ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Οι 6 μεγάλες ανατροπές που θα γίνουν στο Δημόσιο από 15 Οκτωβρίου




Σ’ έναν αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητική Ανασυγγκρότησης προκειμένου να αποκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2016 οι αλλαγές στον Δημόσιο Τομέα που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και περιλαμβάνονται στο τρίτο Μνημόνιο. Οι συσκέψεις του αρμοδίου υπουργού Π. Κουρουμπλή και του αν. υπουργού Χρ. Βερναρδάκη με υπηρεσιακούς παράγοντες είναι διαρκείς προσκειμένου να αναρτηθεί το πρώτο νομοσχέδιο στη Διαύγεια στις 15 Οκτωβρίου που θα αφορά την επιλογή προϊσταμένων και την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε προετοιμαστεί επί υπουργίας Γ. Κατρούγκαλου και αυτήν την περίοδο γίνονται οι τελευταίες παρεμβάσεις. Οι αλλαγές στο Δημόσιο αναμένεται να είναι σαρωτικές αφού θα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις τόσο στη διοικητική διάρθρωση όσο και στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» οι 6 βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό αφορούν:
  1. Τη λειτουργία Μητρώου  Δημοσίων Υπαλλήλων με βάση τα προσόντα και το καθηκοντολόγιο. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η λειτουργία του ηλεκτρονικού μητρώου αποτελεί μια ριζική θεσμική διοικητική μεταρρύθμιση η οποία θα αξιοποιηθεί ως βασικό εργαλείο για τη στελέχωση όλου του Δημοσίου, όλων των κενών θέσεων που υπάρχουν σε οργανισμούς και εταιρείες του Δημοσίου. Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, θα γίνει ακτινογραφία του ανθρώπινου δυναμικού και θα είναι το βασικό εργαλείο για την «εσωτερική αγορά εργασίας» στον κρατικό μηχανισμό.
  2. Νέο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων και επιλογή προϊσταμένων. Το σχέδιο για το νέο σύστημα αξιολόγησης θα περιλαμβάνει «βαθμολόγηση των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους και τους υφισταμένους με την ενεργοποίηση θεσμών άμεσης δημοκρατία αλλά και αξιολόγηση των υπηρεσιών από την κοινωνία.
  3. Δεύτερο κύμα κινητικότητας: μέχρι τα τέλη του έτους θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο κύμα κινητικότητας στο σύνολο του δημοσίου τομέα. ΗΗ κινητικότητα θα γίνει αρχικά σε εθελοντική βάση. Θα προκηρυχθούν οι κενές θέσεις και οι υποψήφιοι υπάλληλοι αιτήσεις που θα δηλώσουν συμμετοχή για την κάλυψη 3-5 θέσεων. Η επιλογή θα γίνει με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ επί αντικειμενικών και κοινωνικών κριτηρίων (προϋπηρεσία, σπουδές, οικογενειακή κατάσταση κτλ).
  4. Την αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Κέντρου Δημόσια Διοίκησης: Το ΕΚΔΔΑ αναβαθμίζεται από εκπαιδευτικό κέντρο σε κεντρικό γνωμοδοτικό συμβούλιο του κράτους σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης, με επέκταση σε ερευνητικά θέματα και συμβολή στη διαμόρφωση και αποτελεσματική υλοποίηση των δημοσίων πολιτικών.
  5. Μείωση των  αποδοχών σε βουλευτές, γενικούς γραμματείς και αιρετούς στην Αυτοδιοίκηση.
  6. Μείωση αποδοχών υπαλλήλων έως 10%. Στα συναρμόδια υπουργεία Διοικητική Ανασυγκρότησης και Οικονομικών έχει ξεκινήσει προεργασία για τη διαμόρφωση του νέου μισθολογίου που θα ισχύσει από τις αρχές του 2016. Σύμφωνα με το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, προβλέπεται ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων που αφορούν 250.000 δημοσίους λειτουργούς, η ίδια αμοιβή για υπαλλήλους με ίδια προϋπηρεσία και ίδια προσόντα και ότι οι συνολικές δαπάνες για το Δημόσιο θα αποτελούν ποσοστό επί του ΑΕΠ που θα βαίνει μειούμενο μέχρι το 2019.