ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Το ΔΝΤ κόβει, ο ESM ράβει, τα μέτρα έρχονται, η δόση… φεύγει

null
–  Άρον-άρον κλείσιμο της αξιολόγησης με συμφωνία «δύο ταχυτήτων» ομολογεί ότι θα επιδιώξει ο Τσακαλώτος– Σύγκλιση μόνο με τον ESM, απόσταση από το ΔΝΤ– Έρχονται επιβαρύνσεις σε καύσιμα, Ι.Χ., τσιγάρα – Επιβάλλεται τέλος στη διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία και στις τραπεζικές επιταγές!
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Δύο ξεχωριστές συμφωνίες, μία με το Ευρωπαϊκό σκέλος των Θεσμών και μία διαφορετική με το ΔΝΤ που μπορεί να θεωρηθεί ότι κλείνουν την πρώτη αξιολόγηση και οι οποίες θα περιλαμβάνουν νέα επαχθή φορολογικά μέτρα αλλά δεν θα οδηγούν σε εκταμίευση δόσης, επιδιώκει προς το παρόν η κυβέρνηση, καθώς το χάσμα στις σχέσεις της με το ΔΝΤ αλλά και μεταξύ του Ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών και του Ταμείου παραμένει αγεφύρωτο.
 Μη υπαρχούσης λοιπόν μιας πλήρους ομοφωνίας, επιλέχθηκε να καταρτιστεί ένα κείμενο……….
συναπόφασης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ευρωπαϊκών Θεσμών για βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης και ένα διαφορετικό κείμενο συμφωνίας σε ορισμένα μόνο θέματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΔΝΤ, χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό όφελος για την ελληνική πλευρά, αφού δεν προβλέπεται η έγκριση εκταμίευσης της επόμενης δόσης. 
 Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος της τετράωρης συνάντησης με τους Θεσμούς δήλωσε ότι
 «έγινε η συζήτηση, για το ποια βήματα χρειάζεται να γίνουν από τώρα μέχρι και το Σάββατο για να αρχίσει το Σάββατο η μετατροπή των συμφωνηθέντων σε κείμενο απόφασης -ένα κείμενο που θα έχουμε συναποφασίσει- και που ελπίζουμε να τελειώσει Κυριακή απόγευμα. Άρα, εντοπίσαμε σε ποια θέματα χρειάζεται περισσότερη τεχνική συζήτηση, σε ποια πολιτική συζήτηση ώστε να είμαστε έτοιμοι το Σάββατο -όλο το Σάββατο φαντάζομαι και όλη την Κυριακή είναι η πρόβλεψή μου- να έχουμε αυτό το τελικό κείμενο για να μπορούμε να πάμε στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη. Θα έχουμε το κείμενο και μπορεί η συζήτηση να διευρυνθεί και σε άλλα θέματα, όπως το χρέος».
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν αναμένεται συμφωνία επί της αρχής την Κυριακή, ο υπουργός ήταν σαφής: 
«Όχι. Θα είναι ένα κανονικό κείμενο ότι συμφωνήσαμε να κάνουμε αυτά. Τι είναι η συμφωνία για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Όταν τελειώνεις μια πρώτη αξιολόγηση λες τι πρέπει να κάνεις, τι νομοθετήματα χρειάζεσαι και μετά συζητάς ποια πράγματα θα πρέπει να γίνουν μέχρι τη δεύτερη αξιολόγηση».
 Αμέσως μετά διευκρίνισε ότι: 
«Δεν ξέρω αν τεχνικά λέγεται staff level agreement σε αυτή τη φάση. Θα είναι ένα κείμενο με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς –με τον ESM βασικά- και θα υπάρχει και ένα άλλο κείμενο που είναι μαζί με το ΔΝΤ. Αυτά τα κείμενα μοιάζουν, αλλά δεν είναι και ίδια».
 Ερωτηθείς δε εάν με μια τέτοια συμφωνία ανάβει το «πράσινο φώς» για την εκταμίευση έστω και ενός μέρους κάποιας δόσης, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι σ’ αυτή τη φάση δεν προβλέπεται εκταμίευσης δόσης διότι
«…υπάρχει μια διαφωνία: Η Γερμανία και οι άλλες χώρες θέλουν το ΔΝΤ μέσα, άρα πρέπει να συμφωνήσουμε και με το ΔΝΤ και με την Κομισιόν. Και το Eurogroup να πει ότι προχωράμε…»! 
 Σύγκλιση και απόσταση
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μέχρι τώρα διαπραγμάτευση έχει οδηγήσει σε προσέγγιση όσον αφορά στις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και το ασφαλιστικό, ενώ ανοιχτό παραμένει ακόμη το κεφάλαιο των μέτρων που προβλέπουν αυξήσεις εμμέσων φόρων.
 Όλα δείχνουν πως τα μέτρα φτωχοποίησης θα έρχονται κατά κύματα, καθώς σχεδιάζονται πρόσθετα ή νέα χαράτσια σε καύσιμα, τσιγάρα, αυτοκίνητα, κινητή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση και ξενοδοχεία, ενώ αναζητούνται νέοι φόροι για να μην επιβληθούν το ειδικό τέλος 0,05 ευρώ ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και η αύξηση του ειδικού φόρου στα κρασί. Τα κυριότερα σκληρά μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι: –
  •  Αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με κυριότερες τη μείωση του αφορολογήτου ορίου μισθωτών και συνταξιούχων από τα 9.545 στα 9.090 ευρώ και την επιβολή αυξήσεων στους συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις που υπερβαίνουν ετησίως τα 9.545 ευρώ.
  •  Αύξηση του Ειδκού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα.
  •  Η αύξηση του ΕΦΚ στην αμόλυβδη βενζίνη θεωρείται δεδομένη και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μεν μικρότερη των 0,10 ευρώ ανά λίτρο, αλλά, αν προστεθεί ο ΦΠΑ, θα φθάνει το ποσό αυτό.
  •  Για το πετρέλαιο κίνησης κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση. Ως προς το φυσικό αέριο, πιθανότερη είναι η αύξηση του ΕΦΚ για βιομηχανική χρήση.
  •  – Σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία καινούργιων και μεταχειρισμένων Ι.Χ. αυτοκινήτων.
  •  – Αυξήσεις ειδικών φόρων κατανάλωσης στον καπνό και τα τσιγάρα κατά τουλάχιστον 0,50 ευρώ ανά πακέτο, για να μπουν 100 εκατ. ευρώ επιπλέον στα κρατικά ταμεία.
  • – Αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας, μολονότι είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.
  • – Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.
  • – Επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές.
  • – Αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ με ισοδύναμα μέτρο που πιθανόν να αφορά το σύνολο της στοιχηματικής αγοράς.
  •  Επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία με ποσά της τάξεως του 1 ευρώ ανά… αστέρι, ώστε να προκύψουν περίπου 150 εκατ. ευρώ.