ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Ντρίπλα ευρωπαίων σε Τσίπρα: Ετοιμάζονται να αποσύρουν την πρότασή τους

Ντρίπλα στην κίνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει δημοψήφισμα με ερώτημα «ναι» ή «όχι» στην πρόταση των δανειστών, ετοιμάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαίοι ηγέτες, με στόχο να απομονώσουν τον έλληνα πρωθυπουργό.
Μετά από πυρατώδεις διαβουλεύσεις, όπως αναφέρουν οι... ίδιες πληροφορίες, οι κ.κ. Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, Ανγκελα Μέρκελ, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ, ετοιμάζονται να αποσύρουν την κοινή πρότασή τους προς την Αθήνα, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν έχει καμία θεσμική υπόσταση, αφού δεν έχει περάσει από κανένα όργανο της ευρωζώνης, έτσι ώστε να μην έχει ουσιαστικά κανένα αντικείμενο το ερώτημα του δημοψηφίσματος.
Στόχος είναι ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει τελικά σε δημοψήφισμα να τεθεί ως ερώτημα το «ναι» ή «όχι» στο ευρώ.
Εν τω μεταξύ, κανονικά θα συνεδριάσει στις 3 το απόγευμα το Eurogroup στις Βρυξέλλες, στο οποίο θα τεθεί πιθανότατα αίτημα της Ελλάδας για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος. Ωστόσο ένας ορισμένος αριθμός υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ετοιμάζεται να βάλει στη συζήτηση το Plan B για την Ελλάδα.
Αξιωματούχος της ευρωζώνης τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσε ότι «το Eurogroup θα διεξαχθεί» σήμερα, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο η συζήτηση να επικεντρωθεί πλέον σε ένα «σχέδιο Β», κάτι που φέρεται να επιθυμεί «ένας ορισμένος αριθμός χωρών», σύμφωνα με τον ίδιο.
Η συζήτηση περί εναλλακτικών σχεδιασμών αφορά το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, εξήγησε.