ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

«Ο άνθρωπος που ήξερε πάρα πολλά»: Ο Γιάνης και σε κόμικ, σε αμερικανικό περιοδικό [εικόνες]


varoufakis-comic-650
Ξαπόστασε για λίγο καιρό, πλέον όμως ετοιμάζεται να επανέλθει για τα καλά στην επικαιρότητα των Ευρωπαίων, καθώς προετοιμάζεται πυρετωδώς για την ίδρυση του κόμματος «DiEM25» (Democracy in Europe Movement 2025).

Η παρουσίαση του πανευρωπαϊκού αριστερού κινήματος, με το οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης ελπίζει να αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ευρωζώνη, θα γίνει από τον ίδιο στις 9 Φεβρουαρίου σε αμφιθέατρο του Βερολίνου. Στόχος του πρώην υπουργού Οικονομικών είναι να προσφέρει έναν «τρίτο δρόμο» στους Ευρωπαίους πολίτες, μια εναλλακτική  λύση απέναντι στις «αντιδημοκρατικές δομές των σημερινών Ευρωπαϊκών θεσμών», όπως έχει δηλώσει ο ίδιος.
Δεν ξέρουμε αν το εγχείρημα του θα στεφθεί από επιτυχία –άλλωστε θα περάσουν πιθανότατα χρόνια ώστε να απαντηθεί με ασφάλεια ένα τέτοιο ερώτημα– το σίγουρο είναι όμως ότι έχει αρχίσει ήδη να προσελκύει το ενδιαφέρον των διεθνών Μ.Μ.Ε., διαδικασία που θα κορυφωθεί έως την 9η Φεβρουαρίου.
Ειδικά σε ενημερωτικά μέσα Αριστερών καταβολών ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα απολαμβάνει διαφήμισης, καθώς θα προβάλλεται περίπου ως «σταυροφόρος» κατά της λιτότητας.
Αυτό συνέβη με το περιοδικό Jacobin που θεωρείται προπύργιο των αριστερών φωνών της Αμερικής, ένα έντυπο που στηρίζει ανοιχτά και ο Νόαμ Τσόμσκι.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε συνέντευξη σε αυτό και η παρουσίαση της ήταν άκρως πρωτότυπη, καθώς οι απαντήσεις του και γενικώς οι θέσεις του εικονογραφήθηκαν και προβλήθηκαν βγαλμένες μέσα από ένα κόμικ. Δεν ήταν πάντως η πρώτη φορά που ο Έλληνας οικονομολόγος ενέπνευσε μια ιστορία σε... σκίτσα, αφού στις 28 Δεκεμβρίου διακωμωδήθηκε από τη FAZ ως επικεφαλής της ΕΚΤ που καταφεύγει στο Θιβέτ [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]. 
Ο τίτλος της συνέντευξης είναι «Ο άνθρωπος που ήξερε πάρα πολλά» και βασίζεται σε δηλώσεις του Βαρουφάκη στο περιοδικό.
«Το Jacobin Magazine με τίμησε με μια έκδοση συνέντευξης που είχα παραχωρήσει στον δημοσιογράφο και κομίστα Francisco de Zarate, συντάκτη της εφημερίδας της Αργεντινής Clarin, που εικονογραφήθηκε από τον Fernando Calvi. Ευχαριστώ Francisco, Fernando και Jacobin», έγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο προσωπικό του blog.
Ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα στηλιτεύει την αδιαφάνεια της Ε.Ε., κάνει λόγο για δημοκρατικό έλλειμμα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τους πολίτες της Ευρωζώνης, παρουσιάζει ως το «μεγάλο αφεντικό» το Eurogroup και κάνει ιστορική αναδρομή στον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων στη χώρα μας και στην εμπλοκή τους στα εσωτερικά μας, πριν από το 1821.
Παραδέχεται πως ήλπιζε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα στήριζε ένα «ελεγχόμενο Grexit» και αναλύει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να υπάρξει ανάπτυξη στην Ευρώπη. «Μόνο μέσα από τις νέες τεχνολογίες και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Δυστυχώς κάνουμε το αντίθετο. Ρίχνουμε τους μισθούς, μειώνουμε τις επενδύσεις και τις χρηματοδοτήσεις στην καινοτομία και κάνουμε περικοπές στην εκπαίδευση. Αυτό γίνεται ακόμα και μέσα στη Γερμανία και είναι το μεγαλύτερο λάθος», σχολιάζει μεταξύ άλλων.