ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Η ΜΕΡΚΕΛ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ… ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ: ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ!

Η Μέρκελ απειλεί με… αντίποινα: Δεν θέλει να συναντήσει τον Τσίπρα!Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του έχουν βάλει σκοπό να ανατινάξουν τα μνημονιακά θεμέλια της Ευρώπης, στέλνοντας σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα σε τρόικα, αλλά και προς Γερμανία… μεριά.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο πρώτος Έλληνας υπουργός Οικονομικών που όρθωσε το ανάστημα της χώρας μας στον πολλά… βαρύ Γιερούν Ντάισελμπλουμ, έδειξε το νέο δρόμο στον οποίο επιβάλλεται να κινηθεί η Ελλάδα και όπως άλλωστε αναμενόταν, αυτός δεν άρεσε καθόλου στην Άνγκελα Μέρκελ.
Και αυτό γιατί, …………
………….μπορεί οι εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης Τσίπρα να είχαν σημάνει ήδη συναγερμό στη Γερμανία, ωστόσο τα αίματα φαίνεται πως άναψαν για τα καλά.
Πηγές της γερμανικής καγκελαρίας αναφέρουν πως η Άνγκελα Μέρκελ, αποφάσισε για…αντίποινα να μην συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό ούτε επίσημα, αλλά ούτε καν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σε δύο περίπου εβδομάδες.
Κάτι βέβαια που δεν ανησυχεί καθόλου τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έτσι και αλλιώς δεν σκόπευε να… δει άμεσα (τουλάχιστον) την ισχυρότερη (βάσει Forbes) γυναίκα του πλανήτη, αλλά προτιμά πιο εποικοδομητικές συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους…
Merkel Hollande Schulz
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας είχαν άτυπο δείπνο το βράδυ της Παρασκευής σε εστιατόριο του Στρασβούργου με πρωτοβουλία του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος – μεταξύ άλλων – ενημέρωσε Μέρκελ και Ολάντ για τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς…
Το δείπνο διήρκησε τρεις ώρες και, σύμφωνα με πηγές, ήταν μία «εποικοδομητική συνάντηση που έγινε σε φιλικό κλίμα».
Οι δύο ηγέτες, τους οποίους προσκάλεσε στην πόλη της Αλσατίας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, δεν έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους ούτε κατά την άφιξη στο εστιατόριο «Zuem Ysehuet», το οποίο απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το ΕΚ, ούτε κατά την αναχώρησή τους.
Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 11 Ιανουαρίου, αναβλήθηκε εξαιτίας των επιθέσεων στη Γαλλία και της πορείας κατά της τρομοκρατίας που είχε γίνει εκείνη την ημέρα στο Παρίσι, στην οποία πάντως η Μέρκελ συμμετείχε.
Ο πρόεδρος και η καγκελάριος, οι οποίοι κάθισαν μαζί με τον Σουλτς και τους μεταφραστές τους, συζήτησαν επίσης για «τις ευρωπαϊκές προοπτικές, ζητήματα της επικαιρότητας, την ασφάλεια, την τρομοκρατία, καθώς επίσης και για την Ουκρανία», διευκρίνισαν πηγές προσκείμενες στον Ολάντ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος είχε ανακοινώσει προ ολίγων εβδομάδων ότι με την καγκελάριο «θα μιλήσουν για το μέλλον της Ευρώπης»…
Εξάλλου, οι πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα αναμενόταν επίσης να συζητηθούν στη συνάντηση αυτή, την επομένη της επίσκεψης του Σουλτς στην Αθήνα.
Από την πλευρά τους, οι άνθρωποι του εστιατορίου ανέφεραν στην εφημερίδα Les Dernières Nouvelles d’Alsace ότι προετοίμασαν ένα μενού «λιτό αλλά κλασικό», αξίας €38 το άτομο χωρίς ποτό.
«Τεράστιες διαφορές»
Την ίδια ώρα, πάντως, για «τεράστιες διαφορές που παραμένουν έκαναν λόγο πηγές της Ευρωζώνης, σχολιάζοντας τις σημερινές (30/1) συνομιλίες στην Αθήνα, του προέδρου του Eurogroup, Γιερούν Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε καλό κλίμα, ενώ δόθηκε η ευκαιρία στις δύο πλευρές να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις.
«Είναι η αρχή μιας διαδικασίας», σημείωναν οι ίδιες πηγές.