ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Η σημασία της σόγιας στην παιδική διατροφή


Όπως όλα τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, έτσι και η σόγια περιέχει μια σειρά από βιολογικά ενεργά συστατικά. Ενα από τα ενεργά συστατικά είναι οι ισοφλαβόνες.
Μελέτες δείχνουν ότι πολλά από τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωσης σόγιας οφείλονται στις βιολογικές επιδράσεις των ισοφλαβονών. Δεν είναι σαφές όμως, ότι αυτά τα οφέλη αφορούν και τα παιδιά. Στην πραγματικότητα, παρά τη μακρά ιστορία που έχει η κατανάλωση τροφίμων σόγιας από τα παιδιά της Ασίας, και τις βραχυπρόθεσμες μελέτες που δείχνουν ότι τα τρόφιμα σόγιας ενισχύουν (υποστηρίζουν) τη φυσιολογική αύξηση και την ανάπτυξη υγιών παιδιών καθώς και τη βελτίωση της ανάπτυξης έχουν εκφραστεί προβληματισμοί γαι τις ισοφλαβόνες της σόγιαςς γιατί οι ουσίες αυτές ταξινομούνται στην ομάδα των φυτοοιστρογόνων. Επειδή τα παιδιά είναι σε περίοδο ορμονικών μεταβολών, υπάρχει ένας προβληματισμός για το αν ενδεικνυται η κατανάλωση φυτοοιστρογόνων αν και τα φυτοοιστρογόνα δεν είναι ορμόνες.

Η σόγια πρέπει να εντάσεται στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών για πολλούς λόγους. Η κατανάλωση σόγιας στην προεφηβική ηλικία είναι ευκολότερη ενώ οι ενήλικες δυσκολα αλλάζουν διατροφικές συνήθειες. Οσο πιο νωρίς ενσωματώνει κανείς τη σόγια στις διατροφικές του συμπεριφορές τόσο μεγαλώνει η προστασία που παρέχει η σόγια αργότερα στη ζωή. Για παράδειγμα, τα αρχικά στάδια των χρόνιων ασθενειών, όπως η στεφανιαία νόσος, είναι ήδη εμφανή σε εφήβους. Ασθένειες που παρατηρούνταν κάποτε μόνο σε ενήλικες, όπως είναι η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2, είναι όλο και περισσότερο διαδεδομένη στην παιδική ηλικία. Η παιδική παχυσαρκία σχετίζεται επίσης με την αυξημένη θνησιμότητα που προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα στην ενήλικη ζωή, ανεξάρτητα από το βάρος των ενηλίκων. Αναφορικά με τα προηγούμενα, μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη που διεξήχθη στο Ισραήλ διαπίστωσε ότι μεταξύ των 37.674 φαινομενικά υγιών ανδρών, οι οποίοι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση κατά μέσο όρο για 17,4 χρόνια, ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) (ακόμη και εντός των φυσιολογικών ορίων) αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης της στεφανιαίας νόσου ανεξάρτητα από τον δείκτη μάζας σώματος των ενηλίκων.

Η σόγια και τα θρεπτικά συστατικά της

Η σόγια πλεονεκτεί έναντι άλλων τροφίμων φυτικής προέλευσης στην μοναδική κατανομή μακροθρεπτικών συστατικών. Η σόγια περιέχει περισσότερα λίπη και πρωτείνες και λιγότερους υδατάνθρακες. Όσον αφορά τα λιπαρά οξέα, η σόγια έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (περίπου 12% της συνολικής περιεκτικότητας σε λιπαρά οξέα) και μέτρια περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά (περίπου 29%). Το κύριο λιπαρό οξύ που επικρατεί είναι το βασικό ωμέγα-6 λιπαρό οξύ λινελαϊκό οξύ (περίπου 56%), περιέχει όμως και σημαντικές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως το α-λινολενικό οξύ, το οποίο αντιπροσωπεύει το 6% περίπου του συνολικού περιεχομένου σε λίπος. Πρόσφατα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών οξέων στη διατροφή με ένα μείγμα των ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι πιο αποτελεσματική για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Η σόγια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Μια μερίδα ενός παραδοσιακού γεύματος σόγιας, όπως 250 ml γάλα σόγιας ή 100 γραμμάρια τοφού (προϊόν από το γάλα της σόγιας, κατασκευασμένο παρόμοια όπως το τυρί) παρέχει περίπου 7 έως 15 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η βιοδιαθεσιμότητα της πρωτείνης σόγιας είναι ουσιαστικά εφάμιλλη σε εκείνη των πρωτεινών των τροφίμων ζωικής προέλευσης. Η πρωτεΐνη μπορεί να είναι ευεργετική στην πρόληψη της παχυσαρκίας σε παιδιά και ενήλικες δεδομένου ότι κάποια στοιχεία συσχετίζουν την αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης με το μεγαλύτερο κορεσμό και την απώλεια βάρους. Επίσης, στα νεαρά αγόρια η πρόσληψη πρωτεϊνών που βρίσκονται πάνω από τα συνιστώμενα διαιτητικά όρια μπορεί να προάγει τη θετική επίδραση της φυσικής δραστηριότητας και άσκησης στην οστική πυκνότητα. Για τα παιδιά και τους ενήλικες, τα τρόφιμα σόγιας αντιπροσωπεύουν μια υγιεινή και πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφική επιλογή, δεδομένου ότι είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη.

Η επίδραση της πρωτεΐνης σόγιας στα επίπεδα χοληστερόλης στα παιδιά

Ως αποτέλεσμα των χαρακτηριστικών ιδιοτήτων της χοληστερόλης της πρωτεΐνης σόγιας, το 1999, τρόφιμα σόγιας χαρακτηρίστηκαν από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το πασίγνωστο FDA ως τρόφιμα που υπό καποιες προυποθέσεις προστατευουν έναντι καρδιακών νόσων. Όπως και στους ενήλικες, η κλινική έρευνα σε παιδιά δείχνει ότι η πρωτεΐνη σόγιας μειώνει άμεσα τα επίπεδα χοληστερόλης και βελτιώνει τα επίπεδα άλλων λιπιδίων στο αίμα. Σε μελέτη που διεξήχθη το 2008, όταν η πρωτεΐνη σόγιας (μέση πρόσληψη 0,5 g / kg βάρους σώματος) ενσωματώθηκε στη διατροφή παιδιών και εφήβων (μέση ηλικία 8,8 χρόνια, εύρος 4-18 έτη) με οικογενή και πολυγονιδιακή υπερχοληστερολαιμία, η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη χοληστερόλη μειώθηκε κατά 6,4 % πέρα από το 11 % της μείωσης που σημειώθηκε κατά την επιλογή μιας πρότυπης και με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά διαιτητικής αγωγής κατά τη διάρκεια διαστήματος τριών μηνών. Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, φαίνεται ότι η πρωτεΐνη σόγιας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης σε επιτρεπτά όρια. Η πρωτεΐνη σόγιας μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως (διαιτητικό) συμπλήρωμα θεραπείας σε παιδιά που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι την απαιτούμενη δόση του φαρμάκου, βοηθώντας στην ελαχιστοποίηση ή την εξάλειψη των ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Η πρωτεΐνη σόγιας και οι αλλεργίες

Όλες οι πρωτεΐνες των τροφίμων, ουσιαστικά, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα. Παρά το γεγονός ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες η πρωτεΐνη σόγιας είναι μια από τις οκτώ πρωτεΐνες τροφίμων που είναι υπεύθυνη για το 90 % περίπου του συνόλου των αλλεργικών αντιδράσεων, τα τρόφιμα αυτά δεν είναι εξίσου αλλεργιογόνα. Ο αριθμός των ενηλίκων που είναι αλλεργικοί στη σόγια είναι μικρός ενώ πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι 40 φορές πιο συχνή από τις αλλεργίες που οφείλονται στη σόγια. Επίσης πρεπει να σημειωθεί ότι συνήθως τα παιδιά ξεπερνούν αυτή την αλλεργία γιατί πάνω από το 80 % των νηπίων ξεπέρασε τις αλλεργίες που προκάλεσε η σόγια μέχρι την ηλικία των δύο ετών, ενώ μια πιο πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το 70% των παιδιών ξεπέρασε τις αλλεργίες που προκάλεσε η σόγια μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Η σόγια στη διατροφή των βρεφών

Το θέμα εξετάστηκε από ειδική επιτροπή στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΝTP). Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε «ελάχιστη ανησυχία» για την ασφάλεια της σόγιας στη διατροφή κατά τη βρεφική ηλικία (Τα πέντε επίπεδα ανησυχίας είναι «αμελητέα ανησυχία, ελάχιστη ανησυχία, κάποια ανησυχία, ανησυχία, και σοβαρή ανησυχία.»). Η επιτροπή βάσισε την εισήγηση της σε αντίστοιχη εισήγηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής η οποι αναφέρειο ότι υπάρχει μόνο «αμελητέα ανησυχία» για την ασφάλεια της σόγιας στη διατροφή κατά τη βρεφική ηλικία.

Οι ισοφλαβόνες: Να ανησυχώ ή να μην ανησυχώ?

Το θέμα παραμένει ανοικτό. Οι ισοφλαβόνες που περιέχουν τα τρόφιμα σόγιας καταναλώνονται από τα παιδιά της Ασίας εδώ και αιώνες χωρίς εμφανείς, ανεπιθύμητες παρενέργειες, αν και υπήρξε μικρός αριθμός μελετών που αφορούσαν τις επιπτώσεις των ισοφλαβονών σόγιας στα συγκεκριμένα παιδιά. Δεν προκύπτει όμως λόγος για σοβαρή ανησυχία. Αλλωστε αν υπήρχε αυτό θα οδηγούσε την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής στην έκδοση σχετικής οδηγίας.

Συμπεράσματα

Τα πλεονεκτήματα της έγκαιρης ενσωμάτωσης της σόγιας στη διατροφή των παιδιών είναι πολύ περισσότερα των όποιων προβληματισμών σχετίζονται με την κατανάλωση ισοφλαβονών. Αλλωστε η καθ΄ύλη αρμόδια Αμερικανική Ακαδημία παιδιατρικής μιλάει για «αμελητέα ανησυχία».

Κωνσταντοπούλου σε Μαρκογιαννάκη: Είσαι αρχιερέας της διαπλοκής


 Κωνσταντοπούλου σε Μαρκογιαννάκη: Είσαι αρχιερέας της διαπλοκής
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον κ. Μαρκογιαννάκη αρχιερέα της συγκάλυψης και πρόσθεσε ότι είναι έκθετος και η ιστορία θα καταγράψει το ρόλο του.
Συνεχίστηκε και χθες η κόντρα μεταξύ του προέδρου της προανακριτική επιτροπής Χρήστου Μαρκογιαννάκη και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την αντιπαράσταση εξέταση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κωνσταντίνου Μπίκα και του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.
Το φραστικό επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο κ. Μαρκογιαννάκης διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν αντιφάσεις μεταξύ των δύο μαρτύρων και ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συνεδρίασης προκαλώντας την άμεση αντίδραση της κ. Κωνσταντοπούλου που ήθελε να συνεχίσει τις ερωτήσεις της.
Η κ Κωνσταντοπούλου τον χαρακτήρισε αρχιερέα της συγκάλυψης και πρόσθεσε ότι είναι έκθετος και η ιστορία θα καταγράψει το ρόλο του.
Ουδέποτε έχω ακούσει στη ζωή μου τόσες ύβρεις μαζεμένες αντέτεινε βγαίνοντας από την Επιτροπή ο κ. Μαρκογιαννάκης ενώ έντονο φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε και με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα όταν η κ Κωνταντοπούλου τον ρώτησε αν θα διακοπεί τελικά η συνεδρίαση .
«’Αντε ρε νούμερο που θα μας πεις πότε θα διακόψουμε την συνεδρίαση είσαι νούμερο είσαι νούμερο», ήταν η απάντηση του.
Λίγο αργότερα οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Προανακριτική κατήγγειλαν μεταξύ άλλων τον κ. Μαρκογιαννάκη ως «θλιβερό αχθοφόρο των σχεδίων συγκάλυψης που πυρετωδώς καταστρώνουν αυτές τις μέρες οι μηχανισμού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί με τους εμπλεκόμενους στη Λίστα Λαγκάρντ», όπως τόνισαν.

"Σβήστε" τις ραγάδες με φυσικό και οικονομικό τρόπο


Οι ραγάδες εμφανίζονται κυρίως στους γλουτούς, την κοιλιά και το στήθος λόγω της απότομης αύξησης του βάρους, που σπάει την ελαστικότητα του δέρματος.

Με μία εύκολη, γρήγορη και ανέξοδη σπιτική κρέμα σύμφωνα με το radar.gr, θα θεραπεύσετε μια και καλή το πρόβλημα, λειαίνοντας τις προβληματικές περιοχές και επαναφέροντας τη χαμένη υγρασία και σφριγηλότητα του δέρματος.

Υλικά:

3 κουτάλια της σούπας λάδι αχιλλέας

1 κουταλιά της σούπας βαλσαμέλαιο

1 κουταλιά του γλυκού κερί μέλισσας

Εκτέλεση: Ρίχνετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύετε καλά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Κάντε επάλειψη 2 φορές την ημέρα, με ελαφρύ μασάζ σε όλες τις προβληματικές περιοχές.

Διατηρείστε την κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο.

Ζουγανέλης – Καλυβάτσης, σώσαν τον Λαζόπουλο


lazopoulos1 300x165 Ζουγανέλης   Καλυβάτσης, σώσαν τον Λαζόπουλο...Εκεί που σε “πιανε βαρεμάρα με τα ίδια και τα ίδια (πως κλαίνε οι χήρες τους άντρες τους και πόσοι πόντοι είναι το μικρότερο πέος) , ανέβηκαν στη σκηνή του Τσαντιριού ο Σωτήρης Καλυβάτσης και ο Γιάννης Ζουγανέλης -σε μια από τις πιο εκρηκτικές εμφανίσεις του, ως Ότο Ρεχάγκελ- και σώσαν την παράσταση.
Μετά από πολύ καιρό, είδαμε κάτι καλό στο Τσαντίρι.
Κυρίως, το ξαναλέμε, χάρη σ” αυτούς τους δυο ηθοποιούς…

«Χάνονται» σιγά σιγά οι άνδρες


To χρωμόσωμα Υ, που μόνο οι άνδρες διαθέτουν στο γενετικό υλικό τους, φθείρεται με το πέρασμα του χρόνου συνεχώς και... σε πέντε εκατομμύρια χρόνια θα έχει εξαφανιστεί, ακόμα και αν εξακολουθεί να υπάρχει το ανθρώπινο είδος. Αυτό υποστήριξε, σε διάλεξή της στην Καμπέρα, η καθηγήτρια Γενετικής Τζένη Γκρέϊβς που πρόσθεσε ότι σε κάποιες απομονωμένες ομάδες ανδρών η διαδικασία φθοράς του χρωμοσώματος Υ ίσως να έχει ήδη ξεκινήσει.

«Τα νέα δεν είναι καλά για του ανδρικό φύλλο» ανέφερε η καθηγήτρια Γκρέϊβς μιλώντας στην Αυστραλιανή Ακαδημία Επιστημών. Όπως τόνισε η Γκρέιβς στη διάλεξή της «Κάποιος για να είναι αρσενικό χρειάζεται το χρωμόσωμα Υ. Περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια πριν το Υ έφερε πάνω του 1.400 γονίδια, ενώ τώρα έχει μόνο 45. Εάν αυτός ο ρυθμός εκφυλισμού συνεχιστεί, τότε σε 5 εκατομμύρια χρόνια το Υ δεν θα φέρει καθόλου γονίδια. Το Υ χρωμόσωμα πεθαίνει, το θέμα είναι τι γίνεται μετά;»

Το ανδρικό χρωμόσωμα Υ φέρει ένα γονίδιο το οποίο είναι αυτό που ευθύνεται για την ανάπτυξη του ανδρικού μορίου και για την έκκριση των ανδρικών ορμονών. Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι τι συμβαίνει με το ανδρικό φύλο σε περίπτωση που το χρωμόσωμα εκφυλιστεί και μαζί του εξαφανιστούν τα γονίδια τα οποία φέρει;

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Γκρέιβς, «οι άνθρωποι δεν έχουν την ικανότητα της παρθενογένεσης, όπως επί παραδείγματι έχουν μερικά ερπετά, αφού κάποια σημαντικά γονίδια για την ανάπτυξη του νέου οργανισμού προέρχονται από το αρσενικό».

Μία από τις πιθανότητες λοιπόν είναι το χρωμόσωμα Υ και το κρίσιμο για τον βιολογικό καθορισμό του φύλου γονίδιο να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο -όπως συμβαίνει σε κάποια τρωκτικά- κι έτσι το είδος θα μπορεί να αναπαραχθεί. Ένα άλλο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία δύο ειδών ανθρώπων, τα οποία όμως δεν θα μπορούν να αναπαράγονται μεταξύ τους.

Η καθηγήτρια Γκρέϊνς έφτασε στο συμπέρασμα αυτό πριν λίγα χρόνια αλλά άλλες αμερικανικές μελέτες αναίρεσαν το συμπέρασμά της. Για παράδειγμα οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζένιφερ Χιουζ και τον Ντέιβιντ Πέιτζ του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών «Whitehead» της Μασαχουσέτης και του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο Nature και το New Scientist, μελέτησαν τη διαχρονική εξέλιξη του χρωμοσώματος Υ μιας μαϊμούς (ρέζους μακάκου), που διαχωρίστηκε γενετικά από τον άνθρωπο πριν από περίπου 25 εκατ. χρόνια, και τη συνέκριναν με την εξέλιξη του αντίστοιχου χρωμοσώματος του ανθρώπου και του χιμπατζή.

Από τις συγκριτικές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ανθρώπινο χρωμόσωμα Υ δεν έχει χάσει καθόλου γονίδια κατά τα τελευταία έξι εκατομμύρια χρόνια και έχει χάσει ένα μόλις γονίδιο εδώ και 25 εκατ. χρόνια. «Το Υ δεν πάει πουθενά και η απώλεια γονιδίων έχει πιθανότατα σταματήσει», δήλωσε η Τζένιφερ Χιούζ.

Η καθηγήτρια Γκρέϊβς λέει πως από όλες τις μελέτες της προβλέπεται η σταδιακή εκφύλιση και τελική εξαφάνιση του χρωμοσώματος Υ, ξεκινώντας από το γεγονός ότι σήμερα το γυναικείο χρωμόσωμα Χ έχει περίπου 800 γονίδια, ενώ το αρσενικό Υ λίγες μόλις δεκάδες.

Ποιοι άνεργοι θα πάρουν επίδομα 2.700 ευρώ


 Ποιοι άνεργοι θα πάρουν επίδομα 2.700 ευρώ
 Την είσοδο στην αγορά εργασίας 35.000 νέων προβλέπει το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας. Θα μισθοδοτηθούν για 5 μήνες κατάρτισης και θα έχουν την ευκαιρία να προσληφθούν σε επιδοτούμενες θέσεις, σύμφωνα με το «Έθνος».
Κατάρτιση και πρακτική άσκηση με προοπτική πρόσληψης, αποτελούν το «τρίπτυχο» του νέου φιλόδοξου προγράμματος του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τίτλο «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας για Ανεργους Νέους».
Το πρόγραμμα «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας» φιλοδοξεί να δώσει ευκαιρίες σε νέους 18 έως 29 ετών οι οποίοι σήμερα είναι ανενεργοί.
Μέσω του προγράμματος, 35.000 νέοι ηλικίας 18 έως 29 ετών, οι οποίοι σήμερα είναι ανενεργοί, στο περιθώριο της αγοράς εργασίας και χωρίς ευκαιρίες στον εργασιακό τους βίο, μπορούν να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις για χρονικό διάστημα περίπου πέντε μηνών, εισπράττοντας από 2.400 έως 2.700 ευρώ.
Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, που ανακοίνωσε σήμερα τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης, η «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας» συνιστά μια δέσμη παρεμβάσεων τριών φάσεων, η οποία λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες των άνεργων νέων, ανάλογα με το εκπαιδευτικό τους επίπεδο.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα διακρίνεται σε τρεις φάσεις, κατά τις οποίες οι ωφελούμενοι:
α) θα παρακολουθήσουν 80 ώρες κατάρτισης,
β) θα τοποθετηθούν για πρακτική άσκηση διάρκειας πέντε μηνών (500 ώρες) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με παράλληλη παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και υποστήριξης και
γ) με το πέρας της πρακτικής άσκησης θα μπορούν να προσληφθούν σε επιδο¬τούμενες θέσεις εργασίας, με πλήρη μισθό και ασφάλιση, τουλάχιστον για ένα έτος.
Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος του προγράμματος είναι όχι μόνο να προσφέρει μια πρώτη επαφή των νέων με την αγορά εργασίας, αλλά και να παρέχει την άμεση προοπτική για μία θέση απασχόλησης, στον τομέα κατάρτισής τους.
Δικαίωμα συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν νέοι 18 έως 29 ετών, οι οποίοι πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
Α. Για την κατηγορία «Απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ ΑΤΕΙ», απαιτείται να έχουν i) πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού αναγνωρισμένου από το ΔΟΑΤΑΠ ή βεβαίωση περί αναγνωρισμένων επαγγελματικών προσόντων, πτυχιούχων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης από το ΑΕΙ ή το ΑΤΕΙ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ii) να έχουν γεννηθεί από 1.1.1983 μέχρι 31.12.95 καθώς και iii) να είναι εγγεγραμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ. Δικαίωμα συμμετοχής επίσης έχουν και όσοι συμμετέχουν σε Επαγγελματικά Επιμελητήρια/ Ενώσεις.
Β. Για την κατηγορία «Απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και με-ταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» απαιτείται i) να έχουν γεννηθεί από 1.1.1983 μέχρι 31.12.95, καθώς και ii) να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ.
Σημειώνεται ότι οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα επιχειρήσεις δεν επιτρέπε¬ται να προβούν σε καμία μείωση προσωπικού κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος.

Υποβολή αιτήσεων
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή προσβασιμότητα αλλά και, κυρίως, ο αδιάβλητος χαρακτήρας της διαδικασίας, το υπουργείο έχει διαμορφώσει ειδική ιστοσελίδα του προγράμματος μέσω της οποίας αποκλειστικά θα γίνεται ηλεκτρονικά η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής και των δικαιολογητικών.
Η βαθμολόγηση των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί αυτοματοποιημένα, ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό
Σύστημα των επιταγών εισόδου στην αγορά εργασίας.
Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 15 Απριλίου 2013 και θα λήξει στις 22 Μαΐου 2013.

H Συνταγή της Hμέρας!


Σαλάτα ρόκα με τόνο

Συνταγή για 4 άτομα

Από το: xs-recipes.com

Υλικά:

1 μεγάλο ματσάκι φρέσκια ρόκα
1 μεγάλη κονσέρβα φιλέτο τόνο (σε νερό)
2 μέτριες ντομάτες, χοντροκομμένες
1 καρότο κομμένο σε λεπτές λωρίδες
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
½ κουταλιά της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας λάδι
½ κουταλάκι τζίντζερ, σκόνη
Αλάτι/πιπέρι

Διαδικασία:
Πλένουμε πολύ καλά τη ρόκα, κόβουμε τα κοτσάνια και το υπόλοιπο ματσάκι το κόβουμε σε 2-3 μέρη ανάλογα με το μήκος και τα τοποθετούμε σε μία μεγάλη σαλατιέρα.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, το καρότο και το φιλέτο τόνου, το οποίο στραγγίξαμε από προηγουμένως. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και χωρίζουμε σε 4 ατομικά μπολ ή πιάτα.
Με ένα σέικερ ή multi χτυπάμε το λάδι, το ξύδι, το μέλι, το τζίντζερ, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε τις σαλάτες με τη σάλτσα που φτιάξαμε.
Μπορούμε να προσαρμόσουμε τις ποσότητες του λαδιού και του ξιδιού ανάλογα με τα γούστα μας. Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί. Καλή Όρεξη!