ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Στήριγμα από έναν «διεφθαρμένο» και από έναν «μουγκό» βρίσκει ο Σα(χλα)μαρας

Στήριγμα σε Ραχόι-Καραμανλή βρίσκει ο ΣαμαράςΠολιτικές παρεμβάσεις η οποίες μπορούν να πιστώσουν ευνοϊκότερο κλίμα και να επαναπροσέγγισουν ψηφοφόρους για τις εκλογές της 25ης Ιανουραίου θεωρούνται από το επιτελείο της ΝΔ, η δημόσια τοποθέτηση του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι υπερ του Αντώνη Σαμαρά και η επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ο οποίος ζητά την ενίσχυση του κόμματος στις εκλογές για ένα ασφαλέστερο μέλλον. Ο Μ. Ραχόι αναφέρει μεταξύ άλλων πως………
………
υπήρξε μάρτυρας των δυναμικών προσπαθειών Σαμαρά για την επίλυση της κρίσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής ζητά την στήριξη της πρότασης Σαμαρά Την ώρα λοιπόν που οι κομματικοί αντίπαλοι βρίσκονται στη «τελική ευθεία», το επιτελείο της ΝΔ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις ταυτόχρονες παρεμβάσεις σε δυο επίπεδα: 
-Αρχικά, να δείξει πως η ΝΔ αποτελεί μια επιλογή ασφαλείας που μπορεί να εγγυηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την ολοκλήρωση των συμφωνιών με τους εταίρους και την επάνοδο της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς. Με την στήριξη Ραχόι, ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του (μεταρρυθμίσεις, θυσείς που έχουν αποτέλεσμα κλπ) καθώς η Ισπανία αποτελεί μια ακόμη χώρα που βίωσε το κύμα λιτότητας και την επιβολή σκληρών μέτρων. Η αποδοχή των υφιστάμενων προγραμμάτων απο τό Ισπανό πρωθυπουργό έρχεται να ενισχύσει την ευρωπαϊκη συμμαχία- αντίπαλον δέος- των συσχετισμών που αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας στην Ευρώπη.
-Παράλληλα, η σαφής και με τον πιο επίσημο τρόπο στήριξη του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ίσως αποτελέσει εφαλτήριο για πολλούς δυσαρεστημένους Νεοδημοκράτες-Καραμανλικούς οι οποίοι θα έστρεφαν το βλέμμα τους αλλού. Είναι γεγονός πως το προηγούμενο διάστημα είχε εκδηλωθεί δυσαρέσκεια μέσω διάφορων βουλευτών που πρόσκειται στον Κ. Καραμανλή. Κάποιοι μάλιστα έφταναν ως το άλλο άκρο, δηλαδή διέβλεπαν κάποια κίνηση ανάλογη με αυτή του Γ. Παπανδρέου. Οι «παροικούντες εν τη Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν επίσης πως θα τεθεί θέμα ηγεσίας σε περίπτωση ήττας, με αφορμή όμως το τελικό ποσοστό που θα συγκεντρώσει η ΝΔ και τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για την ώρα όμως, ο κομματικός μηχανισμός συντάσσεται ενωμένος, γεγονός που ευνοεί τον Αντώνη Σαμαρά, ενόψει εκλογών.
Στη συνάντηση Σαμαρά-Ραχόι 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Μαριάνο Ραχόι με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ισπανίας με αναφορές για τις γενναίες μεταρρυθμίσεις που πάρθηκαν στις δυο χώρες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις προοπτικές της Ευρώπης και τη διεθνή τρομοκρατία που απειλεί πλέον και την Ευρώπη. Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, οι δυο άντρες έκαναν λόγο για τους κανόνες που διέπουν την Ένωση. Ο Μαριάνο Ραχόι επεσήμανε πως δεν γίνεται κάθε φορά που γίνονται εκλογές στην Ευρώπη, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς αποκάλεσε ως «ανοησίες» το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς ανέφερε: “Οι δύο χώρες συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας αλληλεγγύης. Οι λαοί αντιετωπίζουν κοινά προβοήματα από την οικονομική κρίση αλλά και από τα κύματα της μετανάστευσης. Μοιράζονται την αγωνία για την θωράκιση της Ευρπώης από τον κίνδυνο της τρομοκρατίας. Η Ισπανία παρέχει την αλληλεγγύη της έμπρακτα. Συμμετέχει από το 2010 στον μηχανισμό διάσωσης όταν οι αγορές έκλεισαν τις πόρτες. Ο ισπανικός λαός έχει δανείσει 26 δις ευρώ στον ελληικό λαό, αυτή είναι πραγματική αλληλεγγύη. Η βοήθεια αυτή διέπεται από ένα θεσμικό και ηθικό πλαίσιο, δεν ξεχνούμε το αναγνωρίζουμε και ο ελληνικός λαός θα επιστρέψει τα χρήματα. Οι δύο λαοί δοκιμάστηκαν και υποβλήθηκαν σε μεγάλες θυσίες. Η μείωση του εισοδήματος και η ανεργία χτύπησαν την πόρτα κάθε οικογένειας. Εμείς όπως και η κυβέρνηση του κ. Ραχόι κάναμε μεταρυθμίσεις για να υπερβούμε την κρίση και για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν αντααγωνιστικότητα είναι το μεγάλο στοίχημα. Το τελευταίο τρίμηνο Ελλάδα και Ισπανία εμφανίζουν το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης ενώ η ανεργία εμφανίζει στσθερή υποχώρηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, εξακολουθεί μεν να είναι υψηλή αλλά υποχωρεί. Συνεργασήκαμε με τον κ. Ραχόι για τα νέα ευρωπαικά προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων και τώρα συνεργαζόμαστε για την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνερ”.
Σε ερώτηση για το αίτημα του κ. Αλέξη Τσίπρα για νέα διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους από μηδενική βάση είπε: “Η διαπραγμάτευση γινόταν συνεχώς τα τελευταία χρόνια και τώρα είμαστε στην τελευταία φάση για την μετά μνημόνιο εποχή. Η διαπραγμάτευση όμως γίνεται μέσα στους κάνόνες της Ευρώπης και του ευρώ. Δεν γίνεται κάθε φορά να αλλάζουν οι κανόνες γιατί δεν στέκεται έτσι ούτε η Ευρώπη ούτε το ευρώ. Η Ισπανία μας δάνεισε 26 δις από το υστέρημά της. Τί θα πούμε τώρα ότι έλάτε αφού πήραμε τα χρήματα να αλλάξουμε την συμφωνία; Άλλες χώρες μας δάνεισαν με επιτόκια χαμηλότερα από αυτά που πληρώνουν εκείνες πώς θα αλλάξεις αυτούς τους όρους και πως θα σταθεί κάτι τέτοιο μέσα στην Ευρώπη. Εμείς μιλάμε για μία διαπραγμάτευση που κλείνει το μνημόνιο και μας βάζει στην επόμενη ημέρα. Εκείνος που διακηρύσσει ότι το χρέος του είναι μη βιώσιμο είναι σαν να λέει στις αγορές να μην μας δανείσουν και να γυρίσει σε νέο μνημόνιο. Κλείνοντας είπε ότι αυτό το καταλαβαίνει και ο ελληνικός λάος και ότι “θα βγούμε από την κρίση χωρίς τέτοις παλινωδίες και ανοησίες”.
Παρέμβαση Καραμανλή: Ενίσχυση της ΝΔ για ασφαλέστερο μέλλον
Tην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, μεταρρυθμίσεων και κυβέρνησης με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό τονίζει με δήλωσή του εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι χρειάζεται πολιτική που δεν θα επιτρέψει να πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες των πολιτών και τονίζει ότι αυτή την προοπτική διασφαλίζει η στήριξη και ενίσχυση της ΝΔ.
Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού είναι η ακόλουθη:
«Ο τόπος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ πολιτική σταθερότητα και βαθιές μεταρρυθμίσεις.
«Χρειάζεται κυβέρνηση με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και σταθερή προσήλωση στον εθνικό στόχο της ανάπτυξης. Χρειάζεται πολιτική που δεν θα επιτρέψει να πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες των πολιτών.
«Αυτή την προοπτική διασφαλίζει η στήριξη και ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας. Όσο ισχυρότερη η Νέα Δημοκρατία τόσο ασφαλέστερο το μέλλον για τον τόπο. Για όλους αυτούς τους λόγους θα δώσουμε και πάλι τη μάχη στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά».
nfo by sofokleousin