ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Πείθει ο Βαρουφάκης την Ευρώπη

Αντριάνα Βασιλά
Μπορεί να ωρύονται Μέρκελ και Σόιμπλε και να δηλώνουν ότι η τρόικα μεταβαίνει νόμιμα στην Ελλάδα και θα συνεχίζει να έρχεται, όμως –στο βάθος έστω και στο πολύ βάθος, φαίνεται να μην τους περνάει.
Ήρθε η ώρα για το τέλος των μνημονίων και την αρχή για ένα νέο πρόγραμμα
Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι καθόλου τυχαία  η παρέμβαση Ομπάμα ο οποίος τόνισε ότι «το επίπεδο διαβίωσης των …….
……..πολιτών έχει πέσει κατά 25%, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία αυτό το πολίτικο σύστημα. Ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη, νομίζω ότι αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές».
Ακόμη και ο Γιούνκερ έσπευσε να δηλώσει  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι «υπάρχει ανάγκη για αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση της τρόικας, λογοδοσία και έλεγχο του τρόπου λειτουργίας της, στο μέλλον.»
Το επικοινωνιακό πεδίο μάχης φαίνεται να το κερδίζει ο Βαρουφάκης … έπεισε αρκετούς λαούς της Ευρώπης – και ιδιαίτερα του Νότου-  ότι το ακολουθούμενο πρόγραμμα είναι λάθος και θα χρειαστεί άλλο.
Από εδώ και στο εξής όσο πιο σκληρή είναι η στάση της Γερμανίας – η οποία διατείνεται δεξιά και αριστερά, πάνω και κάτω, ότι, θέλει να αποτελειώσει την Ελλάδα – τόσο πιο πολύ η Ευρώπη και όχι μόνο θα θυμάται πράγματα  από το παρελθόν που οι Γερμανοί δεν θα ήθελαν ο κόσμος να θυμάται.
Ειδικότερα ο γαλλικός λαός (αλλά και ο ιταλικός, ο βρετανικός κλπ) θα είχε θέματα… Προφανώς κανένα δεν συμφέρει να αρχίσουν οι λαοί να σκέφτονται για το ποια χωρά (Γερμανία ή Ελλάδα) έχει δίκιο.
Άλλωστε  και ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας  Όσμπορν αλλά και ο υπουργός της Γαλλίας Σαπέν στήριξαν την Ελλάδα στα θέματα Ανάπτυξης  και τα εργασιακά της χώρας.
Θυμίσουμε ότι ο  Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε: « Καλώ τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να ενεργήσει με υπευθυνότητα, αλλά είναι επίσης σημαντικό η ευρωζώνη να αποκτήσει ένα καλύτερο σχέδιο για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη», ενώ ο Σαπέν τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο συμβόλαιο με την Ε.Ε.
Το ενδιαφέρον τώρα θα στραφεί μετά τις επαφές του Βαρουφάκη με ομολόγους του ανά την Ευρώπη, στην αυριανή συνάντηση του με τον «τσάρο» της ιταλικής οικονομίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν, στη Ρώμη.
Αυτή την ώρα πάντως ο   Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συναντάται με 100 εκπροσώπους τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για να τους τονίσει ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος της με όρους που δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην χώρα, ιδιαίτερα στους ιδιώτες και τους κατόχους ομολόγων.
Από κινήσεις τώρα που γίνονται στο ελληνικό έδαφος επισημαίνουμε ότι νωρίτερα ο  αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρμόδιος για τα θέματα της οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκης έχοντας το γενικό πρόσταγμα για την ελληνική οικονομία ξεκίνησε και αυτός  άμεσες επαφές με τους βασικούς παράγοντες της οικονομίας. Η πρώτη συνάντηση με θέμα την πορεία της οικονομίας και την ενίσχυση του αναπτυξιακού ρυθμού, πραγματοποιήθηκε με τον πρόεδρο της τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Δραγασάκης διαβεβαίωσε τον Μ. Σάλλα ότι αποτελεί το μοτέρ της τραπεζικής μηχανής κάτι που εκλαμβάνεται ως πλήρη στήριξη των χειρισμών την Τράπεζα Πειραιώς.
Το Ποντικι