ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Κωνσταντοπούλου: Το 92% των μνημονιακών δανείων πήγαν στους δανειστές

Στο ζήτημα του χρέους αναφέρθηκε η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε ομιλία της σε εκδήλωση του London School of Economics, την περασμένη Πέμπτη.
«Η διόγκωση και η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα οδήγησε στην παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων» υποστήριξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου σημειώνοντας ότι συνέβαλε και στην παραβίαση της συνταγματικής και κοινοβουλευτικής λειτουργίας.
«Είναι καιρός οι άνθρωποι να αποκτήσουν τη δύναμη να διεκδικήσουν τα ……….
δικαιώματά τους, όχι μόνον εναντίον του δικού τους κράτους αλλά και εναντίον άλλων κρατών και διεθνών οργανισμών που ενεργούν ως δανειστές ή δανειζόμενοι και εμπλέκονται στη διαδικασία ανάληψης ή αποπληρωμής χρέους» τόνισε και πρόσθεσε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν αξία γιατί όλες οι ανθρώπινες ζωές έχουν αξία».
Ειδική μνεία έκανε και στα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, εξηγώντας ότι η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών οδήγησε σε αύξηση του δημοσίου χρέους από 120% το 2009 στο 180% το 2015, ενώ για την επόμενη διετία αναμένεται να αγγίξει το 200% του ΑΕΠ.
Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι το 92% των μνημονιακών δανείων προς την Ελλάδα επέστρεψαν πίσω στους δανειστές, για την αποπληρωμή προηγούμενων δανείων, ενώ μόνο το 8% των δανείων διατέθηκε για τις ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού.