ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Δυο λύσεις για να ψηφίσουν οι δεκαοχτάρηδες


Nέο κάλεσμα στην κυβέρνηση να επιλύσει το πρόβλημα της μη συμμετοχής 100.000 18χρονων νέων στις εκλογές της 25ης Γενάρη, επισημαίνοντας ότι προβλέπονται από το νομοθετικό σύστημα οι σχετικές διαδικασίες, απευθύνει η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού. Αρκεί η άμεση κινητοποίηση των μηχανισμών, πριν στενέψουν τα χρονικά περιθώρια, καθώς υπάρχουν μηχανογραφημένα τα απαιτούμενα δεδομένα, σύμφωνα με τα όσα σημειώνει η ίδια σε συνέντευξή της στο...
Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προσφάτως, με επιστολή της στο υπουργείο Εσωτερικών, η ανεξάρτητη αρχή πρότεινε δύο λύσεις. Συνοπτικά, ή να γίνει μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τροποποίησης του υφιστάμενου νόμου και να προβλεφθεί η κατ' εξαίρεσιν ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων πριν από τον Φεβρουάριο, ή να γίνει χρήση της διαδικασίας που προβλέπεται για τους ψηφοφόρους που δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους για οποιονδήποτε άλλον λόγο. Στην περίπτωση αυτήν, οι εκλογείς προσκομίζουν στο εκλογικό τμήμα μια βεβαίωση από τον δήμο ότι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και με βάση αυτήν ψηφίζουν. Αυτό εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συνοδευτεί με μια εγκύκλιο προς τις εφορευτικές επιτροπές, ώστε να μη δημιουργηθούν εμπλοκές.

Αντιθέτως, από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, θεωρείται λήξαν το ζήτημα που έχει ήδη στιγματίσει τις κρίσιμες για τη χώρα επικείμενες εκλογικές διαδικασίες. 

Από efsyn