ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ " Ημερίδα για τη σχολική διαμεσολάβηση : τι δείχνουν οι πρόσφατες έρευνες και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού "



Σαββάτο 28 Φεβρουαρίου 2015 , ώρα 18:00
ΕΚΑΒΗ – 1ος όροφος
 Τα Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα τη Σχολική Διαμεσολάβηση το Σαββάτο 28 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 στην Εκάβη.
Κεντρική Εισηγήτρια είναι ή  Νανά Παπαδογεωργάκη, Δικηγόρος LLM, Διαμεσολαβήτρια, Διαπιστευμένη Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσουν οι δικηγόροι και διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές Δημηνά Μαρία και Δημόπουλος Κωνσταντίνος.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ
Η ένταξη της διαμεσολάβησης στο σχολικό περιβάλλον με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών, υποστηρίζεται εδώ και πολλά χρόνια από τα ευρωπαϊκά κράτη.
Η Διαμεσολάβηση, είναι η διαδικασία ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, η οποία διεξάγεται μεταξύ των διαφωνούντων μερών και ενός ουδέτερου τρίτου, του διαμεσολαβητή, μέσα σε ένα περιβάλλον διαλόγου, όπου υπάρχει ισότητα και σεβασμός στις απόψεις όλων με σκοπό να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση από τους δύο διαφωνούντες, η οποία να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες τους.
Τέτοιες διαφορές / συγκρούσεις συναντά κανείς όχι μόνο σε επίπεδο αστικών διαφορών αλλά και σε επίπεδο μαθητών εντός της σχολικής κοινότητας.
Τα παιδιά μας έχουν το δικαίωμα να φοιτούν σε ασφαλές περιβάλλον και σε μία κοινωνία χωρίς βία και απειλές. Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε σε 35 σχολεία της Αττικής, ένας στους τρεις μαθητές δήλωσε πως έχει υποστεί βία εκ μέρους των συμμαθητών του.
Η σχολική διαμεσολάβηση, ως μέθοδος ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων, ενθαρρύνει τους παράγοντες της εκπαιδευτικής διαδικασίας να προάγουν τον διάλογο και την επικοινωνία μέσα στη σχολική κοινότητα. Θα έλεγε κανείς ότι είναι σαν ένας τρόπος διαπραγμάτευσης μέσα σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, ιδιαίτερα επωφελής για τους μαθητές.

Βασικές αρχές της σχολικής διαμεσολάβησης:
-      Εθελοντικός χαρακτήρας διαδικασίας
-      Πολιτισμένος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων
-      Σεβασμός στις απόψεις και των 2 πλευρών
-      Εχεμύθεια
Ο ρόλος του σχολείου είναι από τους πιο σημαντικούς εφόσον αυτό προσφέρει στους μαθητές τα βασικά εφόδια για την ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων τους. Η σχολική διαμεσολάβηση προωθεί την ανάπτυξη ενός κλίματος που αποθαρρύνει τη βία και τον εκφοβισμό και μαθαίνει στα παιδιά, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς, τρόπους ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων. Οι μαθητές συμμετέχουν άμεσα στις αποφάσεις που λαμβάνονται και τους επηρεάζουν, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν την προσωπικότητα τους και λαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση συγκρούσεων εντός της σχολικής κοινότητας.
Με τη σχολική διαμεσολάβηση, αντιμετωπίζονται οι βίαιες συμπεριφορές και αποφεύγεται η διάλυση των φιλικών σχέσεων, τα παιδιά σταματούν να βιώνουν συναισθήματα θυμού, ταπείνωσης και φόβου και μαθαίνουν να λύνουν τις διαφορές τους σε ένα κλίμα συνεργασίας και διαλόγου, ενώ βελτιώνεται σημαντικά η σχολική τους καθημερινότητα.