιχα όρια που χρησιμοποιούνται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών, οι  οποίες υλοποιούν προγράμματα δωρεάν μεταφοράς μαθητών.
      Β. Σε κάθε περίπτωση, ο καθορισμός των ανωτέρω ορίων αποτελεί συγκερασμό εκπαιδευτικών αναγκών και δημοσιονομικών περιορισμών και, ως εκ τούτου, η τυχόν τροποποίηση του οφείλει να λάβει υπόψη συνδυαστικά τις διάφορες παραμέτρους και δεδομένα όπως αυτά καθορίζονται από τα συναρμόδια υπουργεία.

      Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε.-Πάνω από 12.000 τα λειτουργικά κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

      Μας ενημερώνει ο Αιρετός στο ΚΥΣΠΕ Β. Παληγιάννης
      Κάθε χρόνο χιλιάδες εκπαιδευτικοί (7.000 περίπου φέτος) υποβάλλουν αίτηση απόσπασης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ ώστε να βρεθούν κοντά στις οικογένειές τους, κοντά στον τόπο συμφερόντων τους. 
      Ιδιαίτερα σήμερα, που οι εκπαιδευτικοί βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις εξαιτίας της οικονομικής εξαθλίωσής τους και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα στοιχειώδη και αναγκαία για την επιβίωσή τους, η απόσπαση αποτελεί σημαντικότατη επιδίωξή τους. 
      Γι’ αυτό και κανείς δεν δικαιούται να «παίζει» με την αγωνία και την αξιοπρέπειά τους. Οι χωρίς βάση και ανεύθυνες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Λοβέρδου δημιούργησαν έντονο προβληματισμό και ανησυχία σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Οι απίστευτες αυτές δηλώσεις δικαιολογούνται, αν δικαιολογούνται, μόνο από έλλειψη έγκυρης πληροφόρησης.
      Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν, και μάλιστα πολύ καλά, πως τα λειτουργικά κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ξεπερνούν τις 12.000 (9.000 στη Γενική Εκπαίδευση και 3.000 στην Ειδική Αγωγή). 
      Επομένως, υπάρχει η δυνατότητα ικανοποίησης μεγάλου αριθμού αιτήσεων απόσπασης ακόμα και στις λεγόμενες «δύσκολες» περιοχές (Τρίκαλα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, κλπ.).
      Ταυτόχρονα η πολιτική ηγεσία θα πρέπει, επίσης, να έχει υπ’ όψη της πως οι αποσπάσεις δεν εξυπηρετούν μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά και την απρόσκοπτη λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος. 
      Γι’ αυτό και πιστεύω πως θα πρυτανεύσει η λογική και θα ικανοποιηθούν αιτήσεις αποσπάσεων με βάση τα πραγματικά λειτουργικά κενά για να μη ζήσουμε και φέτος τις τραγελαφικές καταστάσεις προηγούμενων ετών όπου προσλαμβάνονταν αναπληρωτές σε περιοχές που δεν είχαν ικανοποιηθεί αιτήσεις απόσπασης συναδέλφων με πολλά χρόνια υπηρεσίας, με παιδιά και προβλήματα υγείας. Να μη ζήσουμε τη διάλυση οικογενειών και τη μη παροχή της δυνατότητας αντιμετώπισης σοβαρών ασθενειών.
      Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι αριθμοί.
      Είναι άνθρωποι με οικογένειες, προβλήματα και υποχρεώσεις. 
      Η εξάντληση κάθε δυνατότητας ικανοποίησης απόσπασης στις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν Δευτέρα 25/8 και Τρίτη 26/8 είναι επιβεβλημένη.  

      Υπουργείο Παιδείας: Διαγωνισμός ΑΣΕΠ για 10.000 εκπαιδευτικούς – Ποιες ειδικότητες θα αφορά Διαβάστε περισσότερα:




      Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο ανδρέας Λοβέρδος στην δημοσιογράφο της εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΑ Χαρά Καλημέρη, "στόχος είναι ο διαγωνισμός να διενεργηθεί τον Δεκέμβριο του 2014 ή τον Ιανουάριο του 2015 και να αφορά πέντε μεγάλες κατηγορίες εκπαιδευτικών: Φιλολόγους, Μαθηματικούς, Φυσικούς, Δασκάλους και Νηπιαγωγούς"
      καταφέρνουμε να καλύψουμε τις ανάγκες στα σχολεία με "μερεμέτια"
      Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα 
      ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ «Η»
       
      Διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών
       
      Της Χαράς Καληµέρη
       
      «Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν τον Σεπτέµβριο του 2015, εάν δεν καταργηθεί ο κανόνας που προβλέπει µία πρόσληψη ανά δέκα αποχωρήσεις. Το ελληνικό κοινωνικό κράτος, όπως το ξέραµε, τελειώνει. Στον τοµέα της εκπαίδευσης όχι µόνο έχουµε φτάσει στα όρια, αλλά τα έχουµε ξεπεράσει. Έχω ενηµερώσει τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά που καταφέρνουµε να καλύψουµε τις ανάγκες στα σχολεία µε 'µερεµέτια'».
      Με αυτή τη δήλωση στην «Η» ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις κοινωνικές παροχές του κράτους στον τοµέα της εκπαίδευσης, ενώ προαναγγέλλει ότι µε αίτηµα που θα υποβάλει στην τρόικα τον Σεπτέµβριο θα ζητήσει η εκπαίδευση να εξαιρεθεί από τον κανόνα «1 προς 10» και να προσδιοριστεί συγκεκριµένος αριθµός εκπαιδευτικών που θα προσληφθεί ως µόνιµο προσωπικό την επόµενη σχολική χρονιά (2015-2016).
       
      Τον χειµώνα
      Εφόσον οι πιστωτές της χώρας συναινέσουν στο σχέδιο του υπουργού Παιδείας, τότε θα ανοίξει ο δρόµος για τη διενέργεια διαγωνισµού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα σχολεία. Όπως αποκαλύπτει ο κ. Λοβέρδος στην «Η», στόχος είναι ο διαγωνισµός να διενεργηθεί τον χειµώνα -και συγκεκριµένα τον Δεκέµβριο του 2014 ή τον Ιανουάριο του 2015- και να αφορά πέντε µεγάλες κατηγορίες εκπαιδευτικών: φιλολόγους, µαθηµατικούς, φυσικούς, δασκάλους και νηπιαγωγούς.
       
      Σύµφωνα µε υπολογισµούς του υπουργείου Παιδείας, για την οµαλή έναρξη των σχολείων το 2015 απαιτούνται περί τις 10.000 προσλήψεις τακτικού προσωπικού. Σηµειώνεται ότι ο τελευταίος διαγωνισµός του ΑΣΕΠ είχε διενεργηθεί το 2008 και από αυτόν δεν έχουν ακόµη διοριστεί 439 επιτυχόντες εκπαιδευτικοί.
       
      Ο κ. Λοβέρδος εκφράζει αισιοδοξία για το αποτέλεσµα των διαπραγµατεύσεων που θα έχει µε την τρόικα σε τεχνικό επίπεδο, βασιζόµενος -όπως λέει- στο γεγονός ότι η κατάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης έχει ξεπεράσει τα όρια. «Το σύστηµα κάλυψης των κενών στα σχολεία µε αναπληρωτές 'πεθαίνει'. Από τη µία, στερεύουν οι πηγές χρηµατοδότησης των αναπληρώσεων µέσω του Προγράµµατος Δηµοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ κι από την άλλη εξαντλούνται τα µέτρα πολιτικής», επισηµαίνει ο κ. Λοβέρδος, αποκλείοντας το ενδεχόµενο να προχωρήσει σε νέο κύκλο συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολικών µονάδων.
       
      Άλλωστε, όπως αναφέρει ο ίδιος, από το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση των πανεπιστηµίων και ΤΕΙ της χώρας δεν εξοικονοµήθηκε ούτε ένα ευρώ παρότι η κυβέρνηση στόχευε να κάνει οικονοµία της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ. Αυτό, αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίµου για τα οικονοµικά των ΑΕΙ, παρουσία του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
       
      Το αίτηµα στην τρόικα
      Σε µια προσπάθεια να πείσει την τρόικα για την ανάγκη πρόσληψης µόνιµου προσωπικού στην εκπαίδευση, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει δώσει εντολή στις αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, στις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης, καθώς και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να προχωρήσουν άµεσα σε πλήρη χαρτογράφηση του εκπαιδευτικού και του µαθητικού δυναµικού των σχολικών µονάδων της πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης όλης της χώρας.
       
      Μαθητές ανά τάξη
      Στο πλαίσιο αυτό, συγκεντρώνονται αυτό το διάστηµα αναλυτικά στοιχεία που αφορούν, µεταξύ άλλων, στον αριθµό των µαθητών ανά τάξη και την αναλογία τους ανά διδάσκοντα, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην εικόνα που παρουσιάζουν τα σχολεία στη νησιωτική χώρα.
       
      «Πρέπει να γίνει κατανοητή στην τρόικα η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας, ως χώρα νησιωτική. Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών δηµιουργούν µεγάλα προβλήµατα στην εύρυθµη λειτουργία των σχολικών µονάδων στα µικρά νησιά της χώρας», υπογραµµίζει στην «Η» ο υπουργός Παιδείας, τονίζοντας την ανάγκη ο σχεδιασµός της «στρατηγικής» στην εκπαίδευση να βασίζεται στη νησιωτική ιδιαιτερότητα της χώρας.
       
      Ο κ. Λοβέρδος, ύστερα από συνεννόηση µε τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαµαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, σκοπεύει να υποβάλει τον Σεπτέµβριο στην τρόικα το αίτηµα να εξαιρεθεί η εκπαίδευση από τον κανόνα «1 προς 10» για τις προσλήψεις. Για την απόφασή του έχει ενηµερώσει σχετικά και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθµισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εµφανίζεται θετικός. «Το θέµα, όµως, δεν αφορά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθµισης. Αφορά το υπουργείο Παιδείας και τη συζήτηση που έχει µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σηµειώνει ο υπουργός.