ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

ΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ





















ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24/4/2014


Με αφορμή  την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας, όπως καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η 25η Απριλίου, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Η 25η Απριλίου είναι η  Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας. Καθιερώθηκε το έτος 2007 από τον ΠΟΥ και τα κράτη μέλη, κατά τη διάρκεια της 60ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας.
 Στόχος είναι, να επικαιροποιήσει τη δέσμευση των χωρών - μελών για την καταπολέμηση της ελονοσίας και μία  ευκαιρία για να ανταλλαγούν εμπειρίες που θα δώσουν μια νέα ώθηση στην προσπάθεια και στις στρατηγικές ελέγχου του παγκόσμιου αυτού προβλήματος υγείας.
Το θέμα του εορτασμού για το 2014 και 2015 είναι: «Επενδύστε στο μέλλον - νικήστε την ελονοσία ».
Η ελονοσία είναι ένα νόσημα που βρίσκεται κάτω από παγκόσμια παρακολούθηση και το οποίο περιλαμβάνεται στα υποχρεωτικά δηλούμενα νοσήματα σύμφωνα με τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό. Κατά τον ΠΟΥ:
  • Περίπου 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ο μισός πληθυσμός του πλανήτη, βρίσκεται σε κίνδυνο από την ελονοσία.
  • Οι άνθρωποι που ζουν στις φτωχότερες χώρες είναι οι πιο ευάλωτοι.
  • Η πρόληψη και τα μέτρα ελέγχου της νόσου έχουν ελαττώσει το φορτίο από αυτήν σε πολλές χώρες, αλλά και το παγκόσμιο φορτίο . Τα μέτρα αυτά έχουν μειώσει την επίπτωση της ελονοσίας κατά 25% παγκόσμια και κατά 31% στην Αφρική από το έτος 2000.
  • Η θνητότητα από την ελονοσία, σε παγκόσμιο επίπεδο, παρουσίασε πτώση κατά 42%  από το 2000 και κατά 49% στην, κατά ΠΟΥ, περιφέρεια της Αφρικής.
  • Το 2012 υπολογίζεται ότι συνέβησαν 627.000 θάνατοι από ελονοσία  κυρίως σε παιδιά κάτω των 5 ετών στην Υποσαχάρια Αφρική. Στην Αφρική σχεδόν κάθε λεπτό πεθαίνει ένα παιδί από ελονοσία.
Η ελονοσία (malaria) προκαλείται από ένα παράσιτο που ονομάζεται πλασμώδιο (Plasmodium), το οποίο μεταδίδεται με το τσίμπημα του θηλυκού μολυσμένου ανωφελούς (Anopheles) κουνουπιού. Ο ανωφελής είναι από τους διαβιβαστές νοσημάτων που τσιμπούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.  Η ένταση της μετάδοσης σχετίζεται με μία σειρά από παράγοντες  που αφορούν το ίδιο το παράσιτο, τον φορέα τον ανθρώπινο ξενιστή και φυσικά το περιβάλλον. Η διαβίβαση εξαρτάται επίσης από τις κλιματικές συνθήκες που μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό και την επιβίωση των κουνουπιών. Σε πολλά μέρη, η μετάδοση είναι εποχιακή, με την κορύφωση στη διάρκεια και αμέσως μετά την περίοδο των βροχών.
Στο ανθρώπινο σώμα, τα παράσιτα πολλαπλασιάζονται στο ήπαρ και μετά μολύνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Τα συμπτώματα της ελονοσίας περιλαμβάνουν  πυρετό με έντονο παροξυσμικό ρίγος, πονοκέφαλο, εμετούς, μυαλγίες και εμφανίζονται αρκετές ημέρες (1-4 εβδομάδες) μετά τη μόλυνση, ενώ παρατηρούνται συχνά υποτροπές.  Αν δεν αντιμετωπιστεί, η ελονοσία μπορεί γρήγορα να γίνει απειλητική για τη ζωή διακόπτοντας την παροχή αίματος σε ζωτικά όργανα. Είναι νόσημα που θεραπεύεται και προλαμβάνεται, ενώ σε πολλά μέρη του κόσμου, τα παράσιτα έχουν αναπτύξει αντίσταση σε μια σειρά από θεραπείες.
            Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα με HIV/AIDS, οι ταξιδιώτες σε ενδημικές περιοχές και οι μετανάστες από ενδημικές περιοχές οι οποίοι επιστρέφουν για να επισκεφτούν φίλους και συγγενείς (VFR’s ). Στην Ελλάδα η ελονοσία εκριζώθηκε το 1974 μετά από επίπονο και συντονισμένο αγώνα που αποτέλεσε παγκόσμιο παράδειγμα. Το 2011 εμφανίστηκε στην περιοχή του Ευρώτα Λακωνίας, στην Πελοπόννησο,  μία συρροή κρουσμάτων στους κατοίκους χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ενδημική χώρα. Πριν το γεγονός αυτό, στην χώρα μας καταγράφονταν 30-50 περιστατικά ανά έτος που όμως όλα ήταν εισαγόμενα.
H αποτελεσματικότερη δράση αφορά την πρόληψη με στρατηγικές μείωσης των διαβιβαστών κουνουπιών και την καταπολέμηση τους (εξολόθρευση) καθώς και με τα ατομικά μέτρα προστασίας (κατάλληλα ρούχα, εντομοαπωθητικά, εξάλειψη των εστιών στο οικιακό περιβάλλον κ.λπ). Επιπλέον η ενημέρωση του κοινού και η ευαισθητοποίηση του ιατρικού κόσμου συμβάλλουν  στον έλεγχο του νοσήματος.
H Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  χορηγεί στους ταξιδιώτες που έχουν ως προορισμό χώρες,  όπου ενδημεί η ελονοσία, φάρμακα προφύλαξης από αυτήν (χημειοπροφύλαξη), συνοδευόμενη με διεθνές πιστοποιητικό όπως προβλέπεται από  τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό.  Επίσης, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ συμμετέχει στην επιδημιολογική επιτήρηση του νοσήματος της ελονοσίας και ενημερώνει το κοινό για τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης.




Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

Γραφείο Τύπου

Επίσκεψη στο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. κ. Γεώργιο




Εγκαίνια εκλογικού κέντρου του συνδυασμού Πολίτες σε Δράση Οδος Κυπρου Πλήθος κόσμου εκτιμώντας την διάθεση μας για προσφορά μας τίμησε με την παρουσία του, Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ. ....ΠΑΠΑΓΙΑΝΟΥΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ








Επίδοση διπλωμάτων τρακτέρ σε 58 ακόμη αγρότες του Δ.Δίου-Ολύμπου


ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑ




ΦΕΤΟΣ, ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ, ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 130 ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

Πενήντα οκτώ (58) ακόμη διπλώματα οδήγησης τρακτέρ επιδόθηκαν σε αγρότες του Δ.Δίου-Ολύμπου κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα εκδηλώσεων στο δημαρχείο της Κονταριώτισσας.
Όπως είναι γνωστό, ανάλογη τελετή, πριν από μικρό χρονικό διάστημα, έγινε και στο Λιτόχωρο και επιδόθηκαν διπλώματα σε 72 αγρότες. Συνολικά, φέτος, έχουν επιδοθεί 130 διπλώματα οδήγησης τρακτέρ σε αγρότες του δήμου. Και κατά τα φαινόμενα, έπεται και συνέχεια.
Η ΤΕΛΕΤΗ
Η τελετή πραγματοποιήθηκε με την παρουσία της αντιδημάρχου Μαρίας Τσιμήτρη, του περιφερειακού συμβούλου Δημήτρη Τσιμήτρη, του Δημήτρη Ρουκά που είναι ειδικός σύμβουλος της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου, της προϊσταμένης της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής της περιφερειακής ενότητας Πιερίας Ευδοκίας Γεωργίου-Κίτσιου και του προϊσταμένου του τμήματος φυτικής και ζωικής παραγωγής της Π.Ε. Κωνσταντίνου Μπάκου.
Είχε προηγηθεί κύκλος μαθημάτων που οργανώθηκε με εκπαιδευτή τον καθηγητή κ. Αθανάσιο Παπαστάμου, ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή, καθώς και προφορικές αλλά και πρακτικές εξετάσεις ενώπιον επιτροπής αρμόδιας υπηρεσίας της περιφερειακής ενότητας Πιερίας.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Η αντιδήμαρχος Μαρία Τσιμήτρη απευθυνόμενη στους αγρότες ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι εξετάσεις για τη λήψη του διπλώματος δεν έγινε στην Κατερίνη αλλά στον Δ.Δίου-Ολύμπου και αποφεύχθηκε έτσι η ταλαιπωρία των αγροτών. Αυτό, είπε, ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του δήμου με την αιρετή διοίκηση της περιφερειακής ενότητας Πιερίας και με τις υπηρεσίες της.
Από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Τσιμήτρης αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι η καλλιέργεια της γης μπορεί και πρέπει να δώσει δυνατότητες διεξόδου από την κρίση, ευχήθηκε να έρθουν καλύτερες ημέρες για τους αγρότες και ευρύτερα για την Ελλάδα.
Ο ειδικός σύμβουλος της αντιπεριφερειάρχη, Δημήτρης Ρουκάς, μιλώντας στους αγρότες είπε, μεταξύ άλλων, ότι η τελετή επίδοσης διπλωμάτων δείχνει ότι «η Πιερία πάει χωράφι» και τόνισε ότι τόσο η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου όσο και ο περιφερειακός σύμβουλος Δ.Τσιμήτρης τα τρία τελευταία χρόνια έδωσαν μια πραγματική δυναμική σ’ αυτό που ονομάζουμε «αγροτική παραγωγή».
Τέλος, στον χαιρετισμό της η προϊσταμένη της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής της περιφερειακής ενότητας Πιερίας Ευδοκία Γεωργίου-Κίτσιου, διαβεβαίωσε ότι οι αιρετοί αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Πιερίας είναι κοντά στους αγρότες και στα προβλήματά τους.

Πρόσκληση για τα εγκαίνια του προεκλογικού κέντρου της “Αλληλεγγύης” στην Κατερίνη

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ                                                                             
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ 
Μεγάλου Αλεξάνδρου 23
60100 Κατερίνη
τηλ.: 2351046072





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  


Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου σας προσκαλούν στα εγκαίνια του προεκλογικού κέντρου του συνδυασμού “Αλληλεγγύη: Σύγχρονη Ανθρώπινη Μακεδονία” που θα πραγματοποιηθούν στην Κατερίνη, (οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου 23), την Παρασκευή 25 Απριλίου 2014 και ώρα 20:30 μ.μ.
Με το πέρας των εγκαινίων, στις 21:00 μ.μ. θα ακολουθήσει η κεντρική ομιλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας & Επικεφαλής της Αλληλεγγύης, Απόστολου Τζιτζικώστα.



Με εκτίμηση,

Γραφείο Τύπου

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23
60100 Κατερίνη
τηλ.: 2351046072

Πεϊνιρλί με 3 τυριά

Φωτογραφία – Food Styling: Αντωνία Κατή
peinirli2olivemagazine.gr
Ντίνα Νικολάου
Αφράτη ζύμη που αγκαλιάζει μαλακά ή και σκληρά τυριά, το πεϊνιρλί μπορείτε να το προσφέρετε σε άπειρους συνδυασμούς υλικών. Εδώ, προτείνουμε 3 διαφορετικά είδη τυριών με λιαστή ντομάτα, ελιές, ρίγανη ή ό,τι τραβάει ή όρεξή σας…

Υλικά

  • Για τη ζύμη
  • 1 φλιτζάνι (200 ml) γάλα φρέσκο, χλιαρό
  • 20γρ. μαγιά νωπή
  • 600γρ. αλεύρι σκληρό
  • 5 κουτ. σούπας βούτυρο (ή μαργαρίνη), μαλακωμένο
  • 3 αβγά
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο, για το άλειμμα των πεϊνιρλί
  • Για τη γέμιση με τυριά
  • 300γρ. κατίκι Δομοκού
  • 200γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 200γρ. κασέρι τριμμένο

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη ζύμη: Βάζετε σε ένα μπολάκι το χλιαρό γάλα. Θρυμματίζετε τη νωπή μαγιά με τα δάχτυλά σας και τη ρίχνετε στο γάλα. Ανακατεύετε καλά με ένα πιρούνι, μέχρι η μαγιά να διαλυθεί και να αφρίσει.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι και το μαλακό βούτυρο και ελάχιστο αλάτι. Προσθέτετε το μίγμα της μαγιάς και ανακατεύετε με τα χέρια σας καλά, μέχρι τα υλικά να ενωθούν.

Βήμα 3

Σε ένα μπολάκι χτυπάτε τα αβγά και τα ρίχνετε στο μίγμα αλευριού. Ζυμώνετε καλά το μίγμα, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Σκεπάζετε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνετε στην άκρη, σε χλιαρό μέρος μέχρι το μίγμα να φουσκώσει, για περίπου 40 λεπτά.

Βήμα 4

Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τα 3 είδη τυριών και συμπληρώνετε με όποιο άλλο από τα επιπλέον υλικά θέλετε (βλέπε tip παρακάτω). Για παράδειγμα, ωραίοι συνδυασμοί είναι οι ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες με το βασιλικό, η κέτσαπ με τη ρίγανη, οι ελιές με τη ρίγανη, αλλά και άλλοι συνδυασμοί που εσείς θέλετε. Υπολογίστε περίπου 1 κουτ. γλυκού από το κάθε υλικό, για κάθε πεϊνιρλί.

Βήμα 5

Για τα πεϊνιρλί: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Βγάζετε τη φουσκωμένη ζύμη από το μπολ, την βάζετε πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζετε σε 8 ίσα κομμάτια.

Βήμα 6

Ανοίγετε το ένα κομμάτι με τον πλάστη, σε ορθογώνιο κομμάτι ζύμης με πάχος περίπου 1/2 εκ. και διαστάσεις 12Χ15 εκ. Με το δεξί χέρι φέρνετε κοντά και σφίγγετε τις δύο δεξιές στενές άκρες του φύλλου και με το αριστερό χέρι κάνετε το ίδιο στις αριστερές άκρες. Έτσι, φτιάχνετε μια «βάρκα», δηλαδή το χαρακτηριστικό σχήμα των πεϊνιρλί. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης και φτιάχνετε συνολικά 8 πεϊνιρλί.

Βήμα 7

Μοιράζετε στα πεϊνιρλί το μίγμα τυριών που έχετε νοστιμίσει με τους συνδυασμούς που έχετε επιλέξει.

Βήμα 8

Λαδώνετε ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί ή μια λαμαρίνα φούρνου και βάζετε προσεκτικά εκεί τα πεϊνιρλί, το ένα δίπλα στο άλλο. Αλείφετε τα χείλη των πεϊνιρλί με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνετε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 - 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Σημείωση: Τη νωπή μαγιά θα την αγοράσετε χύμα από το φούρνο της γειτονιάς σας ή συσκευασμένη σε πακετάκια των 25 – 27 γρ., από το σούπερ μάρκετ.
Στη συνταγή μπορείτε αντί για κατίκι Δομοκού να χρησιμοποιήσετε και άλλο αλειφώδες τυρί, όπως τσαλαφούτι, ή ελαφρύ κρητικό ξύγαλο, που θα βρείτε στα ψυγεία των καλών σούπερ μάρκετ, χύμα ή συσκευασμένα, αλλά και σχεδόν σε όλα τα παντοπωλεία.
Tip: Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά στο μίγμα με το τυρί, ανάλογα με τα γούστα σας, όπως λίγη ρίγανη ξερή, βασιλικό ξερό, τριμμένο, ντομάτες λιαστές, πολύ ψιλοκομμένες, συσκευασμένες και στεγνές, όχι από βαζάκι σε λάδι, ελιές ψιλοκομμένες, χωρίς τα κουκούτσια, λίγη κέτσαπ.