ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Σοκ για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ από τα «φουσκωμένα» ειδοποιητήρια

Ειδοποιητήρια με αυξημένες εισφορές περίπου 12%  φθάνουν αυτές τις ημέρες σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, στο πλαίσιο πληρωμής των εισφορών του α΄ εξαμήνου του 2015. Όμως το ένα σοκ διαδέχεται το άλλο αφού η πληρωμή πρέπει να γίνει  έως τις 30 Νοεμβρίου!
Η αποστολή των ειδοποιητηρίων ξεκίνησε φέτος με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα εντός των επόμενων πέντε ημερών οι περίπου 620.000 αγρότες – ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ να πρέπει να πληρώσουν το σύνολο της οφειλής, προκειμένου αυτή να μην καταστεί ληξιπρόθεσμη.
Τα απανωτά σοκ της αύξησης των εισφορών οφείλονται κατά κύριο λόγο στον ……….
νόμο 3986 του 2011, που προβλέπει αυτόματη αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας ανά 3 χρόνια. Η πρώτη μετάταξη έγινε το 2012 και η επόμενη πραγματοποιείται φέτος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τους περίπου 620.000 ασφαλισμένους, οι 400.000 ήταν στη 2η ασφαλιστική κατηγορία και εξ αυτών, οι περίπου 350.000 οδηγούνται στην 3η και κατά συνέπεια σε αύξηση εισφορών κατά τουλάχιστον 12%, ήτοι από 425,58 ευρώ σε 477,06 ευρώ το εξάμηνο.
Απειλή κατασχέσεων:
Το σοκ όμως δεν έχει τέλος: Εάν υπάρξουν οφειλές μεγαλύτερες των 5.000 ευρώ, που δεν θα καταβληθούν εμπρόθεσμα στον Οργανισμό, τότε η διοίκηση του ΟΓΑ θα τις αποστείλει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), για να τεθεί σε λειτουργία η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις).
Επίσης, όσοι δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές τους, θα απoλέσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το βιβλιάριο υγείας που κατέχουν, αλλά και για τυχόν παροχές από την Αγροτική Εστία, που θα μπορούσαν να καρπωθούν.
Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα μπορεί να θεωρηθεί εμπρόθεσμη, εάν πραγματοποιηθεί έως τις 30 Νοεμβρίου, μέσω των ΕΛΤΑ, ή του τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ ή μέσω e-banking. Ο Νοέμβριος είναι πραγματικά δύσκολος μήνας για τους αγρότες αν και η πλειονότητα πιστεύει ότι «τώρα ξεκινούν τα δύσκολα»
O 46χρονος ελαιοπαραγωγός Παναγιώτης Φιλιππόπουλος από το Σαμικό του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων εξέφρασε την αγανάκτησή του για την υπάρχουσα κατάσταση, επισημαίνοντας ότι οι αγρότες δέχονται από παντού επιθέσεις, δίχως να υπάρχει βοήθεια από πουθενά.
«Σήμερα(σ.σ. χθες) ήρθε το ειδοποιητήριο του ΟΓΑ, 50 ευρώ περισσότερο από τον Ιούνιο, και μου ζητάνε σε 5 μέρες να το πληρώσω. Δεν υπάρχει κατανόηση από την πολιτεία. Λόγω της κακοκαιρίας δεν έχουμε ξεκινήσει να πουλάμε λάδι. Εδώ οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε καλά καλά ξεκινήσει τη συγκομιδή της ελιάς. Πώς να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας; Ο κόσμος είναι ήδη χρεωμένος και του ζητάνε να σφίξει κι άλλο τη θηλιά. Έτσι όπως το πάνε, θα μας σβήσει η αγροτιά».
Ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας του Σαμικού και επίσης ελαιοπαραγωγός Πολυζώης Μπαρακίτης δήλωσε ότι η υπερβολική αισιοδοξία των πρώτων ημερών για την τιμή του λαδιού αποδεικνύεται αβάσιμη, αφού εκφράζει φόβους ότι η τιμή θα είναι κοντά στα 2,80 ευρώ, ενώ ο καιρός δεν έχει βοηθήσει τους πολίτες ώστε να ξεκινήσει η ελαιοσυγκομιδή και να μπορέσουν να εισπράξουν εισόδημα από την πώληση του λαδιού, τη στιγμή που ο εφιάλτης των εξόδων είναι αμείλικτος.
«Ο αγρότης έχει στριμωχθεί. Δεν προλαβαίνουμε τα έξοδα. Μας αλλάξανε κλίμακα στον ΟΓΑ και πρέπει μέσα σε 5 μέρες να πληρώσουμε 477 ευρώ. Οι περισσότεροι όμως δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα την ελαιοσυγκομιδή για να πουλήσουν λάδι, αφού ο καιρός δεν είναι σύμμαχος. Επίσης οι επιδοτήσεις κάθε χρόνο καθυστερούν όλο και περισσότερο. Όμως εμείς πρέπει να πληρώσουμε εργάτες, μηχανήματα κλπ  τη στιγμή που λόγω των capital control δεν μπορούμε να σηκώσουμε πολλά χρήματα. Οσον αφορά την τιμή του λαδιού, οι αρχικές εκτιμήσεις δεν θα επαληθευτούν, αφού τώρα προβλέπεται να πάει στα 2,80 ευρώ» δηλωσε χαρακτηριστικά στην εφ.Πατρίς και πρόσθεσε ότι δεν θέλει ούτε καν να σκέφτεται τι μέλλει γενέσθαι όταν θα ψηφιστεί η αγροτική φορολογία. –