ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: » ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΑ ΜΕΖΕΑ ΜΑΣ…ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ»


Δραγασάκης: Προχωράμε ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους -Να είμαστε έτοιμοι για όλα
Πρέπει να προχωρήσουμε την αξιολόγηση. Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που θεωρεί ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ερωτηθείς για τις αντιδράσεις των αγροτών για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Οι αγρότες έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται, υπογράμμισε, κάνοντας ωστόσο έκκληση στους αγρότες που έχουν το μπλόκο στον Προμαχώνα να βρουν άλλο τρόπο να αντιδράσουν. «Δεν μπορεί να κλείνουμε μόνοι μας τα σύνορα», υπογράμμισε, επισημαίνοντας και την αντίδραση της Βουλγαρίας για τις ουρές φορτηγών στα σύνορα.
«Πολλά χρόνια διαδήλωναν οι αγρότες με ένα αίτημα – να τους δεχτεί ο πρωθυπουργός. Τώρα τους δέχεται και δεν προσέρχονται στο διάλογο», υπογράμμισε. Ερωτηθείς για το πλαίσιο που θέτει………
η κυβέρνηση στο διάλογο, τόνισε ότι μπορούν τα πάντα να συζητηθούν από μηδενική βάση, αλλά η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο για το ασφαλιστικό. «Εάν δεν προχωρήσει , αύριο θα είναι χειρότερα.», σημείωσε.

Να είμαστε έτοιμοι για όλα

Στο μέτωπο του προσφυγικού, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι «πρέπει σαν χώρα να είμαστε έτοιμοι για όλα, ακόμη και για αποφάσεις που δεν θα είναι αυτές που πρέπει να είναι».
Το κλείσιμο των συνόρων είναι προς το παρόν ένα υποθετικό σενάριο, στο οποίο για κάποιους μήνες θα πρέπει να διαχειριστούμε μια κατάσταση στην οποία θα έχουμε στην Ελλάδα 50-60.000 πρόσφυγες. «Πρέπει να φτιάξουμε υποδομές που θα επιτρέψουν στην κοινωνία να αντιμετωπίσει ένα οξύ πρόβλημα που θα οφείλεται σε παράλογες αποφάσεις άλλων», τόνισε.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό, επεσήμανε ότι θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με την Τουρκία. «Αν κάνει τη δουλειά που πρέπει να κάνει, οι πιέσεις θα μειωθούν και το πρόβλημα θα γίνει διαχειρίσιμο».
Εάν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί, το δεύτερο είναι να δούμε τι θα γίνει στην Ευρώπη, ποια γραμμή θα επικρατήσει. Δυστυχώς, ακούγονται και αρνητικά σχόλια από χώρες που έχουν μπει μετά από εμάς στην ΕΕ.
Σε ενδεχόμενο κλείσιμο των ελληνικών συνόρων με την ΕΕ, εκτίμησε ότι «οι πρόσφυγες θα αναζητήσουν διαφορετικές διαδρομές». Ωστόσο, για το μεταβατικό διάστημα, εκτίμησε ότι δεν θα εισέρχονται στην Ελλάδα «με ουρές στα σύνορα» αλλά «με οργανωμένο τρόπο».

Το φορολογικό

Απαντώντας στο ερώτημα εάν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας με συντελεστές 50% και 60%, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει την επιλογή να αυξήσει τους φόρους προσωρινά, είτε να μειώσει μισθούς και συντάξεις.
Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την εισπραξιμότητα των φόρων, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι αν βελτιωθεί η είσπραξη του ΦΠΑ και η χώρα επιστρέψει στην ανάπτυξη, θα υπάρχει περιθώριο να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.
Όσοι ζητούν να «κοπούν δαπάνες», συνήθως ζητούν να μειωθούν μισθοί & συντάξεις που είναι και η πλειονότητα πλέον των δαπανών, υπογράμμισε.
Ο αντιπρόεδρος, αναφερόμενος στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για νέα μέτρα, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν «επιπλέον» μέτρα πέρα από όσα είναι ήδη γνωστά. Τα όποια εκκρεμή θέματα είναι διαχειρίσιμα».
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, σχολίασε ότι η κυβέρνηση θέλει να περάσει από τη στείρα λογική των «ιδιωτικοποιήσεων» σε εκείνη της συλλογικής αξιοποίησης προς όφελος της κοινωνίας.