ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

10 Απλοί Τρόποι για να Ενεργοποιήσετε το Μεταβολισμό σας!

2091

Ο κανόνας των 400 θερμίδων
Κάθε φορά που γευματίζουμε, ο οργανισμός μπορεί να αξιοποιήσει μόνο 400 θερμίδες. Οι υπόλοιπες δεν καίγονται αλλά αποθηκεύονται σαν λίπος. Μπορούμε δηλαδή να παίρνουμε πέντε γεύματα την ημέρα, ένα κάθε τρεις ώρες, από τα οποία κανένα δεν θα ξεπερνάει τις 400 θερμίδες.
Πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα
Οι πρωτεΐνες έχουν υψηλό δείκτη κορεσμού, δηλαδή ενισχύουν το αίσθημα της χόρτασης. Συγχρόνως έχουν αυξημένη θερμογόνο δράση, γεγονός που σημαίνει ότι ο οργανισμός καίει θερμίδες καθώς τις αφομοιώνει. Σε κάθε γεύμα καταναλώνουμε κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγό ή γαλακτοκομικά και τις συνδυάζουμε με υδατάνθρακες.
Παίρνετε γερό πρωινό
Οι θεωρίες έρχονται και παρέρχονται αλλά το πρωινό παραμένει το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το αδυνάτισμα. Στη διάρκεια του ύπνου, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Για να τον ξυπνήσουμε και να τον επανενεργοποιήσουμε πρέπει να του προσφέρουμε ένα καλό πρωινό. Αν το παραλείψετε, όπως κάνουν τα δύο τρίτα των ελλήνων, δεν θα κάψετε τόσες θερμίδες όσο θα μπορούσατε. Στην πράξη: προτιμήστε τα δημητριακά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Διαιτολογίας, οι φυτικές ίνες βοηθούν το σώμα να αποβάλει τις τοξίνες και να αποβάλει γρηγορότερα το λίπος από το σύστημα.
Τα καυτερά
Η κόκκινη πιπεριά, το τσίλι, το ταμπάσκο και τα άλλα καυτερά τρόφιμα έχουν αποδεδειγμένη ευεργετική επίδραση στο μεταβολισμό. Η καψαϊκίνη που περιέχουν αυξάνει τη θερμογόνο δράση των τροφών και κατά συνέπεια βοηθάει στις καύσεις. Μία έρευνα που έγινε στην Αμερική τη δεκαετία του ’80 έδειξε ότι ένα καυτερό γεύμα τη μέρα μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό μέχρι και κατά 25% ενώ η επιτάχυνση διαρκεί τρεις ώρες μετά την κατανάλωσή του.
Ρυθμίζουμε τις αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα
Όταν τρώμε μία τροφή που περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, τότε το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται απότομα. Στη συνέχεια όμως πέφτει το ίδιο απότομα με αποτέλεσμα την ενίσχυση του αισθήματος της πείνας. Αν για παράδειγμα φάμε ένα κομματάκι σοκολάτα, το πιθανότερο είναι ότι θα ζητήσουμε άλλο ένα. Προτιμάμε τρόφιμα που δεν αυξάνουν απότομα το σάκχαρο, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και οι πρωτεΐνες. Αυτό σημαίνει πως σε κάθε γεύμα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σαλάτα ενώ τα σνακ καλό είναι να περιέχουν φρούτα.