ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Η ανάπτυξη έρχεται από… τα σουβλάκια – Σε καφέ, φαγητό και κομμωτήρια επενδύουν οι νέοι επιχειρηματίες

anaptiksi-soyvlakia-640
Σε μικρές και ευέλικτες από όλες τις απόψεις επιχειρήσεις επενδύουν οι νέοι επιχειρηματίες , καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πανευρωπαϊκής έρευνας τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι επιχειρήσεις που αφορούν σε καφέ, γρήγορο φαγητό και κομμώσεις.
Αφορμή για τέτοιου είδους επενδύσεις είναι πρωταρχικά το μεγάλο ποσοστό κέρδους και η ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας που πλέον απαιτείται για την ίδρυση μίας μικρής επιχείρησης.Τα εν λόγω πορίσματα προκύπτουν  μία πανευρωπαϊκή έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ήθελε να διαπιστώσει κατά πόσον μεταβλήθηκε το παραγωγικό μοντέλο των χωρών κατά τη διάρκεια της κρίσης.  Η Ελλάδα ήταν η χώρα με τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις και τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, ύψους 63 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πως η επενδυτική πορεία δεν προδιαγράφεται σε υψηλά επίπεδα. Και όμως, οι έλληνες επιχειρηματίες διέψευσαν και αυτή την έρευνα.
Ενώ η χώρα βαδίζει προς έναν ακόμα χρόνο ύφεσης, η εικόνα δεν έχει αλλάξει: οι Ελληνες συνεχίζουν να επενδύουν σε καφετέριες, σουβλατζίδικα και κομμωτήρια, παρά στην καινοτομία και στις εξαγωγές. Πρόκειται για μία εμμονή, σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος επισημαίνει πως η ταχύρυθμη ανάπτυξη θα έρθει πολύ πιο γρήγορα εάν οι έλληνες επιχειρηματίες επενδύσουν σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως η υψηλή τεχνολογία και οι εξαγωγές. Κάτι τέτοιο φαίνεται ωστόσο πως δεν επιβεβαιώνεται, καθώς ακόμα και η νέα γενιά επιμένει ελληνικά, ακόμα και στις επενδύσεις.