ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

13 Αγαπημένες Τροφές Που… Μας «Παιδεύουν»


Λαχταράτε ένα παγωτό χωνάκι, αλλά φοβάστε ότι θα λερωθείτε; Δυσκολεύστε να καθαρίσετε τον αστακό ή να ανοίξετε τα μύδια;Ούτε να τις βλέπετε δεν θέλετε τις αγκινάρες, αφού δεν μπορείτε να τις καθαρίσετε; Μερικές συμβουλές για να περάσετε αυτόν τον «σκόπελο»…

Το καλό με την περίπτωσή σας, είναι ότι δεν είστε μόνοι. Όλοι πάνω κάτω, έτσι συμπεριφερόμαστε. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν και μικρές έξυπνες συμβουλές, αλλά και χρηστικά εργαλεία που διευκολύνουν το καθάρισμα, ξεφλούδισμα και ό, τι άλλο εμπόδιο συναντάμε όταν θέλουμε να απολαύσουμε ορισμένες από τις αγαπημένες μας τροφές.

Μπορεί στην αρχή να φαίνονται δύσκολα τα πράγματα και να μας ταλαιπωρούν οι παρακάτω τροφές. Ξεφλούδισμα, άνοιγμα, καθάρισμα… σκέτος μπελάς. Με το χρόνο όμως, η εξοικείωση θα κάνει ρουτίνα την όλη διαδικασία κι η απόλαυση θα «απογειωθεί». Δώστε χρόνο και υπομονή και θα επιβραβευθείτε.

Οστρακοειδή

Στην περίπτωση των οστρακοειδών που τρώγονται ωμά, θα χρειαστεί να δώσουμε μια μορφή «πάλης». Ιδίως όταν το κέλυφος, παραμένει ερμητικά κλειστό. Για να το ανοίξουμε και να φθάσουμε στον ζωντανό οργανισμό που φυλάσσεται καλά μέσα του, χρειάζεται μια εξαιρετική τεχνική ξεφλουδίσματος, με τη βοήθεια ενός λεπτού μυτερού μαχαιριού, ενός προστατευτικού γαντιού και μιας απλωμένης πετσέτας για προληπτικούς λόγους. Μπορεί να φαίνεται αγγαρεία, με τον καιρό όμως συνηθίζεται! Αν πρόκειται να τα βράσετε όμως, τότε το άχνισμά τους μέσα σε μια κατασρόλα με ελάχιστο βραστό νερό θα σας λύσει τα χέρια, αφού η υψηλή θερμοκρασία «ανοίγει» το κέλυφος.

Καρύδα

Νόστιμη, θρεπτική και εξωτική η καρύδα και τα παράγωγα προϊόντα της, εμφανίζουν ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά. Για πολλούς από εμάς όμως, το άνοιγμα της καρύδας είναι μια αφάνταστη ταλαιπωρία. Κανονικά αν υπολογίζαμε όλα τα στάδια ακόμη και τη συλλογή της, θα απογοητευόμασταν.

Με ένα μαχαίρι προσπαθούμε να αφαιρέσουμε το σκληρό και γεμάτο ίνες εξωτερικό της περίβλημα. Αφού τα καταφέρουμε, ερχόμαστε στη συνέχεια αντιμέτωποι με τον καρπό της καρύδας, ο οποίος και πάλι φαντάζει αδιαπέραστος. Χωρίς υπερβολή για να φτάσουμε στο εσωτερικό της, χρειαζόμαστε σφυρί και καρφί, για να ανοίξουμε την τρύπα, από την οποία θα μπορέσουμε να πάρουμε το γάλα της. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε και πάλι το σφυράκι για να την σπάσουμε και να καταναλώσουμε όσο από το ζωμό της μπορεί να φαγωθεί αλλά και κομμάτια από το «σώμα» της.

Οστρακόδερμα

Γαρίδες, καραβίδες, καβούρια και αστακοί, είναι όλα τους θαλασσινά πολυτελείας και εξόχως γευστικά. Η σκληρή τους σάρκα όμως, ενίοτε μπορεί να προκαλέσει… μικροπροβλήματα. Τι εννοούμε; Ότι μπορεί για παράδειγμα στην περίπτωση της γαρίδας, η αφαίρεση του εξωτερικού φλοιού να είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, όμως στους αστακούς και τα καβούρια τα πράγματα περιπλέκονται.

Για να αφαιρεθεί η εξωτερική τους κρούστα χρειάζεται μια ειδική μεταλλική λαβίδα, που διευκολύνει το άνοιγμα. Το κρέας από τις δαγκάνες των οστρακόδερμων είναι ευκολότερο να εξαχθεί, όπως και το κρέας από την ουρά του αστακού, καθώς στα μέρη αυτά η κρούστα είναι λεπτότερη και σπάει πιο εύκολα.

Δεν συμβαίνει όμως, το ίδιο και με την καβουρόψιχα. Στην περίπτωση των καβουριών δεν υπάρχουν έξυπνα και εύκολα κόλπα, χρειάζεται χρόνο και προσοχή. Μόλις όμως, καταφέρουμε και αποτραβήξουμε το κέλυφος και τα πόδια από το κυρίως σώμα, η μαλακιά σάρκα που μας αποκαλύπτεται, μας αποζημιώνει με τη γεύση της.

Κάστανα

Κατεξοχήν χειμωνιάτικο έδεσμα, θρεπτικό και με ιδιαίτερη νοστιμιά. Πόσες φορές δεν λαχταρίσατε μια αχνιστή χούφτα από τους μικρούς χειμωνιάτικους αυτούς καρπούς, περνώντας μπροστά από τη φουφού του καστανά; Και ενώ σε αυτή την περίπτωση η απόλαυση δεν χρειάζεται καθόλου κόπο, όταν αποφασίσουμε να ψήσουμε μόνοι μας κάστανα, εκεί ίσως δυσκολευτούμε.

Πριν τα φουρνίσουμε ή τα ρίξουμε στο τζάκι, πρέπει να τα χαράξουμε με ένα λεπτό μυτερό μαχαίρι, διαφορετικά θα τα δούμε να… εκρήγνυνται. Αυτό είναι το πρώτο και σχετικά εύκολο στάδιο, καθώς ακολουθεί το καθάρισμα. Το ξεφλούδισμα δυσχεραίνεται, καθώς τα κάστανα μόλις βγήκαν από τη φωτιά και ζεματάνε, ενώ εμείς πρέπει να είμαστε λεπτολόγοι για να αφαιρέσουμε όλες τις ίνες και τις «κλωστές» από τον μικρό αυτό καρπό. Αν δαπανήσαμε χρόνο για να τα κάνουμε όλα αυτά, φανταστείτε την απογοήτευση που θα νιώσουμε στην όψη ενός… σάπιου κάστανου. Αν είναι όμως, φρέσκο και μυρωδάτο, τότε θα ανταμειφθείτε με το παραπάνω.

Ξηροί καρποί με κέλυφος

Η συγκεκριμένη κατηγορία ξηρών καρπών δεν μπορεί να καθαριστεί, χωρίς τη βοήθεια κάποιου αιχμηρού εργαλείου. Αμύγδαλα, καρύδια κ.α., δεν μπορούν να ανοιχτούν με το χέρι. Χρειάζονται τον καρυοθραύστη ή κάποιο άλλο παρόμοιο εργαλείο ή ακόμα και το… δόντι μας. Προτιμήστε τα μεταλλικά εργαλεία και φροντίστε να έχετε απλωμένη μια πετσέτα στο σημείο που αποφλοιώνετε τους καρπούς, ώστε να μη γεμίσετε παντού μικρά τσόφλια.

Σαλιγκάρια

Προϊόν με ιδιαίτερα μεγάλη διατροφική αξία και φήμη, τα σαλιγκάρια θεωρούνται πλέον, είδος πολυτελείας. Τα σαλιγκάρια που εκτρέφονται στην ξηρά, θεωρούνται από τα πιο ακριβά γεύματα και σερβίρονται σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Τα θαλάσσια σαλιγκάρια, είναι ένα είδος μαλακίων, εξίσου ακριβά και δυσεύρετα. Κοινό γνώρισμα πάντως και των δύο ειδών, είναι η δυσκολία στην κατανάλωση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα κανονικού μεγέθους πιρούνι, δεν θα μας βοηθήσει να απομακρύνουμε το σώμα του σαλιγκαριού από το κέλυφός του. Προτιμήστε λοιπόν, ένα πολύ μικρότερο πιρουνάκι (1/4 του μεγέθους του κανονικού) και ξεκινήστε την προσπάθεια…

Ρόδι

Ο καρπός της καλοτυχίας και της ευτυχίας, μάλλον μας παιδεύει στο άνοιγμα και το καθάρισμά του! Για ευκολία συνηθίζουμε να το ανοίγουμε με τα χέρια, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κόκκοι να χάνονται και εμείς να γινόμαστε χάλια, χρωματίζοντας χέρια και ρούχα. Με τα παρακάτω βήματα μπορούμε, να αποφύγουμε τις ανεπιθύμητες αυτές συνέπειες: με ένα μαχαίρι κόψτε την μια άκρη του ροδιού, στη συνέχεια μπορείτε να χαράξετε το ρόδι με μαχαίρι χωρίς να φτάσετε στο εσωτερικό του (όπως κάνουμε και στο πορτοκάλι), ρίξτε τα σε ένα μπολ με κρύο νερό και αφήστε το για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, ανοίξτε με ευκολία το ρόδι και απελευθερώστε τους κατακόκκινους γυαλιστερούς του σπόρους και σουρώστε το νερό.

Ορτύκια

Τα μικρών διαστάσεων πουλερικά, είναι σίγουρα εξαιρετικά στη γεύση και αποτελούν εκλεκτό μεζέ για όσους αγαπούν το κυνήγι. Οι περισσότεροι πάντως, φαίνεται να δυσανασχετούν με τα πολλά και μικρά κόκαλάκια και το ελάχιστο κρέας τους. Φανταστείτε τα σαν μικρό κοτόπουλο και φροντίστε να τα κόψετε και να τα καθαρίσετε, πριν από το μαγείρεμα. Μπορείτε να τα κόψετε αρχικά στη μέση, να ξεχωρίστε τις φτερούγες, το στήθος κτλ. και μετά να τα μαγειρέψετε. Στο τραπέζι μη φοβηθείτε να παραβείτε τους κανόνες του savoir vivre και να χρησιμοποιήσετε… τα χέρια σας. Αυτό θα πει απόλαυση!

Αγκινάρες

Λίγο η απροθυμία, λίγο η τεμπελιά, λίγο το δύσκολο καθάρισμα είναι μάλλον, αρκετά για να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε αγκινάρες. Μερικές μικρές συμβουλές όμως, θα μας βοηθήσουν να τις εντάξουμε φρέσκιες στο διαιτολόγιό μας. Κατά το καθάρισμα, για να μη μαυρίσουν τα χέρια σας, φορέστε γάντια. Το καθάρισμα ξεκινάει κόβοντας το κοτσάνι της αγκινάρας, μέχρι τη βάση. Στη συνέχεια αφαιρούμε τυχόν σκληρά φύλλα γύρω από τη βάση της αγκινάρας και κόβουμε το 1/3 περίπου, ενώ το υπόλοιπο το πετάμε, επειδή το κάτω μέρος δεν τρώγεται. Αφαιρούμε αρκετά φύλλα γύρω-γύρω μέχρι να μείνουν τα τρυφερά εσωτερικά φύλλα και τέλος, με το κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό χνούδι και τοποθετούμε την αγκινάρα αμέσως στο νερό.

Παγωτό χωνάκι

Μικροί και μεγάλοι δύσκολα αντιστέκονται στον γλυκό αυτό πειρασμό. Κι ενώ οι μεγάλοι είναι κάπως πιο προσεκτικοί, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα παιδιά. Παρά τη μεγάλη τους λαχτάρα για ένα παγωτό χωνάκι, τις περισσότερες φορές ή που θα πασαλειφτούν ολόκληρα, από τα χέρια, μέχρι το πρόσωπο και τα ρούχα τους, αλλά κάτι θα καταφέρουν να φάνε ή που το παγωτό θα αρχίσει να λιώνει μέχρι που δεν θα προλάβουν να το «σώσουν». Τι μπορούμε να κάνουμε; Απλά να επιλέξουμε αντί για χωνάκι… το παραδοσιακό κυπελάκι ή να συμβιβαστούμε ότι μετά το παγωτό, θα πρέπει να βάλουμε… πλυντήριο.

Σούπες

Το «απόλυτο χειμωνιάτικο γεύμα» φαίνεται να μας δυσκολεύει λίγο στην κατανάλωση. Ενώ σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα ζεστό μπολ γεμάτο σούπα με λίγα ζυμαρικά, ζωμό της αρεσκείας μας και ψιλοκομμένα κομμάτια χοιρινού ή άλλου κρέατος. Με το συνηθισμένο κουτάλι για σούπα όμως, τα ζυμαρικά δεν θα μπορούν να σταθούν και θα γλιστράνε πάλι μέσα στο πιάτο μας, οπότε θα καταφέρουμε να φάμε μόνο λίγο ζωμό. Η πρακτική των Ασιατών σίγουρα, θα μας φανεί αρκετά χρήσιμη σε αυτή την περίπτωση: σηκώνουμε το μπολ της σούπας, «φτυαρίζουμε» και τρώμε τα ζυμαρικά και τα λοιπά συστατικά της σούπας και μετά, σειρά έχει ο ζωμός, που κυριολεκτικά «πίνεται» κατευθείαν μέσα από το μπολ. Μπορεί να μην ακούγεται και τόσο κομψό, είναι όμως αποτελεσματικό… Διαφορετικά, επιλέξτε τα μικρά μακαρόνια (π.χ. κοφτό μακαρονάκι κτλ) για να είστε σίγουροι ότι χωρούν στο κουτάλι σας.

Sushi

Ουσιαστικά πρόκειται για λίγο ρύζι, με μια μικρή φέτα ψαριού κι ένα λεπτό φύλλο από φύκι γύρω γύρω, που καταφέρνει όμως, να μας δυσκολεύει… μέχρι να φθάσει στο στόμα μας, όταν επιλέγουμε να το καταναλώσουμε με ξυλάκια. Το ίδιο φυσικά, ισχύει και με όλα τα φαγητά της ασιατικής κουζίνας, αν επιλέξουμε να τα απολαύσουμε με chopsticks. Κάντε λοιπόν, practice και γίνετε… Ασιάτες.

Φτερούγες κοτόπουλου

Οι φτερούγες δημιουργούν πρόβλημα μόνο σε όσους επιλέγουν να τις φάνε με… μαχαιροπίρουνο. Εκεί τα πράγματα είναι όντως, δύσκολα. Γιατί να κάνουμε όμως, τη ζωή μας δύσκολη; Στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμαστε κανένα χρηστικό εργαλείο για να τις φάμε, αφού και μόνο το χέρι μας είναι αρκετό. Επιλέγουμε όποια θέλουμε μέσα από την πιατέλα και αρχίζουμε το «ροκάνισμα» για να σταματήσουμε όταν μείνει μόνο το κόκκαλο.

O CEO της Νοkia πετάει στο πάτωμα το iPhone λέγοντας ότι είναι ντροπή να το έχεις! [Video]


Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην τηλεόραση ο Stephen Elop, CEO της Nokia, προκλήθηκε από τον δημοσιογράφο ο οποίος...του εμφάνισε ένα iPhone προσπαθώντας να τον κάνει να μιλήσει δημόσια για το αναμενόμενο μοντέλο Lumia 928 και τις δυνατότητες του...

Ο Elop φαίνεται “τρελάθηκε”,πήρε το iPhone από τα χέρια του δημοσιογράφου και το πέταξε στο πάτωμα. Λέγοντας ότι είναι ντροπή κάποιος να έχει στην κατοχή του αυτό το κινητό!
Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Τι προκάλεσε τη μαζική εξαφάνιση που άνοιξε το δρόμο στους δεινόσαυρους


Πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια, στα τέλη της Τριαδικής Περιόδου, οι μισοί οργανισμοί της Γης εξαφανίστηκαν... απότομα σε μια μυστηριώδη καταστροφή, η οποία άνοιξε το δρόμο για το βασίλειο των δεινοσαύρων. Νέα μελέτη, βασισμένη σε ακριβείς τεχνικές ραδιοχρονολόγησης πετρωμάτων, συνηγορεί τώρα στη θεωρία ότι η μαζική εξαφάνιση προκλήθηκε από τερατώδεις ηφαιστειακές εκρήξεις.

Η θεωρία των ηφαιστειακών εκρήξεων έχει τεθεί στο τραπέζι εδώ και χρόνια. Μέχρι σήμερα, όμως, κανείς δεν ήταν βέβαιος ότι αυτές οι βίαιες εκροές λάβας συνέβησαν πριν αρχίσει να εξαφανίζεται μαζικά η ζωή στη Γη.

Η νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, χρονολογεί την πρώτη φάση των εκρήξεων στα 201,56 εκατομμύρια χρόνια, όταν ξεκίνησε η μαζική εξαφάνιση. Επιπλέον, κάτω από τα στερεοποιημένα ηφαιστειακά πετρώματα, οι ερευνητές εντόπισαν απολιθωμένους κόκκους γύρης και διάφορους σπόρους, ένδειξη ότι το οικοσύστημα παρέμειναν άθικτα πριν από την εκροή λάβας.

Οι εκρήξεις που γέννησαν τον Ατλαντικό

Οι εκροές λάβας που ενδέχεται να κρύβονται πίσω από το επεισόδιο της Τριαδικής εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καλύψουν μια περιοχή λίγο μικρότερη από την Αυστραλία. Συνέβησαν όταν όλη η ξηρά της Γης ήταν συγκεντρωμένη σε μια υπερήπειρο. Σήμερα, η στερεοποιημένη λάβα, μια μορφή βασάλτη, απαντάται σε τέσσερις ηπείρους.

Οι αμερικανοί ερευνητές που υπογράφουν τη νέα μελέτη κατάφεραν να χρονολογήσουν με πρωτοφανή ακρίβεια τέσσερις επιμέρους ηφαιστειακές εξάρσεις, εξετάζοντας το ρυθμό διάσπασης ισοτόπων του ουρανίου σε άτομα μολύβδου.

Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι η πρώτη φάση ξεκίνησε στην περιοχή του σημερινού Μαρόκου, επεκτάθηκε στις ανατολικές ακτές της σημερινής Αμερικής, και διήρκεσε μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Νέες ηφαιστειακές εξάρσεις ακολούθησαν 60.000 χρόνια, 270.000 χρόνια και 620.000 χρόνια μετά το πρώτο αυτό επεισόδιο, δημιουργώντας τελικά ένα ρήγμα που μεγάλωσε και σχημάτισε τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η χρονολόγηση συνηγορεί στη θεωρία της ηφαιστειακής δραστηριότητας, δεν αρκεί όμως για να αποδείξει ότι ο παράγοντας αυτός ήταν η αιτία, ή η μόνη αιτία, της μαζικής εξαφάνισης -έχουν εξάλλου προταθεί κι άλλες εξηγήσεις, όπως κάποια απότομη κλιματική αλλαγή.

Πρακτικά, όμως, ίσως είναι αδύνατο να υπάρξουν ποτέ αποδείξεις. Η νέα μελέτη ενισχύει τις υποψίες ότι οι ηφαιστειακές εκρήξεις έκρυψαν το φως του ήλιου και προκάλεσαν πολυετείς χειμώνες. Στη συνέχεια ο πλανήτης δεν αποκλείεται να πέρασε σε μια φάση φονικής θέρμανσης λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, το οποίο θα μπορούσε επιπλέον να αυξήσει επικίνδυνα την οξύτητα των ωκεανών.

Το επεισόδιο της Τριαδικής ήταν το τέταρτο από τα πέντε γνωστά κύματα μαζικής εξαφάνισης ειδών. Το πέμπτο κύμα εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 65 εκατ. χρόνια και άνοιξε το δρόμο για την κυριαρχία των θηλαστικών.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν μάλιστα ότι ο πλανήτης διανύει σήμερα ένα έκτο επεισόδιο μαζικής εξαφάνισης, για το οποίο υπαίτιος δεν μπορεί παρά να είναι ο άνθρωπος.
in.gr

Η ευτυχία είναι κληρονομική


Έρευνα κατέδειξε πως η έμφυτη αισιοδοξία και η καλή διάθεση κάποιων ανθρώπων είναι θέμα γονιδίων.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο "London school of economics" αναφέρει πως κύριο ρόλο στην ευτυχία παίζει ένα γονίδιο με το όνομα 5-HTT.

Στην έρευνα που έγινε σε 2.500 Αμερικανούς διαπιστώθηκε ότι όσοι φέρουν μακριές παραλλαγές του συγκεκριμένου γονιδίου είναι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους από εκείνους που φέρουν κοντές παραλλαγές του.

Επιβεβαιώνονται έτσι τα συμπεράσματα μιας παλαιότερης έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Εσεξ, σύμφωνα με την οποία όσοι φέρουν μακριές παραλλαγές του 5-HTT έχουν την τάση να εστιάζουν στις θετικές πλευρές της ζωής.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι επηρεάζει τη μεταφορά της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή της καλής ψυχικής διάθεσης, στον εγκέφαλό μας.

Η ανακάλυψη του γονιδίου της ευτυχίας μπορεί να μας βοηθήσει μελλοντικά να αναπτύξουμε θεραπείες κατά της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι φέρουν τις κοντές παραλλαγές του γονιδίου είναι καταδικασμένοι σε αιώνια μιζέρια...

Γιατί οι γυναίκες δεν θέλουν να κάνουν σεξ με άνδρες που τους αρέσουν;


Ακόμα κι αν μια γυναίκα θέλει πολύ έναν άνδρα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταλήξει στο κρεβάτι του. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που την αποτρέπουν από το να κάνει σεξ μαζί του.

Διαβάστε τους δέκα παράγοντες που ενοχλούν τις γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής έκδοσης της ιστοσελίδας MSN, την οποία δημοσιεύει το Radar.gr:

- Τα βρώμικα παπλώματα

- Τα απεριποίητα νύχια

- Το ακατάστατο δωμάτιο

- Το αξύριστο πρόσωπο

- Η κακή ενδυμασία

- Τα άσχημα παπούτσια

- Η έλλειψη αρώματος

-Το αξύριστο μουστάκι

- Οι απεριποίητες τρίχες στον καβάλο

- Τα άσχημα εσώρουχα

Ενα φρούτο την ημέρα δεν είναι αρκετό


Πόσα φρούτα φάγατε σήμερα; Η πιθανότερη απάντηση είναι «πολύ λιγότερα απ' όσα πρέπει». Αυτό, τουλάχιστον...
δείχνουν οι σχετικές μελέτες για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, όπως αυτή που έκανε πριν από λίγα χρόνια το Ιδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, η οποία έδειξε πως κατά μέσο όρο τρώμε 60% λιγότερα φρούτα και 73,4% λιγότερες σαλάτες από ό,τι συνιστώνται για καλή υγεία!

Οπως εξηγεί ο Δημήτρης Μπερτζελέτος, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος, αντιπρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και γενικός γραμματέας της Ενωσης Διαιτολόγων - Διατροφολόγων, είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε καθημερινά 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά για να τροφοδοτείται ο οργανισμός με όσα θρεπτικά συστατικά χρειάζεται ώστε να είναι υγιής.

«Δεν είναι διόλου τυχαίο το μήνυμα Eat 5 a day, το οποίο αποτελεί παρότρυνση πολυάριθμων διεθνών οργανισμών υγείας, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ και το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας», λέει.

Εύκολο να το λες, αλλά δύσκολο να το κάνεις. Ή μήπως όχι; «Είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζουμε», απαντά ο κ. Μπερτζελέτος. Και προτείνει μερικά τρικ που μπορεί να βοηθήσουν.

* Να προσθέτετε φρούτα στα δημητριακά σας και γενικώς στο πρωινό σας.

* Στο πρωινό σας να πίνετε φρέσκο χυμό φρούτων (π.χ. πορτοκάλι) για να παίρνετε αντιοξειδωτική και γεμάτη ενέργεια ώθηση.

* Δημιουργήστε τις δικές σας «γεύσεις» γιαουρτιού, προσθέτοντας σε σκέτο γιαούρτι διάφορους συνδυασμούς από φρέσκα φρούτα.

* Να προτιμάτε σνακ από ωμά λαχανικά και φρούτα, αντί για πατατάκια ή μπισκότα. Να έχετε σταφίδες ή καρότα στο αυτοκίνητο, στο γραφείο ή στην τσάντα σας.

* Να θυμάστε ότι τα αποξηραμένα φρούτα μεταφέρονται το ίδιο εύκολα με ένα σακουλάκι πατατάκια.

* Αντικαταστήστε κάποιο από τα ροφήματά σας, λ.χ. έναν καφέ, με φρέσκο χυμό φρούτων ή λαχανικών.

* Αν πρόκειται να φάτε εκτός σπιτιού, επιλέξτε κάτι από το salad bar ή ζητήστε ως συνοδευτικό στο κύριο πιάτο σας λαχανικά αντί για τηγανητές πατάτες.

* Να βάζετε λαχανικά στις σάλτσες που ετοιμάζετε για τα ζυμαρικά.

* Να τοποθετείτε τα φρούτα και τα λαχανικά σε μέρος όπου θα τα... βλέπετε! Σταφύλια, πορτοκάλια, μπανάνες, ροδάκινα και μήλα δημιουργούν έναν πολύχρωμο συνδυασμό. Αν τα βλέπετε θα τα καταναλώνετε!

* Να προσθέτετε όσπρια και λαχανικά (λ.χ. σπανάκι, ντομάτα, πιπεριές, λάχανο) στις σούπες σας.

* Να παραγγέλνετε πίτσα με έξτρα λαχανικά ή ανανά, αντί να ζητάτε έξτρα αλλαντικά ή τυρί. Το ίδιο ισχύει και αν την ετοιμάζετε στο σπίτι.

* Προτιμήστε φράουλες, πεπόνι ή άλλα φρούτα με έντονη τη γλυκιά γεύση, ως υποκατάστατο και αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στα μπισκότα, το παγωτό και τις πάστες.

* Να συνδυάζετε φρούτα με τα κύρια γεύματα σας. Σταφίδες, μήλα και φέτες από μανταρίνι ταιριάζουν σε μια σαλάτα. Επιπλέον, τα μήλα ταιριάζουν περίφημα με το χοιρινό κρέας, ο ανανάς είναι πολύ ωραίος με ψάρι και το πορτοκάλι με το κοτόπουλο.

* Να θυμάστε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι απλώς θρεπτικά αλλά και αρκετά χορταστικά, οπότε μπορεί να σας αποτρέψουν από την κατανάλωση ορισμένων σνακ που παχαίνουν.

* Μη σας αποθαρρύνουν οι συνιστώμενες 5 μερίδες την ημέρα. Μία μερίδα μπορεί να είναι μικρότερη από αυτό που πιστεύετε, διότι ισοδυναμεί με 1 μέτριο φρούτο ή 1/2 φλιτζάνι φρέσκα φρούτα ή 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά ή 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά ή 1/4 του φλιτζανιού αποξηραμένα φρούτα ή 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα μπιζέλια ή φασόλια.

* Να θυμάστε ότι ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένος φρουτοχυμός περιέχει 2 φρούτα.

H "σκληρή" αντιπαράθεση Γεωργιάδη - Βελόπουλου στο twitter συνεχίζεται...


Απίστευτες κόντρες μέσω twitter κάνουν οι πρώην "σύντροφοι" επί Ανεξάρτητων Ελλήνων Κυριάκος Βελόπουλος και Άδωνις Γεωργιάδης μέσω των λογαριασμών τους στο twitter. Δείτε τους διαλόγους πιο κάτω...




Πώς τις στέλνουν ξεβράκωτες στην παρέλαση;


MYRTSOS25 3 250x180 Πώς τις στέλνουν ξεβράκωτες στην παρέλαση;Ο Γιώργος Μύρτσος, με αφορμή την 25η Μαρτίου, τα χώνει στο ψεύτικο πατριωτικό αίσθημα των Νεοελλήνων. Ποια η πραγματική αγωνία τους, τι λέει για Κύπρο και πότε θα δούμε Σουλεϊμάν …μεγαλομπεκρή;
Φέτος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου βιώσαμε τα ίδια γνωστά καραγκιοζιλίκια. Σε κάθε επέτειο, βέβαια, πλέον γίνεται το θέατρο του παραλόγου. Δεν υπάρχει αυτή η αίγλη και εθνικό αίσθημα που σου δημιουργούσαν οι παρελάσεις στο παρελθόν, όταν ήμασταν πιτσιρικάδες και είχαμε κάτι να δείξουμε. Το φρόνημα και την ηθική μας ανάταση…
Απορώ σήμερα πώς στέλνουν μερικές μανάδες τα κορίτσια τους να παρελάσουν. Πώς τα αφήνουν να πηγαίνουν με μίνι φούστα και να φαίνονται… ξεβράκωτα; Ή το άλλο με τις δωδεκάποντες γόβες πού το πάτε; Στην Καλαμαριά όπου είμαι δημοτικός σύμβουλος, είδα αρκετά κοπελίτσες Γυμνασίου και Λυκείου να φορούν τέτοια παπούτσια. Περιττό να σας πω, ότι όχι μόνο δεν μπορούσαν να παρελάσουν, αλλά ούτε να περπατήσουν!
Αυτό που μου προκαλεί άσχημη εντύπωση, είναι η νοοτροπία που έχουμε όλοι ως Έλληνες. Στριμωχνόμαστε σαν τα βόδια για να δούμε και σπρώχνουμε μη μας φάνε την καλή θέση. Όταν όμως “περάσει” το παιδί μας, κάνουμε άλλο σαματά για να φύγουμε. Τα άλλα παιδιά τα γράφουμε στα παπάρια μας… Αυτός όμως είναι ο στόχος της παρέλασης; Να πηγαίνουν τα παιδάκια με το κινητό στην τσέπη και οι μεγάλοι με την αγωνία για να φάνε μπακαλιάρο με σκορδαλιά;
Γελάω γιατί είμαστε αστείοι ως λαός. Σε κάθε εθνική επέτειο μας πιάνει το πατριωτικό μας. Την 28η Οκτωβρίου θα φάμε τους Γερμανούς, την 25η Μαρτίου θα μπούμε στην Τουρκία. Και αφού υποστηρίξουμε το εθνικό μας φρόνημα, ψάχνουμε μετά να πιάσουμε θέση στην ταβέρνα, γεμίζουμε τις κοιλιές μας και κλάιν μάιν.
Σήμερα, Δευτέρα πατριώτες και από Τρίτη θα επιστρέψουμε στη φυσιολογική καθημερινότητα. Δηλαδή, Σουλεϊμάν… μεγαλομπεκρή και τηλεοπτική κατοχή! Η ζωή συνεχίζεται και εμείς επαναστατούμε μέσω Facebook. Οι επαναστάσεις όμως δεν γίνονται έτσι…
ΥΓ: Για το θέμα της Κύπρου υπάρχουν αναλυτές που ξέρουν καλύτερα από όλους τι συμβαίνει. Εγώ δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω πέρα από κάτι που συζητιέται στα καφενεία και πιστεύω ότι στέκει. Όποτε έχει πολιτικό πρόβλημα η Ελλάδα, η Κύπρος δέχεται μια εισβολή. Το 1974 ήταν οι Τούρκοι, τώρα οι Ευρωπαίοι…

sportdog.gr

Θεραπεία Ψωρίασης στο χέρι


 Θυμίζω για όσους επισκέπτεστε πρώτη φορά το μπλογκ μου πως η ψωρίαση μου είναι από τις πατούσες και τα νύχια μέχρι το πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής.

ΔΕΝ βάζω παντού την Ηφαιστειακή Μάσκα, παρά μόνο σε λίγα σημεία, κάποια από τα οποία τα βγάζω και φωτογραφίες.
Η Μάσκα έχει την ιδιότητα να τραβά από μέσα προς τα έξω όλες τις τοξίνες που δηλητηριάζουν τον οργανισμό μας και που πολλές φορές εμφανίζονται ως ψωρίαση, έκζεμα και άλλα δερματικά προβλήματα

Έτσι ήταν το χέρι μου τον προηγούμενο μήνα (Φεβρουάριος 2013).
Κάθε μέρα φαγούρα, ξύσιμο και μάτωμα.Το αποτέλεσμα...περισσότερη φαγούρα, περισσότερο ξύσιμο, περισσότερο μάτωμα.



Φωτογραφια Θεραπεια Ψωριασης 2013 Αριστερό Χέρι
Φωτογραφία Ψωρίασης αριστερό χέρι


Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν γιατί τώρα τα χαμόγελα άρχισαν, συνεχίζονται και δεν σταματούν! Οι ματωμένες πληγές έκλεισαν και τα λέπια φεύγουν! Στο επόμενο στάδιο οι πληγές θα αρχίσουν να καθαρίζουν και το υγιές δέρμα θα εμφανιστεί.

Οι προσωπικές μου φωτογραφίες από την πορεία της θεραπείας της ψωρίασης με την Ηφαιστειακή Μάσκα, αυτή την φορά από το αριστερό μου χέρι.



Αυτό είναι το σημερινό αποτέλεσμα στο αριστερό μου χέρι, σήμερα 24 Μαρτίου 2013!

Φωτογραφια Θεραπεια Ψωριασης Χέρι Φωτό
Φωτογραφία Ψωρίασης με θεραπεία Ηφαιστειακής Μάσκας



Η διάδοση της θεραπείας της ψωρίασης με την Ηφαιστειακή Μάσκα από την Νίσυρο ξεκίνησε εδώ και μερικές εβδομάδες.Ανυπομονώ να διαβάσω τις εντυπώσεις και να δω τις φωτογραφίες όλων εσάς που την χρησιμοποιείτε!


Φωτογραφια Θεραπεια Ψωριασης 2013 Αριστερό Χέρι Πριν Μετά
Θεραπεία της Ψωρίασης χωρίς χημικά φάρμακα


Δεν έχω λόγια να σας περιγράψω το πόσο όμορφα νοιώθω.Μόνο όσοι έχετε ψωρίαση μπορείτε μάλλον να καταλάβετε...Βγάζω την μπλούζα μου, σηκώνομαι από το κρεβάτι μου, βγάζω τις κάλτσες μου και δεν υπάρχουν σημάδια από το αίμα μου.

Ελπίζω να μην σοκάρω όσους και όσες διαβάζετε αυτές τις γραμμές και ενδιαφέρεστε να χρησιμοποιήσετε την Ηφαιστειακή Μάσκα για φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού, ρυτίδες, πίλινγκ, λίφτινγκ προσώπου ή κάτι άλλο.

Οι ιδιότητες της είναι και καλλυντικές αλλά και θεραπευτικές.Απλώς, αφορμή για την διάδοση της ήταν η προσωπική μου εμπειρία με την ψωρίαση.
-αν και η γυναίκα μου "φροντίζει" κάθε φορά που με βοηθά με την εφαρμογή της στο δέρμα μου να περισσεύει και λίγο για μια μάσκα προσώπου για την ίδια :)


Θεραπεία της ψωρίασης στην αριστερή παλάμη


Καλή δύναμη σε όλους!
Γιώργος

Η Συνταγή της Ημέρας, με οικονομικά υλικά


Μακαρονοσαλάτα αλά Μιλανέζε 
Συνταγή για 4 άτομα

Από το:xs-recipes.com

Υλικά:

500 γραμμάρια μακαρόνι χοντρό στριφτό χειροπίητο (ή άλλο της επιλογής σας, π.χ. πέννες κλπ)
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
10-12 ντοματάκια (cherry tomatoes), κομμένα στην μέση
4 πλατιές φέτες προσούτο, ψιλοκομμένο
7-8 φύλλα φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένα
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προετοιμασία:
Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο, ρίχνουμε νερό να κρυώσουν και τα σουρώνουμε. Αφού στραγγίξουν τα μακαρόνια μας τα βάζουμε σε μία μεγάλη σαλατιέρα, τα περιχύνουμε με 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.

Βάζουμε το υπόλιπο ελαιόλαδο μέσα σε ένα μεγάλο τηγάνι και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε το προσούτο μέσα στο τηγάνι και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ακόμη 1-2 λεπτά. Σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε αμέσως το ψιλοκομμένο βασιλικό και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Αφήνουμε το προσούτο στην άκρη να κρυώσει εντελώς. Προσθέτουμε στην σαλατιέρα τα ντοματίνια, το αλάτι, το πιπέρι, και το προσούτο και ανακατεύουμε. Σερβίρετε την μακαρονοσαλατα σας παγωμένη μαζί με ένα ωραίο λευκό κρασί.
Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ωραίο ραβανι.