ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΣΤΟΝ ALPHA Radio-ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

14066232861513604897.jpgΣτους ιδιοκτήτες έφτασαν οι πρώτες επιστολές των τραπεζών για τις κατασχέσεις ακινήτων που αφορούν σε κόκκινα δάνεια ενώ πολίτες καταγγέλλουν στον Alpha 989 ότι τράπεζες βάζουν προσκόμματα στη διαδικασία επικαιροποίησης.
«Δούλευα μέχρι τον Ιούλιο, ήμουν άνεργη και ήταν δύσκολο να τακτοποιήσω τη δόση του δανείου. Προσπαθούσαμε μόνοι μας για αυτά τα έγγραφα. Αλλά τα αφήσαμε, δεν κάναμε κάτι. Ήταν λάθος» είπε στον Alpha 989 η κα Ελένη, σύζυγος οφειλέτη που έλαβε αυστηρή επιστολή από τράπεζα ότι προχωρά σε κατάσχεση..
«Υπήρχε ο φόβος να μη χάσουν το σπίτι τους. Αφού δεν μπορούσαν να πληρώσουν έλαβαν το 3ο έγγραφο που μιλάει για κατάσχεση», είπε για……….
την περίπτωση της κας Ελένης η δικηγόρος Σουζάνα Κλημεντίδη.
«Απευθύνθηκα στην τράπεζα για να καταθέσω αίτηση κώδικα δεοντολογίας και μου είπαν ότι πρέπει να καταθέσει και ο εγγυητής κώδικα δεοντολογίας. Τους ρώτησα τί γίνεται αν δεν είμαι σε επαφή με τον εγγυητή. Το δάνειο είναι στο όνομα του πατέρα μου με βηματοδότη και θέματα υγείας και ενοχλήσεις άσχημες από την τράπεζα. Φοβόμαστε για την υγεία του με την πίεση της τράπεζας. Μας είπαν ότι και να γίνει η αίτηση θα την κρατήσουν παγιωμένη μέχρι ο εγγυητής να προβεί σε αίτηση του κώδικα δεοντολογίας.», είπε στον Αlpha 989 ο κος Αριστοτέλης, δανειολήπτης, τονίζοντας ότι η υπόθεση αφορά οφειλέτη με σύνταξη αναπηρίας και έχουν αποπληρωθεί τα 2/3 του δανείου.
«Μιλάμε για υπόλοιπο 43.000 ευρώ και δεν μπορούμε να καταβάλουμε όλη τη σύνταξη για τη δόση. Έχουμε κάνει προγραμματισμό του 40% για εξόφληση της δόσης με πρόγραμμα καλό ώστε να το εξοφλήσουμε. Μου είπαν ότι για να καταθέσουμε τον κώδικα πρέπει να γίνει αίτηση ρύθμισης. Μου βάζουν συνέχεια εμπόδια χωρίς λόγο. Είναι κρίμα για 43.000 να ξεσπιτώνουμε ανθρώπους που μόχθησαν στη ζωή τους», είπε χαρακτηριστικά.
«Πουθενά ο κώδικας επικαιροποίησης δεν λέει ότι ο οφειλέτης πρέπει να ενημερώσει για τον εγγυητή», εξήγησε στον Αlpha 989 η δικηγόρος Σουζάνα Κλημεντίδη. Πρόσθεσε ότι «αν η τράπεζα θέλει επικαιροποίηση από τον εγγυητή οφείλει να τον ενοχλήσει εκείνη. Όφειλε η τράπεζα να δεχτεί την αίτηση εφόσον είχε όλα τα δικαιολογητικά. Ο εγγυητής οφείλει να συμπληρώσει έγγραφα αν η τράπεζα του τα στείλει.
Πολλοί πρωτοφειλέτες θα βρεθούν με έκπληξη για τους εγγυητές». Προειδοποίησε ότι «αν κάποιος δεν προβεί στην τράπεζα στο 15νθήμερο, υπάρχει μια πιο αυστηρή επιστολή.

Αν δεν συμβεί ούτε αυτό η τράπεζα στέλνει προειδοποίηση καθώς ο οφειλέτης χαρακτηρίζεται μη συνεργάσιμος και ως εκ τούτου προσχωρούν σε κατασχέσεις».