ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Tα πρώτα εσωκομματικά πυρά δέχεται η κυβέρνηση ενώ προχωρά στη λίστα των μεταρρυθμίσεων - Τι θα περιέχει το email

Με ανοιχτά τα μέτωπα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και τις «παραφωνίες» ακόμα και μέσα από το υπουργικό συμβούλιο το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται πυρετωδώς τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα στείλει σήμερα στις Βρυξέλλες και οι οποίες μπορούν είτε να επισφραγίσουν τη συμφωνία της Παρασκευής στο Eurogroup, είτε να την καταστήσουν άκυρη εφόσον δεν υπάρξει το πράσινο φως από την πλευρά των εταίρων.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης είχε από την Παρασκευή τονίσει ότι αυτό που επετεύχθη στις Βευξέλλες είναι ουσιαστικά μία «λευκή» συμφωνία, η οποία για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να υπάρξει συναπόφαση για τις επιμέρους μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προβεί η ελληνική κυβέρνηση.
Τόσο από την Κουμουνδούρου, όσο και από τις τάξεις της κυβέρνησης έχουν εκφραστεί αντιδράσεις για την εν λόγω συμφωνία. Μετά το Μανώλη Γλέζο και οι Αλέξης Μητρόπουλος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Σοφία Σακοράφα και Παναγιώτης Λαφαζάνης έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να δεχθεί μία τέτοια συμφωνία και τελούν ουσιαστικά εν αναμονή της ανακοίνωσης των μεταρρυθμίσεων που θα στείλει το Μαξίμου στις Βρυξέλλες, έχοντας ήδη βάλει με τροχιοδεικτικά πυρά.
Ο Μανώλης Γλέζος κατηγορεί την κυβέρνηση πως με το να μετονομάζει την τρόικα σε θεσμούς, το Μνημόνιο σε συμφωνία και τους δανειστές σε εταίρους είναι «όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση». Παράλληλα, μέμφεται το κυβερνητικό επιτελείο ότι δεν έκανε πράξη την προεκλογική δέσμευση πως με ένα νόμο θα καταργήσει την Τρόικα, παρότι έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τις εκλογές
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, αναφερόμενος στη λίστα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να καταθέσει μέχρι τη Δευτέρα η κυβέρνηση, επισήμανε μιλώντας σε πρωϊνή εκπομπή του MEGA , πως «οι δανειστές περιμένουν περιγραφή σκληρών μέτρων», ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας σε εφημερίδες τόνισε πως «καμία συμφωνία στο Eurogroup δεν πρέπει να ακυρώσει το ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό, προοδευτικό προσανατολισμό του κυβερνητικού μας προγράμματος».
Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος απείλησε με αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα σε περίπτωση που παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα που φουντώνουν οι αντιδράσεις, η σχετική λίστα έχει ήδη καταρτιστεί, ενώ στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα με την έγκρισή της, αισιοδοξία που εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σε δηλώσεις του το Σάββατο, μετά από τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, όταν και εμφανίστηκε «απολύτως πεπεισμένος» ότι οι εταίροι θα πουν το «ναι» στις ελληνικές προτάσεις.
Ωστόσο , από το Μαξίμου διαμηνύουν ότι χρειάζονται ακόμη χαμηλοί τόνοι επειδή η συμφωνία πρέπει να περάσει και από τα κοινοβούλια κρατών-μελών και ότι «η πραγματική διαπραγμάτευση αρχίζει ουσιαστικά τώρα και ολοκληρώνεται σε ένα τετράμηνο».
Άλλωστε, όπως αναφέρουν πληροφορίες η λίστα με τα μέτρα δεν θα ξεπερνά τις τρεις σελίδες και επί της ουσίας είναι και πάλι το περίγραμμα των προθέσεων της κυβέρνησης.
Στη λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται μέτρα όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων, οι επαναπροσλήψεις απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων και το «πάγωμα» των πλειστηριασμών.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι αυτό δεν σημαίνει ότι τα προαναφερόμενα μέτρα δεν θα υλοποιηθούν. Το αντίθετο μάλιστα, θα νομοθετηθούν από την κυβέρνηση , χωρίς γνωστοποίηση στους εταίρους καθώς αφορούν στην εσωτερική πολιτική και δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος.
Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι η αναφορά στις μονομερείς ενέργειες «δεν σχετίζεται με το σύνολο της πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά μόνο με δράσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος», ενώ η αναφορά σε κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, ανάλογα με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, «σημαίνει τέλος στο στόχο του 3,0% του ΑΕΠ ή 5,5 δισ. ευρώ για το 2015».
Στο Μαξίμου επιμένουν ότι αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς και την αποτροπή υφεσιακών μέτρων όπως αυτά που είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση για περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κ.α., και το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις και η αξιολόγηση θα γίνεται από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. τότε προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι «περάσαμε πλέον στην επόμενη ημέρα».
Αντίθετα, στη λίστα θα είναι σίγουρα η πάταξη της φοροδιαφυγής και το «κυνήγι»της διαφθοράς, καθώς και δεσμεύσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ δύο ακόμα μέτρα που αναμένεται να συμπεριληφθούν είναι η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και η αναμόρφωση του δημοσίου τομέα.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέτρα αυτά δε συνοδεύονται από αριθμούς, δεν υπάρχουν δηλαδή στοιχεία που να υπολογίζουν το δημοσιονομικό όφελος ή κόστος που μπορεί να έχουν οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, γεγονός που είναι άγνωστο πώς θα υποδεχθούν οι τρεις θεσμοί.
Όσο για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από την πλευρά των τριών θεσμών τη Δευτέρα, όταν λάβουν το e-mail των ελληνικών προτάσεων, αναμένεται να υπάρξει τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους Κριστίν Λαγκάρντ, Πιέρ Μοσκοβισί και Γερούν Ντάισελμπλουμ,προκειμένου να αξιολογηθεί το περιεχόμενό της.
Τέλος, κύκλοι του Μαξίμου τόνιζαν ότι μετά και τις πρώτες αντιρρήσεις που ακούστηκαν από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος από στελέχη της μειοψηφίας, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, με δεδομένο πως «οι πάντες στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι «το πρόγραμμα – γέφυρα είναι αναγκαίο, για να κερδίσει η κυβέρνηση χρόνο και ανάσες και να φτάσει στην ουσιαστική διαπραγμάτευση».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr