ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Die Welt: Η Ελλάδα πρέπει να θάψει τα πολιτικά της όνειρα

«Η Ελλάδα πρέπει να θάψει τα πολιτικά της όνειρα», αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική Die Welt λίγες ώρες μετά το Eurogroup της Παρασκευής, κάνοντας λόγο για επικράτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Ο Σόιμπλε είναι ένας άνθρωπος που κάνει ήδη πολλά χρόνια πολιτική. Χρόνια στο κουρμπέτι. Και έτσι μπορεί κανείς να τον συγχωρέσει όταν, απευθυνόμενος προς την ελληνική κυβέρνηση, με σχεδόν πατρική σοφία, λέει ότι κυβέρνηση σημαίνει ραντεβού με την πραγματικότητα -και η πραγματικότητα συχνά δεν είναι τόσο όμορφη όσο τα όνειρα», αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, και συνεχίζει:
«Περίπου μια ώρα πριν τα πει αυτά ο Σόιμπλε, η νεαρή ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να θάψει τα πολιτικά της όνειρα. Έπειτα από συζητήσεις μιας εβδομάδας και δύο αποτυχημένα Eurogroup, συμφώνησε να δεχθεί τους όρους λιτότητας από τις Βρυξέλλες, εναντίον των οποίων τασσόταν προεκλογικά».
Παράλληλα, η Die Welt, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην ΕΚΤ, αναφέρεται στην θέση του Ιδρύματος ότι «μετά την συμφωνία δεν υπάρχει πλέον λόγος για την επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων», η οποία διέρρευσε μετά την επίτευξη συμφωνίας. Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι κάποιοι ειδικοί κανόνες θα μπορούσαν να επανεισαχθούν για τις ελληνικές τράπεζες, με το όρο ότι θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την επέκταση του προγράμματος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ρεπορτάζ στο γερμανικό ραδιόφωνο WDR, κάνοντας λόγο για «νίκη του Σόιμπλε επί του Βαρουφάκη» και απομόνωση της Ελλάδας, η οποία, όπως τονίζεται, ανέλαβε το 100% των δεσμεύσεων που ίσχυαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Από την πλευρά του, το περιοδικό Focus υποστηρίζει ότι αφού το Eurogroup είχε παρουσιάσει την δική του εκδοχή απαιτήσεων για μεταρρυθμίσεις, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και είπε ‘Ή αυτό ή τελειώσαμε’».
Πιο ισορροπημένος εμφανίζεται ο «απολογισμός» της εφημερίδας FAZ, η οποία επισημαίνει ότι «αναλυτές πιστεύουν ότι πρώτα πρέπει να περιμένει κανείς να δει ποιες συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις θα προτείνουν οι Έλληνες».