ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Η μέθοδος της «κωλοτούμπας» από τον Α.Τζιτζικώστα


ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΊΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ

Στις 31 Μαΐου 2014 λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εγγραφής μαθητών στην Α' τάξη Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης για το σχολικό έτος 2014-15.


Η διαδικασία επιλογής των μαθητών για...
την επόμενη σχολική χρονιά θα πραγματοποιηθεί από 23 έως 25 Ιουνίου. Στη διαδικασία επιλογής δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι απόφοιτοι μαθητές της ΣΤ' τάξης των Δημοτικών Σχολείων και δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις. Σκοπός της διαδικασίας επιλογής είναι η ανίχνευση κλίσεων, ενδιαφερόντων και δεξιοτήτων των μαθητών στη Μουσική. Γενικά για την φοίτηση στο Μουσικό Σχολείο δεν απαιτούνται προηγούμενες μουσικές γνώσεις.
Μαθήματα προετοιμασίας των υποψηφίων για τη διαδικασία επιλογής στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης θα λάβουν μέρος στο χώρο του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης το χρονικό διάστημα που προηγείται των διαδικασιών επιλογής.

Για να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής ο μαθητής, ο γονέας-κηδεμόνας του πρέπει να προσέλθει στο σχολείο και να υποβάλλει αίτηση μέχρι 31 Μαΐου 2014 και ώρες 08.00 - 14.00 κάθε εργάσιμη μέρα.

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα που έχουν και οι συμμαθητές τους των άλλων σχολείων, σχετικά με τη συνέχεια των σπουδών τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να δεχτούν δωρεάν μια πλήρη και ολοκληρωμένη Μουσική Παιδεία. Διδάσκονται ως υποχρεωτικά μαθήματα πιάνο και ταμπουρά, ενώ μπορούν να επιλέξουν ένα ακόμη μουσικό όργανο της αρεσκείας τους. Επίσης διδάσκονται ιστορία της μουσικής, θεωρία ευρωπαϊκής μουσικής, βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική και συμμετέχουν σε φωνητικά και οργανικά σύνολα ευρωπαϊκής και παραδοσιακής μουσικής.

Οι απόφοιτοι των Μουσικών Σχολείων έχουν τη δυνατότητα:

1) Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως οι απόφοιτοι των υπολοίπων Γενικών Λυκείων, σε οποιαδήποτε σχολή επιθυμούν.

2) Να συνεχίσουν τις μουσικές σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχοντας προετοιμαστεί κατάλληλα για τις πανελλαδικές εξετάσεις στα μαθήματα μουσικής παιδείας (γραφή καθ' υπαγόρευση, αρμονία).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης στο τηλέφωνο 2351031444, στην ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail): mail@gym-mous-kater.pie.sch.gr ή να ενημερώνεστε από τη ιστοσελίδα του σχολείου http://gym-mous-kater.pie.sch.gr

Το Υπουργείο Πολισμού και Αθλητισμού ανακοινώσε το πώς θα κατανεμηθούν τα 11 εκάτ ευρώ που εξασφαλίστηκαν και αφορούν την τακτική επιχορήγηση για το 2014. Δείτε στο τέλος του κειμένου τους πίνακες.

Οσον αφορά τις ομοσπονδίες της... "εθνικής αθλητικής προτεραιότητας" επιχορηγούνται όλες πλην της ΕΠΟ - επιχορηγείται για τις ποδοσφαιρικές Ενώσεις (ΕΠΣ)- η οποία παραμένει στην αρχική επιχορήγηση των 442.000 ευρώ που είναι κατά 50% περίπου μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.
Αντιθέτως, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, η συνολική αθλητική επιχορήγηση για το 2014 κινείται πλέον στα περυσινά επίπεδα.
Εκτός της πρόσθετης επιχορήγησης 11 εκάτ. έμειναν ΕΠΟ-ΕΠΣ (πίνακες)
Η ανακοίνωση:
Σε συνέχεια της απόφασης που λήφθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού για πρόσθετη στήριξη του ελληνικού αθλητισμού με συνολικά 11 εκ. ευρώ, υπογράφηκε σήμερα από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο και τον Υφυπουργό κ. Γιάννη Ανδριανό η αναλυτική κατανομή της πρόσθετης χρηματοδότησης στις Αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας.
Έτσι, η συνολική κρατική επιχορήγηση για τον ελληνικό αθλητισμό φέτος κινείται στα περσινά επίπεδα.
O πίνακας για τις Ομοσπονδίες
Προϋπολογισμός  2013 Τακτική 2014  Πρόσθετη 2014 Συνολική 2014
ΕΟΠΕ 1,520,000.            790,400            709,600          1,500,000
ΕΓΟ 1,120,000                600,000            600,000           1,200,000
ΕΙΟ 615,000                   319,800                290,200           610,000
ΕΚΟΦΝΣ 885,000           460,200            439,800         900,000
ΕΟΚ 2,520,000               1,310,400             1,189,600        2,500,000
ΣΕΓΑΣ 4,400,000             2,288,000            1,412,000        3,700,000
ΚΟΕ 2,600,000               1,352,000              1,248,000        2,600,000
ΟΧΕ 900,000                  468,000                  432,000         900,000
ΕΠΟ (για ΕΠΣ) 850,000    442,000                                     442,000
ΣΥΝΟΛΟ 15,410,000     8,030,800            6,321,200      14,352,000

http://pieriasport.blogspot.gr/

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ..................




Γαύρος μαρινάτος με άνηθο και κόλιανδρο

gavros-nik2
Ολόφρεσκο ψαράκι, γαύρος στην περίπτωσή μας, μαριναρισμένος σε ξίδι και αλάτι, αρωματισμένο με άνηθο, κόλιανδρο και μπούκοβο θα γίνει ο καλύτερος μεζές μαζί με το ουζάκι ή τσιπουράκι σας.
gavros nik

Υλικά

  • 1 κιλό γαύρους ολόφρεσκους
  • 800γρ. αλάτι θαλασσινό, χοντρό
  • 400ml ξίδι από λευκό κρασί καλής ποιότητας
  • 1½ φλιτζάνι άνηθο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας κόλιανδρο, σε σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας μπούκοβο, γλυκό ή πικάντικο
  • 300ml ελαιόλαδο (ή όσο χρειαστεί)

Διαδικασία

Καθαρίζετε τους γαύρους

Βήμα 1

Κόβετε και πετάτε τα κεφάλια τους και, με τον αντίχειρά σας ανοίγετε προσεκτικά το σώμα κάθε ψαριού κατά μήκος, από το κεφάλι προς την ουρά, τραβώντας με τον τρόπο αυτό τη ραχοκοκαλιά, μαζί με τα εντόσθια, χωρίς όμως να χωρίσετε τα φιλέτα.

Βήμα 2

Τα πλένετε καλά με τρεχούμενο νερό και τα στραγγίζετε καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια τα μοιράζετε σε 4 ίσα μέρη και το ίδιο κάνετε με το χοντρό αλάτι.
Μαρινάρετε τους γαύρους

Βήμα 1

Σε ένα γυάλινο ή πλαστικό δοχείο, με καπάκι που κλείνει καλά, ρίχνετε ένα μέρος αλατιού και το απλώνετε για να καλύψετε καλά τον πυθμένα του σκεύους.

Βήμα 2

Από πάνω στρώνετε τη μία δόση γαύρων, ανοιχτούς στα φιλέτα τους, με το δέρμα προς τα πάνω, και περιχύνετε με 100ml από το ξίδι. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με αλάτι-φιλέτα-ξίδι, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Βήμα 3

Κλείνετε καλά το δοχείο με το καπάκι του και το βάζετε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο, για να «ψηθεί» ο γαύρος στο μίγμα αλατιού-ξιδιού.

Βήμα 4

Βγάζετε τα φιλέτα από το μίγμα του δοχείου, τα τινάζετε ελαφρώς για να φύγει το αλάτι, τα ξεπλένετε και τα σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.

Βήμα 5

Σε ένα άλλο δοχείο βάζετε το γαύρο σε στρώσεις, πάλι με το δέρμα προς τα πάνω, και πασπαλίζετε ενδιάμεσα, κάθε στρώση, με κόλιανδρο, άνηθο και μπούκοβο, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Βήμα 6

Περιχύνετε με το ελαιόλαδο, το οποίο θα πρέπει να σκεπάσει καλά το γαύρο, σκεπάζετε το δοχείο με το καπάκι του και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, ώστε να μαριναριστεί κι άλλο μέσα στα μυρωδικά. Διατηρείται για 1 μήνα, στο ψυγείο.

Ευχαριστήριο μήνυμα




«Ευχαριστώ από καρδιάς τους πολίτες της Πιερίας που με τίμησαν με την ψήφο τους στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων περιφερειακών αρχών. Σας δηλώνω ότι ο αγώνας μου για την επίλυση των προβλημάτων της περιφερειακής μας ενότητας συνεχίζεται πλάι στον αυριανό Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, τους οποίους περιβάλλω με την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη μου. Σας καλώ την Κυριακή, 25 Μαΐου να προσέλθετε όλοι στην κάλπη και να στηρίξετε το συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα».


Με εκτίμηση,


Δημήτρης Τσιμήτρης