ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Bild: «Μυστική συμφωνία Γιούνκερ με την Ελλάδα;»

Για ενδεχόμενο ύπαρξης μυστικής συμφωνίας μεταξύ Γιούνκερ και Ελλάδας κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Bild, σημειώνοντας ότι δεν είναι τυχαίο πως οι απόψεις του προέδρου της Κομισιόν για τρόικα χρέος ταυτίζονται με αυτές των Ελλήνων.

«Αυτό συμβαίνει για συγκεκριμένους λόγους», λέει η Bild, αποδίδοντας την «χαλαρή» στάση του επικεφαλής της Κομισιόν απέναντι στην κυβέρνηση των Αθηνών στο σκάνδαλο φοροδιαφυγής πολυεθνικών κολοσσών στο Λουξεμβούργο, στο οποίο εμπλέκεται ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Σε αυτό οφείλεται, σύμφωνα...
με τη γερμανική εφημερίδα, και η σύμπλευση του Γιούνκερ με τον Γιάννη Βαρουφάκη στο ζήτημα της κατάργησης της τρόικας, παρά το γεγονός ότι ο Γιούνκερ αποκλείει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Το σκεπτικό της «ελαστικής» στάσης του Γιούνκερ απέναντι στην Ελλάδα εξηγείται ως εξής, με βάση τη Bild: Ο πρόεδρος της Κομισιόν θέλει να ικανοποιήσει τους Ευρω-Σοσιαλιστές που ζητούν εδώ και καιρό μεγαλύτερη ευελιξία στο «Σύμφωνο Σταθερότητας».

«Ο Γιούνκερ χρειάζεται επειγόντως αυτή τη στήριξη καθώς το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής για την διερεύνηση του σκανδάλου φοροδιαφυγής τα χρόνια της θητείας του Γιούνκερ. Το σκεπτικό του Γιούνκερ, λοιπόν, είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας τον χρειάζεται αλλά και ο Γιούνκερ χρειάζεται τον Τσίπρα. Γι΄ αυτό και είναι πρόθυμος να ικανοποιήσει τους Σοσιαλιστές και από την άλλη, να μην δυσαρεστήσει τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης».

Από το Ποντίκι