ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Φαλσιανί: Ο Παπανδρέου εκβιάστηκε να φέρει την τρόικα, γιατί η μητέρα του είχε 500 εκ. € στην HSBC

Το πρώην στέλεχος της τράπεζας HSBC, Ερβέ Φαλσιανί, εκφράζει μέσα στο βιβλίο του την εκτίμηση ότι το 2011 ο Γιώργος Παπανδρέουέφερε την τρόικα στην Ελλάδα εκβιαζόμενος, ώστε να μην αποκαλυφθεί, όπως υποστηρίζει, ότι η μητέρα του, Μαργαρίτα, είχε βγάλει παράνομα από τη χώρα ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ. «Η αλητεία στο απόγειό της», απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου και κατήγγειλε «βρώμικα πολιτικά παιχνίδια».
Σύμφωνα με άρθρο της ιταλικής εφημερίδας «Corriere Della Sera», η οποία προδημοσίευσε την Τρίτη αποσπάσματα του…….
……βιβλίου του 44χρονου Γαλλοϊταλού, η λίστα των χρυσών καταθετών της τράπεζας χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να επιβληθούν πολιτικές λιτότητας σε αρκετές χώρες της Ευρώπης που αντιμετώπιζαν κρίση χρέους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
«Το 2011 η καθοδήγηση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη διάσωση της Ελλάδας είχε ανατεθεί στον (σ.σ. πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί) ο οποίος είχε αυτή τη λίστα και, γνωρίζοντας τα ονόματα, μπορούσε να ασκήσει πίεση στον Παπανδρέου», γράφει ο Φαλσιανί στο βιβλίο του.
«Όταν θυμάται τον Παπανδρέου [ο Φαλσιανί] μιλάει για πίεση και εκβιασμό», υπογραμμίζει στο άρθρο της η Corriere Della Sera.
Στο βιβλίο του, με τίτλο «La cassaforte degli evasore» («Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων»), το οποίο συνέγραψε μαζί με τον δημοσιογράφο της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας «Sole 24 Ore» Άντζελο Μινκούτσι, το πρώην στέλεχος της HSBC αναφέρει ένα ακόμη όνομα από το «μέτωπο του Νότου»: «Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ισπανία, ο Εμίλιο Μποτίν από το Banco Santander (σ.σ. της οποίας ήταν ιδιοκτήτης ως τον θάνατό του τον περασμένο Σεπτέμβριο), ήταν ένας από τους πελάτες της HSBC στη Γενεύη».
Το πρώην ισχυρό στέλεχος της τράπεζας που είχε αποκαλύψει την ύπαρξη της διαβόητης «λίστας Λαγκάρντ», καταζητείται μέχρι και σήμερα από τις ελβετικές αρχές.
tvxs