ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Πώς να ξαρμυρίσετε τον υγράλατο μπακαλιάρο


Ο παστός μπακαλιάρος μας προσφέρει μεγάλη ποικιλία πιάτων και γευστικών εμπειριών. Ωστόσο θέλει το χρόνο του μέχρι να φτάσει στο σημείο να είναι έτοιμος για μαγείρεμα. Χρειάζεται ένα 24ωρο περίπου, όμως μην τρομάζετε, επί της ουσίας δεν είναι παρά μια απλούστατη διαδικασία.
Ας ξεκινήσουμε ψωνίζοντας τα σωστά κομμάτια μπακαλιάρου: Όταν αγοράζετε λοιπόν παστό μπακαλιάρο τα φύλλα θα πρέπει να είναι καλοσχηματισμένα και να έχουν παχιά σάρκα με λάμψη φρέσκου αλατιού. Αποφύγετε τα κομμάτια που έχουν σάρκα θαμπή, ξερή και κιτρινωπή, γιατί είναι μπαγιάτικος ή κακώς παστωμένος.
Πώς θα τον ξαρμυρίσετε
• Ξεπλένετε αρχικά το φύλλο του μπακαλιάρου με άφθονο κρύο νερό.
• Τον κόβετε σε μικρότερα κομμάτια. Αυτό μειώνει τον χρόνο ξαρμυρίσματος
• Τοποθετείτε τα κομμάτια του ψαριού μέσα σε ένα σουρωτήρι και αυτό μέσα με ένα μεγαλύτερο μπολ γεμάτο με νερό (υπολογίστε για κάθε κιλό ψαριού 3-4 κιλά νερό). Έτσι το αλάτι κατακάθεται στον πυθμένα του μπολ, δεν επηρεάζει το ψάρι και το ξαρμύρισμα γίνεται συντομότερα και καλύτερα.
• Αλλάζετε το νερό κάθε 4-5 ώρες. Όσο πιο χοντρά είναι τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τόσο περισσότερες ώρες θα χρειαστεί ξαρμύρισμα.
• Αν ο καιρός είναι πολύ ζεστός, μετά από 12 ώρες συνεχίστε το ξαρμύρισμα μέσα στο ψυγείο. Για καλό ξαρμύρισμα υπολογίστε 25 ώρες περίπου, για ψάρι πάνω από 1 κιλό.
• Δοκιμάστε στο τελευταίο ξαρμύρισμα, αντί για νερό, να βάλετε γάλα και να αφήσετε το ψάρι 2-3 ώρες.
Το φιλετάρισμα του μπακαλιάρου
Για να καθαρίσετε τον μπακαλιάρο από τα φτερά, τα κόκαλα και την πέτσα, αφού τον ξαρμυρίσετε, τον βουτάτε για λίγα δευτερόλεπτα μέσα σε νερό βραστό.
Η συντήρηση
• Αν δεν τον μαγειρέψετε αμέσως, τυλίγετε τον μπακαλιάρο σε πλαστική μεμβράνη και τον διατηρείτε στο ψυγείο.
• Αν σας περισσέψει ξαρμυρισμένος μπακαλιάρος, τον διατηρείτε στην κατάψυξη, τυλιγμένο σε μεμβράνη.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ



Τσίπρας: Νέο Μνημόνιο έχουν στο συρτάρι τους Τρόικα και κυβέρνηση – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται

Τσίπρας: Νέο Μνημόνιο έχουν στο συρτάρι τους Τρόικα και κυβέρνηση - Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται μαζί τους
Τη θέση ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται από καμία συμφωνία «προφορική ή γραπτή» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το Transform Europe με θέμα: «Η αριστερά στην κυβέρνηση- τι, γιατί και πώς».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η συγκυβέρνηση και η διαπλοκή παίζουν τα ρέστα τους με μέτρα στο σκοτάδι, με το νέο μνημόνιο στο συρτάρι» το οποίο, όπως είπε «το έχουν έτοιμο, στο αγγλικό πρωτότυπο και θα το εμφανίσουν μετά τις εκλογές». Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο κ. Τσίπρας «σημαίνει λαϊκή εντολή για τέλος στη λιτότητα και τα μνημόνια. Και στις δημοκρατίες, η εντολή του λαού δεν παραβιάζεται και δεν παραχαράσσεται». Αναλύοντας τη σημασία των επικείμενων ευρωεκλογών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφενός εκτίμησε ότι «οι εκλογές είναι κοντά» αφετέρου δε, τόνισε ότι «οι εκλογές αυτές θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και στις εκλογές αυτές θα νικήσει για πρώτη φορά η αριστερά στην Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο, δείχνοντας τον δρόμο σε όλη την Ευρώπη».
Γενικεύοντας τον προβληματισμό του γύρω από τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη διεθνή πολιτική σκηνή και τις κοινωνίες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η χρηματοπιστωτική -και, στη συνέχεια, οικονομική- κρίση απέδειξε ότι τα μεγάλα προβλήματα της εποχής υπερβαίνουν την κλίμακα του έθνους- κράτους. Ενδεικτικά ανέφερε τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και την ανάπτυξη, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την κλιματική αλλαγή, τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην παραγωγή τροφίμων, που, δυστυχώς, όπως είπε, η καλλιέργειά τους επιτράπηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμορφώνουν ένα σύνολο επίκαιρων προβλημάτων που δεν μπορούν να έχουν αποτελεσματική λύση σε εθνικό επίπεδο.
Το φαινομενικά εθνικό είναι πραγματικά ευρωπαϊκό και αντιστρόφως, είπε ο κ. Τσίπρας αποκρούοντας κατηγορηματικά κάθε σκέψη ή «πολιτική της λαμπρής απομόνωσης», ενδεχόμενο που θα ήταν «μακάρια ψευδαίσθηση» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο η εικόνα αυτή, διευκρίνισε, δεν σημαίνει απίσχνανση του εθνικού κράτους, γιατί οι εθνικές κυβερνήσεις παραμένουν οι φορείς των κρίσιμων αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπό το πρίσμα αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι οι λαοί της Ευρώπης αναζητούν το έναυσμα, τη σπίθα της αλλαγής και σε αυτό τον ευρωπαϊκό περίγυρο, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν είναι απλώς μια εσωτερική αλλαγή φρουράς, αλλά είναι υπόθεση που αφορά όλη την Ευρώπη και μοναδική ευκαιρία για τους λαούς της.
Κατά συνέπεια, είπε ο κ. Τσίπρας, το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε θα μπορούσε να είναι -ούτε και είναι- εσωστρεφές και εθνοκεντρικό. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε, πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο τερματισμός της λιτότητας και η ακύρωση του μνημονίου που η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου έχει στο συρτάρι, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε κανένα σκοπό να διαπραγματευτούμε την αξιοπρέπεια του λαού μας». Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το πρόβλημα χρέους της Ευρωζώνης κατά την οποία θα ζητήσει από τους δανειστές την έναρξη διαπραγματεύσεων για νέα δανειακή σύμβαση, από μηδενική βάση.
Σ' αυτό το πλαίσιο, είπε ο κ. Τσίπρας θα διεκδικήσουμε:
  1. Την αναδρομική απευθείας αναχρηματοδότηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σε πείσμα των κυρίων Σόιμπλε και Ρέγκλινγκ. Έτσι ώστε, τα αντίστοιχα ποσά να εξαιρεθούν από το δημόσιο χρέος των χωρών μας.
  2. Την πραγματοποίηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος».
Αναφερόμενος στην κρίση της Κριμαίας ο κ. Τσίπρας αποστασιοποίηθηκε πλήρως από την πολιτική τής κυβέρνησης και της ΕΕ επισημαίνοντας ότι η ουκρανική κρίση αποτελεί μία ακόμα ιστορική οπισθοδρόμηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό γιατί, όχι μόνο δεν κατάφερε να αναδειχθεί σε συγκροτημένη διεθνή πολιτική δύναμη προώθησης της δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου, αλλά, αντίθετα, για πρώτη φορά επέλεξε ως εταίρο, κυβέρνηση με ακροδεξιά και νεοναζιστικά στοιχεία. Πρόκειται για θλιβερή έκπτωση αρχών και αξιών, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν είναι, άραγε, προεκλογική υποκρισία να ανησυχεί κάποιος στα λόγια για την άνοδο της ακροδεξιάς και του νεοναζισμού στην Ευρώπη και, την ίδια στιγμή, να συνεργάζεται μαζί τους στην Ουκρανία; Δεν είναι μεγίστη υποκρισία όσα είπε προχθές ο κ. Σουλτς; Και αναφέρομαι στον κ. Σουλτς, διότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μάλλον δεν ανησυχεί για τίποτα».

Safka: Εστιατόριο Απριλίου

Το Wine Club του Αλέξανδρου Μεγαπάνου και η Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού παρουσιάζουν 
Safka, ένα σκανδιναβικό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας 
Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014,  9:00 μμ

  
A. Megapanos Winery and The Gastronomy & Culture Club presen t
 Safka, a Nordic restaurant in the center of Athens 
Thursday, April 3, 2014, at 9:00 pm


Ένα  χρόνο σχεδόν μετά την πρώτη γνωριμία μας με το σκανδιναβικό εστιατόριο Safka (φαγητό στα φινλανδικά) επιστρέφουμε για να απολαύσουμε ένα διαφορετικό εποχικό μενού ειδικά σχεδιασμένο για εμάς. Το μενού συνοδεύεται από 3 λαμπερά κρασιά του Αλέξανδρου Μεγαπάνου.  Το Safka σύστησε στο Αθηνα ϊκό κοινό τις άγνωστες αλλά εκλεπτυσμένες γεύσεις του ευρωπαϊκού βορρά. Η ιδέα είναι υψηλή γαστρονομία σε προσιτές τιμές. Ο σεφ και συνιδιοκτήτης, Samu Koskinen, έχει εργαστεί σε βραβευμένα εστιατόρια ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το διάσημο σκανδιναβικό Aquavit της Nέας Υόρκης, ενώ πριν 2 χρόνια ήρθε δεύτερος στο Top Chef της Φινλανδίας. Τα υλικά του είναι πάντα αυστηρά επιλεγμένα και φρέσκα και η μετατροπή τους σε πιάτα προσεκτική και ενδιαφέρουσα γευστικά και αισθητικά.  Η αδερφή του σεφ, Marika Koskinen, μαιτρ και συνιδιοκτήτρια, που ζει 26 χρόνια στην Ελλάδα, φροντίζει για το άψογο service.  Ο χώρος, μια minimal δημιουργία με ‘φτωχά υλικά’ της αρχιτεκτόνισσας Παναγιώτας Καμπέρου, ταιριάζει απόλυτα με το ύφος του βιομηχανικού κτιρίου και την περιοχή, αλλά και με τις αφαιρετικές συνθέσεις των πιάτων του σεφ.

A year after our first visit to the nordic restaurant Safka (food in Finnish) we count the days until we can once again enjoy a select seasonal menu designed especially for us.Three excellent wines from Megapanos Winery will complete the menu.  Safka introduced to the Athenians the unknown but sophisticated flavours of Scandinavia. The concept of the restaurant is high-quality gastronomy at affordable prices. Chef and co-owner of the restaurant, Samu Koski nen, has worked in award-winning restaurants around the world, among them the famous Scandinavian 'Aquavit' in New York, whilst two years ago he ranked second in the Top Chef show in Finland. The ingredients he chooses are always carefully selected and fresh, and their transformation into dishes undertaken with great care, to make them both delectable and aesthetically interesting. The chef’s sister, Marika Koskinen, maitre and co-ower, who has lived in Greece for the past 26 years, is responsible for the impeccable service. The space, a minimal creation with 'poor materials' designed by architect Panayota Kamberou, fits perfectly with the industrial style of the building and of the area, but also with the abstract compositions of the chef.
  Mενού 
¡  Σαλάτα εποχής με νιφάδες γύρης, αρωματικά κρουτόν, γραβιέρα Τήνου και βινεγκρέτ από μύρ τιλλα
Σαββατιανό Μεγαπάνου
¡  Παστράμι σολομού με καπνισμένο γογγύλι και κρέμα με χρένο
Πέτρινο Κελάρι λευκό
¡  Τρυφερή χοιρινή πανσέτα με σπανάκι, πουρέ άγριων μανιταριών και σάλτσα κέδρου
Αγιωργίτικο Μεγαπάνου 
¡  Κέικ πικρής σοκολάτας, σιγομαγειρεμένα αχλάδια και αλμυρή καραμέλα 
Τιμή 33€ 
Στο δείπνο περιλαμβάνεται φρεσκοψημένο ψωμί από βύνη. Κάθε ποτήρι κρασιού περιέχει 120 ml.
Κρατήσεις: 6944386175 
Safka, Μεγ. Αλεξάνδρου 80-82, Κεραμεικός, 210 52 43 340. Εύκολο πάρκινγκ στους γύρω δρόμους καθώς και στις Αχιλλέως και Θερμοπυλών.

Χάρτης: Πατήστε  εδώ



  
MENU 
¡  Seasonal salad with bee pollen flakes, scented crouton, Gruyère from Tinos island and blueberry vinaigrette
Savatiano Megapanos 
¡  Salmon pastrami with smoked turnip and horseradish creamThe Old Cellar White 
¡  Tender pork pancetta with spinach, wild mushroom purée and cedar sauce
Agiorgitiko Megapanos 
¡  Bitter chocolate cake with slowly-cooked pears and savoury caramel sauce The dinner includes freshly baked bread with barley malt.
Price: 33 €
Reservations at T: 6944386175 
Safka, 80-82, Megalou Alexandrou str., Keramikos, T: 210 52 43 340 . Parking is readily available on the surrounding streets as well as on Achilleos and Thermopylon.  

Έφθασε το πρωτοσέλιδο από Το ΧΩΝΙ της 23ης Μαρτίου



Camp ποδοσφαίρου Χατζηπαναγής στον Κολινδρό.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΧΑΪΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΤΑΒΡΗ



"Σκέφτομαι να διαμαρτυρηθώ έντονα στον ΟΗΕ στη Γενεύη γιατί οι ελληνικές Υπηρεσίες Ασφαλείας διέκοψαν ζωτικές διευκολύνσεις προς αλλοδαπούς εντός Ελλάδας οι οποίες δίδονταν από συνεργάτη εξαίρετου Βουλευτού διά του υπηρεσιακού βουλευτικού οχήματος... Ευελπιστώ να με διευκολύνει το Προεδρείο της Βουλής ώστε να μπορέσω να ψηφίσω με επιστολική ψήφο όσο θα είμαι στη Γενεύη και στην Κουρσεβέλ"