ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

«ΓΚΡΕΜΟΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ» ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ…. «ΞΕΚΟΥΒΑΛΑΝΕ» ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ…»ΑΡΜΑΓΕΔΔΏΝ» ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ


«Βουλιάζει» το Χρηματιστήριο, τράπεζες -10%. Πιέσεις και στα ομόλογαΕπιδεινώνεται το κλίμα στο χρηματιστήριο και στην αγορά ελληνικών ομολόγων,  καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ. Μετά την πρόσκαιρη ανακούφιση που προκάλεσαν οι δηλώσεις  Μέρκελ και η –διαψευσθείσα- πληροφορία ότι το Brussels Group έρχεται απόψε στην Αθήνα, οι χρηματιστηριακοί δείκτες βυθίζονται όλο και πιο χαμηλά, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων ανεβαίνουν – του διετούς υπερέβη το 25%(!). Σε δίνη πιέσεων οι τραπεζικές μετοχές, στο -10% ο κλαδικός τους δείκτης, μεγάλες απώλειες καταγράφουν όλα τα blue chips.
Διαχειριστές χαρτοφυλακίων και μεμονωμένοι επενδυτές σπεύδουν να διασφαλίσουν ό,τι απέμεινε από τα χθεσινά κέρδη, ή να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο, καθώς στον ορίζοντα δεν………
……..διαφαίνεται πλέον προοπτική για άμεση επίτευξη συμφωνίας.
Τόνο και κατεύθυνση στην αγορά δίνουν οι κινήσεις  ξένων funds,  που είχαν πρωταγνιστήσει στο χθεσινό  ράλι, πραγματοποποιώντας μαζικές αγορές, κυρίως τραπεζικών μετοχών και warrants.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες  εκτιμούν ότι  η σημερινή εικόνα της αγοράς δεν προδικάζει τη συνέχεια, καθώς μέχρι τη Δευτέρα ολα μπορεί ν αλλάξουν στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.
Προς το παρόν πάντως το βραχυχρόνιο ρίσκο είναι υψηλό στο χρηματιστήριο, όπως και στην αγορά ομολόγων,  όπου οι βασικοί παίκτες είναι πιο «συντηρητικοί».
Αναλυτές επισημαίνουν ότι στα τρέχοντα  επίπεδα τιμών -περί τις 780 μονάδες – υπάρχει ισχυρή στήριξη,όπου η πτώση μπορεί να ανακοπεί, ή εν πάση περιπτώσει να εκδηλωθεί βραχυχρόνια αντίδραση.
Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης κινείται περί τις 782μονάδες, υποχωρώντας κατά 5%
Στο -10% βυθίζεται ο τραπεζικός δείκτης, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας. Ο FT25 της υψηλής  κεφαλαιοποίησης  χάνει 5,3%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές και  τα warrants. Στο -10,5% ηΠειραιώς και Alpha, περίπου 8,5% χάνουν η Eurobank και η Εθνική.
Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips ΓΕΚΤΕΡΝΑ -6,3%, ΤΕΝΕΡΓΑ -6,3%, ΔΕΗ και Lamda -5,3%  Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ -5%, Βιοχάλκο και ΜΕΤΚΑ -4,7%.
sofokleousin