ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

«Take it or leave it» ανταπάντηση 47 σελίδων από Μαξίμου στον εκβιασμό των δανειστών

Tsipras-Maximou-hd

Τις ελληνικές προτάσεις για το σχέδιο συμφωνίας έστειλε χθες η Αθήνα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας.
«Η Ελλάδα υπέβαλε ολοκληρωμένη πρόταση στους θεσμούς το βράδυ της Δευτέρας», είπε και πρόσθεσε ότι η απόφαση ανήκει στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης. Πηγές του πρακτορείου Reuters ανέφεραν ότι η πρόταση δεν περιείχε μεγάλες νέες παραχωρήσεις σε ζητήματα όπως το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για πολυσέλιδο κείμενο με τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, το οποίο αποτυπώνονται τα σημεία σύγκλισης αλλά και τα πεδία διαφωνίας με τους θεσμούς. Το κείμενο είχε τεθεί επί τάπητος και στις συσκέψεις των προηγούμενων ημερών στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ δεν αποκλείεται να τύχει και νέων αλλαγών.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις δηλώσεις του κ. Τσίπρας ανέφερε: «Διαπραγματευόμαστε με σχέδιο και στρατηγική, σε αντίξοες συνθήκες. Όλη η Ελλάδα γνωρίζει την διαφορά ανάμεσα σε μία κυβέρνηση που διαπραγματεύεται και στις προηγούμενες που απλώς υπέγραφαν ότι τους ζητούσαν. Οι Έλληνες θα πρέπει να είναι περήφανοι, ανεξάρτητα από την παράταξη στην οποία ανήκουν΅.
Πρόσθεσε επίσης ότι «η Ελλάδα έχει καταθέσει προτάσεις, έχουμε κάνει παραχωρήσεις που είναι φυσιολογικό σε μία διαπραγμάτευση, αλλά έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Η επόμενη ημέρα της διαπραγμάτευσης θα έχει δυσκολίες, αυτό που ζητά ο ελληνικός λαός, είναι η κυβέρνηση να ξεπεράσει τις δυσκολίες, σε συνθήκες δικαιοσύνης και ισότητας. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης, θα σηματοδοτήσει και το τέλος της διαίρεσης της Ευρώπης.»

«Είναι πλέον σαφές ότι η απόφαση για το αν επιθυμούν την προσαρμογή στον ρεαλισμό και την έξοδο από την κρίση, δίχως διαίρεση της Ευρώπης, ανήκει στην ηγεσία της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει: «Δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα, είναι ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο θέμα. Το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μία ρεαλιστική επιλογή εξόδου ή στην διαίρεση της Ευρώπης. Η κυβέρνηση κινείται με σχέδιο και αποφασιστικότητα και κινούμαστε με βάση την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που θέλει λύση και δεν θέλει η χώρα να γυρίσει στο χθες των μνημονίων και της υποτέλειας». Κλείνοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι αισιόδοξος και ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα προσεγγίσει με σεβασμό τις θέσεις μας και θα βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης».
Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι πρόκειται περί ενός απλού «προσχεδίου», δηλαδή ενός κειμένου με προτάσεις από την ελληνική πλευρά για τις οποίες η κυβέρνηση δέχεται και αλλαγές και νέα επεξεργασία. Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι οι προτάσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν τελεσίγραφο προς την άλλη πλευρά.
Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν παράλληλα ότι το κείμενο αυτό εστάλη εχθές κατά τη διάρκεια της πενταμερούς σύσκεψης στο Βερολίνο, ώστε να έχουν οι ηγέτες των θεσμών στα χέρια τους την ελληνική πρόταση.