ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

«Σκοτσέζικο ντους» από Σόιμπλε: Γιατί μίλησε για... υποτίμηση


«Σκοτσέζικο ντους» από Σόιμπλε: Γιατί μίλησε για... υποτίμηση

Μάλλον σκοτσέζικο ντους επιφύλλασε στην Ελλάδα ο Β. Σόιμπλε με τα όσα δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης. Από τη μια  οΓερμανός υπουργός Οικονομικών είπε πως είναι για πρώτη φορά αισιόδοξος για την Ελλάδα.  «Όσον αφορά την Ελλάδα, είμαι για πρώτη φορά αισιόδοξος» σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας πως οι Έλληνες συμφώνησαν, για πρώτη φορά, να δεχτούν ανθρώπους από άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία να εργαστούν στην Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.
Από την άλλη, σύμφωνα με το DailyFX ο κ, Σόιμπλε φέρεται να προσέθεσε ότι δεν είναι σίγουρος πως το πρόγραμμα διάσωσης θα επιτύχει, προσθέτοντας ότι μια υποτίμηση θα βοηθούσε στην ανάκαμψη.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, επανέλαβε την άποψή του ότι "θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της εξωτερικής υποτίμησης" για να ανακάμψει οικονομικά. Όταν ρωτήθηκε σε συνέδριο στο Βερολίνο για το εάν το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης θα επιτύχει ο Schaeuble δήλωσε χαρακτηριστικά πως "δεν είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσει" για προσθέσει ότι "μπορούμε να τα καταφέρουμε, δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος, έχουμε σημειώσει πρόοδο". 
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος υποστήριξε πως οι Έλληνες θα αποκτήσουν τώρα μια εμπειρία του πως είναι μια σύγχρονη διοίκηση ενώ τόνισε πως οι Έλληνες για πρώτη φορά συμφώνησαν να δεχθούν ανθρώπους από άλλες χώρες όπως Γερμανία και η Γαλλία να εργαστούν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ακόμα πως η διατήρηση μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων για μακρά χρονική περίοδο δεν είναι μια λογική κατάσταση, πραγματοποιώντας νέα επίθεση στην ΕΚΤ πριν την αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στην Φρανκφούρτη. Πρόσθεσε επίσης πως περισσότερη ανάπτυξη μέσω μεταρρυθμίσεων θα απελευθέρωνε την ΕΚΤ από τις υπερβολικές απαιτήσεις μιας ανολοκλήρωτης νομισματικής ένωσης