ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Έρχονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις -Για ηρωική έξοδο σκέφτονται Υπουργοί

sok-tafoplakaΣαν να μην πέρασε μια μέρα, σαν να μην έγιναν οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και η κυβέρνηση βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο σημείο…..
Όλα τα καυτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης είναι ανοιχτά, το προσφυγικό δεν έχει λυθεί και οι πολίτες σε κατάσταση χειρότερη από κάθε άλλη φορά.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν στα χέρια τους μυστικές δημοσκοπήσειςπου μόνο πανικό μπορούν να προκαλέσουν στους κυβερνώντες καθώς η φθορά είναι μεγάλη. Το μόνο ενθαρρυντικό -για τους ίδιους- είναι ότι μέχρι στιγμής κανένα κόμμα δεν έχει καρπωθεί αυτή την πτώση της κυβέρνησης.
Άλλωστε, οι παλινωδίες της κυβέρνησης σχετικά με το ποια θα είναι τα ισοδύναμα μέτρα για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στην ………..
ιδιωτική εκπαίδευση μόνο τραγελαφικό κλίμα μπορούν να προκαλέσουν. Η εικόνα που έβγαλε η κυβέρνηση προς τα έξω είναι μια κυβέρνηση χωρίς καθόλου συντονισμό, μιας κυβέρνησης που ο καθένας υπουργός κάνει τις δικές του διαρροές δημιουργώντας σύγχυση και πανικό.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που τα νησιά έχουν βουλιάξει από τους πρόσφυγες, ενώ σχεδόν καθημερινό έχει γίνει το φαινόμενο όπου δεκάδες άνθρωποι που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για ένα καλύτερο αύριο χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο.
Παράλληλα, φαίνεται ότι το ρήγμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διευρύνεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χθεσινή ψηφοφορία, όπου οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν δυο άρθρα, ενώ ο Νίκος Νικολόπουλος (ΑΝΕΛ) επέλεξε να απέχει. Σημειωτέον δε ότι πριν λίγες ημέρες κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν το άρθρο για το φόρο στις ζυθοποιίες με αποτέλεσμα να μην περιληφθεί τελικά στο νομοσχέδιο που πέρασε χθες.
Κι όμως τα δύσκολα δεν έχουν έρθει… Το επόμενο πακέτο προαπαιτούμενων που θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή είναι ακόμα χειρότερο, καθώς θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, τη φορολογία στους αγρότες αλλά και οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το κλίμα εντός της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς εάν υπήρξαν αντιδράσεις στο χθεσινό νομοσχέδιο, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα στο επόμενο…
Στο μεταξύ, πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την ηγεσία του ότι δεν έχει «τρέξει» το παράλληλο πρόγραμμα που είχε υποσχεθεί προκειμένου να ελαφρυνθούν οι οικονομικά αδύναμες τάξεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πρόσφατα 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση σε τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί πάντως είναι ότι υπουργός της κυβέρνησης με εμπλοκή στο μνημόνιο σκέφτεται να κάνει ηρωική έξοδο, ενώ την ίδια στιγμή ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος έχει αναλάβει το «καυτό» χαρτφυλάκιο της μεταναστευτικής πολιτικής, έχει αρχίσει να αναπολεί τις παλιές καλές μέρες. Τότε, δηλ. που συναστρεφόταν μόνο με εγκυμονούσες γυναίκες, τις οποίες βοηθούσε στη σπουδαιότερη στιγμή της ζωής τους.
Και βέβαια υπενθυμίζεται ότι χθες δημιουργήθηκε οξύτατο πολιτικο κλίμα με την επίθεση στον κ. Κουμουτσάκο στο Σύνταγμα ενώ η παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας Παπανδρέουδιεκόπη. Μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν, σύμφωνα με τα όσα ακούγονται η κυβέρνηση θα επιδιώξει συμβιβασμό για τα κόκκινα δάνεια, αλλά σε κατώτερο σημείο από αυτό που η ίδια εννοούσε. Γι” αυτό και τα σενάρια περί ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων έχουν φουντώσει για ακόμα μία φορά…