ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Μακελειό στο Παρίσι

Story highlights

  • Τουλάχιστον 153 νεκροί και 200 τραυματίες από τις επιθέσεις στο Παρίσι
  • 8 δράστες νεκροί, λέει η γαλλική αστυνομία
  • Σε έξι σημεία της πόλης οι συγχρονισμένες επιθέσεις
  • Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα, ο στρατός στους δρόμους
[10:04] Δημιουργήθηκε αμέσως λογαριασμός στο Twitter με την ονομασία @Paris Solidarity (Αλληλεγγύη στο Παρίσι) ο οποίος παρέχει πληροφορίες για τις επιθέσεις και μεταδίδει κινήσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης από όλο τον κόσμο. 
[9:53] Σκληρή απάντηση μέσω Twitter έδωσε ο Γάλλος πρέσβης στις ΗΠΑ στο tweet του Ντόναλτ Τραμπ.
Ο Αμερικανός μεγιστάνας έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό: «Δεν είναι ενδιαφέρον ότι η τραγωδία στο Παρίσι συνέβη σε μια χώρα με τον αυστηρότερο έλεγχο όπλων;» με τον Γάλλο πρέσβη να του απαντά: «Αυτό το μήνυμα είναι απεχθές με το έλλειμμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Όρνιο.»
[9:40] Μέσα στο θέατρο, η καλιφορνέζικη μπάντα Eagles of Death Metal βρισκόταν στην σκηνή όταν το κοινό άρχισε να καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.
"Γύρισα και είδα έναν από τους δράστες, ήταν πολύ νέος, με το ζόρι 20, με ένα μικρό μουσάκι," λέει στο Reuters ο Ζιλιέν Πήρς, ρεπόρτερ του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1 που ήταν στην συναυλία.
"Στην αρχή νομίζαμε ότι ήταν μέρος της παράστασης, πυροτεχνουργοί ή κάτι παρόμοιο. Όμως όταν τον είδα με το όπλο του να πυροβολεί και να φαίνονται οι φλόγες από την κάνη, κατάλαβα ότι δεν ήταν αστείο."
"Οι άνθρωποι έπεφταν σαν ντόμινο", λέει ένας 22χρονος κούριερ. Είχε μόλις βγει από το θέατρο όταν οι τρεις δράστες άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως στον κόσμο μέσα.
"Ένας από τους δράστες φορούσε ένα μεγάλο καπέλο. Όλοι ήταν ντυμένοι στα μαύρα," είπε προσθέτοντας ότι αμέσως μετά άρχισε να τρέχει.
[9:07] Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στη Νέα Υόρκη, στη Βοστόνη και σε άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών από το βράδυ της Τετάρτης, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι και ενόπλων εναντίον πολιτών στο Παρίσι, όμως στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας διευκρίνισαν ότι η ανάπτυξη περισσότερων αστυνομικών είναι ένα μέτρο που αποφασίστηκε προληπτικά και δεν αποτελεί αντίδραση σε κάποια συγκεκριμένη, αξιόπιστη απειλή.
Η γαλλική σημαία κυματίζει μεσίστια στην γαλλική πρεσβεία στο Πεκίνο - REUTERS/Kim Kyung-Hoon
[9:00] To Βατικανό καταδικάζει την σφαγή στο Παρίσι ως «τρομοκρατική τρέλα» και ζητεί την αποφασιστική απάντηση ενάντια στο «ανθρωποκτόνο μίσος».
[8:43] Με ένα tweet από τον «επίσημο» λογαριασμό της πόλης, οι αρχές γνωστοποιούν ότι «όλες οι δημόσιες εγκαταστάσεις της πόλης», σχολεία, μουσεία, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και αγορές θα παραμείνουν κλειστά το Σάββατο. Τα πανεπιστήμια επίσης θα είναι κλειστά.
[8:37] Ο Γάλλος εισαγγελέας, Francois Molins αντέδρασε στις επιθέσεις λέγοντας: «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τις έρευνες. Θέλουμε να καταλάβουμε τι έγινε, να αποσαφηνίσουμε το προφίλ των τρομοκρατών, να ανακαλύψουμε τον σχεδιασμό τους και να βρούμε αν υπάρχουν ακόμη συνεργοί και συνωμότες εκεί έξω».
[8:29] Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι η Γαλλία δεν θα δείξει έλεος ενάντια σε αυτούς που βρίσκονται πίσω από το μακελειό. Κατά την επίσκεψη του στο θέατρο όπου σημειώθηκε μια από τις επιθέσεις, με πάνω από 100 θύματα, ο Ολάντ χαρακτήρισε τις επιθέσεις «αποκρουστικές» και «βάρβαρες».
[8:06] Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί καταδίκασε κατηγορηματικά την επίθεση στο Παρίσι, χαρακτηρίζοντας τη «απάνθρωπο έγκλημα». Παράλληλα ακύρωσε τις προγραμματισμένες επισκέψεις σε Ιταλία και Γαλλία λόγω των επιθέσεων.
Οι φίλοι και συγγενείς των ανθρώπων που βρέθηκαν στις τοποθεσίες των επιθέσεων, χρησιμοποιούν τα social media για να εντοπίσουν τους αγαπημένους τους.
Ο χάρτης των επιθέσεων - CNN 
Το Facebook δημιούργησε την δυνατότητα για "Safety Check" που επιτρέπει στους χρήστες να δηλώσουν ασφαλείς από τις επιθέσεις. Oι Έλληνες που ζουν και σπουδάζουν στη γαλλική πρωτεύουσα ενημερώνουν ότι είναι ασφαλείς.
Δίπλα από τη φωτογραφία με το όνομά τους έχουν ενεργοποιημένο το πράσινο κουτάκι ασφαλείας (safe) έτσι ώστε να ενημερώνουν τους φίλους και τους συγγενείς τους ότι δεν κινδυνεύουν. 
Οι παριζιάνοι χρησιμοποιούν το hashtag #portesouvertes (ανοιχτές πόρτες), προσφέροντας φιλοξενία σε ανθρώπους που δέχτηκαν επίθεση.
[7:51] Η Air France αναμένεται να πραγματοποιήσει κανονικά όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις της σήμερα Σάββατο, παρά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία έχει κηρυχθεί στη Γαλλία μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
«Επιβεβαιώνουμε ότι όλες οι επικείμενες πτήσεις από και προς τη Γαλλία θα πραγματοποιηθούν κανονικά μετά τα γεγονότα που σημειώθηκαν στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου», ανέφερε ο γαλλικός εθνικός αερομεταφορέας, προειδοποιώντας όμως ότι ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις εξαιτίας των αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων που επιβλήθηκαν.
Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι προσφέρει δωρεάν αλλαγές εισιτηρίων για τους επιβάτες που δεν προτίθενται να ταξιδέψουν έως και την 15η Νοεμβρίου.
[7:40] Η Τουρκία λέει ότι οι επιθέσεις συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και δηλώσει ότι στέκεται δίπλα στην Γαλλία, σε απόλυτη συνεργασία κατά των τρομοκρατών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δήλωσε έτοιμος να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια στην γαλλική κυβέρνηση και τον λαό.
«Η Γαλλία είναι ο παλαιότερος σύμμαχος μας. Ο γαλλικός λαός έχει σταθεί δίπλα δίπλα με τις ΗΠΑ και θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε μαζί τους στην μάχη κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού.»
Οκτώ «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν χθες το βράδυ στις επιθέσεις στο Παρίσι, οι επτά εκ των οποίων πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά που είχαν φορέσει, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην έρευνα.
Τέσσερις από τους δράστες σκοτώθηκαν στον χώρο συναυλιών Μπατακλάν, εκ των οποίων οι τρεις πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά και ο τέταρτος έπεσε νεκρός από πυρά ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων που επενέβησαν. Τρεις βομβιστές-καμικάζι σκοτώθηκαν στην περιοχή του Σταντ ντε Φρανς και άλλος ένας στην λεωφόρο Βολτέρου, κοντά στο Μπατακλάν, στο ανατολικό τμήμα του Παρισιού, διευκρίνισε η πηγή αυτή.
Η δήμαρχος του Παρισιού, Άν Ινταλγκό, έγραψε στοn λογαριασμό της στο Twitter: "Είμαστε όρθιοι. Είμαστε ενωμένοι. Σας καλώ όλους να ενωθούμε."
Τουλάχιστον 153 άνθρωποι είναι τα θύματα στην επίθεση στο θέατρο Μπατακλάν και στη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που στόχευε στο Εθνικό Στάδιο του Παρισιού αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης. Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έκλεισε τα σύνορα και έβγαλε τον στρατό στους δρόμους. Καμία, μέχρι στιγμής, ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη ωστόσο ειδικοί ασφαλείας δείχνουν προς τους ισλαμιστές μαχητές.