ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Κατατέθηκε και ο «κόφτης»……Κόβονται μισθοί και συντάξεις,εξαιρούνται οι ολιγάρχες!!

null

Με τις διατάξεις για τον αυτόματο δημοσιονομικό κόφτη να αποτελούν χωριστή τροπολογία και να μην εξαιρούν από την αυτόματη διαδικασία περικοπών μισθούς και συντάξεις, κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου και το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Δείτε εδώ τις διατάξεις για τον κόφτη o κόφτης
Σύμφωνα με τη τροπολογία για τον κόφτη, αυτός δεν μπορεί να επιβάλει περικοπές δαπανών πάνω από 3,6 δις ευρώ ετησίως και θα ενεργοποιείται με Προεδρικό Διάταγμα έως την 31 Μαιου κάθε έτους, στο οποίο θα προσδιορίζονται αναλυτικά οι φορείς και οι κατηγορίες δαπανών στις οποίες θα γίνεται η προσαρμογή,το ανώτατο όριο εκτέλεσης του προυπολογισμού ανά φορέα και κατηγορία δαπανών, όλα τα απαραίτητα για την επίτευξη του παραπάνου ορίου μέτρα καθώς και κάθε άλλη………..
λεπτομέρεια προκειμένου να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή της εκτέλεσης του προυπολογισμού.
Σε περίπτωση που δεν εκδοθεί το παραπάνω Προεδρικό Διάταγμα, επέρχεται αυτοδικαίως από την 1η Ιουνίου, η δημοσιονομικη προσαρμογή, με μείωση ανεξαιρέτως και κατά το ίσο ποσοστό, του ανώτατου ορίου εκτέλεσης του συνόλου των δαπανών, όλων των κατηγοριών του προυπολογισμού με τολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις
Δεν περιλαμβάνονται στις δαπάνες που εξαιρούνται από τις περικοπές, οι μισθοί και οι συντάξεις. Αντίθετα εξαιρούνται οι δαπάνες υγείας, επιδόματα πολυτέκνων, θέρμανσης, ανεργίας και τα προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται μέσω Κεντρικών αυτοτελών πόρων, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενισχύσεις νοικοκυριών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και τέκνα που φοιτούν την υποχρεωτική εκπαίδευση ή με τέκνα που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, οι δαπάνες για το Βοήθεια στο σπίτι, δαπάνες ύδρευσης, ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου καθώς και οι δημόσιες επενδύσεις.
Εξαιρούνται ακόμη από τον αυτόματη κόφτη δαπανών, οι αξιώσεις ιδιωτών από εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων και αμετάκλητα επιδικασθείσες απαιτήσεις κατά του δημοσίου, οι δαπάνες για τη συντήρηση και επισκευή μεταφορικών μέσων ξηράς, πλωτών και αεροσκαφών  καθώς και οι δαπάνες εξόδων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσοδων.
Τι προβλέπει ο «κόφτης»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι ρυθμίσεις για τον περίφημο δημοσιονομικό κόφτη και τον τρόπο ενεργοποίησης του.
Οπως αναφέρεται στη τροπολογία, ως τις 10 Μαίου κάθε έτους ο υπουργός Οικονομικών συντάσσει έκθεση που σημοσιεύεται στην Εφημερία της κυβέρνησης και κοινοποιείται στους θεσμούς και η οποία περιλαμβάνει:
  • Διαπίστωση τυχόν αρνητικής απόκλισης των στόχων κατά την εκτέλεση του προυπολογισμού και του εύρους της
  • Υπόδειξη των ενδεδειγμένων μέτρων προσαρμογής κυρίως όσον αφορά το ύψος της
  • Αποτύπωση του πραγματικού ποσού των περικοπών καθώς και των δημοσιονομικών επιπτώσεων που μπορεί να έχουν στην υστέρηση της ανάπτυξης.
  • Προσδιορισμό του ποσού και του ποσοστού των επιπτώσεων από την δημοσιονομική προσαρμογή
  • Σε ειδικό παράρτημα της έκθεσης προσδιορίζονται όλες οι κατηγορίες των δαπανών του προυπολογισμού επί των οποίων εφαρμόζεται η αυτόματη δημοσιονομική προσαρμογή καθώς και το επιβαλλόμενο ποσοστό περιορισμού των δαπανών για την υλοποίησή της.
Σύμφωνα με τη τροπολογία το ανώτατο ποσοστό περικοπών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 2% του ΑΕΠ, ήτοι τα 3,6 δις ευρώ για ένα έτος.
Το ποσοστό περικοπών επιβάλλεται κλιμακωτά. Για απόκλιση μικρότερη ή ίση με 0,25% του ΑΕΠ δεν επιβάλλονται έκτακτα μέτρα.
Σε περίπτωση έκτακτων καταστάσεων όπως φυσικες καταστροφές ή ανωτέρα βία, με δημοσιονομική επίπτωση που ξεπερνά το 0,5%, μπορεί να γίνει, μετά από διαβούλευση με τους θεσμούς αναστολή ή μείωση του ύψους των μέτρων του μηχανισμού.
Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων διατάξεις για το νέο «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων, τους έμμεσους φόρους και τα κόκκινα δάνεια. Παράλληλα, προβλέπονται διατάξεις για τη μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Δείτε εδώ όλο το πολυνομοσχέδιο
Περιλαμβάνονται ακόμη τροποποιήσεις στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), η αύξηση του βασικού, υψηλού  συντελεστή ΦΠΑ  από το 23% στο 24%, η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόρασης και τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, τα νέα τέλη ταξινόμησης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, καθώς και αυξήσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων και τσιγάρων.
Η επεξεργασία του νομοσχεδίου στις συναρμόδιες επιτροπές θα ξεκινήσει την Πέμπτη στη μία μετά το μεσημέρι, ενώ η συζήτησή του στην Ολομέλεια αναμένεται να ξεκινήσει το Σάββατο και να ολοκληρωθεί στις 18.00 το απόγευμα της Κυριακής, οπότε και θα ψηφιστεί.
Η κυβέρνηση θέλει να είναι ψηφισμένο το νομοσχέδιο η Δευτέρα το πρωί, οπότε συνεδριάζει το Euro Working Group, έτσι ώστε στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να εμφανιστεί στους ομολόγους του έχοντας εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.